Wi-Fi 2.0, onderbelichte parel in iOS 7

Door: Raymon Mens - 13 reacties

Er is maar weinig aandacht voor een klein pareltje in iOS 7: IEEE802.11u. Bijgenaamd Wifi 2.0. Deze techniek maarkt internationaal roamen over WiFi-hotspots mogelijk en kan zo het connected leven van bijvoorbeeld frequente reizigers aanzienlijk makkelijker maken.

Momenteel zijn er een heleboel aanbieders van WiFi-hotspots. Op de netwerken van deze providers moet allemaal individueel ingelogd worden, voorwaarden geaccepteerd etc. Wifi 2.0 is een standaard die dit door middel van de “Passpoint-techniek” overbodig maakt door het automatisch te doen.

Ondanks het ietwat knullige filmpje van de bedenkers van Wifi 2.0 biedt de technologie echt een vooruitgang. Op hotspots die Wi-Fi 2.0 ondersteunen hoeft nooit meer ingelogd te worden. De techniek werkt zowel bij gratis als betaalde hotspots.

Bij gratis hotspots kan gedacht worden aan de WiFi-punten van KPN, RET, NS maar ook FON. Betaalde hotspots kunnen ook gebruik maken van deze techniek. Er kan op een aantal manieren geverifieerd worden of de gebruiker een betalende gebruiker is. Door de sim, een token of certificaat. Als zowel de hotspot als de telefoon WiFi 2.0 ondersteunen zal automatisch verbinding worden gemaakt.

Als frequent treinreiziger die regelmatig van de NS- en KPN-hotspots gebruik maakt, lijkt me dit ideaal. Ook voor mobiele telefoonproviders kan deze techniek gebruikt worden om hun netwerken te ontlasten. Zij kunnen op drukke plaatsen een aantal Wi-Fi-hotspot neerzetten en instellen dat iedereen met een sim van hun netwerk automatisch verbinding mag maken met de hotspots.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  pim939

  Erg handig! Maar als ik in het buitenland ben merk ik vaak dat van die gratis openbare netwerken zwaar overbelast zijn waardoor je er eigenlijk nog niets aan hebt…

 • Profielfoto
  iPrincess

  Inderdaad erg handig lijkt me! Reis zelf regelmatig met de trein en kan me soms helemaal kapot ergeren aan dat inloggen. Gebeurt regelmatig dat ik dat inlogscherm er niet voor krijg en dan alsnog geen internet heb. Ik ga het onthouden voor iOS7!

 • Profielfoto
  Rolandvbalen

  Als Ziggo dit zou kunnen implementeren met hun Wifispots! Wat zou dat geweldig zijn!

 • Profielfoto
  madmax

  Binnenkort: “Prijzen databundels omhoog wegens wegvallen inkomsten telco’s”

 • Profielfoto
  wessel145

  Telco’s failliet kan je beter zeggen..

 • Profielfoto
  maxim22

  Dit bestaat bvb al met de eduroam service van de europese universiteiten

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Klopt @maxke22, deze techniek maakt wereldwijd mogelijk wat Eduroam nu al doet. En voor de databundels ben ik niet bang, als iedereen op een vaste locatie (kan ook een perron van de NS zijn) wifi gebruikt blijft er genoeg echt mobiel verkeer over van iedereen die echt mobiel is.

 • Profielfoto
  la1974

  @Rolandvbalen

  Waarom zou je dit willen. Ziggo Wifispots werkt op basis van een certificaat. Eenmaal aangemeld verbind je automatisch met Wifispots in de buurt.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  @aandewiel
  Wifi-2.0 werkt o.a. op certificaten, maar ook op SIM of username/password authenticatie.
  Het tweede is dat de Ziggo-oplossing van Ziggo, voor Ziggo is. Anderen kunnen daar geen gebruik van maken. Wi-Fi 2.0 kan via één access point roaming aanbieden voor veel meer partijen tegelijk. Dus kom je bij een school, bedrijf, kroeg, theater of station binnen die WiFi 2.0 aanbiedt dan maakt het niet uit welke provider je zelf hebt; grote kans dat die gewoon wordt aangeboden.
  Het derde voordeel is dat deze techniek geen landsgrenzen kent, iets wat de Ziggo oplossing wel heeft. Met WiFi-2.0 zul je op termijn roaming aanbieders gaan zien die wereldwijd werken.

 • Profielfoto
  maconly

  het einde van de grote telecom providers komt steeds dichterbij, hallelujah !!!

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  @maconly Iemand zal toch de wifi connectiviteit moeten leveren;-) En mobiel willen we ook connectiviteit.

 • Profielfoto
  la1974

  @Marc Enschede

  Die snap ik ja. Maar om dan specifiek Ziggo te noemen begreep ik niet. Het zou inderdaad mooi zijn als deze techniek de standaard wordt. Standaarden zijn zo fijn!!!

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Als Ziggo dit zou kunnen implementeren met hun Wifispots! Wat zou dat geweldig zijn!

  Als Ziggo zou zorgen dat hun producten en diensten überhaupt werken zoals het moet, wat zou dat geweldig zijn!