Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 2 juli 2013
Leestijd: 2 minuten

Voorbereidingen iWatch steeds serieuzer

Geruchten over de iWatch zingen al enige tijd rond. Apple CEO Tim Cook zei tijdens D11-conferentie draagbare gadgets erg interessant te vinden, vooral de pols kon op aandacht rekenen. Inmiddels lijkt Apple serieus bezig te zijn met de voorbereidingen voor de lancering van het slimme horloge.

Gisteren werd bekend dat Apple het merk ‘iWatch’ in Japan heeft vastgelegd. Inmiddels zijn ook in Mexico, Taiwan, Turkije, Colombia en Rusland aanvragen gedaan. Bij deze aanvragen is Apple Inc. vermeld als bedrijfsnaam. Ook staat in een aanvraag dat de kleur van het apparaat zwart is. Als laatste bevat iOS 7 een aantal features die het goed zullen doen op een iWatch. Alles wijst erop dat Apple zich opmaakt voor een smartwatch.

De iconen van iOS 7 zien er op een klein scherm duidelijk uit, ontdekte Chris Harris toen hij de iconen op iPod Nano-formaat vergeleek met de ‘oude’ iOS 6 iconen. De grote, duidelijke iconen van bijvoorbeeld Safari werken goed op een kleiner scherm.

Bluetooth LE
Voornaamste probleem bij een smartwatch is de accuduur. In een klein apparaat is beperkte ruimte voor een accu, er moet dan ook effectief met energie omgegaan worden. In iOS 7 zit verbeterde ondersteuning voor Bluetooth LE, wat staat voor Bluetooth Low Energy. Precies wat nodig is voor een smartwatch.

Deze techniek gebruikt alleen tijdens het zoeken naar apparaten een hoge hoeveelheid energie. Als de apparaten eenmaal met elkaar verbonden zijn, is veel minder energie nodig waardoor een apparaat maanden mee kan op een kleine batterij. Luister voor een uitgebreide uitleg over Bluetooth LE naar de laatste aflevering van de OMT Café podcast, vanaf 4:45 min gaan OMT-redacteuren uitgebreid in op de mogelijkheden van Bluetooth LE.

Horloge of band
Er is momenteel nog veel onduidelijkheid over de vorm van de vermeende iWatch. In diverse renders die op internet zijn geplaatst, stellen ontwerpers zich een iPod nano aan een bandje voor. Er zijn recent echter ook voorbeelden van succesvolle slimme polsbandjes zoals de Nike+ FuelBand.
In 2014 op de markt?
Volgens analisten zal de iWatch in de tweede helft van 2014 op de markt verschijnen. Dit is in lijn met eerder uitspraken van Tim Cook. De CEO zei eerder dat er nog veel ‘problemen’ zijn die opgelost moeten worden voordat er een markt is voor deze draagbare gadgets. Toch bleek Pebble, een kickstarter project, al behoorlijk succesvol en brengen fabrikanten als Sony en Foxconn inmiddels hun eigen smartwatches uit.

Is het volgens jou al tijd voor een iWatch?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Voorbereidingen iWatch steeds serieuzer
Sluiten