iOS 7 bèta hint naar vingerafdruksensor in nieuwe iPhone

Door: Koen van Tongeren - 28 reacties

De zojuist beschikbaar gestelde bèta van iOS 7 mag dan weinig nieuwe functionaliteit toevoegen, de software blijkt wel te hinten naar een nieuwe generatie iOS-toestellen met biometrische sensoren. Een lezer van 9to5Mac heeft aanwijzingen voor vingerafdrukherkenning gevonden in de code van iOS 7 bèta 4.

De aanwijzingen zijn gevonden in een deel van de code voor VoiceOver. Hierin staan zinnen die ter instructie aan de gebruiker voorgelezen kunnen worden door een iOS-apparaat. De bewuste zinnen die in de code gevonden zijn bevatten verwijzingen naar een vingerafdruksensor in de homeknop.

bplist00‘_”enroll.tutor.image.label.left.hand_fingerprint.image_#enroll.tutor.image.label.right.hand_fingerprint.status_hPhoto of a person holding an iPhone with their left hand while touching the Home button with their thumb_;A fingerprint that changes colour during the setup process._iPhoto of a person holding an iPhone with their right hand while touching the Home button with their thumb_Recognition is

Berichten over vingerafdruksensoren in iOS-apparaten zijn niet nieuw. Een jaar geleden kocht Apple het bedrijf AuthenTec, dat gespecialiseerd was in biometrische herkenning, waaronder vingerafdruktechnologie. Onlangs verscheen nog een gerucht dat de volgende generatie iPhone vertraging op zou lopen vanwege problemen met de sensor.

Waar Apple de vingerafdrukherkenning voor wil gebruiken is niet bekend maar laat zich raden. Allereerst kan een dergelijke sensor het mogelijk maken om de gegevens op een iPhone, iPod touch of iPad af te schermen zonder de noodzaak voor de gebruiker om een passcode in te stellen. Ook zou hiermee authenticatie gegeven kunnen worden bij betalingen (bijvoorbeeld in de App Store) of bij toepassingen binnen PassBook.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  lieuwex

  Cool

 • Profielfoto
  MEEUW

  Dus dan heeft prism ook zometeen mijn vinger afdruk in de database. Zouden google en apple gesponsord worden door usa ?

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @MEEUW Inderdaad, ze zijn vooral geïnteresseerd in jouw vinger afdruk! In feite kun je gerust stellen dat deze hele operatie is bedacht en ontworpen door de USA om JOU vinger afdruk te achterhalen. Wat daar is wel heel veel belang bij!
  Gelukkig zijn ze niet geïnteresseerd in mijn vinger afdruk..pff…wat een opluchting…

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Swiftly, hoe je het ook bekijkt, Meeuw heeft wel gelijk.
  Het gaat niet direct om onze gegevens, maar dadelijk staat alles van ons geregistreerd en kan je overal en altijd gevolgd worden of dat je een crimineel ben.
  Het is ook mogelijk dat er door mensen die wat minder goede bedoelingen hebben misbruik hiervan te maken.

 • Profielfoto
  McZibit

  …Yeahh, Uncle Sam want’s you too, son!!!…

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @Pivni Pes Bij iedere technologische verbetering of toepassing zullen ook nieuwe mogelijkheden komen om ze te misbruiken. Moeten we dan stoppen met de vooruitgang?

 • Profielfoto
  belfortmac

  Ik heb nog wel een paar oude gsm toestellen van 10 tot 15 jaar oud liggen.
  Lekker bewaren, over een paar jaar geld waard voor mensen met minder snode plannen.

 • Profielfoto
  Hydræ

  De volgende stap is een irisscan met de front-facing camera!:lol:

 • Profielfoto
  koenvisser

  @MEEUW: Zij hebben allang jouw vingerafdruk als jij in de afgelopen 4 jaar een nieuw paspoort/id hebt laten maken. Die informatie wordt namelijk sowieso gedeeld met Amerika, zonder PRISM te gebruiken.

 • Profielfoto
  iJos

  Mmm … dus als m’n iPhone (klinkt goed:grin: ) gejat wordt moet ik op mijn vingers letten!;!

 • Profielfoto
  belfortmac

  Ja, en daarna je tenen:grin:

 • Profielfoto
  Imade

  Mmm … dus als m\’n iPhone (klinkt goed:grin: ) gejat wordt moet ik op mijn vingers letten!;!

  Niet nodig.
  Beetje talkpoeder, borsteltje en een plakband is voldoende om je vingerafdruk te ‘copy/pasten’.

 • Profielfoto
  Gezellig

  Het feit dat Apple een bedrijfje in vingerafdrukherkenningstechnologie (8211 punten bij Wordfeud) heeft gekocht, zegt niet zoveel.

  Zo heeft Apple jaren geleden de techniek van LiquidMetal gekocht. En behalve die paperclip die je bij je iPhone krijgt, hebben ze er geen flikker mee gedaan. Hoe zit het daarmee? Wanneer gaan ze dat nou eens toepassen?

 • Profielfoto
  Imagic

  @Gezellig Je bedoelt waarschijnlijk dat Apple een licensie op LiquidMetal heeft. O.a. Omega gebruikt het ook in zijn Planet Ocean serie in enkele modellen.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Zoals koenvisser al aangeeft, bij het verlengen van je paspoort moet je tegenwoordig al je vingerafdrukken afgeven. Porsche heeft 8 jaar geleden al dit op het toestel geprobeerd (toestel dat ik had voordat iPhone bestond) maar na een dag klussen (lees: verf op vingers en krassen in je duim) kon je de telefoon niet meer unlocken :). Ga ervan uit dat Apple dit prima aankan, maar bij Porsche toestel was het rampzalig

 • Profielfoto
  Caszz

  Goed punt dj bazzie wazzie! Zat ik ook aan te denken. (we werken niet allemaal op kantoor…alhoewel…papercuts, auw)
  Zou misschien wel slim zijn dat er een back-up-vinger ingesteld kan worden:lol:

 • Profielfoto
  Imagic

  @bazzie @caszz Bij de creche van mijn dochter heb ik toegang middels de vingerafdruk van mijn rechter wijsvinger. Deze houd ik op een sensor en hup zo naar binnen.

  Wel een kwestie van eerst 5 verschillende scans van mijn wijsvinger laten maken. Wellicht dat de techniek die Apple evt gaat toepassen ook op een dergelijke manier werkt?

 • Profielfoto
  MacKevin11

  @dj bazzie wazzie
  @Caszz

  Dat er een eventuele sensor op komt om je vingerafdruk te scannen zodat je deze kunt gebruiken als “codeslot”, wil niet meteen zeggen dat de gebruiker verplicht is om de telefoon op deze manier te vergrendelen en niet voor de oude manier kan kiezen door een code in te stellen.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  @Pivni Pes Bij iedere technologische verbetering of toepassing zullen ook nieuwe mogelijkheden komen om ze te misbruiken. Moeten we dan stoppen met de vooruitgang?

  Alleen is het de vraag of dit vooruitgang betekent. Wat een ontzettend nietszeggende uitvinding dit. Dit valt in dezelfde categorie als NFC. Zogenaamd is het ‘super makkelijk’, maar ze lossen iets op wat eigenlijk geen probleem is.
  Het gaat er niet alleen om dat de overheid je vingerafdruk heeft, maar dat het nu overal op het internet rond gaat dolen. Ik maak me niet zozeer zorgen over PRISM, als wel over criminelen die je gegevens stelen en het vervolgens te gebruiken voor andere doeleinden.

  Ja, tuurlijk wordt nieuwe technologie misbruikt, maar als er zulke nadelen aan zitten en eigenlijk geen enkel voordeel, waarom zouden we het er dan op doen?

  Ik snap werkelijk waar niet dat mensen zo botergeil worden van elke snufje dat op een apparaat zit, zonder na te denken of het maar ook enig probleem oplost of het leven significant makkelijker maakt.

 • Profielfoto
  Buzz

  Maverick9898: Het probleem dat deze technologie zou kunnen oplossen is dat het relatief veel tijd en moeite kost om pincodes en wachtwoorden in te typen op een telefoon. Het zou geen wereldschokkende verbetering zijn, maar wel het gebruik van een iPhone net weer even een klein beetje makkelijker kunnen maken.

  Misbruik van de vingerafdruk informatie wordt tegengegaan doordat bedrijven een duidelijke privacy beleid opstellen en zich daar aan houden. Dat gebeurt nu uiteraard ook al met andere gevoelige informatie op je iPhone, zoals je adresboek, informatie over je locatie, etc. Apple zorgt er in iOS voor dat deze informatie niet zonder jou toestemming gebruikt kan worden door apps. Dat hebben ze door middel van sandboxing ook stevig dichtgetimmerd in het OS. Mocht je toch nog last van paranoia hebben, dan is het ook gemakkelijk om de betreffende technologie uit te schakelen op je iPhone, of om geen iPhone te gebruiken.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  @Buzz_D: zoals je zelf zegt, het is geen verbetering. Kom nou, wie vindt het nou een moeite om zijn code in te voeren? Als je dat wel vindt, moet je misschien meer boeken lezen en minder naar je iPhone gluren als je in de trein zit. Of naar buiten kijken, leer je ook een hoop van (bijv. topografie).

  Die laatste opmerking raakt kant noch wal. Dus door een goed privacy ‘beleid’ ga je criminaliteit tegen? Dat is echt de reinste onzin. Door een goede beveiliging én pakkans ga je criminaliteit tegen. In Nederland bestaat het laatste al niet en met cybercrime is het alleen nog maar lastiger, omdat de criminele in kwestie of in een onbereikbaar land zitten of zich heel goed weten te verbergen (of beiden).

  Je adresboek en informatie over je locatie zijn verder geen waardevolle objecten. Dat is privacy-gevoelige informatie, maar daar heb ik het niet over. Je vingerafdruk, daarentegen, is wel erg essentieel. Moet je voorstellen wat voor macht het geeft aan een crimineel als hij paspoorten kan vervalsen met vingerafdrukken gestolen uit Apple servers? Of een hack in Homeland Security servers, waarmee ze daar opgeslagen vingerafdrukken omwisselen voor gestolen vingerafdrukken van de server van Apple? Of wat dacht je van de vingerafdrukken achterlaten op plaatsen van delict? Dan is direct een hele opsporingsmethode sinds Edgar J. Hoover naar de maan.

  Er zijn tig mogelijkheden te bedenken waarmee hier op enorme schaal mee gefraudeerd kan worden. En ja, daarvoor kan je misschien de moeite nemen om je code in te voeren;).

 • Profielfoto
  Gans

  Ik zie vooral het voordeel in combinatie met de nieuwe keychain uit Mavericks en iOS7. Want als al je wachtwoorden achter slechts één wachtwoord van Apple zitten wordt je digitale leven niet echt beter beveiligd dan wanneer al je accounts hetzelfde wachtwoord hebben. Als al je (onlogische, veilige) wachtwoorden achter een vingerafdruk zitten levert dit wel een extra beveiliging op.

 • Profielfoto
  Buzz

  Maverick: Je verdraait mijn hele reactie om je eigen paranoia punt te kunnen maken! Ik zei nu juist dat ik het wel een verbetering zou vinden. Geen heel grote, maar wel een verbetering.

  En het duidelijke privacy beleid is juist een essentieel onderdeel van de goede beveiliging van iOS. Het is door dit beleid en de implementatie ervan in iOS (o.a. d.m.v. sandboxing, encryptie en de privacy settings) onmogelijk om vanuit een iOS app zonder dat de gebruiker het weet gevoelige informatie naar buiten te krijgen. Dat geldt nu voor bijvoorbeeld de GPS-positie, maar het zal natuurlijk ook zeker voor de vingerafdrukinformatie gelden. Waarschijnlijk wordt die informatie nog dieper beveiligd (net zoals op dit moment je passcode), en zal deze in de praktijk überhaupt nooit je iPhone kunnen verlaten, of je dat nou zou willen of niet.

  Verder vind ik de scenarios die je schetst nogal ongeloofwaardig. Er zijn nogal wat stappen voor nodig, die jouw denkbeeldige boeven moeten kunnen uitvoeren, zonder dat iemand het merkt. Natuurlijk moet men waakzaam zijn voor de ontwikkelingen die je schetst, maar het is ook belangrijk om daarbij oog te houden voor de realiteit, en niet gelijk al te verzanden in paniek en bangmakerij.

  Ik wil eerst wel eens kijken hoe het straks daadwerkelijk is geimplementeerd, voordat ik mijn oordeel vel. Volgens mij is er bijvoorbeeld helemaal geen noodzaak voor een database met vingerafdruk informatie bij Apple. Je passcode en de informatie voor de toegang tot je online bank worden nu toch ook al niet naar Apple gestuurd? Deze informatie wordt alleen versleuteld opgeslagen op het apparaat, zodat zelfs als iemand je iPhone steelt en hackt, hij dit soort gegevens niet kan krijgen.

 • Profielfoto
  Davidv

  Als iemand in de trein zijn iPhone unlocked dan zie je ook de code dat is niet zo met een vingerafdruk. Dus wat is nauw echt het probleem

  Voor mijn zou het juist weer een extra reden zijn om een nieuwe iPhone te kopen

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  @Pivni Pes Bij iedere technologische verbetering of toepassing zullen ook nieuwe mogelijkheden komen om ze te misbruiken. Moeten we dan stoppen met de vooruitgang?

  Nee, dat denk ik niet, het is wel goed dat er een vooruit gang is.
  Mijn volgende toestel wordt ook het aankomende model en dan hoop ik stiekem wel dat deze optie er in of op zit.
  Maar het is wel dubbel, ik vindt het niet een fijn iets dat alles en iedereen gevolgd kan worden, aan de andere kant is er wel een kinderhandel netwerk opgerold via informatie via internet.

 • Profielfoto
  Danny Veugelen

  Laat ons wel hopen da je meerdere vingers mag scannen. Als je anders je vinger afsnijd kn je er ni meer in

 • Profielfoto
  knekkie

  Welke functionaliteit denken jullie dat een fingerprint reader kan toevoegen aan een iPad?

  – beveiliging
  – multi user gebruik van de ipad zonder in of uit te loggen

  en wat nog meer?

 • Profielfoto
  ElsR

  Ik zou het fijn vinden als ik met een vingerafdruk toegang zou krijgen tot mijn eigen accounts etc. Beter systeem da n al die verschillende wachtwoorden. En ook beter als ik een beetje dement begin te worden.