Uitgever belooft EU om iBooks-contract te verscheuren

Door: Koen van Tongeren - 9 reacties

Sinds de introductie van iBooks in de iTunes Store rommelt het in eBook-land. Direct werd duidelijk dat Apple’s afspraken met uitgevers ertoe leidden dat eBooks duurder werden dan voorheen. Eind 2011 besloot de Europese Unie daarom een commissie in te stellen die de afspraken tussen Apple en uitgevers onder de loep moest nemen.

Vandaag is bekend gemaakt dat de commissie akkoord gaat met een voorstel van Penguin. Deze uitgever is één van Apple’s grootste iBooks-partners maar belooft om het contract met Apple te beëindigen. Daarmee komt een einde met de afspraken die de uitgever met Apple had, waarbij niet de distributeur (Apple) maar de uitgever zelf de prijzen bepaalde.

Het onderzoek van de Europese Commissie heeft, net als een eerdere rechtszaak in de Verenigde Staten, betrekking op het model waarmee Apple prijzen bepaalde. Bij andere distributeurs zoals Google en Amazon was het gebruikelijk dat de verkoper de prijs bepaalde, het zogenaamde ‘wholesale model’. Apple wilde dit omdraaien naar een ‘agency model’ waarbij de uitgever zelf bepaalt hoeveel een eBook moest kosten en de distributeur er een percentage bovenop legt.

Omdat uitgeverijen in Apple’s agency model zelf de prijs van boeken konden bepalen, stond het vrije concurrentie in de weg, zo oordeelde de commissie. Elke distributeur kreeg immers dezelfde prijs voorgeschoteld.

Eerder kwam de Amerikaanse rechter tot hetzelfde oordeel. Daarbij werden zowel de betrokken uitgevers als Apple schuldig bevonden. Nu wordt vermoed dat Apple een boete van maximaal 500 miljoen dollar boven het hoofd hangt in de V.S. Hoe de EU over de distributeur in deze eBook-zaak zal oordelen is nog niet bekend, maar afgaand op ervaringen uit het verleden kan Apple’s iBooksstore-avontuur aan beide kanten van de oceaan een duur verhaal worden met een bitter eind.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Pappapaul

  Nou, lijkt mij een prima ontwikkeling!

 • Profielfoto
  Hermanko

  Nou heb ik enkel boeken op een iPad gelezen maar eerlijk, toch liever een boek van papier en karton in handen. Alleen in donker lezen is wel prettig op een tablet.

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik weet zo net niet of dat een goede ontwikkeling is. Het oude model, waarbij Amazon de ebooks beneden de normale prijs verkocht om een monopoliepositie met de Kindle hardware in stand te houden was op de lange termijn ook beslist niet goed voor auteurs en lezers. Daar moest met de introductie van de iPad wel iets aan gebeuren. Apple had de keuze tussen het agency model, of de markt aan Amazon overlaten.
  Ik betaal zelf ook liever zo weinig mogelijk voor een boek, maar als dat tot gevolg heeft dat er dan uiteindelijk alleen een beperkt aantal bestsellers nog winstgevend verkocht kan worden, dan betaal ik liever wat meer.

  Wat nou precies de beweegredenen van Penguin zijn wordt me uit dit artikel eerlijk gezegd niet erg duidelijk, en ik zie ook geen duidelijke link naar een bron waar ik daar meer over kan lezen.

 • Profielfoto
  Hydræ

  En dat verscheuren… in analoge of digitale vorm?

 • Profielfoto
  s17574

  @Hydrae papier natuurlijk! een ipad is zo moeilijk scheuren!:P

 • Profielfoto
  TypeWriter

  Goede en heldere samenvatting!

  Ik snap wel dat Apple voor een aanpak gekozen heeft waarbij de uitgever de prijs mag bepalen: Apple wil een paar grote uitgevers overhalen om het aanbod groot te maken. Met een paar honderd kleine uitgevertjes alleen red je het natuurlijk niet.

  Toch snap ik ook niet helemaal waarom dit de concurrentie in de weg zit. Apple is in dezen toch gewoon één verkoopkanaal tussen andere? Als Amazon of BOL.com op prijs willen concurreren, kunnen ze toch een andere deal met de uitgever sluiten?
  Maar misschien moet de markt wel wat opener worden en zou je naar een systeem moeten waarbij Apple, Amazon etc. een licentie afsluiten voor de verkoop van x exemplaren tegen y euro per stuk.
  Of de uitgever de keuze bieden voor model A of model B.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Is dit niet het zelfde als games ontwikkelen voor de iPhone waarna Apple de prijs bepaalt?

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Ik ken maar 1 persoon die ebooks leest; me vader. Maar die haalt ze op creatieve wijzen altijd gratis van het internet. Ebooks bieden in mijn ogen te weinig content voor een iPad. Als een media platform die veel meer kan dan letters op beeld toveren, zouden auteurs van boeken op een creative manier meer aankleding aan hun verhalen kunnen maken.

 • Profielfoto
  TypeWriter

  Ik ken maar 1 persoon die ebooks leest; me vader. Maar die haalt ze op creatieve wijzen altijd gratis van het internet. Ebooks bieden in mijn ogen te weinig content voor een iPad. Als een media platform die veel meer kan dan letters op beeld toveren, zouden auteurs van boeken op een creative manier meer aankleding aan hun verhalen kunnen maken.

  Je geeft zelf eigenlijk al aan waarom er geen echt goede content is: mensen jatten het liever dan dat ze er een bescheiden bedrag voor betalen.
  En je zegt dat auteurs meer van hun eBooks kunnen maken, maar ik betwijfel of jij daar dan wèl voor zou betalen.