Tip: houd je Desktop op orde zonder iets te doen

Door: Lucas Raggers - 14 reacties

Is jouw Desktop met grote regelmatig een enorme warboel van foto’s, screenshots, mappen en wat dies meer zij? Dan hebben we misschien de oplossing. Lifehacker en Quantified Self specialist Martijn Aslander was onlangs te gast in OMT Live en had dé oplossing voor dit probleem: Hazel.

Hazel organiseert je Mac aan de hand van door jou opgestelde regels. Martijn neemt als voorbeeld torrents. Je kunt bijvoorbeeld een regel aanmaken die torrents ziet in jouw Downloads folder en deze automatisch verplaatst naar de juiste map en hem opent met het juiste programma. Of je laat Hazel oude screenshots op je Desktop automatisch verwijderen na 2 dagen. Of je Laat Hazel de crashlogs van apps automatisch verwijderen als deze aangemaakt worden. Of je laat Hazel bestanden met ‘factuur’ in hun bestandsnaam automatisch in de map ‘Facturen’ zetten. Of je laat Hazel alle mp3’s uit de Downloads folder automatisch importeren in iTunes. Of je laat Hazel van je liefdesbrieven automatisch een kopietje in Dropbox zetten. Of je laat Hazel foto’s die groter zijn dan  10 MB automatisch verkleinen door er een Automator script op los te laten. Of je laat Hazel een notificatie sturen als iemand een bestand in een gedeelde Dropbox map zet die groter is dan 500 Mb. Of je laat Hazel…

Enfin, laat Hazel dus voor je werken. Het nestelt zich in je Systeemvoorkeuren is heel eenvoudig in te stellen. Hazel is 14 dagen uit te proberen, kost daarna zo’n 21 euro en is te downloaden op de website van haar makers: Noodelsoft. We zijn benieuwd hoe creatief jij bent met Hazel.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Dacht zelf meer aan 89 cent.

 • Profielfoto
  sannie

  Hazel is goud waars! Ik gebruik het al een aantal jaar in mijn paperless workflow. De laatste verdie kan zelfs data in een document ontdekken en die gebruiken in bv je bestandsnaam. Daardoor hoef ik mijn pdf facturen alleen nog maar in mijn downloads folder te zetten vervolgens wordt alles netjes op de goede plek gezet.

  Door de eenvoud is het super krachtig.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Bij mij is Hazel gewoon ingebouwd. Gelukkig heb ik van mijn moeder en een paar oorvegen geleerd wat opruimen is.

 • Profielfoto
  TonE

  @ bart:lol:

 • Profielfoto
  binaries4me

  Gratis app is automator. En zit gratis bij elke Mac.

  Of kan hazel echt meer?

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @binaries4me: Hazel is inderdaad beetje hetzelfde maar iets uitgebreider. Maar met launchd, AppleScript en folder actions kan meer bereikt worden. Niet iedereen kan en wil hiermee werken en wanneer iemand toch naar zo iets op zoek is, kan hazel een simpel alternatief zijn.

 • Profielfoto
  essiw

  Normaal zeur ik niet over hoe artikels geschreven worden… maar dit “of je laat, of je laat, of je laat” was erg vervelend lezen.
  .
  Verder is het vaak niet handig om dit soort apps te gebruiken, omdat ze vaak meer doen dan goed is…

 • Profielfoto
  throttlemeister

  Hazel is een fantastisch programma. Zou niet meer zonder kunnen.

  En ja, je kunt alles ook met launchd, applescript enzo ook zelf bouwen, maar als ik wilde programmeren was ik wel programmeur geworden.

 • Profielfoto
  McRemco

  Tsja voor mijn digitale desktop heb ik het niet nodig, ik wou dat er zoiets bestond voor mijn houten bureaublad:)

 • Profielfoto
  apple-man

  Bij mij is Hazel gewoon ingebouwd. Gelukkig heb ik van mijn moeder en een paar oorvegen geleerd wat opruimen is.

  Daar heb je groot gelijk in. IK heb van mijn moeder ook geleerd dat het de bedoeling is om alles netjes te houden. Dan moet het dus ook niet moeilijk zijn om een computer netjes te houden.(y) Daarbij is mijn ervaring met opruim programma’s dat die soms dingen opruimen die niet de bedoeling zijn.
  net als een moeder die een vuile broek die jij hebt laten rondslingeren in de wasmachine gooit. Terwijl daar nog 20 euro in zit.

 • Profielfoto
  Franky Mac

  Heel handig programma om de handelingen die je vaak met files doet te automatiseren. Bijvoorbeeld als ik mijn back-up USB-disk aansluit, dan begint mijn Mac een flink aantal folders automatisch te synchroniseren. De bestanden die langer dan een bepaalde tijd in de prullenbak staan worden automatisch verwijderd. Mijn loonstrookjes download ik in PDF formaat, Hazel herkent ze aan de bestandsnaam, een volgnummer met mijn personeelsnummer, verplaatst ze voor me naar de map met loonstrookjes, kijk in de PDF naar de datum en geeft het PDF bestand een duidelijke naam. etc. etc.

  Het instellen is niet moeilijker dan bijvoorbeeld filters instellen in een e-mailprogramma en inderdaad zonder programmeren. Het kan wel, Hazel kan Applescripts of shellscripts runnen als bepaalde bestanden of mappen aan bepaalde voorwaarden voldoen .

 • Profielfoto
  throttlemeister

  @bartvdv & @apple-man: Hazel is geen ‘opruim programma’. Je kunt het daar ook voor gebruiken, ja.

 • Profielfoto
  INCTRL

  Ik houd het liever zelf inctrl wat wel of niet verwijderd wordt en wanneer.

 • Profielfoto
  Unedian

  Hazel gebruik ik nu al 1,5 jaar en vind de aankoop dubbel en dwars waard. Ik heb het zo ingesteld dat mijn series na het downloaden meteen de goede naam krijgen en in de correcte folder komt. Dit gebeurt hetzelfde met films en muziek.

  Zelf netjes houden is goed, maar zonder moeite? Yeah!