Tim Cook: binnenkort “leger aan nieuwe producten”

Door: Raymon Mens - 49 reacties

Tijdens een geheime bijeenkomst hebben Tim Cook, Eddy Cue en Craig Federighi Apple Retail managers toegesproken over een nieuwe verkoopstrategie en nieuwe producten. Volgens Cook komt er een “Leger aan nieuwe producten” aan. De CEO sprak ook uit dat iPhone een belangrijkere rol moet gaan spelen.

De bijeenkomst vond eind juni plaats in een evenementenhal in San Francisco. Welke producten onderdeel uitmaken van het door Cook beloofde leger aan nieuwe producten is niet bekend gemaakt. Wij denken aan een iPhone 5S, iWatch, iPhone lite, Macbook Pro met Haswell-chip en een nieuw Cinema Display. Cook wil de iPhone als eerste kennismaking met Apple inzetten, waarna consumenten verleid moeten worden tot het aanschaffen van meer Apple-producten.

Nieuwe strategie
Volgens Cook worden 80% van de iPhones verkocht via derde partijen, dit percentage moet omlaag. Apple wil het liefst zoveel mogelijk iPhones via eigen winkels verkopen, zodat klanten meteen in aanraking komen met de andere Apple-producten. Om dit te bereiken is Apple een nieuwe strategie aan het ontwikkelen. De eerste uitwerking hiervan is al zichtbaar, dit jaar is de iPhone voor het eerst onderdeel van de Back to School-actie.

Inruilen en price matching
Apple zou bezig zijn om een inruilprogramma voor te bereiden. Om de iPhone-verkoop te stimuleren zullen Apple Stores in de VS ook aan ‘price matching’ gaan doen. Dat wil zeggen dat de prijs van een Apple-product aangepast wordt als hetzelfde product elders goedkoper is.

Apple Stores
In deze plannen spelen Apple Stores een cruciale rol. Het bedrijf uit Cupertino is momenteel bezig om meer Apple Stores te bouwen. In Nederland zullen Haarlem en Den Haag een Apple Store krijgen. Wereldwijd staat een nieuwe store in Vancouver en verder uitrol van het Apple Store-concept in Duitsland op het programma.

Reacties

49 reacties
 • Profielfoto
  knekkie

  Een mooi lekker houdertje voor uiteindelijk wat ipods en iphones in een nieuw jasje met minimale aanpassingen.

  Die lanceren ze allemaal tegelijk en daarmee klopt hun statement

 • Profielfoto
  appelschiller

  Wij denken aan een iPhone 5S, iWatch, iPhone lite, MacBook Pro met Haswell-chip en een nieuw Cinema Display.

  En niet te vergeten een nieuwe generatie iPads.
  Misschien zelfs een iPad mini met Retina scherm?

 • Profielfoto
  Cderaedemaeker

  Hopelijk niet te leterlijk:smile:
  iArmy voorlbeeld:

 • Profielfoto
  iSponge

  Zolang er geen iPhone lite of iets soort gelijks komt ben ik allang tevreden…

 • Profielfoto
  Bor

  Een mooi lekker houdertje voor uiteindelijk wat ipods en iphones in een nieuw jasje met minimale aanpassingen.

  Die lanceren ze allemaal tegelijk en daarmee klopt hun statement

  Een lekker houdertje? Apple was toch gestopt met docks verkopen?

 • Profielfoto
  Soulshaker
 • Profielfoto
  bartvdv

  Dus kortom, ze willen het merk terug ‘in the picture’ zetten en af van hun dromen af van de dealerships. Terug dure exclusiviteit die iedereen wil.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Het is gemier op de komma, maar de uitdrukking ‘een leger aan producten’ kennen we niet, dat is vertaald Engels.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Dat Apple flexibeler in de prijsstelling moet zijn is duidelijk. Het geld klotst niet meer tegen de plinten in Europa bij de klanten.

 • Profielfoto
  figini

  En wat we al weten: Mac Pro, iWork for iCloud, OS X Mavericks, iOS 7.

 • Profielfoto
  knekkie

  Er zal niks tussen zitten waar we nog nooit van gehoord hebben.
  Gewoon voor de hand liggende updates van bestaande meuk.

 • Profielfoto
  essiw

  @MacFundamentalist, de uitdrukking hoeft dan wel niet te bestaan om de woordcombinatie te gebruiken, het heeft gewoon een figuurlijke betekenis i.p.v. een letterlijke, niks mis mee.

 • Profielfoto
  serum

  Zolang er geen iPhone lite of iets soort gelijks komt ben ik allang tevreden…

  Tenzij je recent boven budget een ‘te dure’ iphone 5 hebt gekocht, kan ik deze opmerking slecht begrijpen. Een budgetiPhone. Als je daar al ontevreden over wordt? ik word persoonlijk niet heel gelukkig van een telefoon van 700e. Ben er niet meteen ontevreden over, maar ik koop hem hierom niet. Niet omdat ik het niet kan betalen, maar ik vind het gewoon een te hoog bedrag.

  Laat die budget-iphone maar komen! kan niet wachten! mijn iphone 4 werd me echt te traag. Budget iphone; Polycarbonaat behuizing; makkelijk te vervangen glasplaatje en je hebt weer een heerlijk gebruiksproduct ipv een product waarbij je iedere keer een onbewuste risicoanalyse doet wanneer je hem ‘trekt’

 • Profielfoto
  Wyodor

  “Leger aan nieuwe producten”

  Google transleet het wel.

  Zelf zou ik zeggen : een hele zwik nieuwe producten.

 • Profielfoto
  tomc

  apple heeft door dat ze aan het achterop geraken zijn, eindelijk

 • Profielfoto
  Myke

  Denk dat we aan het rijtje verwachte producten ook een nieuwe versie van de Apple TV kunnen toevoegen… En idd, ook de iPad, iPad Mini (beide Retina)

 • Profielfoto
  serum

  en om mij blij te maken een imac met retina scherm!

 • Profielfoto
  toineenzo

  Oehoehoehoehoehoe, ik heb er zoveel zin in, SPANNEND!!!1!1!1!!!1!!!1!1! (kinderlijke reactie)

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  @essiw. Er is een goede Nederlandse uitdrukking voor. ‘Een vloed van nieuwe producten’, voor mijn part ‘Een tsoenami aan nieuwe producten’. Je zegt toch ook niet dat het honden en katten regent wanneer je pijpenstelen bedoelt?

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  tomc 38 minuten geleden
  apple heeft door dat ze aan het achterop geraken zijn, eindelijk

  Waaruit bestaat die achterstand dan?

 • Profielfoto
  bartje

  ‘Tim Cook voorspelt een hoop nieuwe producten’

 • Profielfoto
  bArtificial

  Niet zo heel lang geleden is er nog iemand geweest die juist is gaan snijden in het Apple-aanbod…

 • Profielfoto
  bartvdv

  Waaruit bestaat die achterstand dan?

  Analisten die het aandeel afwaarderen, de groter wordende voorraden van de iPhone, de concurrentie van o.a. Samsung, … De toch wel scherpe reacties op iOS 7, enz. Mogelijk minder goede cijfers in augustus.

 • Profielfoto
  knekkie

  @MacFundamentalist.
  Doe je oogkleppen af en je zal zien…

 • Profielfoto
  s17574

  Ik vind juist dat Apple op dit moment nu wel in ‘the picture’ staat, we wachten vol spanning af wat ze aankondigen (iWatch, i5S, enz..). Apple is de laatste tijd veel in het nieuws, met geruchten, nieuw personeel, geheime bijeenkomsten… wat allemaal toevallig niet zelf vanaf Apple komt.
  Ook is niet voor niks het aandeel weer ong 20,- gestegen de laatste paar dagen..

 • Profielfoto
  J-P-H

  Haswell + Wifi 802.11ac = o.a. nieuwe MBP + nieuwe iPad + nieuwe iPhone + nieuwe Airport Express + nieuwe Apple TV

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Tussen 2001 en 2007 heb ik niemand horen klagen over het feit dat Apple niet vernieuwend of innoverend genoeg was, terwijl er toen eigenlijk allleen maar updates van iPods uitkwamen.
  Ach ja, maar toen waren jullie er nog niet om hier de boel vol te lullen over wat innovatie allemaal wel niet is en wat Apple allemaal moet doen.;)

 • Profielfoto
  Robbert-Jan

  @MoNdO GeNeRaToR
  Populariteit is inderdaad niet per definitie een zege.

  Bovendien zijn realistische verwachtingen ook niet mens-eigen. Ik hoop dat Tim Cook zo weerbaar is om tegen deze vragen in te gaan en dus de productgroepen niet uit te breiden enkel om de aandeelhouders en het publiek te plezieren.

 • Profielfoto
  Verdult

  Zolang er geen iPhone lite of iets soort gelijks komt ben ik allang tevreden…
  Tenzij je recent boven budget een ‘te dure’ iphone 5 hebt gekocht, kan ik deze opmerking slecht begrijpen. Een budgetiPhone. Als je daar al ontevreden over wordt? ik word persoonlijk niet heel gelukkig van een telefoon van 700e. Ben er niet meteen ontevreden over, maar ik koop hem hierom niet. Niet omdat ik het niet kan betalen, maar ik vind het gewoon een te hoog bedrag.

  Laat die budget-iphone maar komen! kan niet wachten! mijn iphone 4 werd me echt te traag. Budget iphone; Polycarbonaat behuizing; makkelijk te vervangen glasplaatje en je hebt weer een heerlijk gebruiksproduct ipv een product waarbij je iedere keer een onbewuste risicoanalyse doet wanneer je hem ‘trekt’

  Als er een iPhone lite komt betekend dat een waardevermindering voor Apple als merk. Apple heeft momenteel namelijk een naam voor exclusieve kwaliteitsproducten. Zodra Apple met een iPhone lite uitkomt zijn ze die stempel kwijt. Dat wilt zeggen dat je iPhone niet langer per definitie een toptelefoon is, maar dat je, net als bij samsung het geval is, zal moeten specificeren welke iPhone je hebt om duidelijk te maken of je een goede telefoon heb of dat je een in plastic gegoten stukje onzin hebt.

  Ten tweede worden alle apps die voor een iPhone gemaakt worden gemaakt om te werken op een hoogwaardig toestel. Als er een iPhone lite komt moet er in de ontwikkel fase rekening mee gehouden worden dat het ook de komende twee jaar op een low end toestel moet kunnen werken. Dat wil zeggen, de ontwikkeling van apps gaat twee jaar achterliggen ten opzichte van nu.
  Dit heeft als indirect gevolg dat mijn high end iPhone minder waardevast zal zijn, waardoor deze relatief duurder word in aanschaf. Je krijgt er immers minder voor terug als je hem doorverkoopt.

  Al met al, de iPhone lite zou in mijn opinie een zeer slechte zet zijn voor Apple en ik zou er bijzonder ontevreden over zijn.

 • Profielfoto
  McZibit

  @Verdult

  “Als er een iPhone lite komt betekend dat een waardevermindering voor Apple als merk. Apple heeft momenteel namelijk een naam voor exclusieve kwaliteitsproducten. Zodra Apple met een iPhone lite uitkomt zijn ze die stempel kwijt. Dat wilt zeggen dat je iPhone niet langer per definitie een toptelefoon is, maar dat je, net als bij samsung het geval is, zal moeten specificeren welke iPhone je hebt om duidelijk te maken of je een goede telefoon heb of dat je een in plastic gegoten stukje onzin hebt.”

  Xact, als dit is wat er in de “hete herfst” staat te gebeuren, verliest Apple z’n magie en bepaalt Apple niet langer wat wij nodig zijn maar wij wat Apple moet maken.Dit is niet wat Jobs bedoelde met “Think Different”….jammer, game over, hoop het niet….

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  @Verdult & McZibit:

  Helemaal mee eens! Hoewel ik wel verwacht dat er een gaat komen. Echter denk ik dan niet aan een “budget phone”, maar eerder aan iets vergelijkbaars als de iPad/iPad Mini. M.a.w. hardwarematig even goed, maar enigszins stripped down. Dit zal uiteraard weer een dikke tegenvaller worden voor al die mensen die verwachten dat hij “goedkoop” gaat worden, want één ding weet ik zeker: dat wordt hij niet. Goedkoper? Ja dat wel. Voorspelling: mensen gaan sowieso zeiken over de te dure prijs. Net als bij de iPad Mini vs. de Google Nexus… and guess what: de Google Nexus is na een jaar onbruikbaar! xD Mijn mening is en blijft, of het nu om Apple, Windows of Linux gaat: goedkoop = duurkoop. Anyway, ik ben heel erg benieuwd!

 • Profielfoto
  Thomasde_groot

  Wanneer is binnenkort?? Ong

 • Profielfoto
  koen
 • Profielfoto
  demandiebakt

  @ verdult, mczibit en andrekolmeijer, volgens mij zijn Apple producten de laatste jaren ontzettend goedkoop geworden, dus waarom mag dat niet met de iPhone? Mijn eerste iPod koste bijna 700 euro, en laat ik maar niet over de powerbooks spreken die ook bijna gratis waren! Als goedkopere producten waardevermindering moeten opleveren dan was dat al lang gebeurt met bijvoorbeeld de witte MacBook, ook een instappertje. En exclusief is Apple natuurlijk sinds de iPod revolutie echt niet meer.

 • Profielfoto
  steveb

  veel nieuwe producten
  klinjkt logisch, om minstens 3 redenen

  1 als de batterij technologie in de laatste macbook air echt zorgt voor zo ’n sterke vooruitgang in autonomie. Dan is nu de publieke test bezig en is apple bezig met de andere producten aan te passen

  2 nieuwe wifi standaard. Vraagt om upgrade van draagbare toestellen

  3 evolutie in processoren
  – extra cores
  – video core inbouwen in processoren kan 2 resultaten hebben
  a toestelen worden kleiner of batterij groter
  b 2 processoren

 • Profielfoto
  justi

  mmm… Jobs heeft Apple uit het slob gehaald door een heel duidelijke product lijn neer te zetten. Dus heel veel verliesgevende producten eruit… tja… voorlopig heeft Apple geld zat om weer in het slob te geraken;-)

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Slop justi. Uit het slop.

 • Profielfoto
  McNismo

  En maar weer gelijk zeuren, en maar weer gelijk klagen!!!
  Het is toch niet normaal meer wat de mensen als eerste doen op een nieuw bericht. Echt weer typisch Nederlands dit. Jammer hoor.

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  Ik vind het helemaal niet erg wanneer Apple eens een gezond pak slaag krijgt. Het maakt ze weer scherp en hopelijk wat minder arrogant (ja, alweer ja). De valkuilen van grenzeloos en onbeperkt succes.
  Ben benieuwd waar ze allemaal mee gaan komen. Duidelijk is wel dat de pro user dit keer aan de beurt is. Die laat Apple al wat jaren links liggen, jammergenoeg een ongewenste bijwerking van rekenen met de grote getallen. De pro user heeft niet zoveel prioriteit meer omdat Apple daar niet genoeg aan verdient.
  Apple vergeet echter wel, dat juist de pro user zo’n beetje alles van Apple heeft: een mac, een ipad, iphone, wellicht nog een en nog een en een hele rits iPods sinds de introductie.
  Ik ben sowieso blij dat Apple nu eens aan ons denkt – al moet je hun bedoelingen vaak met een zak zout nemen. Maar goed, ik klaag maar niet. Zoals vroeger word het toch nooit meer.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Zoals vroeger wordt het toch nooit meer.

  Onthou dat maar want dat geldt namelijk voor alles in het leven;).

 • Profielfoto
  SanderMichelsen

  Niets mis met leger aan nieuwe producten. Voor de mierenneukers; vervang leger door arsenaal. Blijf je toch een beetje in de militaire sferen hangen.

 • Profielfoto
  serum

  Ik lees tot nu toe geen sterke argumenten als tegengas op de budget-iphone

  ‘plastic’ dat was de 3g en de 3gs ook.

  ‘Exclusief’ ; kijk op straat of op je werk/school eens om je heen. Je bent niet de enige met een iPhone.

  ‘Waardevermindering’; Apples aandeel is sinds medio 2012 (apples hoogtij) met ruwweg 40 procent gedaald. Tijd voor een boost en innovatie.

  ‘snelheid apps, gemaakt voor een hoogwaardig toestel’ de iphone 4 is ook niet meer de snelste, (in feite is hij ronduit traag) en die is ook nog in dapper in productie en wordt volop verkocht. zelfs met een magere 8GB aan boord, eveneens om de prijs te drukken.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @sanderMichelsen: het moet eigenlijk “een waaier aan nieuwe producten zijn”. Je zegt toch ook een ‘school vissen’, een ‘kudde geiten’, … en niet een ‘leger vissen’, een ‘leger geiten’, … En ‘arsenaal’ gebruik je als het wapens betreft.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @serum: ik denk niet dat iemand zich uiteindelijk zal storen aan het gebruik van plastic. Dat hebben ze jarenlang gebruikt. Aluminium werd pas veel later geïntroduceerd. Een deel van de waarde van het merk wordt bepaald door de dure ‘zeldzaamheid’. Door budgetiphones uit te brengen verdwijnt een deel van het gevoel iets exclusiefs, magisch, in handen te hebben. Het is alsof BMW een volkswagen op de markt zou brengen of Louis Vuitton plastic draagtassen. Het wordt een merk zoals alle andere.

 • Profielfoto
  nicciwilli

  Misschien kunnen ze eens starten met iets normalere prijzen, tegenwoordig zijn er prijzen hier die hoger zijn dan in Amerika, en dan nog eens in euro staan.

  Bijvoorbeeld het iMac instapmodel: 1299 dollar op de apple.com store, 1385 EURO in de apple (nl) store. Dit komt dus neer op 1784,26 dollar, een verschil van bijna 500 dollar. Er zijn inderdaad extra taksen, invoerskosten etc. maar deze kosten nooit bijna 500 dollar.

 • Profielfoto
  serum

  Je hebt een BMW 7 serie en een BMW 1 serie. (en volkswagens die veel duurder zijn, maar rijden ze beter dan een 118i met de innovatieve 8 traps automaat?) Techniek, design en engineering. Daar draait het om. Je weet zelf waar je voor kiest en betaald. De techniek zit er in verweven (ook in de budgetversie). Jouw portemonnee, jouw keuze. Ik heb het geld voor een iphone 5 en ben dol op exclusiviteit. Toch koop ik hem niet. Het trekt me domweg niet meer over de streep. De innovatie loopt achter. heb onlangs met ios7 gespeeld Dus in feite vind je het jammer dat ‘iedereen’ een iphone kan kopen? Als je exclusiviteit wilt, moet je geen productie kopen, maar of zelf maken. dat ademt meer exclusiviteit. Als je iets kan kopen en er worden er MILJOENEN van geproduceerd is er van exclusiviteit geen sprake? als er kereltjes van 16 zijn die een krantenwijk lopen om hun telefoon te betalen, wat klopt er dan niet? Exclusiviteit door een ongezonde bril. Alles voor je hippe egootje! ik denk niet dat er volksstammen zijn die overstappen op samsungs fantastic plastic telefoontjes, omdat apple naast de iphone 6 met uberspecs ook een budget iphone 5 uitbrengt met polycarbonaat behuizing.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Ik heb geen iphone en ook nooit gehad. Het toestel interesseert mij zelfs niet. Mijn vrouw heeft er eentje van het werk; ik ben eerder van het nuchtere type en heb een simpele gsm die ik gebruik om te bellen. Het is een feit dat Apple ‘iets’ had dat het uitzonderlijk maakte en boven de rest deed uitsteken. Dat ‘iets’ is aan het verdwijnen. Ze worden ingehaald of zijn al ingehaald door andere bedrijven. Dat er geen ganse volksstammen zullen overstappen klopt, maar ik ben er zeker van dat sommigen voor hun volgende gsm twee keer zullen nadenken mocht Apple een budget iphone op de markt brengen.

 • Profielfoto
  Joost23

  Ben benieuwd wat ze nieuwe producten noemen.

  Een rMBA of een MBP met Haswell chip zijn imho geen nieuwe producten, maar bestaande producten die iets / veel beter gemaakt worden.

  een iWatch vind ik dan weer wel een nieuw product. Misschien gaan ze nog wel meer de domotica kant op…iLight, iFridge…

  time will tell..

 • Profielfoto
  bartvdv

  Met het aanwerven van Paul Deneve misschien wel iSocks en iUnderwear, met sensoren die je laten weten wanneer het tijd wordt om te verversen.