Review: Nieuwe MacBook Air uitgebreid aan de tand gevoeld

Door: Raymon Mens - 26 reacties

Tijdens WWDC 2013 kondigde Apple een nieuwe MacBook Air aan. De killer feature van de nieuwe Air is zonder meer de spectaculaire accuduur. Haalt de Air ook Ă©cht de geclaimde 12 uur en is het de moeite om te upgraden? OMT voelde de nieuwe MacBook afgelopen week uitgebreid aan de tand.

Achtergrond en Specs
Wij hebben het 13-inch instapmodel van de Air getest. De processor is een Intel Haswell i5, 4 GB geheugen en 128 GB flashopslag. Het OS is OS X 10.8 Mountain Lion met alle updates geĂŻnstalleerd. Om een goede indruk te krijgen is de Air niet alleen gebenchmarkt, maar ook een week als dagelijkse vervanger voor een MacBook Pro uit 2011 gebruikt.

MacBook Air
MacBook Air: op een tweede microfoon na geen uiterlijke wijzigingen

Uiterlijk
Op gebied van het uiterlijk is er bijna geen verschil met de vorige generatie MacBook Air. Aan Ă©Ă©n klein detail is te zien dat het een nieuwe MacBook Air betreft, aan de linkerkant zit een dubbele in plaats van enkele microfoon. De afwerking is zoals standaard bij Apple-producten strak en goed. In vergelijking met een HP-ultrabook die ook gebruikt wordt, is het opvallend dat de buitenkant van de Air een stuk minder gevoelig is voor vingerafdrukken. De Ultrabook ziet er na een week erg smoezelig uit, terwijl de Air nog redelijk schoon oogt.

Door het dunne ontwerp en geringe gewicht was de Air een ideale laptop in de trein. Je voelt amper dat de laptop in je tas zit, hij is prettig op schoot en wordt niet heel warm.

MBA-4
Links voeding via een MagSafe 2, USB 3, minijack en twee microfoongaatjes

Aansluitmogelijkheden
De aansluitmogelijkheden zijn enigszins beperkt, dit is een trend die we vaker bij Apple-producten zien. De Air bevat twee USB 3.0-poorten, een Thunderbolt-aansluiting, kaartlezer en audio uitgang. Om een ethernet kabel aan te sluiten is een aparte adapter nodig. Waarschijnlijk paste deze relatief grote aansluiting niet meer in het dunne ontwerp van de Air.

In de week dat de Air is gebruikt, hebben we de ethernet-aansluting niet gemist. De ondersteuning voor 802.11ac WiFi zorgt voor een verbetering van de draadloze snelheid. Hiervoor is wel een router nodig die deze nieuwe standaard ook ondersteund, zoals de nieuwste Airport Extreme en TimeCapsule.

Scherm
Het 13-inch scherm heeft een resolutie van 1400×900, geen HD-scherm zoals bij veel ultrabooks wel het geval is. Met de resolutie valt echter prima te werken. Een nadeel is dat het scherm flink spiegelt, de mogelijkheid om voor een mat scherm te kiezen was welkom geweest. In de zon en bij donkere scènes was de spiegeling soms te overheersend. De kijkhoeken zijn wel in orde, al oogt het plastic scherm in vergelijking met een MacBook pro wel een beetje flets.

Geluid
De Air heeft een zeer dunne formfactor, dat is ten koste van het geluid gegaan. Het is merkbaar dat Apple aandacht heeft besteed aan het geluid, de lage tonen zijn iets beter dan die van de vorige generatie MacBook Air en het geluid kan hard. De hoge tonen zijn daarentegen niet al te best. Het lijkt alsof er iets met de uitvoer is gedaan waardoor de hoge tonen niet tot hun recht komen. Het klinkt een beetje als een slechte mp3 met blikkerige accenten in het hoog.

Een opvallende issue was dat niet alle hoofdtelefoons werkten. Bij het inpluggen van de standaard Apple Earpods ging het goed, de ingebouwde speakers werden gedempt en het geluid kwam door de koptelefoon. Bij het inpluggen van een andere hoofdtelefoon gebeurde echter niets, het geluid werd niet gedempt en uit de koptelefoon kwam geen geluid. Voor de zekerheid hebben we de koptelefoon ook op een MacBook Pro aangesloten, daar werkte deze meteen. Het is niet zeker of dit op alle MacBook Air’s gebeurt.

MBA-3
Rechts: Thunderbolt, USB 3 en SDXC-kaart slot

Prestaties
De MacBook Air is jankend snel. Dat komt vooral door het nieuwe flashgeheugen dat geen gebruik meer maakt van een oude SATA-aansluiting, maar door middel van een PCI Express aansluiting directer en sneller kan communiceren met het systeem.

De opstarttijd lag rond de 8 seconden en de laptop komt zonder merkbare vertraging uit stand-by. Om het verschil met de vorige generatie en MacBook Pro te meten hebben we ook een aantal benchmarks uitgevoerd.

GeekBench
Geekbench is een veelgebruikte benchmark-tool die vooral de prestaties van de processor en het geheugen meet. Onze 1.3Ghz i5 Haswell Air scoorde 6793 punten, iets beter dan de MacBook Air uit 2012 die met een i5 processor op 1.8GHz de 6654 punten aantikte. De processor werkt dus op een lagere snelheid dan die van zijn voorloper, maar is een fractie sneller.

CineBench
CineBench test de grafische prestaties. Door middel van de nieuwe Haswell-processors zouden de grafische prestaties aanzienlijk verbeterd moeten zijn. Dit is terug te zien in de benchmark. In de test met OpenGL scoorde de nieuwe MacBook Air 25.12 punten. De vorige generatie Air scoorde hier 18.69 punten. Oudere MacBooks met losse grafische chip van NVIDIA zijn in deze test geen partij, zij scoren rond de 15 punten.

DiskSpeed
De maximale schrijfsnelheid die wij uit de Air hebben kunnen halen is 433MB/s, de leessnelheid lag op 715MB/s. Dit is bijna een verdubbeling tegenover de vorige generatie MacBook Air. Met deze snelheden is de MacBook Air waarschijnlijk de laptop met de snelste opslag tot nu toe.

Accuduur
De hamvraag is natuurlijk of de accuduur Ă©cht 12 uur is, dit hebben we getest met een aantal scenario’s. Bij browsen met Safari, mailen, Twitter en werken in een Pages-document met de helderheid van het scherm op 50% haalden we 12 uur en 9 minuten. Als het scherm naar 75% helderheid gezet werd, daalde de accuduur naar 10 uur en 41 minuten.

De forse accuduur is als erg prettig ervaren. De oplader bleef vaak thuis of op kantoor liggen, een dag thuis en op het werk doorkomen was geen probleem. In het weekend werd de Air niet de hele dag gebruikt, daardoor kon deze rustig in de kamer rond blijven zwerven zonder aan de lader te hangen. Apple maakt de belofte hier waar, de accuduur mag gerust spectaculair genoemd worden.

Upgraden of niet?
Heb je een MacBook Air uit 2012? Dan kan je er nog best even mee door, de prestaties van het 2013 model zijn beter, maar waarschijnlijk voldoet je huidige nog prima. Alleen als je veel onderweg bent en baat hebt bij een fors langere accuduur kunnen we je aanraden een nieuwe Air aan te schaffen. Bezitters van een MacBook Air uit 2011 en 2010 zullen een groot verschil merken. De prestaties van het 2013-model zijn een flinke stap vooruit en de langere accuduur zal je blij verrassen.

Voor eigenaren van een oudere MacBook Pro is het geven van een advies lastig. Mogelijk komt Apple later dit jaar met een nieuwe MacBook Pro-lijn die ook op het Haswell-platform zal draaien. Persoonlijke noot: Als eigenaar van een 13-inch 2010 MacBook Pro overweeg ik echter wel te upgraden naar een 13-inch MacBook Air. De ethernet-aansluiting gebruik ik eigenlijk amper, net als de optische drive. De Air heeft voor een ‘casual’ gebruiker van een MacBook Pro eigenlijk weinig nadelen. De afwezigheid van een Retina-scherm daargelaten.

MBA-2
MacBook Air: heer en meester onder de ultrabooks

Conclusie
Ondanks dat Apple vooral de accuduur van de nieuwe Air benadrukt, heeft de laptop intern meer indrukwekkende veranderingen ondergaan. De PCIe flashopslag zorgt voor razendsnelle opstarttijden en de grafische prestaties zijn flink verbeterd. Voor dagelijks gebruik is de nieuwe Air een ideale laptop, maar ook gebruikers die veel onderweg zijn zullen geen spijt van hun aanschaf hebben. Onze grootse aanmerking op de Air is dat het scherm wat flets is.

Apple heeft de lat hoog gelegd voor Ultrabook-fabrikanten en blijft door de nieuwe MacBook Air heer en meester aan de bovenkant van deze markt.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  iPredict

  Dat is goed nieuws, want met Mavericks gaan de prestaties nog verder omhoog terwijl de batterijduur ook verbeterd gaat worden

 • Profielfoto
  Bramalting

  ik heb sinds vrijdag me macbook air 13” wel met 8 gb ram, de accu gaat idd lang mee, maar ik heb gister de beta van 10.9 er op gezet de accu gaat zelfs wel 15 uur mee!!

 • Profielfoto
  Rickje

  Erg eh, deskundig geschreven.

 • Profielfoto
  ---

  De MacBook Air is jankend snel.

  Hmm vreemde uitspraak! Voor de rest wel oke geschreven toch?

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Nieuwe MacBook Air uitgebreid aan de tand gevoeld

  Het is niet zeker of dit op alle MacBook Air’s gebeurt.

  Tja… aan de tand gevoeld… Hoe zit met scherm uitval probleem? Wifi probleem? En er was nog een klacht geloof ik bij de mac air?

 • Profielfoto
  Hermanko

  Het is uit een Engelse test vertaald.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @ MEEUW: Ik heb geen enkel probleem met Wifi of uitval van het scherm ondervonden in de week werken met de Air. Het enige probleem (laptop herkende koptelefoon niet) staat in de review, maar heb niet kunnen uitsluiten of dit aan de koptelefoon of Air lag.

  @ Hermanko: De review is gebaseerd op een week zelf met de Air werken en zeker geen snel vertaalsel. We hebben de laptop, zoals je op de foto’s ziet, gewoon op de redactie gehad. De accuduur is met een eigen opgezette test gemeten. Enkel de benchmark-gegevens van de oudere modellen MacBooks komen van sites waar je die benchmark-resultaten kan zien. We hebben niet iedere generatie MacBook op de redactie beschikbaar natuurlijk:)

 • Profielfoto
  wesleyrl

  Ik heb gehoord, dat de Macbook Air met i7 processor.. deze batterijduur niet haalt.. klopt dat? Aangezien ik nu een macbook pro uit 2011 heb. Maar wel de neiging heb over te stappen naar de air !
  Ik photoshop af en toe een beetje en verder is het veel internet browsen en schoolwerk. Vanwege het af en toe grafische gedeelte wil ik wel graag de i7.. Alleen nu twijfel ik dus vanwege de batterijduur.

 • Profielfoto
  jackybe67

  @Wesleyrl
  Apple geeft op hun website aan dat de batterijduur van 12 uur geld voor de 13inch Air en niet voor de 11inch. Dus als je een 13inch i7 wilt, ga je bij normaal gebruik de 12 uur wel halen. Als Mavericks dan nog eens gaat uitkomen wordt de duur nog wat verlengd !!!!

 • Profielfoto
  celie

  Nog maar 5 jaar geleden werd de air compleet de grond in geboord op dit forum.
  Ik heb er 5 jaar lang heel veel plezier aan/mee mogen beleven.

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Dat is toch wel innovatief van Onemorething: ” jankend snel”. Slechts 7 vermeldingen met Google Search. Chapeau!

  Die accuduur blijft een raadsel. Een verbruik van slechts 5 Watt gemiddeld per uur. Geweldig.

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Ik vind het persoonlijk een erg duidelijk review. Netjes.

 • Profielfoto
  sallandsebeer

  Leuke review!
  Dit is een van de dingen waar ik OMT voor volg…

 • Profielfoto
  Jam Bad

  Ik snap niet waarom iedereen zo moeilijk doet over dat ’t van een andere site is gehaald. ‘T is duidelijk niet gedaan en ook eigen foto’s, dus stop is met janken over alles en gaan dan gewoon naar de sites waarvan ze het zogenaamd “gekopieerd” hebben blijf daar en ga niet janken op deze site. We zijn toch geen 13 jarigen die de tijd hebben om op google te zoeken of iemand het woord jankend snel gebruikt. Ik heb wel betere dingen te doen. Ik kom voor ’t review niet om te kijken/weten of ’t van een andere site is.

  Ps. Goede en duidelijke review

 • Profielfoto
  Rickje

  Blij dat er mensen zijn die het een goede review vinden! Ik heb zelf helaas veel te vaak een “No shit, sherlock!” momentje gehad bij het lezen.

  Gelukkig waren er ook een aantal stukjes die ik kon waarderen.

 • Profielfoto
  Pixeldude

  Sinds een paar dagen in het bezig ter vervanging van mn 2011 MacBook Pro 15″ ik zocht wat compacters. Erg tevreden mee, en “jankend” snel is hij zeker!

 • Profielfoto
  Eelco86

  Ik gebruik een macbook pro 2012 maar zal niet overstappen.
  De reden daarvan is het gebrek aan geheugen… 128GB is zo vol. Dit is een erg groot nadeel van een macbook air.

 • Profielfoto
  Christof0902

  Ik heb al een week de 13″ i7 en hij haalt de 12 uur makkelijk bij normaal gebruik!

 • Profielfoto
  iep

  Foutje in het artikel: PCI-X (genoemd in de conclusie) is iets wat al lange tijd niet meer gebruikt wordt (simpel gezegd: net als PCI is het ouwe meuk). De juiste afkorting van PCI Express is PCIe. Overigens wordt er hier mini-PCIe gebruikt maar dan wel eentje met een proprietairy connector. Op dit moment is er geen enkel 3rd party ssd wat daar gebruik van maakt.

  De accuduur lijkt heel erg mooi te zijn maar is dat eigenlijk niet. Het verschil met het 2012 model is erg klein. De enige manier om de genoemde accuduur te behalen is door amper wat met je machine te doen. De workload zoals beschreven in deze test valt daaronder en weet dan ook de energiebesparingen van het Haswell platform te benutten. Zodra je wat intensievere dingen gaat doen zoals een vm met Windows draaien heb je al bijna niets meer aan die energiebesparingen en zal het stroomverbruik niet anders zijn als het 2012 model (dit hoef je niet eens te testen, het is gewoon een technisch gegeven, kijk maar eens waar de daadwerkelijke energiebesparingen van Haswell zitten).

  Des te meer reden waarom mensen met een 2012 model geen reden tot upgraden hebben. De 802.11ac en de PCIe ssd zijn de enige redenen waarom je dat zou willen doen maar dan moet je daar ook wel gebruik van maken. Dat 802.11ac is nog iets wat je in de toekomst zou kunnen toevoegen (in het 2010, 2011, 2012 en 2013 model is het wifi kaartje een mini-PCIe module die je dus zelf kunt vervangen). Die snellere ssd merk je misschien wanneer je grote files aan het verplaatsen bent of wanneer je meerdere vm’s draait maar dan houdt het ook wel op.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Waarschijnlijk paste deze relatief grote [ethernet] aansluiting niet meer in het dunne ontwerp van de Air.

  Heeft nooit op de Air gezeten bij mijn weten.
  .

  …geen HD-scherm zoals bij veel ultrabooks wel het geval is.

  Dit gaat uiteraard ten koste van de accuduur, en de letters worden zo klein vind ik.

 • Profielfoto
  iep

  Het zit er niet op omdat je dan in wezen de MBP Retina hebt.

 • Profielfoto
  MacMartino

  Mijn Macbook Pro 2011 haalt de 40 minuten nog niet eens als ik erop werk. Al vanaf het begin haal ik niet meer dan 80 minuten by the way. Dacht dat dat normaal was. Maar goed, een batterij laten vervangen kost geloof ik ook 200,- dus wellicht toch maar het verlies nemen en een macbook air kopen.

  De eerste MBair lijn kon alleen met moeite PShop draaien, als je er grote estanden op moest bewerken (bijv 1GB files), hoe is dat nu?

  Op het scherm van een MBpro mis ik alleen al details, omdat kennelijk de kleurdiepte of aantal kleuren minder is dan van een normale minitor. Ben benieuwd hoe dat bij de nieuwe macbook air is. En ja, die glanzende schermen zijn natuurlijk helemaal ruk als je erop wilt werken en je ogen niet wil vermoeien!

 • Profielfoto
  Kimsalabim

  Hebben meer mensen last van issues met jack ingang? Bij mij doet mic van headset (non-apple) het niet goed, terwijl op andere macs prima werkt.

 • Profielfoto
  Hypertallih

  Mooi.

 • Profielfoto
  Deepblue

  Voor het komende schooljaar heb ik n nieuwe laptop nodig.
  Zou deze Macbook geschikt zijn voor Photoshop en InDesign

 • Profielfoto
  Stefan1997

  ik herken me totaal niet in het probleem met de headphone jack, bij mij werken alle koptelefoons prima