OS X 10.9 Mavericks beta 4 beschikbaar

Door: Jan David Hanrath - 15 reacties

Apple houdt zich netjes aan z’n releaseschema door vandaag de vierde developer preview van OS X 10.9 Mavericks uit te brengen. Omdat Apple’s developer portal door de inbraak afgelopen week nog steeds gesloten is, zijn de release notes via e-mail verspreid onder ontwikkelaars.

Er zijn verbeteringen aangebracht in iCloud-settings en iCloud Keychain. Dit kan gevolgen hebben voor bestaande gegevens in de keychain, waardoor bijvoorbeeld een bestaand e-mailwachtwoord in Sleutelhangertoegang verwijderd moet worden, om verlost te worden van een wachtwoord popup in Mail. Wi-Fi-settings worden in deze versie nog niet gesynchroniseerd via iCloud Keychain.

Mac App Store
De update in de Mac App Store

Veranderingen in OS X 10.9 preview 4

 • VMWare Fusion wordt nu ondersteund
 • Grafische corruptie in de Maps-app zou tot het verleden moeten horen
 • non-admins kunnen vanaf nu software updates uitvoeren in de Mac App Store. Deze setting is door admins aanpasbaar
 • op de nieuwste 2013 MacBook Air’s wordt de koptelefoon nu altijd gedetecteerd zonder herstart
 • machines herstarten niet meer incidenteel na vaak sluimeren

Volgens Apple kan alleen Adobe After Effects CS6 kan nog steeds niet overweg met deze preview van Mavericks.

Geregistreerde ontwikkelaars vinden OS X 10.9 Mavericks preview 4 in de Mac App Store onder Updates. Het is beta-software met fouten en rare gedragingen. Apple adviseert daarom met klem om deze release niet te gebruiken op productiemachines.

Heb jij een nieuwe feature ontdekt die wij nog niet genoemd hebben?

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  HELEMAAL_NIKS

  Dan zal de ios 7 beta vandaag ook wel komen

 • Profielfoto
  DJMischaa

  @Jaron Hoste
  Dat de DP4 van 10.9 Mavericks vandaag is uitgebracht zegt helemaal niks over de iOS 7 bèta’s.

 • Profielfoto
  wesleyrl

  Iemand die al kan vertellen of iBooks erbij zit?
  Aangezien UPC aan het kloten is met mijn wi-fi en ik zelf nog niet kan updaten.

 • Profielfoto
  PBP

  Iemand die al kan vertellen of iBooks erbij zit?
  Aangezien UPC aan het kloten is met mijn wi-fi en ik zelf nog niet kan updaten.

  Nee zit er niet bij. Die kan je waarschijnlijk gewoon uit de Appstore downloaden zodra Mavericks uit is. Net als iBooks voor iOS.

 • Profielfoto
  wesleyrl

  Erg jammer ! Dat is wel de feature waar ik het meest naar uitkijk !

 • Profielfoto
  mighty servant

  We want to stress the importance of adhering to the terms of the Customer Seed and Confidentiality Agreement you agreed to when you joined the seeding program. It is imperative that you do not re-distribute this software or discuss it outside our feedback mechanisms (our discussion forum and correspondence with our team). If you are currently participating in more than one seed project, please do not discuss one seeding project with participants in other projects.

  Ik hou mij maar aan de afspraken.

 • Profielfoto
  Harley

  Safari int engels

 • Profielfoto
  maconly

  Ik wil een goed mail programma.

 • Profielfoto
  dsdevries

  mighty servant 53 minuten geleden
  We want to stress the importance of adhering to the terms of the Customer Seed and Confidentiality Agreement you agreed to when you joined the seeding program. It is imperative that you do not re-distribute this software or discuss it outside our feedback mechanisms (our discussion forum and correspondence with our team). If you are currently participating in more than one seed project, please do not discuss one seeding project with participants in other projects.
  Ik hou mij maar aan de afspraken.

  NDA is allang opgeheven!

  We put the NDA in place because the iPhone OS includes many Apple inventions and innovations that we would like to protect, so that others don’t steal our work. It has happened before. While we have filed for hundreds of patents on iPhone technology, the NDA added yet another level of protection. We put it in place as one more way to help protect the iPhone from being ripped off by others.
  However, the NDA has created too much of a burden on developers, authors and others interested in helping further the iPhone’s success, so we are dropping it for released software. Developers will receive a new agreement without an NDA covering released software within a week or so. Please note that unreleased software and features will remain under NDA until they are released.

 • Profielfoto
  koen

  @dsdevries:

  Please note that unreleased software and features will remain under NDA until they are released.

 • Profielfoto
  dsdevries

  Hey dat is suf, ik heb een oude versie gekopieerd van een site aangezien we met zn allen nu niet op dev center kunnen. Deze stamt nog uit 2008 of zo. In de nieuwe versie staat dat je ook gewoon mag praten over known features enzo.

 • Profielfoto
  petervl57

  Of Apple zich netjes aan een releaseschema houdt, zoals OMT beweert, weet ik niet, maar OMT houdt zich volgens mij niet aan de Apple-voorwaarden voor het gebruik of reviews van pre-release software.

  “4. Confidentiality. You agree that any Apple pre-release software and/or hardware (including related documentation and materials) provided to
  you as a Registered Apple Developer (“Pre-Release Materials”) and any information disclosed by Apple to you in connection with Apple Events or
  Paid Content (defined below) will be considered and referred to as “Apple Confidential Information”
  .

  Dit is een citaat uit actuele voorwaarden van het developers program.

  Volgens mij schendt OMT met dit “hijgerige nieuws” gewoon de voorwaarden van vertrouwelijkheid, waaronder Apple pre-release software wordt verstrekt. Dat vind ik een kwalijke zaak.

 • Profielfoto
  mighty servant

  @dsdevries

  Ik zit niet in het dev programma maar in het customers seedings programma en daar heb ik vandaag de NDA van gekopieerd. Het lijkt mij sterk dat je er in het ene testprogramma wel en in het andere er niet over mag praten. Ik ben het met petervl57 eens dat OMT, maar ook iedere tester die hier iets over Mavericks of iedere andere pre release software iets zegt de NDA schendt. Volgens mij schieten we er met zijn allen op den duur ook niets mee op, omdat we het risico lopen dat Apple de kring steeds kleiner gaat maken door alleen op ” invitation only ” basis gaan werken zoals ze dat nu ook al doen met het customers seeding programma. Daardoor krijgen steeds minder developers de kans tijdig hun software aan te passen aan de nieuwe releases en daar zijn we uiteindelijk als eindgebruikers de dupe van.

 • Profielfoto
  csteelooper

  @dsdevries
  (…) omdat we het risico lopen dat Apple de kring steeds kleiner gaat maken door alleen op ” invitation only ” basis gaan werken (…) en daar zijn we uiteindelijk als eindgebruikers de dupe van.

  Ik denk dat dat zelfs met de sterkste wil op deze aardkloot nĂ­et zal gebeuren, al is het maar omdat Apple zichzĂ©lf daarmee gigantisch in de spreekwoordelijke vingers zou snijden. Als Developer mĂłet je vroegtijdig toegang hebben tot de nieuwste software, om zodoende ervoor te zorgen dat je software ook met die versie zonder problemen draait. Als Apple dus op ‘Invitation Only’ gaat werken, zouden ze uiteindelijk slechts zichzelf schaden, doordat developers gewoonweg niet meer kunnen testen of hun software wel of niet werkt…

  Developers die de NDA schänden zijn mijns inziens wel ‘fout’ bezig, maar ik betwijfel ten zeerste of Apple er een andere sanctie op kan en zal zetten dan het opschorten van de toegang tot de developer-portal voor de specifieke developers die de fout in zijn gegaan. Het is simpelweg ondenkbaar dat developers geen toegang meer zouden krijgen tot de pre-release software. Al was het maar omdat het lidmaatschap al zo’n 100€ op jaarbasis kost.

  Rest voor mij nog de vraag hoe ik in godsnaam een code voor downloaden kan verkrijgen als ik niet kan inloggen op de developers-site… Ideas, anyone?

  PS > Ja, ik ben een geregistreerd developer; ik loop nu alleen tegen het feit aan dat de developers-site down is en ik daardoor nu geen ‘redeem code’ aan kan vragen. Eerdere previews heb ik namelijk niet willen installeren omdat VMWare niet werd ondersteund… Afwachten dus maar, vrees ik.

 • Profielfoto
  mighty servant

  @csteeloper

  Ik denk dat je gelijk hebt, alleen als dit “lekken” wereldwijd door blijft gaan kan de schade voor Apple wel eens groter zijn dan de opbrengsten. Stel je voor dat er over jouw product(en) tussentijdse berichten naar buiten komen in de trant van: slecht, werkt niet …wordt je ook niet vrolijk van. Uiteindelijk is van belang wat er in de virtuele schappen komt te liggen.