Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 29 juli 2013

Opnieuw problemen met arbeids-omstandigheden in China

Opnieuw laat het New Yorkse China Labor Watch (CLW) van zich horen in relatie tot arbeidsomstandigheden en Apple: ze beschuldigen de Taiwanese Pegatron Group ervan dat ze in drie Chinese fabrieken waar Apple-producten worden gemaakt de regels overtreden.

Er werden de laatste vijf maanden 86 overtredingen geregistreerd: veiligheids- en milieu-voorschriften werden aan de laars gelapt, loon werd onterecht ingehouden, medewerkers werden gedwongen langer te werken in ongezonde omstandigheden en ID-kaarten van medewerkers werden in beslag genomen. Het bedrijf overtreedt hiermee internationale en Chinese wetten én Apple’s eigen Apple Supplier Code of Conduct.

Omdat ze geleerd hebben van eerdere gevallen waarbij arbeidsomstandigheden in China voor een mediahype zorgden, liet een reactie van Apple dit keer niet lang op zich wachten. In de Wall Street Journal geeft Apple aan dat ze sinds 2007 15 keer een uitgebreide audit bij Pegatron hebben gedaan, waarvan er een aantal zijn uitgevoerd in de laatste 18 maanden. Apple geeft toe dat sommige Pegatron-divisies ID-kaarten van personeelsleden inhouden om te voorkomen dat ze elders gaan werken, maar dat ze Pegatron hebben bevolen hiermee te stoppen. De overige zaken die CLW aankaart zijn nieuw voor Apple en zullen direct onderzocht worden.

Eerder was vooral producent Foxconn het bedrijf dat onder het vergrootglas lag omtrent arbeidsomstandigheden, maar doordat Apple na productieproblemen met de iPhone 5 en iPad mini minder afhankelijk wil zijn van één leverancier is besloten om het werk te spreiden over meer fabrikanten. Hierdoor is het relatief kleine Pegatron de afgelopen maanden enorm gegroeid.

Reageer op artikel:
Opnieuw problemen met arbeids-omstandigheden in China
Sluiten