Opnieuw problemen met arbeids-omstandigheden in China

10 reacties

Opnieuw laat het New Yorkse China Labor Watch (CLW) van zich horen in relatie tot arbeidsomstandigheden en Apple: ze beschuldigen de Taiwanese Pegatron Group ervan dat ze in drie Chinese fabrieken waar Apple-producten worden gemaakt de regels overtreden.

Er werden de laatste vijf maanden 86 overtredingen geregistreerd: veiligheids- en milieu-voorschriften werden aan de laars gelapt, loon werd onterecht ingehouden, medewerkers werden gedwongen langer te werken in ongezonde omstandigheden en ID-kaarten van medewerkers werden in beslag genomen. Het bedrijf overtreedt hiermee internationale en Chinese wetten én Apple’s eigen Apple Supplier Code of Conduct.

Omdat ze geleerd hebben van eerdere gevallen waarbij arbeidsomstandigheden in China voor een mediahype zorgden, liet een reactie van Apple dit keer niet lang op zich wachten. In de Wall Street Journal geeft Apple aan dat ze sinds 2007 15 keer een uitgebreide audit bij Pegatron hebben gedaan, waarvan er een aantal zijn uitgevoerd in de laatste 18 maanden. Apple geeft toe dat sommige Pegatron-divisies ID-kaarten van personeelsleden inhouden om te voorkomen dat ze elders gaan werken, maar dat ze Pegatron hebben bevolen hiermee te stoppen. De overige zaken die CLW aankaart zijn nieuw voor Apple en zullen direct onderzocht worden.

Eerder was vooral producent Foxconn het bedrijf dat onder het vergrootglas lag omtrent arbeidsomstandigheden, maar doordat Apple na productieproblemen met de iPhone 5 en iPad mini minder afhankelijk wil zijn van één leverancier is besloten om het werk te spreiden over meer fabrikanten. Hierdoor is het relatief kleine Pegatron de afgelopen maanden enorm gegroeid.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Maikelw

  Gevalletje; voor jou 10 anderen. Dan krijg je dit soort dingen he:-)

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  En water is nat. In heel China gebeuren dit soort praktijken, snap dat het makkelijk is om dan een grote partij uit te zoeken voor aandacht. Maar is dit niet meer een probleem die de Chinese overheid moet oplossen i.p.v. Apple. In China heerst er wat mij betreft een cultuur probleem qua arbeidsomstandigheden. Ze hebben daar nooit echt anders gewerkt/geleefd, totdat grote bedrijven ook hun producten op hun manier daar laten produceren.

 • Profielfoto
  Ludo

  Dit soort wantoestanden gaat hier ook komen, zie Zalando en postNL. Is echt niet langer de ver-van-m;n-bed show zoals sommigen nog menen te denken.

 • Profielfoto
  Steef Ams

  @Baron Van Dedem klopt dat het makkelijk is om grote bedrjiven eruit te pikken. Het zal ook niet altijd terecht zijn ivm andere voorbeelden, maar het kan wel een impuls geven tot een cultuurverandering, ook bij de overheid, maar vooral ook bij andere bedrijven.

  Het is goed dat het gebeurt en Apple erkent duidelijk zijn/haar verantwoordelijkheid in heel dit verhaal. Wanneer je groot bent heb je veel invloed, daar zal ook gebruik van worden gemaakt door organisaties die dergelijke zaken willen veranderen. Zolang ze er maar geen misbruik van maken werkt Apple er gewoon aan mee en doet wat het moet doen (binnen grenzen natuurlijk, maar toch).

  Doch, dergelijke dingen nemen veel tijd en je moet er een lange adem voor hebben, maar uiteindelijk zullen er wel resultaten zichtbaar worden.

  Over India hoor je nog relatief weinig eigenlijk. Maar ook daar zijn ernstige mensonterende toestanden gaande in fabrieken. Enz.

 • Profielfoto
  Zakske

  In dat rapport van China Labor Watch staat letterlijk dat de Pegatron Group goedkope, plastic iPhones voor Apple produceert.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Chinezen zijn door de eeuwen heen altijd al onderdrukt geweest door hun heersers. Dat schijnt daar heel normaal te zijn. Zo nu en dan komt er een opstand maar er veranderd niks. Wat bedrijven doen is niet goed te praten maar het verschilt feitelijk niet van wat de regering doet, namelijk onderdrukken. Zolang de regering niet het goede voorbeeld geeft blijf je dit houden.

  Daardoor botst de westerse wereld regelmatig met de omstandigheden daar. Vanuit ons perspectief is dat terecht want het riekt naar de slavernij die we allang achter ons hebben gelaten.

  Je kunt net zoveel audits uitvoeren als je wilt maar tenzij die hele ‘cultuur’ die wij onderdrukking noemen op de schop gaat helpt dat geen reet. China is tevens (net als India) een land van uitersten. Aan de ene kant bouwen ze zoiets als dit, en aan de andere kant moeten mensen het met één kommetje rijst per dag doen.

 • Profielfoto
  Steef Ams

  @Zakske Zou het werkelijk zo zijn dat dit het werkelijk betrouwbare lek is in de gesloten keten van Apple? Het komt wel uit heel onverwachte hoek. Heb je dit zelf gevonden tijdens het lezen van het origineel? Of kan het een bewerkte tekst zijn?

  Edit: heb het origineel er even bij genomen en het staat er daadwerkelijk! Mooi gespot Zakske!!!

 • Profielfoto
  Apple Focus

  Die goedkopere iPhone word toch steeds meer werkelijkheid;)

  Ot: is de fabriek hier niet voor verantwoordelijk? want Nintendo laat hier toch ook zijn producten maken dan zou het daar toch niet anders zijn.

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  Als Apple het zo goed voor heeft met de mensheid, wees dan zo stoer en spendeer je 125 miljard dollar aan enkele eigen fabrieken. Geld zat in en vooral buiten Cupertino;)

 • Profielfoto
  GoodWatch

  Inmiddels is het cash vermogen van Apple gegroeid tot een schamele $145 miljard. Natuurlijk, een bedrijf als Apple heeft als één van de primaire doelstellingen het maken van winst. Waarvan akte. Maar Apple, als voorbeeld voor de industrie, als innovator, zou ook met minder dan gemiddeld 38% winst genoegen kunnen nemen en de fabricage van al dat iSpul weer kunnen verplaatsen naar Ierland en de VS.

  Maar Dell, HP en bla, bla dan? Apple is geen Dell, HP en bla, bla. Volgens velen hier en op talloze Apple minded forums is Apple de class leader en het beste technologie bedrijf op aarde. Niks Dell en HP dus. Gewoon je verantwoordelijkheid nemen en werkgelegenheid scheppen daar waar het nodig is. Een win-win situatie dus. Er is een keuze. En laat nu de flames maar komen:-)