‘Nieuwe MacBook Pro krijgt speciale high-end Intel Haswell-processor’

Door: Raymon Mens - 17 reacties

Tijdens de afgelopen WWDC kondigde Apple een een nieuwe MacBook Air aan. Door de Intel Haswell-processor is de nieuwe Air niet alleen sneller, maar houdt deze het ook tot 12 uur vol op accu. Een nieuwe MacBook Pro-lijn bleef tijdens de WWDC uit, maar kan niet lang meer op zich laten wachten.

Naar verluidt krijgen de nieuwe MacBook Pro’s een speciale high-end Haswell-processor, zeg maar het neusje van het neusje van de zalm. Intel zou op speciaal verzoek van Apple een processor gemaakt hebben met “As much GPU power as possible.” De chips zijn op basis van de GT3e (Iris Pro 5200) integrated graphics. Omdat de processor speciaal voor Apple gemaakt is, zou geen enkele andere fabrikant over deze chip kunnen beschikken. 

Het is mogelijk dat Apple de volgende generatie MacBook Pro met Retina Display niet meer zal uitrusten met een aparte GPU, maar dat de onboard GPU voldoende rekenkracht aan boord heeft op een Retina-scherm aan te sturen. De performance van de Iris Pro graphics is volgende Intel meer dan verdubbeld tegenover de vorige generatie onboard-videochips. Momenteel rust Apple bepaalde modellen van de MacBook Pro nog uit met een aparte GPU. Bij de 15-inch retina-versie komt deze echter alleen in actie als er veel grafische kracht nodig heeft, bij surfen bijvoorbeeld niet. De huidige 13-inch retina MacBook Pro heeft geen aparte GPU, voor deze laptop zullen de Iris Graphics daarom ook een welkome upgrade zijn.

haswell_iris_graphics
Volgens Intel zijn de grafische prestaties ruim verdubbeld.

De nieuwe MacBook Pro dook eerder al op een benchmark. Deze draaide toen op een i7-4950HQ processor, mogelijk komt er een speciale versie van deze CPU voor de nieuwe MacBook Pro-lijn. Naar verwachting zal de nieuwe MacBook Pro-lijn in september of oktober door Apple gepresenteerd worden.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Hypertallih

  Oh, die gaat krachtig worden zeg!

 • Profielfoto
  MEEUW

  Leuk die cijfers. En al die dingetjes.
  Maar wat merk je er nu werkelijk van in gebruik ;)….

 • Profielfoto
  beach

  Maar indien ik nu een nieuwe Mac Air koop, zit er dan het neusje van het neusje van de zalm in ?

 • Profielfoto
  jorikcaljouw

  Volgens mij zitten er al jaren in Mac notebooks geen aparte videokaarten… maar wel aparte GPUs voor het snelle werk. Waarom nog steeds praten over \’kaarten\’?

  Tja, ik denk beroepsdeformatie :-). Een GPU zit bij een desktop PC meestal op een videokaart en nu wordt een GPU min of meer als synoniem gezien voor een videokaart. Overigens is videokaart in het Engels: graphics card, maar vaker wordt graphics adapter gebruikt. Dat zou dan weer wel kloppen.

  Het gaat hier denk ik vooral om het verschil tussen een aparte (discrete) graphics adapter/GPU en eentje die geintegreerd is in de processor, danwel chipset.

 • Profielfoto
  Koning Frank

  meh. ik heb voor september een laptop nodig.

 • Profielfoto
  sunapple

  Alles om de vorige generatie minder waard te laten worden, die voldoet voor mij nog prima:lol:

 • Profielfoto
  GeertGB

  Ik mag hopen dat de MacBook Pro Retina (en zeker de 15 inch) wel over een aparte en krachtige GPU zal beschikken. De krachtigste processor uit het plaatje is de Core i7 4950HQ en grafische prestaties halen het niet bij die van de huidige Nvidia GeForce GT 650M, hetgeen zou beteken dat de pro gebruikers erop ACHTERUIT gaan. En de nieuwe 750M is aardig wat sneller.

  Of wordt het net zoals bij nieuwe iPhone nu een MacBook c (van cheap)? “Can’t innovate my ass” zei Phil Shiller op WWDC. We zijn benieuwd.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Als ie maar wel dynamisch schakelt qua performance, niet dat je accu gelijk leeggetrokken wordt…

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Kan werkelijk niet wachten. Mijn huidige MBP 17″, 2.6Ghz, 8Gb RAM, zit werkelijk aan het einde van zijn kunnen. Een deel van het probleem is de 7200rpm schijf omdat SSD toen (2010) onbetaalbaar was, maar die 8Gb zit ook altijd vol met 11Gb virtueel ernaast. Ik wil weer een computer die wacht totdat ik klaar ben denken in plaats van andersom. In tegenstelling tot sommigen hier kan me die grafische kracht niet veel schelen. Ik moet brute CPU + bakken RAM hebben met top notch disk I/O. Verder helpt een OS met voldoende aandacht voor zakelijke power users ook natuurlijk. Ook batterijtijd verwacht ik trouwens niet veel van. Mijn gebruikspatroon dwingt me na 3 uur toch aan de stroom; daar heb ik vrede mee gesloten. Ik vind het al knap dat dat sinds de aanschaf altijd gelijk is gebleven en de batterij dus niet merkbaar minder is geworden.

 • Profielfoto
  Thomasde_groot

  Hoop september ik wacht er al een tijd op

 • Profielfoto
  Golfgast

  Mijn huidige MBP 17″, 2.6Ghz, 8Gb RAM, zit werkelijk aan het einde van zijn kunnen. Een deel van het probleem is de 7200rpm schijf omdat SSD toen (2010) onbetaalbaar was, maar die 8Gb zit ook altijd vol met 11Gb virtueel ernaast.

  Heel moeilijk is het voor die laptop niet om nog een substantiële snelheidswinst te halen. Simpelweg het plaatsen van een SSD kan de snelheidservaring al meer dan verdubbelen. Misschien is extra geheugen ook nog mogelijk (geen idee hoeveel RAM de 2010 MBP kan hebben). Mocht dit niet kunnen dan zal het virtuele deel van het geheugen zich op de SSD gaan bevinden, wat dit bottleneck ook al breder maakt.

 • Profielfoto
  Chrissser

  Ik moet een macbook kopen voor 26 Aug voor mijn opleiding,
  ik ga de macbook retina pro kopen met SSD van 512GB en 8GB ram.
  Jammer dat Apple event ergens pas oktober is dat ik het dan niet kan kopen met de nieuwe intel prossecors erin =(

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  @Golfgast: 8Gb RAM is max in mijn versie. SSD klopt, maar is het niet meer waard. Ik moet >= 500Gb hebben en dat is gewoon te duur om nog los te kopen met inbouwkosten. Ik sleep me nog wel even voort met dit model tot oktober. De dealer beloofde nog een fijne inruil voor mijn model en verder ligt het geld klaar dus ik heb zeker iets om naar uit te kijken deze herfst.

 • Profielfoto
  Ree

  @ahenket; of je vervangt de optical drive met een opti-bay (of vergelijkbaar product – ik heb ze in China gezien voor 10 – 15 US$), stopt daar je harddisk in, plaatst een 128 of 256 GB SSD in de HDD bay en maakt er een Fusion Drive van.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  @Ree: ik gebruik die drive nog te vaak daarvoor en echt handig is twee schijven niet. Een echte fusion drive daarentegen was wel interessant geweest maar zo oud is die ontwikkeling niet. Naarmate een nieuwe mbp dichterbij komt is de investeringsneiging omlaag gegaan.

 • Profielfoto
  Nic

  Zonder een aparte GPU is een MacBook Pro niets meer dan een dikkere MacBook Air lijkt me.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Dus.. Ik volg het niet helemaal meer:

  Ik heb altijd begrepen dat, omdat de MBpro twee GPu’s heeft (Intel onboard dingetje en de nVidia (voorheen ATI) is hij daarom zuiniger qua batterijgebruik bij simple tasks en gebruikt ie dus de high end GPU bij gaming e.d.

  Maar de nieuwe MBP’s krijgen dus maar één GPU..
  Is deze dan zuinig om simpel terrein, maar mega krachtig op zwaar terrein .. Of hoe zit dat nu? Wie kan het uitleggen?:)