Nieuwe 15-inch MacBook Pro duikt op

Door: Raymon Mens - 17 reacties

Toen Apple tijdens WWDC de nieuwe MacBook Air aankondigde, kwam al snel de vraag wanneer nieuwe MacBook Pro’s verwacht kunnen worden. Voordelen van de nieuwe Air zijn onder andere langere accuduur door een zuinigere processor, goed voor een accuduur van 12 uur. Ook het de flashgeheugen is aanzienlijk sneller.

In de database van Geekbench, een app die gebruikt kan worden om de prestaties van een computer te meten, is een nieuw testresultaat van een 15-inch model MacBook Pro opgedoken. Dit model bevat net als de nieuwe MacBook Air een Haswell-processor die aanzienlijk minder energie verbruiken. Hoogstwaarschijnlijk gaat het hier om de nieuwe MacBook Pro die de voordelen van de nieuwe MacBook Air ook zal krijgen.

Focus op accuduur
De benchmark laat zien dat de volgende generatie MacBook Pro op gebied van prestaties een kleine verbetering boekt, naar verwachting zal de accuduur ook voor de volgende generatie Pro’s de killer feature worden. Al is het twijfelachtig of de 12 uur accuduur van de huidige MacBook Air gehaald zal worden.

4k en Retina
Het is onduidelijk of het geteste model een Retina MacBook Pro is. Meestal rust Apple de 15-inch MacBooks met Retina-scherm uit met een aparte grafische kaart ten behoeve van de de grafische prestaties. De geteste MacBook bevat geen aparte grafische kaart. De processor, een Core i7-4950HQ, zou in theorie voldoende grafische kracht moeten hebben om een retina-scherm aan te sturen. De zogenaamde Iris IRIS Pro 5200 graphics kunnen theoretisch moeiteloos een retina of 4K-scherm aansturen.

Naar verwachting brengt Apple in oktober van dit jaar een nieuwe lijn MacBook Pro’s uit. Dit samen met een nieuwe versie van OS X 10.9 Mavericks.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  den elias

  Mooi, ik dacht al dat ze de Macbook Pro zijn vergeten!:smile:

 • Profielfoto
  tomhhw

  Wat is die link naar dat testresultaat, hij doet het niet

 • Profielfoto
  lrobben

  Nu hopen dat er een optische drive in zit!

 • Profielfoto
  Da Vinci

  Nu hopen dat er een optische drive in zit!

  Ik vrees van niet. De iMac, Mac Mini en Mac Pro hebben ook al geen optische drive meer. Ik vind het wel jammer, ik brand af en toe nog wel eens wat!

 • Profielfoto
  Rockerruben

  @ Da Vinci:
  Voor ‘af en toe’ wat branden heb ik liever een losse dvd/cd brander dan zo’n apparaat standaard in m’n macbook te hebben die ik altijd meeneem. Scheelt weer wat gewicht en ruimte.

 • Profielfoto
  J-P-H

  Voor de mensen die nog perse willen branden: er is voor weinig een externe dvd-brander te koop. De ruimte voor dvd zie ik liever gevuld met accu of ssd.

 • Profielfoto
  MEEUW

  accuduur van 12 uur… ja als het niks doet en de rand dingen uitstaan. Zo kan ik ook wel meten.
  Net als de zuinigheid van auto’s de spiegels inklappen tijdens de test….

 • Profielfoto
  TKroon

  @meeuw
  Alleen is de MBA wel boven de fabrieksopgave te krijgen, een auto niet.

 • Profielfoto
  KeKo

  MBP vergeten? Op zich heeft die nog geen half jaar geleden nog een kleine update gehad (en heb ik hem mooi gekocht, de retina dan), desondanks logisch dat ze ook naar de haswells gaan, maar vergeten vind ik een vreemde, dat was meer van toepassing gedurende al die jaren voor de mac pro…

 • Profielfoto
  Tuur Tisseghem

  Ja ik had dit al een paar dagen geleden op Hardware.info gezien!

 • Profielfoto
  Hydræ

  @Thomas Kroon:
  Die uitspraak moet ik helaas ontkrachten als ervaren hypermiler.:smile:

 • Profielfoto
  MEEUW

  @Hydrae mensen die het echt niet snappen en blijven geloven. Moet je niet alles uitleggen ;).

 • Profielfoto
  marinusvw

  Net als de zuinigheid van auto\’s de spiegels inklappen tijdens de test….

  Als je een beetje iets van aĂ«rodynamica af weet, snap je dat dat natuurlijk onzin is;-) ingeklapte spiegels zijn niet gestroomlijnd namelijk…

  Daarnaast: Accutest van de nieuwe MBA: http://tweakers.net/reviews/3115/7/macbook-air-een-halve-dag-in-de-lucht-accuduur-en-warmteontwikkeling.html

 • Profielfoto
  Buzz

  Als je een beetje iets van aërodynamica af weet, snap je dat het verkleinen van het frontale oppervlak meer effect kan hebben dan het stroomlijnen. Het is dus afhankelijk van de vorm van de spiegels.

  Maar we dwalen wel erg ver af.

  Belangrijker nieuws vind ik het dat de 15″ MacBook Pro altijd een extra grafische kaart heeft gehad. Zowel het retina model als het gewone model. Als ze daar nu van af stappen zegt dat wel wat. Of zou het kunnen dat ze het “Automatic Graphic Switching” in de Energy Saver Preferences hebben uitgeschakeld, waardoor deze niet in de testresultaten te zien was.

 • Profielfoto
  knekkie

  meh…

  Als deze benchmarks nu zouden zijn van een 15″ tablet voor creative pro’s met Wacom pen technologie en multitouch met een aangepaste versie van Maverics dan zou het WOW zijn.

 • Profielfoto
  fastshifter

  Hopelijk groeit de opslagcapaciteit ook eindelijk weer eens mee.

  Leuk al die SSD disks maar daardoor staat de opslagcapaciteit van de macbooks al een paar jaar stil. Ik zou er zo een kopen als er wat meer opslag beschikbaar was.

 • Profielfoto
  Chrissser

  Jammer dat het pas in oktober =( Ik moet voor eind aug. Een macbook pro 15′ aanschaffen voor me opleiding.