Namaak iPhone-lader zorgde voor elektrocuties

Door: Raymon Mens - 40 reacties

Eerder deze week kwam het verhaal van een elektrocutie door een iPhone-lader voorbij. Een 23-jarige Chinese vrouw overleed toen ze haar iPhone wilde gebruiken tijdens het laden. De Chinese staatstelevisie meldt dat de vrouw een namaak-lader gebruikte. Ook was de iPhone is kwestie geen iPhone 5, maar een iPhone 4.

Inmiddels heeft Apple alle medewerking in het onderzoek toegezegd. Als het echt om een niet-originele lader gaat, zal het onderzoek voor Apple echter snel klaar zijn. Waarschijnlijk heeft de afscherming van de lader, die moet zorgen voor duidelijk scheiding van 220 volt netspanning in en 5 volt uit, niet goed gefunctioneerd waardoor 220 volt op de iPhone is komen te staan. 
burnedlader
Tweede geval van elektrocutie
Vrijdag is er opnieuw een bericht naar buiten gebracht over een man die geëlektrocuteerd is door het laden van zijn iPhone. Een 30-jarige man uit China zou een elektrische schok hebben gekregen toen hij zijn iPhonelader inplugde. Hij zou inmiddels 10 dagen in coma liggen. Het incident vond plaats op 8 juli.

Risico van namaak-laders
De twee gevallen van elektrocutie lijken beiden veroorzaakt door opladers van een derde partij. Volgens Chinese media ligt het probleem vrijwel zeker daar. Namaak-laders worden vaak zo goedkoop mogelijk in elkaar gezet, waardoor hoogwaardige onderdelen vervangen worden door goedkope varianten en de afscherming vaak te wensen overlaat. Ook zorgen deze adapters vaak voor vervuiling op het stroomnet.

Reacties

40 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Zo zie je maar waar namaak toe kan leiden:)
  Ik twijfel sterk aan het waarheidsgehalte van deze verhalen. Natuurlijk kan je bijvoorbeeld kortsluiting krijgen bij een nagemaakte lader, maar dit kan eigenlijk bijna niet tot dodelijke electrocutie leiden, tenzij je in bad zit en het apparaat vasthoudt dat op dat moment geladen wordt Ăłf tegelijkertijd met je andere hand iets vasthoudt dat geaard is, bijvoorbeeld een verwarmingsbuis. Anders kan het niet volgens mij.

 • Profielfoto
  colinvanruth

  Vervuiling op het stroomnet?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @colinvanruth Het woord vervuiling is nu een link naar een website met een technische uitleg. Bekijk de plaatjes onder het deel ‘Power quality’ maar eens.

 • Profielfoto
  iSponge

  Gebruik wel vaak merkloze goedkope kabeltjes uit China (DealExtreme) maar nooit laders ofzo, meer dan de originele lader die bij het product zit heb je niet nodig toch?

  Kan me wel voorstellen dat mensen een extra lader kopen voor bijv. op het werk ofzo en dat dit dan een merkloze lader van een paar euro uit China is, is ook nog wel te begrijpen, maarja, is het teveel gevraagt gewoon je originele lader uit het stopcontact thuis te halen en in je tas te doen?

  Goedkoop is duurkoop op de lange termijn, daar zijn helaas deze twee Chinesen op tragische wijze achter gekomen (Er vanuit gaande dat het inderdaad namaak laders betrof).

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Zo zie je maar, die dingen kosten niet voor niets iets meer. Ik koop alleen originele snoeren en laders van Apple.
  (ps en ik gun het apple ook om er aan te verdienen)

 • Profielfoto
  Jan Pannekoeken

  Voor de mensen met een android telefoon, ik zou maar oppassen, dat is ook namaak (van apple) haha

 • Profielfoto
  ramrod

  >ps en ik gun het apple ook om er aan te verdienen

  Terrecht want die verdienen al haast niets aan de consument …..;!

 • Profielfoto
  McQueen

  Conclusie van dat onderzoek: iedere oplader van een bekend merk (Apple, Samsung, HP) is prima, opladers die uiterlijk op die van Apple willen lijken, moet je links laten liggen. Overigens is de Apple oplader wel Ă©Ă©n van duurste, maar niet de beste.

 • Profielfoto
  sunapple

  @Festen, Wat is dan wél een van de besten? We hebben hier thuis behoefte aan een paar nieuwe en na deze horrorverhalen mogen dat wel goeie zijn..

 • Profielfoto
  SanderApple

  Dit is wel de ideale manier om alle concurrentie van iPhone-laders in een klap uit het veld te slaan.

 • Profielfoto
  bitsflew

  Overigens is de Apple oplader wel Ă©Ă©n van duurste, maar niet de beste.

  De Apple iPhone en iPad netadapters behoren tot de top kwa kwalteit.

  A dozen USB chargers in the lab: Apple is very good, but not quite the best

  De enige die een tikkie beter scoort is de netadapter van de HP TouchPad

 • Profielfoto
  bitsflew

  Waarschijnlijk heeft de afscherming van de lader, die moet zorgen voor duidelijk scheiding van netstroom in en zwakke stroom uit, niet goed gefunctioneerd waardoor 220 Volt op de iPhone is komen te staan.

  Blijkbaar zijn aardlekschakelaars niet verplicht in China, of de aardlekschakelaar was defect.

 • Profielfoto
  XBL

  Blijkbaar zijn aardlekschakelaars niet verplicht in China, of de aardlekschakelaar was defect.

  Of de zekering vervangen door een stukje metaal…

 • Profielfoto
  Leokoolsbergen

  “Deze mensen voorzien ons van het laatste apple nieuws”, zoals berichten over dubieuze laders van Chinese makelij? Wits je dat het scherm van de iPad 4 blijkt nogal onscherp is met contactlenzen van de Lenzenboel uit Peking. Weer Apple nieuws!!!

 • Profielfoto
  bitsflew

  @XBL

  Een zekering is bedoeld als beveiliging tegen overbelasting.
  Onder de meest ongunstigste omstandigheden (beschadigde huid) is de lichaamsweerstand +/-300 Ohm, de maximale stroom de er dan loopt is 230 / 300 = 0,8A, maw ver onder 16A van de gemiddelde groepzekering.

  Een aardlekschakelaar meet de verschilstroom tussen nul en fase, het circuit wordt onderbroken zodra dat verschil een bepaalde waarde (meestal 30ma) overschrijdt

 • Profielfoto
  Bas

  ”Ook was de iPhone is kwestie geen iPhone 5, maar een iPhone 4.”

  Op de foto zie je toch duidelijk dat het een iPhone 3 of 3GS is.

 • Profielfoto
  Qapla

  Hmm, ik kan het nog steeds moeilijk geloven..

 • Profielfoto
  Qapla

  \’\’Ook was de iPhone is kwestie geen iPhone 5, maar een iPhone 4.\’\’

  Op de foto zie je toch duidelijk dat het een iPhone 3 of 3GS is.

  Ja haha , maar dat is ook zomaar een foto.

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Even een kleine les electronica.

  “Waarschijnlijk heeft de afscherming van de lader, die moet zorgen voor duidelijk scheiding van netstroom in en zwakke stroom uit, niet goed gefunctioneerd waardoor 220 Volt op de iPhone is komen te staan.”

  Netstroom? Zwakke stroom?

  Stroom is een gevolg van spanning die staat tussen twee punten waartussen een weerstand wordt geplaatst, volgens de wet van ohm: stroom (in ampere) = spanning (in volt) gedeeld door weerstand (in ohm).

  Een mens die met zijn huid tegen een punt komt waar (hoge) spanning op staat, vormt een weerstand dus gaat er een stroom lopen van die vingers naar het andere punt, meestal de aarde. Vervelend is dat als het eerste punt met de hand wordt aangeraakt, die stroom langs het hart vloeit en het hartritme dermate verstoord wordt dat het slachtoffer kan overlijden. Die stroom veroorzaakt namelijk bij overgangen in de zenuwen, spieren, huid etc. (allemaal verschillende weerstandswaardes) spanningen. En dat verstoort de spieren, zenuwen en dus ook de hartspier. Is de stroom en/of spanning erg hoog dan gaat alles (bloed e.d.) ook koken.

  Als de stroom relatief hoog is dan kan het dus dodelijk zijn. Die stroom is dan een gevolg van een hoge spanning of een lage weerstand (vochtige huid bijvoorbeeld).

  Waar in dit artikel dus sprake is van zwakke stroom en netstroom wordt spanning bedoeld. Wat er gebeurd is, is vermoedelijk dat de afscheiding tussen de primaire netspanning en de 5-volt uitgang van de lader te gering was. Op het internet zijn op diverse fora chinese namaak adapters opengemaakt. Er zijn normen voor die afstand en de scheiding tussen primair en secundair en bij veel van die supergoedkope adapters worden de normen aan alle kanten geschonden. En dan kan er dus dit gebeuren.

  Als de spanning laag is, bijvoorbeeld van een batterij, dan kan er normaliter door de toch wel redelijk hoge weerstand van de menselijke huid, nimmer een stroom gaan lopen die het hart zal verstoren.

  Kortom; het is in eerste instantie de hoge spanning die de problemen maakt; niet de stroom.

  Overigens; hier al eens gemeld maar mijn iPad adapter (een echte Apple) explodeerde na 5 minuten na uit de doos halen. Het resultaat zag er uit als het plaatje in dit topic. En dat was dus een echte Apple. Dus…

 • Profielfoto
  1984

  Opnieuw melding elektrische schok door iPhone

  © reuters.

  Een man in China ligt al tien dagen op de intensive care in coma nadat hij een schok kreeg tijdens het opladen van zijn iPhone. Het is de tweede keer in korte tijd dat een iPhone in China een elektrische schok veroorzaakt, nadat een vrouw zou zijn geëlektrocuteerd toen ze een iPhone oppakte die aan een oplader zat. bron

  Hoe dan ook het gaat om de combinatie iPhone ….lader

 • Profielfoto
  Ricardo Coleman

  “Deze mensen voorzien ons van het laatste apple nieuws”, zoals berichten over dubieuze laders van Chinese makelij? Wits je dat het scherm van de iPad 4 blijkt nogal onscherp is met contactlenzen van de Lenzenboel uit Peking. Weer Apple nieuws!!!

  Flauw! als het nieuws je hier niet aanstaat kan je ook beslissen niet naar deze website te komen

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  “Deze mensen voorzien ons van het laatste apple nieuws”, zoals berichten over dubieuze laders van Chinese makelij? Wits je dat het scherm van de iPad 4 blijkt nogal onscherp is met contactlenzen van de Lenzenboel uit Peking. Weer Apple nieuws!!!

  Flauw! als het nieuws je hier niet aanstaat kan je ook beslissen niet naar deze website te komen

  AAh otm gaat nu ook berichten spontaan verwijderen.
  Flauwe vergelijking misschien.
  Maar je kan het ook positief bedenken. Dat we graag OTM redactie scherp houden. Kwaliteit verwachten en aangeven.
  Dat doen we misschien op een lompe manier.
  Maar dit soort berichten zijn nu niet echt van hoge kwaliteit.

 • Profielfoto
  1984

  The above photo shows a real iPhone charger (left) and a counterfeit (right); the two chargers are almost identical, down to the green dot. If you look closely, the genuine one says “Designed by Apple in California”, while the counterfeit has the puzzling text “Designed by California”. The counterfeit also removed the “Apple Japan” text below the plug. I’ve seen another counterfeit that says “Designed by Abble” (not Apple). I assume the word “Apple” is removed for legal or trademark reasons, since the word “Apple” is often (but not always) missing from counterfeits. bron

  En dit verschil kan de dood als gevolg hebben.
  De Europese Commissie onderzoekt machtsmisbruik door Apple

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @GrannySmith: Dank voor de kleine les elektronica. Ik ben niet zo thuis op dat gebied, maar heb het artikel aan de hand van je opmerkingen aangepast.

  De foto bij het artikel is trouwens puur illustratief en heeft niets met deze zaak te maken.

 • Profielfoto
  bitsflew

  @GrannySmith

  Overigens; hier al eens gemeld maar mijn iPad adapter (een echte Apple) explodeerde na 5 minuten na uit de doos halen. Het resultaat zag er uit als het plaatje in dit topic.

  Da’s vreemd want op de foto staat niet de adapter maar de kabel.

  Wat je op de foto ziet is het resultaat van een kortsluiting in de connector van de kabel.

  De bewering dat je netadapter is geexplodeerd is schromelijk overdreven.
  Ik heb genoeg joepie toepie netadapters gehad die afscheid namen met een flits en een flinke pets, maar de behuizing was na die gebeurtenis nog volledig intakt.

 • Profielfoto
  SanderApple

  @1984 Ze lijken wel erg op elkaar behalve dat de rechtse zegt: ‘Designed By California’, wat nogal scheef staat en dat zal Apple nooit doen.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Zeer interessant stukje over namaak adapters en hun elektrische eigenschappen. Ik voel m’n schooltijd weer terugkomen…:smile:

 • Profielfoto
  MacRay

  jammer dat het geen samsung laders betreft

 • Profielfoto
  GrannySmith

  @GrannySmith

  Overigens; hier al eens gemeld maar mijn iPad adapter (een echte Apple) explodeerde na 5 minuten na uit de doos halen. Het resultaat zag er uit als het plaatje in dit topic.

  Da\’s vreemd want op de foto staat niet de adapter maar de kabel.

  Wat je op de foto ziet is het resultaat van een kortsluiting in de connector van de kabel.

  De bewering dat je netadapter is geexplodeerd is schromelijk overdreven.
  Ik heb genoeg joepie toepie netadapters gehad die afscheid namen met een flits en een flinke pets, maar de behuizing was na die gebeurtenis nog volledig intakt.

  .
  He, volgens mij zat jij niet in de zaal tijdens het college aan de TU Twente toen dit gebeurde. Dus hoe weet jij nu dat mijn bewering niet klopt? Je hebt gelijk dat op het plaatje de aansluiting staat van de connector aan de iPhone. Ik bedoelde te zeggen dat de USB connector van het snoertje naar de iPad daar waar het in de originele iPad lader zat er zo uitzag als op de foto. Dus geheel zwart en goed defect.

  De lader zelf was gebarsten. Aan alle kanten zwart. Als je hem beetpakte – voorzichtig want hij zat dus in de wandcontactdoos – had je direct vieze zwarte handen. Dat ding was dus wel van binnen geexplodeerd. Vermoedelijk de hoogspanningstrafo, de terugkoppelcondensator o.i.d.

  Maar goed; hoewel jij er niet bij was weet jij wat er gebeurd is. Knap. Ik heb overigens iets van 20 getuigen. Een flits, een knal, zwarte rook, een gebarsten adapter en overal om dat ding zwarte roet. Lijkt me toch echt een explosie.

  Dus.

 • Profielfoto
  GrannySmith

  jammer dat het geen samsung laders betreft

  .
  Ga je schamen man. Er zijn dus mensen dood. En jij wenst dat dus Samsung toe. Fanboy zijn heeft grenzen. En daar ga je dik overheen!

  Hoe oud ben je? 13 of zo?

 • Profielfoto
  GrannySmith

  @GrannySmith: Dank voor de kleine les elektronica. Ik ben niet zo thuis op dat gebied, maar heb het artikel aan de hand van je opmerkingen aangepast.

  .
  Top!

  Erg goed overigens dat hier aandacht aan besteed wordt. Als electrotechnicus (nou ja; ooit HTS Electro gedaan, inmiddels in de ICT beland) is het schrikbarend te zien dat elk huishouden vele van die netvoedingadapters heeft die in essentie toch wel erg gevaarlijk zijn. Hoge spanning, weinig scheiding tussen primair en secundair omdat ze zo klein en goedkoop moeten zijn.

  En niet te vergeten; ze gaan vaak en heel snel stuk. De condensatoren in die krengen zijn vaak erg goedkoop. En ze worden wat warm en dan na een jaar of wat doen ze het niet meer. Op zich niet zo erg want ze zijn niet duur maar de consument gooit dan vaak het hele apparaat wat gevoed wordt door de adapter weg omdat men niet weet dat het de adapter is. Die rommel zou altijd een LED moeten bevatten die aantoont of hij spanning levert. Maar dat is dus zelden want kost een duppie extra.

 • Profielfoto
  GrannySmith

  @GrannySmith: Dank voor de kleine les elektronica. Ik ben niet zo thuis op dat gebied, maar heb het artikel aan de hand van je opmerkingen aangepast.

  .
  Top!

  Erg goed overigens dat hier aandacht aan besteed wordt. Als electrotechnicus (nou ja; ooit HTS Electro gedaan, inmiddels in de ICT beland) is het schrikbarend te zien dat elk huishouden vele van die netvoedingadapters heeft die in essentie toch wel erg gevaarlijk zijn. Hoge spanning, weinig scheiding tussen primair en secundair omdat ze zo klein en goedkoop moeten zijn.

  En niet te vergeten; ze gaan vaak en heel snel stuk. De condensatoren in die krengen zijn vaak erg goedkoop. En ze worden wat warm en dan na een jaar of wat doen ze het niet meer. Op zich niet zo erg want ze zijn niet duur maar de consument gooit dan vaak het hele apparaat wat gevoed wordt door de adapter weg omdat men niet weet dat het de adapter is. Die rommel zou altijd een LED moeten bevatten die aantoont of hij spanning levert. Maar dat is dus zelden want kost een duppie extra.

 • Profielfoto
  Wesdegroot

  @reactie hierboven.

  “Netstroom? Zwakke stroom?”

  Netstroom behoort niet aan hoogspanning, is gewoon laagspanning ;).
  Alles onder de 1.000V is laagspanning

  Zie als referentie de NEN 1010, tot woning bestemde gebouwen.

  Maarja ik blijf het een opgeblazen verhaal vinden.
  Is weer zo’n poging om aan geld te komen (om een echte lader te kunnen kopen) of een nieuwe iPhone 5:p

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Maarja ik blijf het een opgeblazen verhaal vinden.
  Is weer zo\’n poging om aan geld te komen (om een echte lader te kunnen kopen) of een nieuwe iPhone 5:p

  .
  Tuurlijk joh, laat ik eens doodgaan door electrocutie, wellicht krijgen mijn nabestaanden dan gratis een nieuwe lader van EUR 1,99.

  Er zijn dus doden gevallen. Lijkt me toch niet echt dat die mensen dit doelbewust doen om een telefoontje te krijgen.

  En ja; alles onder de 1000V is volgens de NEN1010 laagspanning. Dus 240V is dan wel laagspanning door de definitie maar door het vermogen dat het net kan leveren (en schijnbaar in Azie nog zonder aardlekschakelaars) dus dodelijk.

 • Profielfoto
  bitsflew

  @GrannySmith

  Je hebt gelijk dat op het plaatje de aansluiting staat van de connector aan de iPhone. Ik bedoelde te zeggen dat de USB connector van het snoertje naar de iPad daar waar het in de originele iPad lader zat er zo uitzag als op de foto. Dus geheel zwart en goed defect.

  Als je dat nou meteen had geschreven dan had ik die opmerking ook niet geplaatst.

  De lader zelf was gebarsten. Aan alle kanten zwart. Als je hem beetpakte – voorzichtig want hij zat dus in de wandcontactdoos – had je direct vieze zwarte handen. Dat ding was dus wel van binnen geexplodeerd.

  Zoals ik al schreef, de adapter zelf is dus niet geëxplodeerd.

 • Profielfoto
  GrannySmith

  @GrannySmith

  Je hebt gelijk dat op het plaatje de aansluiting staat van de connector aan de iPhone. Ik bedoelde te zeggen dat de USB connector van het snoertje naar de iPad daar waar het in de originele iPad lader zat er zo uitzag als op de foto. Dus geheel zwart en goed defect.

  Als je dat nou meteen had geschreven dan had ik die opmerking ook niet geplaatst.

  De lader zelf was gebarsten. Aan alle kanten zwart. Als je hem beetpakte – voorzichtig want hij zat dus in de wandcontactdoos – had je direct vieze zwarte handen. Dat ding was dus wel van binnen geexplodeerd.

  Zoals ik al schreef, de adapter zelf is dus niet geëxplodeerd.

  .
  En zoals ik schreef: de lader was aan alle kanten gebarsten. Dat betekent dat een of meerdere componenten in dat ding uit elkaar geklapt zijn. Dat plastic van zo’n adapter is (gelukkig) vrij stevig. De kracht was echter zodanig dat hij bol stond aan alle kanten en er scheurtjes in zaten.

  Maar dat noem jij dus geen explosie? Wanneer is iets dan een explosie volgens jou?

  Van Dale:

  “op een chemische werking, een kernreactie of een louter fysische oorzaak berustend verschijnsel dat zich, afhankelijk van de stof waarbij en het proces waardoor het optreedt, op korte en hevige wijze manifesteert in de vorm van warmte- of gasontwikkeling, luchtdrukverhoging, lichtuitstraling, rookvorming en een knallend geluid”

  Ik blijf erbij; het was een explosie. Het ding is geexplodeerd. Jij stelt je zeker voor dat bij een explosie er niets meer terug te vinden is of zo? Brokstukken all-over-the-place of zoiets? Nou; zo erg was het niet.

  Mocht jij pas spreken van een explosie als je brokstukken hebt dan heb ik nieuws voor je; wat er gebeurt in de cylinders van een auto is ook een explosie. Duizenden malen per seconde. Er daarbij gaat niets stuk!

  Maar goed; discussie over semantiek. Feit is dat mij dus overkomen is wat hier boven geschetst wordt met 100% zeker een originele iPad lader. Ik had hem namelijk zelf 5 minuten daarvoor uit de gesealde verpakking van die iPad2 gehaald.

  Heb overigens direct een nieuwe iPad gekregen van de TU Twente.

 • Profielfoto
  grandijoost

  @grannysmith

  Dan is het inderdaad een explosie;-)
  Heel logisch als een batterij maar een bapaalde hoeveelheid energie aankan en er gaat op de een of andere manier meer in dan de bedoeling was dan leid dit tot een explosie.

  Dat is een van de “eigenschappen” van een batterij. Een batterij is bij een te hoge input gewoon “een klein bommetje”

 • Profielfoto
  Joegoedebom

  Tuurlijk zegt apple dat het om een namaak lader gaat, oncontroleerbaar voor ons.

  Maar het verschil tussen de originele ( http://store.apple.com/nl/iphone/iphone-accessories/power ) en een goedkope ( zoals http://www.laderwebshop.nl/iphone-lader ) is toch 30 euro….

  Maar internet marketing technische gezien is dit goed gedaan en zou zelfs een case kunnen worden op menige opleiding. 

  ( Unox die zou zeggen “het waren namaak rookworsten waar die mevrouw ziek van werd want met onze worsten kan dit niet”)

 • Profielfoto
  Tjaarsveld

  Gewoon alles van Apple kopen iedereen weet dat

 • Profielfoto
  Unclean.nl

  De goedkope versie van een lader is meestal niet CE gekeurd en kan dus een kampvuurtje opleveren. Je moet gewoon goed opletten wat je koopt als je goed zoekt kan je ook goedkope laders met CE kopen. bijv: http://www.iphoneladerkopen.nl/iPhone-oplader