Microsoft hervormt naar ‘Apple-model’

Door: Raymon Mens - 49 reacties

In 1980 zei vooraanstaand informaticus Alan Kay het volgende: “People who are really serious about software should make their own hardware.” Apple heeft dit altijd min of meer gedaan. Bij Microsoft, de grootste softwarefabrikant ter wereld, begint ook langzaam door te dringen dat er een waarheid in deze uitspraak zit.

Gisteren kondigde Microsoft CEO Steve Balmer een grote hervorming van het bedrijf aan. Microsoft wordt een beetje Apple, met minder eilandjes en vooral een bedrijf dat hardware ontwerpt en diensten levert. Deze verschuiving van koers is al in gang gezet door onder andere de komst van eigen Surface-tablets.

Microsoft staat al erg lang te boek als groot softwarebedrijf dat hardware zoveel mogelijk aan andere fabrikanten over laat. Met services is ook pas recent een begin gemaakt. Het bedrijf uit Redmond wil af van de eilandjescultuur en wil uitstralen ‘One Microsoft’ te zijn. Om dit te bereiken worden verschillende divisies samengevoegd. CEO Steve Balmer gaat de reorganisatie leiden.
Steve Balmer

Overeenkomsten met Apple
De nieuwe structuur van Microsoft lijkt erg op die van Apple. Momenteel is er bij het bedrijf in Redmond bijvoorbeeld nog een aparte afdeling voor Windows en Windows Phone, deze afdelingen worden samengevoegd tot de besturingssystemen-groep, zeg maar wat de Software Engineering-afdeling van Apple is. De bedoeling is ook dat de producten van Microsoft meer één gevoel uitstralen, iets dat Apple al enige tijd in de vingers heeft en wat vereist dat zowel hard als software van één fabrikant komen.

Hardware-partners
Bedrijven als Nokia en Dell bestaan momenteel voornamelijk omdat ze hardware maken die bij de Microsoft-software hoort. Het is onduidelijk wat de rol van hardware-partners zal zijn in deze plannen. Naast de tablet lijken een Microsft Surface Phone en een Windows 8 ultrabook reële producten.

Een beetje Apple helpt
Momenteel heeft Microsoft het moeilijk met het introduceren van nieuwe producten. Windows 8 wordt niet goed ontvangen en de Surface-tablet verkoopt slecht, een prijsverlaging zou de verkopen een boost moeten geven. Kan een beetje Apple Microsoft helpen?

Reacties

49 reacties
 • Profielfoto
  cids

  Hier zal Nokia blij mee zijn…

 • Profielfoto
  TomBD

  Als Windows 8-gebruiker moet ik zeggen dat ik enorm tevreden ben, ondanks de negatieve reacties. Die ik trouwens ook niet kan begrijpen, laat staan als veel mensen het nieuwe besturingssysteem niet eens een kans geven.

  Ik zou persoonlijk ook wel een Surface willen, maar die prijzen zijn gewoon om van te janken… En al helemaal de Pro-variant. Dus inderdaad, ze zouden de prijzen eens flink moeten verlagen.

  Anyway, deze re-organisatie zal waarschijnlijk wel efficiënter werken voor Microsoft.

 • Profielfoto
  Chorro

  Als Windows 8-gebruiker moet ik zeggen dat ik enorm tevreden ben, ondanks de negatieve reacties. Die ik trouwens ook niet kan begrijpen, laat staan als veel mensen het nieuwe besturingssysteem niet eens een kans geven

  Ik heb het kansen zat gegeven, maar in mijn ogen is het de hel op aarde. Windows 7 vind ik ook niks, maar dat ligt meer aan mij dan aan het systeem. Windows 7 is geen slecht systeem.
  Onbegrijpelijke dubbele interface, overmatig crashen (mag geluk hebben als ik in het configuratiescherm kan komen) en updates die maar blijven binnenkomen en minuten (zo niet uren) in beslag nemen. Gisteren nog bijna 2 uur gewacht omdat er beeldvullend te zien was dat Windows zich aan het configureren was. Ongevraagd en zonder toestemming.

  Dan nog niet gesproken over het ontbreken van een normaal menu en het gebruik van normale gestures. Naar boven vegen geeft aan de onderkant een menubalk? Bij het hebben van twee gebruikersaccounts zonder wachtwoorden, wordt bij het opstarten automatisch de laatste gebruiker ingelogd en dit alles is niet uit te schakelen?

  Ik ben blij dat ik uit die wereld gestapt ben, hadden de mensen in m’n omgeving dat ook maar gedaan. Dan had ik meer tijd over.

 • Profielfoto
  MacTS

  Zo’n reorganisatie gaat jaren duren, als ze er al in slagen. De praktijk heeft geleerd dat 70% mislukt. Steve Balmer kennende zal hij de reorganisatie er wel even in gaan rammen. Je kunt echter na 30 jaar de formele organisatie wel aanpassen, maar de organisatiecultuur verander je niet zomaar. We zullen pas bij de volgende generatie gaan merken of Microsoft efficiënter is gaan weken.

 • Profielfoto
  J-vision

  Met Balmer aan het stuur zal het nooit wat worden. Iedere keer als ik die hoor en zie spreken en zijn teksten lees vraag ik me steeds af hoe de man aan het stuur is gekomen van zo een grote organisatie. Ik denk dan ook niet dat deze plannen uit zijn koker komen.. Laat staan dat het onder zijn vleugels goed zal worden uitgevoerd.

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Ik ben blij dat ik uit die wereld gestapt ben, hadden de mensen in m\’n omgeving dat ook maar gedaan. Dan had ik meer tijd over.

  Ik weet hoe het is!

 • Profielfoto
  TomBD

  Als Windows 8-gebruiker moet ik zeggen dat ik enorm tevreden ben, ondanks de negatieve reacties. Die ik trouwens ook niet kan begrijpen, laat staan als veel mensen het nieuwe besturingssysteem niet eens een kans geven

  Ik heb het kansen zat gegeven, maar in mijn ogen is het de hel op aarde. Windows 7 vind ik ook niks, maar dat ligt meer aan mij dan aan het systeem. Windows 7 is geen slecht systeem.
  Onbegrijpelijke dubbele interface, overmatig crashen (mag geluk hebben als ik in het configuratiescherm kan komen) en updates die maar blijven binnenkomen en minuten (zo niet uren) in beslag nemen. Gisteren nog bijna 2 uur gewacht omdat er beeldvullend te zien was dat Windows zich aan het configureren was. Ongevraagd en zonder toestemming.

  Dan nog niet gesproken over het ontbreken van een normaal menu en het gebruik van normale gestures. Naar boven vegen geeft aan de onderkant een menubalk? Bij het hebben van twee gebruikersaccounts zonder wachtwoorden, wordt bij het opstarten automatisch de laatste gebruiker ingelogd en dit alles is niet uit te schakelen?

  Ik ben blij dat ik uit die wereld gestapt ben, hadden de mensen in m\’n omgeving dat ook maar gedaan. Dan had ik meer tijd over.

  Nou, laat ik toegeven dat er zeker wel dingen zijn waar ik mij ook aan kan ergeren. Dat ongevraagd updaten is daar een prima voorbeeld van, al wordt in Windows 8 wel degelijk aangegeven dat als je hem opnieuw wilt opstarten hij dan wel moet updaten (in W7 kreeg je dan zo’n Windows Update-teken te zien, maar daar keek ik zelf vaak overheen). Toch wel beetje dom dat je niet zelf kunt bepalen of je wilt updaten of niet. Of je moet natuurlijk dat hele gedoe beperken. Dat hij wel zoekt naar updates, maar deze niet uitvoert voor je toestemming geeft. Of beter nog, je kunt ook Windows Update compleet uitschakelen. Dat heb ik zelf ook gedaan. Geen last meer gehad van al die irritante en onnodige updates.
  .
  Wat betreft dat opstarten met het laatst gebruikte account: dit is gewoon uit te schakelen. Ging eerst ook zo op de W7-pc’s van een kennis, maar die was zo sloom dat je gewoon niet wilt afmelden om vervolgens een ander account te kiezen. Dus uiteindelijk even een ‘standaardaccount’ gekozen. Weet zo niet uit m’n hoofd hoe je dat precies doet in W7, maar je kunt het in elk geval ergens veranderen in dat menu dat je tevoorschijn haalt door op je naam in het startmenu te klikken.

 • Profielfoto
  Eple

  Tegenwoordig is blijkbaar alles nieuws. Je kunt nergens de koppeling leggen tussen Apple en Microsoft wat betreft interne communicatie. Maar Apple is “o zo minimaal en clean”. Iedereen die zo zou werken heeft dit dus van Apple overgenomen?

 • Profielfoto
  Chorro

  Wat betreft dat opstarten met het laatst gebruikte account: dit is gewoon uit te schakelen. Ging eerst ook zo op de W7-pc\’s van een kennis, maar die was zo sloom dat je gewoon niet wilt afmelden om vervolgens een ander account te kiezen. Dus uiteindelijk even een \’standaardaccount\’ gekozen. Weet zo niet uit m\’n hoofd hoe je dat precies doet in W7, maar je kunt het in elk geval ergens veranderen in dat menu dat je tevoorschijn haalt door op je naam in het startmenu te klikken.

  In Windows 8 is het naar mijn weten niet uit te schakelen. Hier en daar is via Google wel een methode te vinden waarbij je een waarde achterin het register moet veranderen. Dat heb ik gedaan, dan werkt het 1 keer en de volgende keer opstarten, start gewoon weer de laatste gebruiker op. Ik snap de gehele gedachtegang van Microsoft waarom die functie erin gebakken zit ook niet, kan mij geen situatie bedenken waarbij dat van pas kan komen. Behalve om het grof vuil wat nog in je tuin ligt, aan gort te trappen uit frustratie. Exact hetzelfde verhaal overigens om bij het opstarten gewoon op je bureaublad terecht te komen in plaats van dat rare startscherm. Alleen die aanpassing in het register blijft wel bewaard na een herstart, dus daar kun je dan nog ‘makkelijk’ vanaf komen. Ook al zou dit gewoon een optie moeten zijn in de configuratie.

  Ben nu bijna 2 maanden bezig om die hagelnieuwe laptop van een kennis draaiend te krijgen en gewoon werkbaar te maken. Kom steeds een stukje verder, maar het is ronduit een waardeloos k*t systeem. Dat daar dan nog 100 euro voor een licentie gevraagd kan worden, niet te begrijpen.

  Kan mij overigens nog wel een mooi moment in de Saturn van een paar maanden geleden herinneren. Daar stond een Windows 8 desktop met touchscreen, daarnaast een iMac. De iMac stond vrolijk te draaien, de Windows 8 desktop stond daar met een BSOD.

 • Profielfoto
  bestbier

  Balmer? Is dat diezelfde man die zei dat niemand een iPhone wilde? Zal deze dansende aap tóch z’n woorden terug moeten nemen.

  Laat Microsoft zich maar bij software houden, want hardware is niet aan dit bedrijf besteed.

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Schoenmaker blijf dij je lees MS heeft geen smaak die hardware gaat het niet redden

 • Profielfoto
  Max_G

  Zou wel eens het begin van het einde van MS kunnen zijn. Hun hardware zal de komende 5 jaar niet topnotch zijn, dus ze zullen ook met OS-licenties moeten blijven werken. En daarmee kannibaliseren ze weer hun eigen hardware.

  Gaan ze echt aan de slag als Apple, dan krijgen ze oorlog met iedereen en alles.

  Het is m.i. belangrijk dat het goed gaat met MS want dat houdt andere partijen scherp, waaronder Apple natuurlijk,

 • Profielfoto
  McNismo

  Wordt niets!

 • Profielfoto
  McNismo

  Wat een kutding!

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Met Balmer aan het stuur zal het nooit wat worden.

  Tuurlijk joh. Maar dan vergeten we maar dat de man al bijna sinds de oprichting bij Microsoft werkt. En dus als commercieel manager meegewerkt aan het uitbouwen van een bedrijfje van een paar mensen naar een gigantische multi-national die marktleider is op clients, server OS, Office software, een grote speler is in de gaming markt etc. etc.

  Maar Ballmer kan het volgens jouw niet.

  Nou. Ik zou zeggen doe het eens beter! Begin eens je eigen bedrijf. Ben ik benieuwd of met een jaar of dertig je ook tientallen miljarden omzet maakt en navenante winst.

  Leuk hoor dat zeiken op andere bedrijven. Makkelijk zo vanaf de zijlijn. Meestal door mensen die zelf in hun eigen leventje zelf nog geen eigen onderneming hebben geleid. Maar wel alles weten hoe het zou moeten. Zucht.

 • Profielfoto
  J-vision

  @ GrannySmith, oei nou nou.. Moet ik nu eerst bij iedere reactie mijn CV uploaden om het recht te hebben mijn mening uit te spreken over een persoon?

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ik krijg altijd jeuk van Ballmer…

 • Profielfoto
  knekkie

  Er is een hoop verandert de afgelopen jaren. Het is allang niet zo erg meer als vroeger. Smaken zullen altijd blijven verschillen. Maar met windows 8 heeft Microsoft op touch devices echt iets moois in handen. Zonder de restricties die Apple hanteert.

  Microsoft lijkt geleerd te hebben van de wegen die apple gebaand heeft. Logisch dat ze Apple’s voetsporen volgen. Eigen hardware met daarop een eigen OS dat daar optimaal gebruik van maakt. Gewoon partneren met de besten in de industrie om een geweldig product neer te zetten met de beste materialen mogelijk. En dat vervolgens gedoopt in een design dat zich kan meten met dat wat Apple ook doet. Zie comment van @1982

  Het verbaast me dat Microsoft nu pas die stappen maakt. Laat of niet. Het resultaat mag er wezen. De Surface lijn is een sterke zet. Dat apparaat gaat verder waar de iPad je in de steek laat. En zoals 1982 zegt… JUIST voor de creatieven onder ons is de surface een ideaal MacBook AIR en iPad replacement. Direct tekenen op het scherm met een wacom pen in Photoshop en andere PRO software overal waar je gaat en staat lukt je niet op een Apple Product. Niet zonder toevoeging van een losse Wacom Cintiq die je alleen maar op extra kosten jaagt.

  Ik verwacht nog meer MS hardware naast de Surface PRO en RT in de toekomst waar ze zelf controle hebben op de gebruikers ervaring.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik krijg altijd jeuk van Ballmer…

  jeuk is leuk zolang je maak kan krabben;)

 • Profielfoto
  Rik28

  En Microsoft leert het wel van Apple:twisted:

  http://youtu.be/-UGxKX6IU1U

 • Profielfoto
  knekkie

  Ja het is bijna zielig gewoon als je kijkt wat andere apparaten kunnen VS de iPad. Ik snap niet dat de iPad nog steeds zo populair is terwijl het zo ongelooflijk weinig kan. De techniek en Software zijn ver genoeg om ook de iPad naar een hoger niveau te tillen.

  Wat doet apple met iteratie? retina introduceren in de iPad mini als enige verschil. De gewone iPad krijgt het design van de mini dat een jaar oud is als enige verschil. En natuurlijk zal er onder de motorkap ook wat veranderd zijn en iOS7 dat nog steeds niet de mogelijkheden heeft die je terug vind in Android of Windows RT laat staan windows PRO.

  Apple blijft hopeloos achter de feiten aan hobbelen. Ze doen er niks aan omdat ze zoveel makke gebruikers hebben die toch wel kopen en elke keuze van Apple verdedigen.

  Apple moet toch beter kunnen dat dit?
  dat is immers ook de reden waarom ik Apple ben gaan gebruiken.
  Gelikt design veel mogelijkheden zonder poespas.
  Dat laatste is helaas omgeslagen in beperkingen.

 • Profielfoto
  1984

  Ja het is bijna zielig gewoon als je kijkt wat andere apparaten kunnen VS de iPad. Ik snap niet dat de iPad nog steeds zo populair is terwijl het zo ongelooflijk weinig kan. .

  Ja wat dat betreft kan Apple wat van Microsoft leren. En zelfs de mogelijkheden van windows7 in vergelijk met ios en os x bieden al veel mogelijkheden waar iedereen (die met vormgeving bezig zijn) van droomt Maar het  logo ontbreekt en dan is voor vele het al een slecht product.

 • Profielfoto
  knekkie

  Maar het  logo ontbreekt en dan is voor vele het al een slecht product.

  En juist dat maakt het zijn van een apple fan zo vreemd. Blijkbaar hoort het er bij als je apple fan (boy) bent om lelijk te doen over alles waar geen  logo op staat.

  Ik heb Apple hoog zitten maar afgeven op windows of samsung (omdat het kan) dat station ben ik al voorbij. Zeker met de producten die ze nu hebben die echt niet onder doen voor die van Apple. Ze hebben gewoon het trucje van Apple door en passen die toe op hun eigen producten.

  Nu is Apple aan zet om hun weer te leapfroggen. En juist de Apple producten die DAT doen maken mij een blij apple gebruiker.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik ben benieuwd hoeveel mensen daad werkelijk het filmpje gaan kijken waar @1982 laat zien hoe erg de iPad vandaag de dag achter loopt en waarin alle argumenten waarom een tablet met dat soort functionaliteit niet kan weren TOCH werkt.

  Jobs zei dat als je een stylus nodig had je gefaald zou hebben? Dit filmpje laat mooi zien wat de beperkingen zijn als je er geen hebt. Jobs had het blijkbaar mis.
  en de optimalisatie van hard en software heeft niet stil gestaan tussen het maken van dat filmpje en nu. Apple wel. Die gelooft nog steeds in de woorden van jobs.

 • Profielfoto
  1984

  Enfin wat betreft geloven in de woorden van Jobs….let even wat hij verteld over de iMac in 2002 .http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TDVYfgRoVAo#at=20 en zie wat er later op de markt kwam en waar veel leden van dit forum nu mee zitten te werken….

 • Profielfoto
  knekkie

  Reality distortion at its best.
  En de grap is dat het op dat moment best de waarheid had kunnen zijn.

  Maar de tijd en technologische mogelijkheden hebben de waarheid ingehaald.

 • Profielfoto
  seek

  Organisatie structuur zegt helemaal niks. De structuur moet het natuurlijke gevolg zijn van visie en focus. Reorganiseren geeft geen visie en focus.

 • Profielfoto
  oblomov

  Ja het is bijna zielig gewoon als je kijkt wat andere apparaten kunnen VS de iPad. Ik snap niet dat de iPad nog steeds zo populair is terwijl het zo ongelooflijk weinig kan. De techniek en Software zijn ver genoeg om ook de iPad naar een hoger niveau te tillen.

  Wat doet apple met iteratie? retina introduceren in de iPad mini als enige verschil. De gewone iPad krijgt het design van de mini dat een jaar oud is als enige verschil. En natuurlijk zal er onder de motorkap ook wat veranderd zijn en iOS7 dat nog steeds niet de mogelijkheden heeft die je terug vind in Android of Windows RT laat staan windows PRO.

  Apple blijft hopeloos achter de feiten aan hobbelen. Ze doen er niks aan omdat ze zoveel makke gebruikers hebben die toch wel kopen en elke keuze van Apple verdedigen.

  Apple moet toch beter kunnen dat dit?
  dat is immers ook de reden waarom ik Apple ben gaan gebruiken.
  Gelikt design veel mogelijkheden zonder poespas.
  Dat laatste is helaas omgeslagen in beperkingen.

  Wil je eens uitleggen wat die andere apparaten meer kunnen ten opzichte van de iPad?

 • Profielfoto
  knekkie

  @oblomov
  Ik hoef je niet het verschil tussen een iPad een een volledige computer uit te leggen hoop ik?

  om een voorbeeld te geven van wat voor mogelijkheden Wacom scherm technologie toe zou kunnen voegen aan een iPad. Dan kan je alles wat je met multitouch kan PLUS je hand rusten op het scherm terwijl je schrijft of tekent.

  Je hebt een pen punt die veel nauwkeuriger is dan je vinger. Hierdoor zie je weer wat je schrijft en of tekent zonder dat er een dikke vinger voor zit. Je hebt drukgevoeligheid. (1024 druk niveaus) Dit lukt niet met je vingers. Althans het is mogelijk met een slim trucje maar Apple staat het niet toe in iOS. En de wacom technologie werkt systeem wijd in alle grafische Software waar wacom drivers vat op hebben. Net als met je desktop of laptop waar een Wacom op aan is gesloten. Alleen schrijf en teken je direct op het scherm.

  Praktijk voorbeeld Inkten met een Surface Pro:
  http://youtu.be/puyMmARTqck

  Probeer dat maar eens met je vingers op je iPad. Of probeer dat maar eens met een rete duur pennetje kopen van 90 euro plus. Die werkt maar in een kleine selectie iOS apps die er met veel moeite geschikt voor zijn gemaakt. Voor systeem wijde support heb je hulp van apple nodig en die geeft geen gehoor aan ontwikkelaars op dit vlak.

  Een ander voorbeeld van wat je meer kan. DINGEN DOEN…

  Een tablet als de Microsoft Surface PRO (& Menig Samsung of Asus windows 8 gebaseerd tablet/hybrid PC) laten je gewoon de bestaande bestaande software draaien. Onder weg heb je alles bij je. kom je thuis of in de studio sluit je via Minidisplay Port (Surface PRO) of HDMI je monitor aan. Koppel je je bluetooth of USB keyboard en je gaat aan de slag met serieuze software.

  Heb je vergaderingen die je moet volgen koppel je alles even los en neem je het apparaat net zo gemakkelijk mee als een iPad. Maken van notities en al het andere wat je met een iPad tijdens een vergadering doet werkt ook op een surface PRO met als voordeel dat het gelijk in de grote mensen software is gemaakt. dus geen beperkingen omdat het OS je tegenhoud qua mogelijkheden.

  Zet je over de angst heen om iets anders te gebruiken dan apple en dan ervaar je hoeveel er meer mogelijk is met de producten van anderen merken in vergelijking tot een iPad. Ze staan in elke dixons vrij om te proberen. Ze geven je een pennetje. installeer een trail versie van Sketchbook PRO of Artrage of iets dergelijks waar ook een iPad versie van bestaat en ervaar hoe fijn het werkt in vergelijking tot de iPad.

  De iPad komt niet eens in de buurt van de mogelijkheden op tablets met windows 8. Zelfs met de RT kan je al productiever zijn dan op een iPad.

 • Profielfoto
  oblomov

  Dank je knekkie voor je reactie.

  Persoonlijk mis en/of gebruik ik de door je opgesomde mogelijkheden niet.

 • Profielfoto
  knekkie

  iPad is voor veel mensen nou eenmaal speelgoed dat je toevallig ook voor serieuze dingen kunt gebruiken. Apple houd de iPad helaas kunstmatig op speelgoed niveau. De iPad heeft veel meer potentie dan Apple er nu uit haalt.

  Een paar kleine aanpassingen en het apparaat kan zich meten met apparaten als de Surface PRO. Geef iOS terug aan de iPhone. Port Mac OSX naar de iPad en zorg dat je de iPad Apps in een laag kan draaien zoals unity mode van paralells desktop. Of verzin iest waardoor je net als de Samsung ATIV Q naast je hoofd OS ook je mobiele OS kan draaien. Met een druk op de knop wissel je van omgeving op de Samsung ATIV Q tussen windows 8 en Android. (en dat zelfs met 1 file systeem)

  Maar dat zal denk ik niet gebeuren. Dan dalen de verkopen van de Macbook AIR en PRO alleen maar harder. Het kan dan nog steeds gebruikt worden voor entertainment en licht kantoorwerk zoals de iPad nu gebruikt word. En daarnaast kan je ook echt werk verzetten zoals de meeste doen op hun laptop. Maar dan in 1 apparaat.

 • Profielfoto
  1984

  Wil je eens uitleggen wat die andere apparaten meer kunnen ten opzichte van de iPad?

  http://www.youtube.com/watch?v=oty4ukjSIjg
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=HAZg9bEPm1E

  Verder loopt er een topic op dit forum over dit onderwerp http://www.onemorething.nl/community/topic/mobiele-wacom-cintiq-alternatieven/page/2/#post-2568546 Veel leden op dit forum zijn bekend met de voordelen van de (Wacom) pen, cintiq (tekenen) op een scherm is inderdaad niet voor iedereen weggelegd, aangezien je extra moet investeren in een Cintiq
  Dit weerhoud mensen om zich creatief te ontwikkelen, naast tekenen bied het nog veel meer mogelijkheden.

 • Profielfoto
  queenfan

  @knekkie, vergeet niet dat een Surface Pro een volledige versie van W8 heeft in vergelijking met met iOS, het bied dan veel meer voordelen.

  Overigens werkt W8 op een tablet wel lekker terwijl ik het op een pc bagger vind.

 • Profielfoto
  1984

  Microsoft heeft zich door de concurrentie laten inspireren om zich ook in het lagere prijsniveau te positioneren. Speciaal voor de consumenten met een minder gevulde bankrekening zou de fabrikant plannen hebben om ook een Mini-versie van de Surface te introduceren. Deze Surface Mini zou aan het einde van het vierde kwartaal op de markt moeten komen met een adviesprijs van 230 euro. De tablet heeft volgens de laatste geruchten een 7,5- of 8-inch scherm en zal werken middels een Haswell-processor .. Men zou de tablet direct hebben uitgerust met Windows 8.1.

 • Profielfoto
  knekkie

  Intressant nieuwtje @1982.

  Laat maar komen. Zeker tegen die prijzen.
  Ik ben benieuwd naar Apples antwoord product mocht een tablet als de surface PRO echt het stokje over nemen. (Gaat niet gebeuren… apple zit er te diep in en de fans kopen toch wel ook als is er beter te krijg)

 • Profielfoto
  Mister Blobby

  Het fundamentale gebrek dat M$ heeft is gebrek aan creatief eigenvermogen en het ontbreken van smaak. Dit bedoel ik in grote zin. Internet Explorer is gestolen van Netscape. Active Directory is gestolen van Novell. Delen van de verkenner van Apple’s Finder. WordPerfect is via chantage kapot gemaakt in het voordeel van Word. En zo kan ik nog wel doorgaan. Met een uitgekookte marketingmachine en een geoliede Juridische afdeling, wist M$ haar concurrenten uit de weg te ruimen.
  Nu willen ze reorganiseren, maar met deze basiskenmerken van dit bedrijf zal dat een grote zo niet onmogelijke taak worden. Één OS voor alle systemen is waanzin en leidt tot allerlei incompatibiliteiten. M$ zou per hardware bedrijf (DELL, ACER, HP) haar windows dienen toe te spitsen. Zo voorkom je veel zooi. Daarnaast zou ik denken ‘meer is beter’, juist in een wereld waarin complexiteit van computersystemen steeds ingewikkelder worden, een onzalige weg is. Niet eeuwige terugwaardse compatibiliteit, maar opnieuw beginnen, er zeer goed over nadenken. Alles wat noodzakelijk terugwaardse compatibiliteit vereist virtualiseren.

 • Profielfoto
  1984

  Intressant nieuwtje @1982.

  Dat dacht ik ook toen ik het las @knakkie:smile:
  Achja , ik denk dat Apple niet meer zoveel bezig is met hardware voor pro en creatief gebruik, maar meer bezig zijn met hun winkels (iTunes/App store etc) en daar producten voor maken.
  Windows 8 en de producten die daar voor gemaakt worden .zoals o.a Wacom, de pen tablet zullen interessanter worden voor de eerder genoemde doelgroep, we zullen het zien.

 • Profielfoto
  knekkie

  @1984
  Whaha… Eigen geboorte jaar sloop er in;)

  @Mister Blobby
  Jouw steve jobs quote getuigt anders ook van weinig creativiteit. Blijf toch niet zo hangen in het verleden. Open je ogen.

 • Profielfoto
  knekkie

  Microsoft gaat helemaal niet Apples wegen na bij nader in zien… Ze gaan hun eigen weg op eigen kracht en de 3de partijen haken nu eindelijk in.

  Adobe is bezich hun desktop software touch vriendelijk te maken. Microsoft gaat er helemaal voor met windows 8 wacom gaat er helemaal voor.

  Apple kan niet achter blijven zou je dan denken…

 • Profielfoto
  Aidovive

  Het was mij al opgevallen dat merken als HP en Acer nu een klein Windows logootje aan de binnenkant van hun laptopschermen zet zodat je eigenlijk het verschil tussen de verschillenden merken niet meer kunt zien. Het enige wat je ziet is dat het om een Windows computer gaat. Microsoft zal wel veel strakker de regie in handen willen nemen wat betreft manufacturiers waardoor Microsoft Windows computers een zelfde soort uitstraling zullen krijgen en herkenbaarder worden. Geen lelijk plastic HP laptops meer met de uitstraling van een Vtech. Het zal eens tijd worden.

 • Profielfoto
  knekkie

  Jep… Dat is alleen maar ten goede voor computer gebruikers. In de tijd dat ik voor een APR werkte kwamen er zat klanten voorbij die een Apple kochten voor de looks en er via Bootcamp windows op draaiden als hoofd OS om dingen te doen die onder OSX ook prima gingen.

  Die zelfde klanten hebben wat looks betreft nu veel meer keuze buiten Apple om.
  Wie OSX wil gebruiken doet dat toch wel. Ik ben benieuwd naar de Mac PRO. Of dit apparaat de Video editors er van weerhoud een hackintocsh te maken die krachtiger is of erger nog over te stappen naar een betaalbaarder schaalbaarder windows alternatief.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ik denk als Microsoft besluit om eigen hardware te produceren doorzet, en hiermee dus feitelijk de hardware-leveranciers buitenspel zet, een kleinere kans heeft om te overleven. De hardware fabrikanten zoals Asus, Acer, Dell, HP, Lenovo, Toshiba, etc. zullen mogelijk besluiten om zelf software te bouwen of dit elders af te nemen bijv. bij Google met Chrome OS en niet meer bij Microsoft. Het wordt een ieder-voor-zich verhaal. Microsoft zal zich dan nog harder moeten bewijzen zowel op software als hardware gebied.

 • Profielfoto
  Mister Blobby

  @Mister Blobby
  Jouw steve jobs quote getuigt anders ook van weinig creativiteit. Blijf toch niet zo hangen in het verleden. Open je ogen.

  Waar doel je op?

 • Profielfoto
  knekkie

  Je had eigen bewoording kunnen kiezen voor je eerste alinea. Dat deed je niet je quote liever Steve Jobs. Je had daar zelf met je eigen creativiteit iets relevanters van kunnen maken dat dichter bij de waarheid zat.

  Je eerste alinea komt hier vandaan: http://www.youtube.com/watch?v=mOgOP_aqqtg&sns=em

  Deze quote is vandaag de dag sterk achterhaald.

 • Profielfoto
  Mister Blobby

  Je had daar zelf met je eigen creativiteit iets relevanters van kunnen maken dat dichter bij de waarheid zat.

  Jouw waarheid niet de mijne. Ik ben het in grote lijnen nog steeds eens met deze quote. Daarom zie ik niet in dat _ik_ een gebrek zou hebben aan creativiteit omdat ik deze visie deel.

  De markt is als volgt verdeeld:
  1. Wintel: Software en Hardware gescheiden. Maar in de praktijk niet. De marktvorm suggereert dat wel. Bedient in hoofdzaak de zakelijke markt. Zeer veel computersystemen, die de schijn van keuze voorhouden, terwijl iedereen (via compatibiliteit) vast zit aan Windows™ want er is geen _reëel_ alternatief. Alhoewel techneuten heel geilneverig Linux als alternatief aanprijzen, maar dat blijft een neurotisch spasme onder techneuten zelf. Waar het om dient te gaan is toegevoegde waarde die via programma’s en een makkelijk te doorgronden OS de eindgebruiker bedient in plaats van de techneut. Immers: techniek moet mensen bedienen, mensen niet techniek.

  2. Apple: Hardware en software in één huis. Bedient in hoofdzaak de Privé markt. Heeft een veel duidelijkere en consistentere interface, waardoor productiviteit wordt gewaarborgd. Erdoor veel minder keuzemogelijkheden in het OS. Maar hetgeen er is, is wel stabieler en doordachter en biedt wat ik vraag. Met name in combinatie met iOS biedt het enorme toegevoegde waarde. Op een PC is het _nog steeds_ klooten, omdat een geen doordachte visie zit in windows producten en M$ dwingt dat niet af omdat ze laks zijn. Bovendien vraag ik me af als ik met het Windows-CLI commando: WMIC CSPRODUCT GET NAME, nog steeds driver problemen heb? Kun je me dat uitleggen?

  Ik repareer dagelijks windows systemen. En ik kan je vertellen dat een aantal zaken me zeer irriteren aan windows. Windows™hindert me in het doen van basis zaken, waarvan je zou verwachten dat die allang zouden zijn geregeld. Dat heeft te maken met een gebrek aan continuïteit van de window GUI interfaces. Maar ligt ook dieper in techniek die niet klopt. Een PC heeft wel eens een half uur staan nadenken over herpartitioneren van een harde schijf. Let op; het systeem kwam nieuw uit de doos! Macosx heeft dat probleem bijna nooit. M$ is veel te progressief in het ombouwen van die interfaces, wat productiviteit op de werkvloer schaad. Maar ja eye candy verkoopt, hè?

  Het is juist de doorlopende bemoeizucht van techneuten in het willen ‘repareren’ van windows die ervoor zorgt dat M$ doorlopend met brakke producten komt. Zouden de voorwaarden in de licentiemodellen anders zijn, en M$ volledig verantwoordelijk worden gemaakt voor het verlies aan DATA en Productiviteit op de werkvloer, dan waren zij allang failliet. Overigens geldt dat ook voor Apple en eigenlijk voor de hele ICT.

 • Profielfoto
  knekkie

  @ Mister Blobby Mij hoef je niet te overtuigen van de voordelen Apple. Ben zelf al jaren Apple gebruiker. Maar inmiddels wat verveeld. Er gebeurt niks boeiends meer op de Mac PRO na. En dat is sinds iOS zo’n succes is voor Apple.

  Jou ervaringen met windows zijn persoonlijk dus daar ga ik niks tegen in brengen. Over het algemeen is het gebruik van windows weer een stuk aantrekkelijker geworden nu microsoft het roer heeft om gegooid. Die boeiende dingen die ik van Apple mis zie ik nu bij Microsoft wel gebeuren. Eén gebruikers ervaring op alle producten met de modern UI. Eén overkoepelend UI en UX design voor al hun producten zorgt dat je niks nieuws hoeft te leren. waar hebben we dat eerder gezien?

  Microsoft is weer lekker aan het pionieren waar Apple zijn handen niet aan durft te branden: “Touch voor grote schermen”.

  Alle standaard argumenten om geen windows te gebruiken zijn voor mij in 1 klap weg gevallen met de microsoft Surface PRO en RT.

  Met dat product laat Microsoft zien dat ze het zelfde trucje als Apple beheersen. Een product dat laat zien hoe je OS (windows 8) bedoelt is. Op de Surface PRO of een Desktop computer met een degelijk windows 8 certified Touchscreen laat de meerwaarde van Windows 8 zien. En op zo’n een manier dat het het iPad speelgoed stadium ver voorbij gaat.

  De tablet formfactor heeft voor mensen die veel onderweg zijn en toch power in handen willen hebben nooit zin gehad omdat het OS er niet geschikt voor was. Dat is waar Windows 8 verandering in probeert te brengen. en daar zijn ze flink mee op de goede weg. Adobe is aal aan het werken voor touch vriendelijke UI speciaal voor windows 8 versies van al hun applicaties. Microsoft werk nauw samen met Wacom voor (multi)touch support.

  De tablet formfactor is nou eenmaal handiger dan een laptop in veel gevallen. Vaak begin je dingen op een iPad en moet je alsnog naar je laptop of desktop grijpen om het af te kunnen maken. Op dat punt kan ik op mijn Surface PRO gewoon door blijven werken. Het OS past zich gewoon aan aan hoe ik het gebruik. Mijn usecase is die van een animator en designer. Maar dit geld net zo goed voor kantoor usecases

  Onderweg heb je alles voor handen wat je in de studio of kantoor ook hebt. Geen mobile versies van software. gewon de real deal. Kom je op je kantoor (of je studio) dan sluit je je monitor keyboard en muis aan en je werkt gewoon verder op het zelfde apparaat dat zich nu ineens gedraagt als een desktop.

  Mijn MacBook Pro gebruik ik nu nog zelden. Dat maakt niet dat ik naar windows terug geswicht ben. Ik sta gewoon open voor goede en mooie technologie die fijn werkt. Vaak is dat spul van Apple. Als je je Apple oogkleppen af doet ontdek je dat er meer is.

  een soortgelijk hybride apparaat als een Surface PRO is denk ik voor heel veel mensen het ideale apparaat. 1 apparaat dat zich makkelijker laat mee zeulen dan een laptop en de voordelen van een tablet en laptop in 1 behuizing heeft. Het concept is niet nieuw. Het is alleen nooit aangeslagen omdat er geen degelijk OS voor was. nu met windows 8 is die er.

  Ik vind het alleen maar mooi dat andere bedrijven de mogelijkheden op pakken die Apple laat liggen.

 • Profielfoto
  Mister Blobby

  Eén gebruikers ervaring op alle producten met de modern UI. Eén overkoepelend UI en UX design voor al hun producten zorgt dat je niks nieuws hoeft te leren.

  De achterliggende gedachte is briljant, akkoord. Maar de uitvoering zuigt. In de achtergrond heb je de ouderwetse Windows bureablad die ontworpen werd om met de muis te bedienen (dat vind ik lomp, log, en onelegant). Maar qua productiviteit (op hardwareniveau) is het weldoordacht, nu de GUI nog.

  Opmerking: ik ben van mening dat M$ onvoldoende nadenkt wat mensen echt willen. Daarnaast heb ik de indruk dat ik nooit werkelijk controle heb over het Windows systeem. Dat zorgt er bij mij voor dat ik wil kunnnen ingrijpen in het systeem. Bij mac heb ik dat gevoel niet. Bovendien was mijn eerste computer een atari 1014ST en erna een Mac. Pas later ben ik geswitched naar PC.

  Microsoft is weer lekker aan het pionieren waar Apple zijn handen niet aan durft te branden: “Touch voor grote schermen”.

  Ik vind dat het bereik waarin in M$ vanwege de marktvorm opereert dat wel _moet_ implementeren, maar apple vanwege haar marktvorm minder noodzakelijk is. Nu ‘zijne koninklijke hoogheid’ Steve er niet meer is, zullen -hoop ik- ontwikkelingen wat sneller gaan maar dat is op dit moment eerder het tegenovergestelde.

  Over Tablet: Het is alleen nooit aangeslagen omdat er geen degelijk OS voor was. nu met windows 8 is die er.

  Nogmaals: Implementeer het beter. Als ik de tablet gebruik, de metro interface (werk lekker trouwens) weergeven, maar zodra de tablet wordt gebruikt als monitor en is vastgeklikt op het toetsenbord, de traditionele bureaublad met startknop A.U.B. (bovendien: een vrije keuze welke te gebruiken)

  Ik vind het alleen maar mooi dat andere bedrijven de mogelijkheden op pakken die Apple laat liggen.

  Ik vermoed dat Apple de grote klapper nog moet gaan maken en dat Cook dat mogelijk in de herfst zal doen met veel nieuwe producten.

 • Profielfoto
  knekkie

  Windows 8.1 los een groot deel van de problemen op waarin je zelf controle hebt over welke interface je ziet. je kan ze zelfs mixen.

  Wat Apple op dat gebied gaat doen….We zullen het zien. Voorlopig is Microsoft van Apple een paar stappen voor op Touch. En met 8.1 zijn ze lekker aan het fine tunen wat er in 8 nog niet helemaal lekker zat. En daar zullen vast nog vele verbeter slagen komen. Hopelijk stapt Apple op tijd in voor het gat te groot is. Een Touch OS van Apple (anders dan iOS) lijkt mij wel wat.

  Ik heb er alleen een hard hoofd in dat dat zal gebeuren. Maar als ze het gaan doen ben erg benieuwd hoe Apple zich op het gebied van touch voor grote schermen gaat begeven. De producten zullen dan ongetwijfeld een mooi alternatief zijn voor wat er vandaag de dag te koop is.

  Persoonlijk denk ik dat Apple lekker in iOS land blijft hangen tot die koe is uitgemolken.

 • Profielfoto
  knekkie

  Praktisch vergelijk tussen. iPad & Surface