Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 12 juli 2013

Microsoft hervormt naar ‘Apple-model’

In 1980 zei vooraanstaand informaticus Alan Kay het volgende: “People who are really serious about software should make their own hardware.” Apple heeft dit altijd min of meer gedaan. Bij Microsoft, de grootste softwarefabrikant ter wereld, begint ook langzaam door te dringen dat er een waarheid in deze uitspraak zit.

Gisteren kondigde Microsoft CEO Steve Balmer een grote hervorming van het bedrijf aan. Microsoft wordt een beetje Apple, met minder eilandjes en vooral een bedrijf dat hardware ontwerpt en diensten levert. Deze verschuiving van koers is al in gang gezet door onder andere de komst van eigen Surface-tablets.

Microsoft staat al erg lang te boek als groot softwarebedrijf dat hardware zoveel mogelijk aan andere fabrikanten over laat. Met services is ook pas recent een begin gemaakt. Het bedrijf uit Redmond wil af van de eilandjescultuur en wil uitstralen ‘One Microsoft’ te zijn. Om dit te bereiken worden verschillende divisies samengevoegd. CEO Steve Balmer gaat de reorganisatie leiden.
Overeenkomsten met Apple
De nieuwe structuur van Microsoft lijkt erg op die van Apple. Momenteel is er bij het bedrijf in Redmond bijvoorbeeld nog een aparte afdeling voor Windows en Windows Phone, deze afdelingen worden samengevoegd tot de besturingssystemen-groep, zeg maar wat de Software Engineering-afdeling van Apple is. De bedoeling is ook dat de producten van Microsoft meer één gevoel uitstralen, iets dat Apple al enige tijd in de vingers heeft en wat vereist dat zowel hard als software van één fabrikant komen.

Hardware-partners
Bedrijven als Nokia en Dell bestaan momenteel voornamelijk omdat ze hardware maken die bij de Microsoft-software hoort. Het is onduidelijk wat de rol van hardware-partners zal zijn in deze plannen. Naast de tablet lijken een Microsft Surface Phone en een Windows 8 ultrabook reële producten.

Een beetje Apple helpt
Momenteel heeft Microsoft het moeilijk met het introduceren van nieuwe producten. Windows 8 wordt niet goed ontvangen en de Surface-tablet verkoopt slecht, een prijsverlaging zou de verkopen een boost moeten geven. Kan een beetje Apple Microsoft helpen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Microsoft hervormt naar ‘Apple-model’
Sluiten