Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 2 juli 2013
Leestijd: 3 minuten

Leven na Google Reader met Feedly

‘RSS is hot’, zo begon een OMT-artikel uit 2005 waarin Rich Site Summary (ook wel Really Simple Syndication genoemd) voor Safari werd geïntroduceerd. Hoe anders is het beeld acht jaar later. Nadat Apple vorig jaar besloot RSS-ondersteuning uit Safari te halen heeft Google gisteren definitief de stekker getrokken uit ‘s werelds meest populaire RSS-verzamel- en synchroniseerdienst Google Reader.

RSS werd geïntroduceerd als een manier om snel op de hoogte te blijven van het nieuws op alle sites die jou interesseren. Google Reader bundelde je feeds zodat je ze eenvoudig in verschillende apps op verschillende apparaten kon lezen. Deze manier van nieuws-vergaren is echter ingehaald door sociale media en apps die aan de hand van je vrienden of je surfgedrag bepaalde wat je wel en niet wilt lezen. Toch zijn er nog steeds mensen die zélf willen bepalen van welke bronnen ze altijd op de hoogte willen blijven en daarom het heengaan van Google Reader betreuren. Gelukkig is er hoop; Feedly.

Google Reader werd voornamelijk gebruikt vanwege drie kenmerken de dienst: al je RSS-feeds werden gebundeld in één overzicht, het werkte als een synchronisatiedienst over meerdere apparaten en het was gratis. Gelukkig zijn al deze kenmerken overgenomen in Feedly. De gratis dienst maakt al je RSS-feeds toegankelijk via een website, een eigen iOS-app of via populaire RSS-apps van andere makers.

Je begint door in te loggen met je Google account op Feedly.com. Had je dat gedaan voor 1 juli, dan zaten al je Google Reader-feeds nu al in Feedly. Als je nú voor het eerst inlogt wordt je Google-account alleen voor authenticatie gebruikt en moet je je feeds opnieuw toevoegen. Natuurlijk kun je ook meteen nieuwe feeds aan je lijst toevoegen door te zoeken binnen een geselecteerd aanbod van populaire bronnen of door zelf RSS-url’s toe te voegen (OMT’s feed vind je hier).

Het lezen en beheren van je feeds kan volledig via de intuitieve en razendsnelle website van Feedly uitgevoerd worden. Heb je echter behoefte aan een app om je RSS-honger te stillen, dan kun je gratis de Feedly-app voor iPhone, iPod touch en iPad downloaden. De app heeft hetzelfde minimalistische uiterlijk als de browser-versie van Feedly en werkt snel. Toch zitten er een paar nadelen aan. Om te beginnen is het niet mogelijk om artikelen offline te lezen. Daarnaast kan een artikel alleen gedeeltelijk in de app gelezen worden. Voor de rest wordt verwezen via een weblink.

  • Tijdens het schrijven van dit artikel was er door een technisch probleem tijdelijk geen synchronisatie mogelijk tussen de Feedly-app en Google-accounts. Volgens een blogpost is dit probleem verholpen in een nieuwe versie van de app die binnenkort uitkomt.

De Feedly-app heeft dus wat nadelen. Gelukkig is de dienst app-overstijgend. Dit betekent dat je Feedly ook als RSS-verzamel- en synchronisatiedienst kunt gebruiken binnen een aantal andere RSS-apps. Zo ondersteunen Reeder en Newsify Feedly al. Een Mac-app met Feedly-ondersteuning is er nog niet. Met Fluid is het wel mogelijk om een app-versie van de website te maken en de Mac-app RSS Tab belooft binnenkort met Feedly-integratie te komen.

Kortom, voor Die Hard-RSS-readers is er leven na Google Reader. In meerdere vormen zelfs. Digg, The Old Reader, Feedbin, Feed Wrangler en andere diensten bieden allemaal min of meer vergelijkbare functionaliteit als Feedly. Toch kiest OMT voor laatstgenoemde vanwege zijn prijs, eenvoud in gebruik en brede app-ondersteuning.

Leve RSS!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Leven na Google Reader met Feedly
Sluiten