Leven na Google Reader met Feedly

Door: Koen van Tongeren - 19 reacties

‘RSS is hot’, zo begon een OMT-artikel uit 2005 waarin Rich Site Summary (ook wel Really Simple Syndication genoemd) voor Safari werd geïntroduceerd. Hoe anders is het beeld acht jaar later. Nadat Apple vorig jaar besloot RSS-ondersteuning uit Safari te halen heeft Google gisteren definitief de stekker getrokken uit ’s werelds meest populaire RSS-verzamel- en synchroniseerdienst Google Reader.

RSS werd geïntroduceerd als een manier om snel op de hoogte te blijven van het nieuws op alle sites die jou interesseren. Google Reader bundelde je feeds zodat je ze eenvoudig in verschillende apps op verschillende apparaten kon lezen. Deze manier van nieuws-vergaren is echter ingehaald door sociale media en apps die aan de hand van je vrienden of je surfgedrag bepaalde wat je wel en niet wilt lezen. Toch zijn er nog steeds mensen die zélf willen bepalen van welke bronnen ze altijd op de hoogte willen blijven en daarom het heengaan van Google Reader betreuren. Gelukkig is er hoop; Feedly.

Google Reader werd voornamelijk gebruikt vanwege drie kenmerken de dienst: al je RSS-feeds werden gebundeld in één overzicht, het werkte als een synchronisatiedienst over meerdere apparaten en het was gratis. Gelukkig zijn al deze kenmerken overgenomen in Feedly. De gratis dienst maakt al je RSS-feeds toegankelijk via een website, een eigen iOS-app of via populaire RSS-apps van andere makers.

Je begint door in te loggen met je Google account op Feedly.com. Had je dat gedaan voor 1 juli, dan zaten al je Google Reader-feeds nu al in Feedly. Als je nú voor het eerst inlogt wordt je Google-account alleen voor authenticatie gebruikt en moet je je feeds opnieuw toevoegen. Natuurlijk kun je ook meteen nieuwe feeds aan je lijst toevoegen door te zoeken binnen een geselecteerd aanbod van populaire bronnen of door zelf RSS-url’s toe te voegen (OMT’s feed vind je hier).

Het lezen en beheren van je feeds kan volledig via de intuitieve en razendsnelle website van Feedly uitgevoerd worden. Heb je echter behoefte aan een app om je RSS-honger te stillen, dan kun je gratis de Feedly-app voor iPhone, iPod touch en iPad downloaden. De app heeft hetzelfde minimalistische uiterlijk als de browser-versie van Feedly en werkt snel. Toch zitten er een paar nadelen aan. Om te beginnen is het niet mogelijk om artikelen offline te lezen. Daarnaast kan een artikel alleen gedeeltelijk in de app gelezen worden. Voor de rest wordt verwezen via een weblink.

 • Tijdens het schrijven van dit artikel was er door een technisch probleem tijdelijk geen synchronisatie mogelijk tussen de Feedly-app en Google-accounts. Volgens een blogpost is dit probleem verholpen in een nieuwe versie van de app die binnenkort uitkomt.

De Feedly-app heeft dus wat nadelen. Gelukkig is de dienst app-overstijgend. Dit betekent dat je Feedly ook als RSS-verzamel- en synchronisatiedienst kunt gebruiken binnen een aantal andere RSS-apps. Zo ondersteunen Reeder en Newsify Feedly al. Een Mac-app met Feedly-ondersteuning is er nog niet. Met Fluid is het wel mogelijk om een app-versie van de website te maken en de Mac-app RSS Tab belooft binnenkort met Feedly-integratie te komen.

Kortom, voor Die Hard-RSS-readers is er leven na Google Reader. In meerdere vormen zelfs. Digg, The Old Reader, Feedbin, Feed Wrangler en andere diensten bieden allemaal min of meer vergelijkbare functionaliteit als Feedly. Toch kiest OMT voor laatstgenoemde vanwege zijn prijs, eenvoud in gebruik en brede app-ondersteuning.

Leve RSS!

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  puchelaar

  Ik gebruik dagelijks meerdere rss-feeds die in een balk in Firfox op n rijtje staan. Zou t niet willen missen.
  Wat social media betreft; met fb ben ik in 2008 al gestopt en twitter is bij mij nooit aangeslagen. Adblock, ghostery en geschiedenis (iclusief flashcookies) wissen doen hopelijk de rest.
  Hopelijk houd ik zelf de keuze…

 • Profielfoto
  donut

  Nog een reden waarom ik bij 10.6 ben gebleven…
  Misschien kan 10.9 me verleiden?… maar dan moet er echt iets goeds zijn toegevoegd en niet die facebook rommel

 • Profielfoto
  Gabriel

  Gelukkig heeft mijn Safari nog rss. Alles draait bij mij om rss: nieuws, blogs, lezingen op YouTube, updates van websites, reacties op artikelen, etc..

  Mijn hele bladwijzerbalk is gevuld met al dan niet gecombineerde rss-feeds.
  Bij nieuwe items verschijnt er een tellertje bij de desbetreffende feed. Hoe eenvoudig wil je het hebben! Waarom haalt Apple zoiets nuttigs weg?

  Waarom is er geen (Firefox-)extensie die hetzelfde doet?

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Pulse?

 • Profielfoto
  Gabriel

  @MoNdO GeNeRaToR: Pulse is voor iOS en mist de handigheid van Safari. Ik heb het weer van mijn iPad afgehaald. Als ik me goed herinner was er geen alert voor nieuwe rss-items en moest ik zelf aangeven wat gelezen was.
  Terwijl ik dit tik zie ik dat er twee nieuwsberichten zijn.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ik heb Pulse toch ook in mijn browser hoor.

  Anyway: Ik heb ze een tijd naast elkaar gebruikt en uiteindelijk toch voor Pulse gekozen. Neemt niet weg dat Feedly ook goed in elkaar steekt.

 • Profielfoto
  farl4web

  Ik had al mijn Google Reader abonnementen al enkele weken in Feedly, maar sinds vandaag is de app weer helemaal leeg.:( Meer mensen last van?

 • Profielfoto
  Gabriel

  Mij ontgaat hoe ik Pulse in mijn browser krijg.
  Dus ook hoe ik met Pulse tien rss-feeds in de bladwijzerbalk plaats.

 • Profielfoto
  stefsegers

  Wat ik al jaren zoek is een oplossing voor t volgende.
  Een aantal feeds bv die van iphoneclub hebben een soort intro tekst waarna je vervolgens naar de website moet on de rest te lezen
  Is het niet mogelijk om het complete artikel te lezen in bv feedly en dus die intro over te slaan?
  Dit omdat de rss readers een betere lees weergave hebben en consistent zijn

 • Profielfoto
  tarun

  Wat ik al jaren zoek is een oplossing voor t volgende.
  Een aantal feeds bv die van iphoneclub hebben een soort intro tekst waarna je vervolgens naar de website moet on de rest te lezen
  Is het niet mogelijk om het complete artikel te lezen in bv feedly en dus die intro over te slaan?
  Dit omdat de rss readers een betere lees weergave hebben en consistent zijn

  Je kan command-klikken op de koptekst, da opent het bericht zich in een nieuwe tab. (Werkt niet in iOS.)

 • Profielfoto
  bartvdv

  De echte reden zou zijn, de talrijke rechtszaken tussen krantensites en Google.

 • Profielfoto
  stefsegers

  @tarun, cmd-klik is alsnog het artikel openen vanaf de originele website.
  Wat ik graag zou willen is dat het completen artikel in Feedy wordt weer gegeven

 • Profielfoto
  Buzz

  @stefsegers: Het zijn de makers van de websites en die feeds die daarvoor kiezen. De reden is waarschijnlijk dat ze geen advertentie inkomsten willen missen. Je kan natuurlijk de complete website in Safari openen en dan de Reader functie gebruiken, om alleen de tekst in een consistente layout te krijgen. Deze functionaliteit van Safari zit volgens mij nog niet in de RSS readers zelf ingebouwd.

 • Profielfoto
  Di May

  Blijkbaar heeft er hier nog niemand van Vienna gehoord.
  ( http://www.vienna-rss.org )

  Staat al sinds de eeuwwisseling op mijn Mac.
  Is een gratis hebbeding.

 • Profielfoto
  Gabriel

  @Di May, bedankt voor de tip.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Ik denk dat Apple en nu ook Google rss gestopt hebben omdat er geen reclames in voorkomen. Er is dus geen manier geld te verdienen aan inhoud en met rss kun je websites skimmen dus heel gek dat nieuwssites niet van rss houden is het niet.

  @stefzeegers:
  Dat is dus ook meteen de reden dat sites alleen de introtekst aanbieden: zodat in ieder geval een deel van de lezers via rss toch nog op de site komen.

 • Profielfoto
  Robbert-Jan

  @stefsegers: Dit kan met behulp van Readability. Deze mogelijkheid zit bijvoorbeeld ingebouwd in Feedbin (bij feedly weet ik het niet aangezien ik die niet gebruik), je hoeft dan bij de feed alleen rechtsboven het bankje aan te klikken en de volledige site zal dan worden geladen binnen je feed (dit kun je ook standaard aanzetten).

  Overigens kan dit ook bij apps als bijvoorbeeld Reeder: ook hier hoef je enkel het bankje aan te tikken en de volledige tekst wordt geladen.

  Hou er wel rekening mee dat sommige websites niet/slecht ondersteund worden, maar over het algemeen werkt het goed!

 • Profielfoto
  Edwin

  @stefsegers, Reeder voor iOS en Mac ondersteunen dit via Readability. Voor Readbability hoef je geen account te hebben en zorgt dat de aanvullende tekst wordt opgehaald om het artikel te lezen.

  Voor iPhone app Reeder is er sinds 2 dagen een update waar Feedly wordt ondersteunt en voor de Mac komt deze er spoedig aan.

  In een enkel geval stuur ik de artikelen door naar Pocket (eveneens voor iOS en Mac)

  Ik heb begrepen dat Feedly voor iOS, Mac en web nog geen Readability ondersteunt.

 • Profielfoto
  Bram van Dam

  Nog steeds geen bugfix voor Feedly.. Nog steeds onbruikbaar: beetje jammer dit