‘iPhone 5S vertraagd, Haswell Mac en nieuwe iPad wel op tijd’

Door: Raymon Mens - 17 reacties

De productie van de volgende iPhone, de iPhone 5S, heeft te maken met flinke tegenslagen en productieproblemen. Dit stelt analist Ming-Chi Kuo van KGI Securities in een rapport waar AppleInsider de hand op wist te leggen. De geruchten zijn in lijn met eerdere berichten over productieproblemen.

Er is ook goed nieuws, Kuo stelt dat de iPad 5 en iMac en Retina MacBoook Pro met Haswell-chip wel op tijd klaar zijn. De geruchtmakende ‘iPhone Lite’ zou tegelijk met de iPad 5 moeten uitkomen. De iMac met Haswell-chip wordt eind augustus verwacht, de nieuwe iPad en ‘iPhone Lite’ begin september en de iPhone 5S in zeer beperkte hoeveelheid eind september.

De verwachtingen van KGI Secuiritys in een tabel.
De verwachtingen van KGI Securities in een tabel.

Vraag groter dan aanbod
Kuo uit zijn zorgen over de beperkte hoeveelheden waarin de iPhone 5S beschikbaar zal zijn. Zeker rond de feestdagen zal de vraag veel groter zijn dan de 32 miljoen stuks die Apple naar verluidt klaar zal hebben. Eerdere berichtgeving wijst naar de ingebouwde vingerafdruk-scanner als voornaamste probleem. Op zich is een grotere vraag dan aanbod niet nieuw, de iPhone 5 was vorig jaar ook moeilijk verkrijgbaar.

Ook de vraag naar de iPhone Lite zou groter zijn dan het aanbod. Omdat het productieproces simpeler is, kan Apple dit model naar verluidt eerder klaarhebben dan de iPhone 5S. Over de vermeende ‘budget’ iPhone is al veel geschreven. Er zijn onderdelen en zelfs half geassembleerde exemplaren uitgelekt. Apple zwijgt in alle toonaarden, slechts éénmaal heeft Phil Schiller gezegd dat Apple nooit een budget-iPhone zal maken.

iPad en Mac
Volgens Kuo wordt de iPad 5 met een geheel nieuw ontwerp het grootste iPad-nieuws van 2013. Daarmee sluit de analist een vernieuwde iPad mini met Retina Display zo goed als uit. Een Retina-scherm zou een te grote aanslag doen op de accu en in een iPad mini past immers eenmaal niet zoveel accucapaciteit.

ipad2
Een eerder gelekte foto toont een nieuw, op de iPad mini geïnspireerd, ontwerp voor de iPad 5.

Als laatste verwacht Kuo dat Apple de iMac en MacBook Pro met Retina Display spoedig zal updaten naar Haswell-chip. Tijdens de afgelopen WWDC introduceerde Apple al een nieuwe MacBook Air die gebruik maakt van Intel’s nieuwste processor. Voordelen van het Haswell-platform zijn betere grafische prestaties en een langere accuduur. De nieuwe MacBook Air gaat hierdoor ongeveer 12 uur mee op accu. De nieuwe chip zal de accuduur MacBook pro ongetwijfeld ook ten goede komen.

Het lijkt niet aannemelijk dat Apple eind Augustus en eind September events zal houden. Waarschijnlijk worden meerdere productaankondigingen gecombineerd in één Keynote. In de tussentijd kan Apple al een kleine voorraad opbouwen van de nieuw aan te kondigen producten.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Apple Focus

  Ik verheug me al op de keynotes:)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik ben het meest benieuwd naar de “iPhone Lite”, het design, de prijs en de mogelijkheden, omdat ik denk dat dit her meeste impact zal hebben op de verkoop van Apple dit jaar.

 • Profielfoto
  Tjaarsveld

  ik wil die nieuwe ipad wel

 • Profielfoto
  Novix

  @ MacAanZee: Ik ook, zonder twijfel. Misschien eindelijk een iPhone die ik het geld waard zal vinden, waarop ik de eenvoudige dingen des levens met mijn Mac kan synchroniseren (Mail, Agenda…) zonder er 600 Euro voor over te moeten hebben. Ik ben benieuwd!

 • Profielfoto
  queenfan

  Geloof er niks van hoe kan iets vertraagd zijn als het nog niet eens aangekondigd is.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Nee, de aankondigingen zijn wat later. (zo moet je het bekijken)
  Lang niet alle producten liggen direct na aankondigingen in de Stores.

  Krijgt de Mac mini ook Haswell? Dan kunnen ze het volgens mij best opnieuw (net als in 2009) de ”zuinigste desktopcomputer te wereld” maken.

 • Profielfoto
  Steef Ams

  Staat Ming-Chi Kuo te boek als een betrouwbare bron betreffende dit soort zaken? Of is het wederom een van de velen, alleen nu met enkele cijfertjes erbij?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Kuo is (imo) wel één van de stabielere en betrouwbaardere analisten met een aardig track record.

 • Profielfoto
  Livebox

  Heb de aankoop van een Macbook 13 retina ook maar even uitgesteld de Air 2011 gaat nog wel even paar maandjes mee. Wacht de introductie rustig af:D

 • Profielfoto
  Xcode

  Ik vind het vrij onlogisch om separaat een nieuwe iMac en retina MacBook Pro uit te brengen met een paar weken ertussen. Óf beiden worden in een keer vernieuwd, óf er zit minstens een maand of twee tussen.

  Geloof er niks van hoe kan iets vertraagd zijn als het nog niet eens aangekondigd is.

  Wat dacht je van een vertraging van de interne planning?

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Laten we hopen dat ze de “oude” MBP 15″ ook een Haswellchip geven en niet gaan voor enkel rMBP’s (tenzij ze betaalbaar en beter worden natuurlijk want op dit moment vind ik ze nog véél te duur voor wat je krijgt).

 • Profielfoto
  ndunsbergen

  Ik ben aan het sparen voor een iPhone,
  Zit er naar uit dat ik nog even heb;)

  Is er al een exacte datum voor iOS 7?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Als er nog geen datum is voor iPhone 5S, dan ook niet voor iOS 7. Dat is dezelfde datum:)

 • Profielfoto
  Thomasde_groot

  Geen nieuwe macbook pro geen retina??

 • Profielfoto
  NapO

  schaarste creeeren is ook een marketing strategie,…meer vraag als aanbod en iedereen gaat weer wild voor de nieuwe iphone!:)

  de 5s sla ik lekker over, de retina macbook ook, want die heb ik al (alleen dan zonder haswell, en voor 15% cpu performance winst hoef je t ook niet te doen (ben ik van mening).

  de ipad 5 ben ik wel van plan om te kopen, eerst maar even de keynotes afwachten:)

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Koop jij alles wat Apple uitbrengt of heb je ergens een Appleboom?

 • Profielfoto
  MikeG

  Jongens als je Groupon hebt kan je zien in welke kleuren de nieuwe iphone uit komt