Raymon Mens
Raymon Mens Geruchten 23 juli 2013

‘iPhone 5S vertraagd, Haswell Mac en nieuwe iPad wel op tijd’

De productie van de volgende iPhone, de iPhone 5S, heeft te maken met flinke tegenslagen en productieproblemen. Dit stelt analist Ming-Chi Kuo van KGI Securities in een rapport waar AppleInsider de hand op wist te leggen. De geruchten zijn in lijn met eerdere berichten over productieproblemen.

Er is ook goed nieuws, Kuo stelt dat de iPad 5 en iMac en Retina MacBoook Pro met Haswell-chip wel op tijd klaar zijn. De geruchtmakende ‘iPhone Lite’ zou tegelijk met de iPad 5 moeten uitkomen. De iMac met Haswell-chip wordt eind augustus verwacht, de nieuwe iPad en ‘iPhone Lite’ begin september en de iPhone 5S in zeer beperkte hoeveelheid eind september.

De verwachtingen van KGI Securities in een tabel.

Vraag groter dan aanbod
Kuo uit zijn zorgen over de beperkte hoeveelheden waarin de iPhone 5S beschikbaar zal zijn. Zeker rond de feestdagen zal de vraag veel groter zijn dan de 32 miljoen stuks die Apple naar verluidt klaar zal hebben. Eerdere berichtgeving wijst naar de ingebouwde vingerafdruk-scanner als voornaamste probleem. Op zich is een grotere vraag dan aanbod niet nieuw, de iPhone 5 was vorig jaar ook moeilijk verkrijgbaar.

Ook de vraag naar de iPhone Lite zou groter zijn dan het aanbod. Omdat het productieproces simpeler is, kan Apple dit model naar verluidt eerder klaarhebben dan de iPhone 5S. Over de vermeende ‘budget’ iPhone is al veel geschreven. Er zijn onderdelen en zelfs half geassembleerde exemplaren uitgelekt. Apple zwijgt in alle toonaarden, slechts éénmaal heeft Phil Schiller gezegd dat Apple nooit een budget-iPhone zal maken.

iPad en Mac
Volgens Kuo wordt de iPad 5 met een geheel nieuw ontwerp het grootste iPad-nieuws van 2013. Daarmee sluit de analist een vernieuwde iPad mini met Retina Display zo goed als uit. Een Retina-scherm zou een te grote aanslag doen op de accu en in een iPad mini past immers eenmaal niet zoveel accucapaciteit.

Een eerder gelekte foto toont een nieuw, op de iPad mini geïnspireerd, ontwerp voor de iPad 5.

Als laatste verwacht Kuo dat Apple de iMac en MacBook Pro met Retina Display spoedig zal updaten naar Haswell-chip. Tijdens de afgelopen WWDC introduceerde Apple al een nieuwe MacBook Air die gebruik maakt van Intel’s nieuwste processor. Voordelen van het Haswell-platform zijn betere grafische prestaties en een langere accuduur. De nieuwe MacBook Air gaat hierdoor ongeveer 12 uur mee op accu. De nieuwe chip zal de accuduur MacBook pro ongetwijfeld ook ten goede komen.

Het lijkt niet aannemelijk dat Apple eind Augustus en eind September events zal houden. Waarschijnlijk worden meerdere productaankondigingen gecombineerd in één Keynote. In de tussentijd kan Apple al een kleine voorraad opbouwen van de nieuw aan te kondigen producten.

Reageer op artikel:
‘iPhone 5S vertraagd, Haswell Mac en nieuwe iPad wel op tijd’
Sluiten