iPhone 4 is Apple’s geheime wapen

42 reacties

Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers afgelopen week viel op dat Apple aanzienlijk meer iPhones heeft weten te verkopen. Er was een groei van 20% te zien. Dit is opmerkelijk gezien Apple op de smartphone-markt de hete adem van Samsung en andere merken behoorlijk voelt.

Volgens The Wallstreet Journal blijkt de iPhone 4 een belangrijke factor voor de wereldwijde groei van iPhone-verkoop. Ondanks dat het model inmiddels drie jaar oud is, verkoopt de iPhone 4 nog boven verwachting goed. Vooral in opkomende economieën is de iPhone 4 erg populair, in India gaat deze als zoete broodjes over de toonbank.

De reden laat zich raden; de prijs. Omdat de iPhone 4 ouder en dus gunstiger geprijsd is, kan deze de concurrentie aan met telefoons van Samsung en HTC. Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers zei Tim Cook bovendien dat de iPhone 4 ook populair is onder consumenten die hun eerste smartphone aanschaffen.

Steve Jobs introduceerde de iPhone 4 in juni 2010.
Steve Jobs introduceerde de iPhone 4 in juni 2010.

Succesvolle strategie
Ondanks dat de iPhone 4 al drie jaar oud is, blijft Apple het model voorlopig produceren en ondersteunen met software-updates. De strategie van het beschikbaar houden en ondersteunden van oudere modellen blijkt zijn vruchten af te werpen. Door de iPhone 4 maken ook opkomende markten kennis met het ecosysteem van Apple. Het enige nadeel voor Apple is dat de marge op een goedkopere, oudere iPhone niet zo groot is als op een iPhone 5.

Budget-iPhone
de iPhone 4 ís een succesvolle budget-iPhone. Dit roept de vraag op of Apple de geruchtmakende plastic iPhone Lite wel nodig heeft. Door oudere modellen als budget-iPhone te verkopen, behoudt Apple een stukje premium image en een zekere exclusiviteit. Aan de andere kan zal een nieuw, maar toch goedkoper model iPhone de verkopen ongetwijfeld flink ten goede komen.

Reacties

42 reacties
 • Profielfoto
  tomhhw

  Apple komt er is een keer achter waar De markt in zit…

 • Profielfoto
  Jorik

  Tja, met alle nieuwe apparaten die alleen maar Lightning ondersteunen, lijkt het me niet zo handig voor Apple om nu nog steeds veel apparaten te verkopen met de Dock connector. Ik denk dat de plastic iPhone (Lite?) de 4 zal moeten vervangen voor dit doel: wel Lightning en groter scherm, maar nog steeds aantrekkelijk als goedkoper dan de 5 of opvolger daarvan (5s?).

 • Profielfoto
  knekkie

  Slimme tactiek om niet verkochte voorraad alsnog kwijt te raken.

 • Profielfoto
  Remcovanderveer

  Whaha, denk dat die voorraad er allang door heen is/was hoor @knekkie. Ze produceren ze nog steeds volgens mij..

 • Profielfoto
  roger767

  kopen die mensen de iphone 4 omdat het een apple telefoon is, of omdat het iOS draait? want voor de zelfde prijs van een iphone 4 heb je een snellere android telefoon.

 • Profielfoto
  WpV

  @knekkie:
  Apple heeft een voorraad voor enkele dagen. Geen 3 jaar. Tim cook’s vorige baan bij Apple was immers oa de bevoorrading. Het produceren van oudere producten wordt goedkope doordat oa onderdelen goedkoper worden.

 • Profielfoto
  Xcode

  kopen die mensen de iphone 4 omdat het een apple telefoon is, of omdat het iOS draait? want voor de zelfde prijs van een iphone 4 heb je een snellere android telefoon.

  Dus? Het iOS ecosysteem is veel vriendelijker.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Ik denk dat de iPhone 4 relatief duur is in de productie: de materialen zijn luxe (glas, rvs) en daarnaast moeten voor de iPhone 4 de aparte productielijnen opengehouden worden die ook nog eens een keer oudere componenten produceren.
  Daarnaast is de iPhone 4 toch langzamer dus heel lang zak Apple de iPhone 4 niet meet kunnen ondersteunen met nieuwe software.

  Een iPhone ‘Lite’ is wat (niet veel) goedkoper qua materialen en er kunnen modernere componenten in, waaronder deels dezelfde als die ook in de iPhone 5 en ‘5s’ zitten. Dus grotere aantallen tegelijk maken/bestellen, waarmee de prijs per component weer lager wordt, wat dan ook weer gunstig is voor de duurdere modellen.
  En de ‘Lite’ kan door de modernere componenten langer ondersteund worden…

  Hmmm… We gaan het zien!

 • Profielfoto
  Buzz

  jorikcaljouw: Precies, als er een nieuwe budget telefoon komt in plaats van de 4 en 4S, dan is het erg handig dat er dan alleen nog maar Lightning connectors nodig zijn, en dat ze ondersteuning voor de brede dockconnector kunnen laten vallen. Een zelfde soort motivatie is dat er dan alleen nog maar iPhones zijn die dezelfde hogere resolutie en aangepaste schermverhouding hebben als de 5 nu. Dat maakt het voor Apple zelf, voor winkels, en voor de ontwikkelaars van apps en accessoires een stukje eenvoudiger allemaal. En eenvoud, daar houdt Apple wel van.

 • Profielfoto
  iPrincess

  En hier in Nederland gebeurt dit ook wel in bepaalde mate. Ik kan me enigszins voorstellen dat niet iedereen 300 euro wil neertellen voor een telefoon met daar bovenop nog een dik telefoonabonnement. Als die iPhone5’s niet zo duur waren, dan had ik ook al lang een nieuwe aangeschaft, maar ik vind het gewoon te zot (maar aan de andere kant vind ik het ook weer te zot voor woorden om een nieuwe telefoon te kopen als de huidige nog goed werkt).

  Daarnaast gok ik dat niet alleen de iPhone het goed doet in 2e-wereldlanden, alle smartphones zullen wel lekker gaan.

 • Profielfoto
  ArMac

  Dus Apple wint de strijd met een 3 jaar oude telefoon? Toch apart….

 • Profielfoto
  razend

  De uitdrukking is: “als warme broodjes over de toonbank”.
  Zoete broodjes bak je…

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Nog steeds 1 van mijn favoriete iphones ook al gebruik ik nu de 5

 • Profielfoto
  Bodevinaat

  De iPhone 4 is een budget iPhone. Sjongejonge wat een onvoorstelbare flauwekul. Dit is echt een non-artikel. Daarnaast beheerst de redacteur zijn Nederlandse taal niet. Met zulke fouten kun je een artikel als dit niet serieus nemen.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Waarom veel de iphone 4 kopen ? Wel dat is toch duidelijk toch ?
  Smartphones (en iPhone in het bijzonder) hebben de laatste 3 generaties een flinke stap voorwaarts genomen. De iPhone 4 heeft ook een retina scherm , 5Mp camera met flash en een vrij soepele processor. Dat was bij de 1st gen iPhone en 3G wel anders zo. De eerste generatie kon niet filmen , had geen 3G verbinding (enkel het slome edge) , mms ging niet en had een zeer snel verouderde processor. De 3G kon dit wel en bij de 3Gs trokken ze deze lijn verder. Het retina scherm is de laatste echte grote toevoeging bij de iPhone lijn. 90% van de gebruikers hebben genoeg aan de functies die de iphone 4 biedt en kopen liever deze dan de duurdere iphone 5 .

 • Profielfoto
  mymac

  @ Bodevinaat: Gelukkig is jouw reactie goed onderbouwd…

 • Profielfoto
  Supermacfreak

  Da’s toevallig, mijn vriendin heeft gisteren haar abonnement verlengt, met een witte iPhone 4. Ten eerst instantie had ik om een Samsung 4s geadviseerd, ik dacht dat wil ik toch even van dichtbij meemaken. Maar verstandig zoals zij is, wilde ze haar content met haar Mac en iPad synchroniseren. En gaat zo gemakkelijk dat ik niets hoefde uit te leggen. De iOS is Insanely Great….

 • Profielfoto
  THX-1138

  Te lang oude rommel blijven verkopen schaadt uiteindelijk je imago lijkt me.

 • Profielfoto
  LighScan

  Tja, met alle nieuwe apparaten die alleen maar Lightning ondersteunen, lijkt het me niet zo handig voor Apple om nu nog steeds veel apparaten te verkopen met de Dock connector. Ik denk dat de plastic iPhone (Lite?) de 4 zal moeten vervangen voor dit doel: wel Lightning en groter scherm, maar nog steeds aantrekkelijk als goedkoper dan de 5 of opvolger daarvan (5s?).

  Dat denk ik dus ook. Ze willen natuurlijk geen concurrent voor de 5 of 5s, maar volgens mij willen ze wel degelijk een aantal elementen introduceren in een “Lite”-toestel die de oudere iPhones niet hebben, zoals de Lightening-connectie en scherm. Afwachten maar.

 • Profielfoto
  knekkie

  @knekkie:
  Apple heeft een voorraad voor enkele dagen. Geen 3 jaar. Tim cook\’s vorige baan bij Apple was immers oa de bevoorrading. Het produceren van oudere producten wordt goedkope doordat oa onderdelen goedkoper worden.

  Dus er draaien nog steeds fabrieken die de iPhone 4 en 4s in elkaar zetten?
  daar geloof ik niks van.

  En dat ze maar een voorraad van 3 dagen hebben geloof ik al helemaal niet.

 • Profielfoto
  MEEUW

  ja geloof ik wel knekkie. Zoals ik in mijn vorige post zetten bij aantal nieuws berichten terug : de iphone budget iphone komt er niet.
  Dit is een goed alternatief zonder image “schade” dat je voor budget gaat.

 • Profielfoto
  ElsR

  Een vriendin van mij is op de iPhone overgestapt omdat de 4 zo aantrekkelijk geprijsd is. Helemaal om naar Apple nu. Dus wel slim van Apple.

 • Profielfoto
  Like

  Apple neemt genoegen met een lagere marge. Dat bleek uit uit de kwartaalcijfers, de marge op de iphone is lager aan het worden, niet veel, maar toch. Dat komt omdat er heel veel oude iPhones worden verkocht tegen lagere marges. En deze wordt uiteraard nog gewoon geproduceerd, zelf Apple legt geen voorraad aan van honderdduizenden of zelfs miljoenen iPhones. Overigens, iPhone4 wordt niet meer volledig door Apple ondersteund weet ik uit ervaring, al jaren niet meer. Is natuurlijk te gek voor woorden, maar ja, het is Apple he?

 • Profielfoto
  Falkor73

  Hou toch EENS op met dat ‘is’ te gebruiken in plaats van ‘eens’.

  Sorry. Moest het ff kwijt.

 • Profielfoto
  Steef Ams

  @Falkor73 Aan wie is dit gericht binnen dit topic? Kan het genoemde euvel zo snel niet vinden in de verschillende berichten.

 • Profielfoto
  INCTRL

  Ik denk dat de iPhone 4 relatief duur is in de productie: de materialen zijn luxe (glas, rvs) en daarnaast moeten voor de iPhone 4 de aparte productielijnen opengehouden worden die ook nog eens een keer oudere componenten produceren.
  Daarnaast is de iPhone 4 toch langzamer dus heel lang zak Apple de iPhone 4 niet meet kunnen ondersteunen met nieuwe software.

  Een iPhone \’Lite\’ is wat (niet veel) goedkoper qua materialen en er kunnen modernere componenten in, waaronder deels dezelfde als die ook in de iPhone 5 en \’5s\’ zitten. Dus grotere aantallen tegelijk maken/bestellen, waarmee de prijs per component weer lager wordt, wat dan ook weer gunstig is voor de duurdere modellen.
  En de \’Lite\’ kan door de modernere componenten langer ondersteund worden…

  Hmmm… We gaan het zien!

  ‘Duur’ is betrekkelijk, het is een bestaand productieproces waar de kostprijs al 2,4 jaar uitgehaald is (iPhone 4). Dus wat denk jij wat goedkoper is? Een van beginsel bestaand ‘duur’ productieproces 3 jaar lang voortzetten…. of een geheel nieuw productieproces opzetten voor een nieuwe iPhone variant die van iPhone premium brand een low budget brand gaat maken?

 • Profielfoto
  Steef Ams

  @INCTRL en verolgens bij iedere vernieuwing van het top model ook de Lite versie natuurlijk moeten herontwikkelen en updaten. Dat zal ook wel weer het een en ander kosten.

 • Profielfoto
  BDM STUDIOS

  De iPhone 4 voldoet nog prima aan mijn wensen en eisen voor een degelijke en goed werkbare SMARTphone! PERIOD!

 • Profielfoto
  INCTRL

  @INCTRL en verolgens bij iedere vernieuwing van het top model ook de Lite versie natuurlijk moeten herontwikkelen en updaten. Dat zal ook wel weer het een en ander kosten.

  Buiten alle kosten en baten van oud en nieuw moet je de Steve Jobs gedachte altijd in je hoofd houden: iPhone ALTIJD een premium brand houden. Daar stap je vanaf zodra je een budget variant introduceert. Mede daarom volhard ik ook dat een budget variant (die nu al 3 jaar aangekondigd wordt door “analisten”) er nooit gaat komen.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Strategie? Ze hebben niks anders, geen alternatieve modellen. En de ontwikkelingskosten zijn al terugverdiend.

 • Profielfoto
  INCTRL

  Strategie? Ze hebben niks anders, geen alternatieve modellen. En de ontwikkelingskosten zijn al terugverdiend.

  Dus jij ziet hier geen strategie in? Hmmm ik denk niet dat je hier nu echt voor gestudeerd moet hebben om deze strategie van Apple te kunnen doorzien en te begrijpen.

 • Profielfoto
  Falkor73

  @steef sorry. Was in de eerste post al.

 • Profielfoto
  Steef Ams

  @Falkor73 Aha! Ja, dat is inderdaad een vreemd verschijnsel. Maar er lijkt wel meer niet te kloppen aan die ‘zin’.

 • Profielfoto
  maconly

  Ik vind de 4 Qua design mooier dan de 5 .

 • Profielfoto
  maconly

  Strategie daar zijn ze bij apple wereldkampioen in , de 4 is niet meer hip daarom kunnen ze hem voor wat minder verkopen zonder dat het het imago naar beneden haalt.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik vind de 4 Qua design mooier dan de 5 .

  .
  Helemaal mee eens. Bovendien is de 4 – zolang je hem niet uit je handen laat kletteren – ook nog eens een stuk duurzamer.
  .
  Als ik zie hoe de meeste iPhone 5’s er na een tijdje uitzien, ben ik nog steeds erg blij met mijn 4.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Dus jij ziet hier geen strategie in? Hmmm ik denk niet dat je hier nu echt voor gestudeerd moet hebben om deze strategie van Apple te kunnen doorzien en te begrijpen.

  Neen, dat is geen strategie. Dat is teren op successen uit het verleden. Bang om iets nieuws in de markt te zetten. Ik geloof nooit dat Apple de ontwikkelingskosten te hoog zou vinden; andere bedrijven doen het ook. Ze weten het gewoon niet meer bij Apple. Apple moet dringend een model van 250 á 280 euro op de markt brengen. Nu al zijn velen niet meer geïnteresseerd in het merk.

  Apple verliest de smartphone markt. Hun marktaandeel is gezakt naar 9% tegenover 23% voor Samsung. Zelfs hun iPhone 5 loopt als sinds het uitbrengen achter op technisch vlak.

  Het gaat helemaal niet goed met Apple. Amper 1% omzetstijging en minder winst. Tim Cook moest tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers al toegeven dat ze duizenden klanten per week minder zagen in de Apple Stores.

  Apple heeft een nieuwe visionair nodig, iemand die lite sexy kan maken. De technologie is er al, nu nog samenrapen en mooi verpakken. En niemand die het durft. Ze slagen er zelfs niet in om van iOS 7 iets nieuws te maken.

 • Profielfoto
  Robin de Kivit

  Ben ik de enige die nog een iphone 4s in bezit heeft om het feit dat hij gewoon mooier is dan de iphone 5? Een stalen frame en glas vind ik mooier dan een zon uitgerekte licht gewicht telefoon.

  De specs vind ik de moeite niet waard. Ik wacht lekker tot de iphone 5s!

 • Profielfoto
  Zakske

  Ben ik de enige die nog een iphone 4s in bezit heeft om het feit dat hij gewoon mooier is dan de iphone 5? Een stalen frame en glas vind ik mooier dan een zon uitgerekte licht gewicht telefoon.

  Bijna iedereen die ik ken met zo’n “mooie” iPhone mikt er meteen een fugly bumper omheen, anders is hij in no time kapot. De figuren die dat niet hebben gedaan lopen allemaal rond met minimaal een barst in het scherm.

  Dat is gewoon slecht design. Wat heb je aan een mooi voorwerp als je het niet kunt zien? Een telefoon is geen juweel – wat Tim Cook ook moge beweren – maar een gebruiksvoorwerp.

  Een smartphone moet functioneel zijn, mooie vormgeving is prima als het de tand des tijd kan doorstaan… en daar faalt de iPhone. Gebruik een ander materiaal, dus geen rvs / aluminium of een glazen achterkant.

 • Profielfoto
  slewes

  Ik heb ook een 4 en die is over het algemeen sneller dan een 5, gaat een stukker langer mee qua batterij bij intensief gebruik en is nog steeds robuuster dan laatst genoemde.

 • Profielfoto
  TypeWriter

  Beetje onduidelijk artikel: bedoelen ze met een ‘iPhone 4’ een 4, 4s of beide? Dat maakt nogal verschil.
  De 4s is verantwoordelijk voor ca 33% van de verkoop, de 4 voor maar 18% (de rest is iPhone5, inmddels zijn de verhoudingen alweer een beetje anders).

 • Profielfoto
  XX-ray

  @Robin Ik loop al 2,4 jaar rond met een iPhone 4, ZONDER bumper en ZONDER barst. Gewoon beetje zuinig zijn op je dure spullen… On-topic: Ik denk ook dat Apple graag van z’n 30-pins connector af wil. Het zou me echt niet verbazen als er een lite-versie uitkomt. Dat Apple geen “lite” producten maakt in verband met hun imago is overigens niet waar. Er zijn destijds genoeg eMacs verkocht…