Google kopieert Airplay, maar dan anders

Door: Lucas Raggers - 23 reacties

Tijdens een ‘Special Event’ heeft Google Chromecast uitgebracht. Chromecast moet de tegenhanger worden van Airplay/Apple TV. Chromecast laat iOS en Android devices content afspelen op je televisie. De dongle die dit mogelijk maakt, gaat 35 dollar kosten.

Chromecast is een soort van HDMI stick. Je stopt hem in je televisie en verbindt hem met het internet. Nu kun je de content van een aantal apps op je telefoon naar je televisie sturen. Net als bij Airplay zie je een speciaal icoontje waarmee je een filmpje of muziek kunt sturen naar verschillende televisies in je huis.

De dongle draait een aangepaste versie van Chrome OS (plaatje: theverge.com)
De dongle draait een aangepaste versie van Chrome OS (foto: The Verge)

Is dit een schaamteloze kopie van Airplay? Nee. Google pakt het namelijk anders aan. Als je op je iPhone een YouTube filmpje afspeelt op je televisie via de Chromecast, dan wordt er niks gestreamd van je iPhone naar je televisie. De YouTube app staat in verbinding met een server van Google die weer in contact staat met de Chromecast HDMI stick die in je televisie zit. Zodra je een filmpje afspeelt, wordt dit doorgegeven aan Google, die op haar beurt direct weer doorgeeft aan de Chromecast HDMI Stick wat hij moet afspelen. Het Chrome OS op de HDMI stick speelt dus eigenhandig het filmpje af op je televisie.

Willen apps gebruik kunnen maken van Chromecast, dan zullen ze geüpdatet moeten worden. Hiervoor heeft Google een SDK beschikbaar gesteld. Op dit moment werkt het alleen nog met de YouTube, Netflix en Pandora apps. Doordat de aansturing niet van device naar device gaat, maar via Google is het ook mogelijk om content te ‘Chromecasten’ vanaf een website. Ook deze zal dan wel specifiek Chromecast moeten ondersteunen.

Airplay killer?
Is Chromecast met zijn multiplatformondersteuning de Airplay killer? Nee. Zoals gezegd moet iedere app aangepast worden om Chromecast te ondersteunen. Het zal waarschijnlijk nog wel even duren voordat apps als Uitzending Gemist dit gedaan hebben. Daarnaast doen er geruchten de ronde dat Airplay open wordt, waardoor ook Android en Windows Phones ermee overweg zouden kunnen.

Privacy puristen zullen meteen de vraag oproepen waarom deze dienst via servers van Google moet lopen. Google kan namelijk niet alleen zien wat jij afspeelt op je televisie en wanneer, het ziet ook wanneer je pauzeert, vooruit spoelt en afhaakt. Waardevolle informatie waar Google wel raad mee weet…

Op dit moment is de Chromecast alleen te koop in Amerika. Wanneer het te koop is in Nederland is niet bekend.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  MEEUW

  Ja 35 dollar is geen geld, als het even goed werkt als airplay.
  Alleen ja, verbinden met het internet…. wat gaan ze met al die informatie doen ;)….

 • Profielfoto
  Axol Otleon

  Geweldig mooie manier om overal op hetzelfde moment reclame uit te zenden. Daar kunnen ze veel geld voor vragen lijkt me.

 • Profielfoto
  Robertkettelerij

  Slechte zaak maar miss wel goed voor concu en econom

 • Profielfoto
  Sandermrt

  Google heeft volgens mij ook het slimme ontwerp van de iPad mini, met de dunne randen gekopieerd

 • Profielfoto
  bram91

  Complimenten voor het snel brengen van nieuws hierover.

  Dat het weer via Google’s servers moet lopen klinkt niet goed.

 • Profielfoto
  wouwout

  Mooie oplossing van Google

  De power/rekenkracht zit in je telefoon of tablet en hoeft niet in het apparaat dat aan je tv hangt te zitten. Dat is alleen maar een doorgeefluik.

  En het werkt ook nog met ios. Dit wordt een winnaar.

  Een hoezo loopt alles via de servers van Google? De Netflix app, die gedemonstreerd werd, loopt niet via de servers van Google.

 • Profielfoto
  Toko

  Dit is niet echt te vergelijken met airplay, daarnaast is dit het idee van Q mediaspeler die ze nooit hebben uitgebracht uiteindelijk.

  En je kan gewoon uitzending gemist kijken, want je kijkt gewoon via de browser, die je wel kan openen op de tv, geen app voor nodig!

  Idee van opstarten via internet op het andere divice heeft in een land als nl waar het internet heel snel is waarschijnlijk wel ze voordelen ten opzichte van streamen. Kan ik me tenmiste zo voorstellen. Ook is het leuk speelgoed voor dat geld.

  Toch blijft het idee van airplay wel beter, maar ja, dan zit je ook weer met de beperkende factor, dat apple alles wil controleren, met als gevolg beperkingen.

  Voor iedereen iets:)

 • Profielfoto
  Hydræ

  Dus de content wordt via Google’s servers gestuurd? Nuttig voor PRISM, en amusant voor Google wanneer ik m’n collectie pr0n bekijk :grin:.
  What’s next? Google komt met webcams in je woonkamer?

 • Profielfoto
  Dave123

  Je hebt ongeveer dezelfde functie met de youtube app op de playstation 3 en iOS, heel handig !

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Eigenlijk niet veel meer dan een afstandsbediening die je TV vertelt wat ie moet afspelen…

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Grappig, Koen heeft het hier een half jaar geleden over gehad als product dat hij miste in de lijn van Apple… Weet niet meer of het op de voorpagina of in de podcast was…

 • Profielfoto
  Izieboy

  Grappig, Koen heeft het hier een half jaar geleden over gehad als product dat hij miste in de lijn van Apple… Weet niet meer of het op de voorpagina of in de podcast was…

  Dat was de Airplay Express ( http://www.onemorething.nl/2012/11/dit-moet-apple-maken-de-airplay-express/ )
  Ik moest er ook aan denken.

 • Profielfoto
  iPredict

  Alle prosucten die mijzelf een product maken en al mijn zelf gemaakte content en betaalde content niet mijn eigendom maken, zijn voor mij een no go.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Alleen ja, verbinden met het internet…. wat gaan ze met al die informatie doen ….

  Niet meer of minder dan wat ze nu al doen met zoek-informatie.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ik voel steeds minder reden waarom ik in Apple Cloud blijft. Dit is er weer 1 van. iWork voor iCloud is echt mooi, maar met de huidige snelheid van iCloud, traag vergeleken met de Google Cloud omgeving, neig ik steeds vaker om Google Cloud als default in te gaan stellen i.p.v. dat deze nu schaduw draait naast iCloud.

 • Profielfoto
  J. D.

  Lijkt me een minderwaardig product van Airplay met heel wat beperkingen!

  Zo zal je nooit een game kunnen streamen van je ipad/iphone/ipod naar jouw scherm.

  Gewoon random foto’s van je toestel streamen naar je TV zal dus ook nooit werken.

  Alsook documenten streamen naar jouw tv zal ook niet lukken.

  Dit product zal enkel goed werken met publiekelijke data zoals videos en online muziek.

  Nog veel achterstand op AirPlay die ze met een ander product zullen moeten wegwerken.

  Nee, helemaal niet overtuigd,

 • Profielfoto
  Jer.War

  Dit ziet er geweldig uit en ik zal het ook zeker gebruiken in combinatie met mijn android telefoon, maar de reden dat ik airplay aan wil schaffen is dat ik mijn tv wil kunnen gebruiken als 2de (of 3de) display met Mac Os X Mavericks straks. Dus een airplay killer zal het denk ik niet worden totdat deze functies beschikbaar worden gemaakt via deze stick (mischien via hacks?)
  Voorderest is het wel een mooiere oplossing dan een apple tv als je alleen voor de airplay gaat, maar zodra je ook films huurt enzo is dit echt totaal geen vervanger in mijn ogen omdat je altijd een alternatief apparaat nodig zult hebben waar content opgeslagen moet zijn, of vandaan gestreamt moet worden.

 • Profielfoto
  JohnHenry

  Doen ze goed hoor.
  Bye bye apple.

  Ik ga voor de MOTO X en NEXUS 7 met dit dingetje erbij.

  Ben ik:
  a) Goedkoop uit
  b) Het ziet er nog beter uit ook!

 • Profielfoto
  jackybe67

  JohnHenry, als je hiervoor al druk maakte om de iconen in iOS7, zal je zeker heel veel plezier gaan beleven met Android. :-)).

  Veel geluk en bye bye

 • Profielfoto
  TypeWriter

  Doen ze goed hoor.
  Bye bye apple.

  Ik ga voor de MOTO X en NEXUS 7 met dit dingetje erbij.

  Ben ik:
  a) Goedkoop uit
  b) Het ziet er nog beter uit ook!

  Bofkont!

 • Profielfoto
  NTG

  Bij het zien van dit denk ik alleen maar aan hoe dit nog verder de markt fragmenteert. Nu Apple het momentum aan zijn kant heeft met de groeiende bekendheid van Airplay, zouden ze de standaard open moeten maken voor iedereen.

  Maar helaas is dit geen perfecte wereld…:neutral:

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ik weet niet hoor, maar volgens mij verloopt helemaal niet alles via de servers van Google. Wel als je content van YouTube afspeelt natuurlijk, maar als je een film kijkt op Netflix lijkt het me heel stug dat die content in 1080p vanaf de servers van Netflix eerst naar Google gaan en dat die het vervolgens weer doorsturen. Volgens mij komt die dan gewoon direct van Netflix.

  Overigens is Google natuurlijk niet schuldig aan de fragmentatie van dit soort systemen. Google opent de API juist voor meerdere platforms terwijl Apple het afschermt.

 • Profielfoto
  Kobes

  Ik vind dit een vrij briljant idee van Google. Er is veel meer mogelijk met deze oplossing dan met AirPlay wat eigenlijk alleen maar een kopie kan verzenden.

  Deze oplossing opent de deur voor meer interactie en aanvullen van content gemaakt op een groter scherm.

  En het is natuurlijk onzin dat je eigen foto’s niet getoond zouden kunnen worden. Die zijn toch al lang in de cloud zodra je ze wilt laten zien? Iedere foto die ik maak staat al op fotostream. Dan kun je dus met dit idee die foto ook direct op het scherm laten zien, eventueel aangevuld met een kaart van waar het was (oid), omdat je daar de ruimte voor hebt op een 30″+ scherm.