Filemaker trekt stekker uit Bento

15 reacties

Filemaker maakt vandaag bekend te zullen stoppen met de ontwikkeling van Bento. De Mac-applicatie kwam begin 2008 op de markt als een eenvoudige versie variant op Filemaker’s database-software en was voornamelijk bestemd voor thuisgebruikers en kleine bedrijfsomgevingen.

In een persbericht geeft Filemaker aan dat de toenemende populariteit van FileMaker voor iOS de oorzaak is van het besluit om met Bento te stoppen. Welliswaar was er een Bento-app voor iOS beschikbaar, maar de FileMaker Go-app bood veel meer mogelijkheden en was net zo eenvoudig in het gebruik. Door te focussen op FileMaker-apps voor iOS, Mac en Windows wil het bedrijf beter aansluiten op de behoeftes van gebruikers.

FileMaker, Inc. is increasing its focus on FileMaker Product Line software. Thanks to the ease of creating iPad and iPhone solutions, our customers’ use of FileMaker on iOS is growing rapidly. Our increased focus will create an even better experience for these customers.

As part of our sharpened focus, we will stop further development of the Bento consumer products.

Bento is op de markt gebracht als een programma waar eenvoudig databases mee gebouwd konden worden. Het eenvoud in gebruik betekende echter dat een aantal functies miste, zoals het publiceren van databases online of het samenwerken in één database vanaf verschillende computers. FileMaker Pro bood deze functies wél maar was ingewikkelder in het gebruik. In de meest-recente versie is het programma echter laagdrempeliger en gebruiksvriendelijker geworden. Dat is de doodsteek geworden voor Bento, zo blijkt nu.

Vanaf 1 oktober 2013 zullen de Bento-apps niet meer beschikbaar zijn in de Mac en iOS App Store. Filemaker belooft wel om technische ondersteuning te blijven bieden tot 1 augustus 2014.

Ga jij Bento missen?

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Koning Frank

  Ik vond het toch al geen aardige user:p

 • Profielfoto
  Dydefox

  Verdorie, balen! Als middelgrote onderneming gebruiken wij Bento voor de registratie van uitgegeven iPads. Hebben we het eindelijk onder de knie, moeten we overschakelen..

 • Profielfoto
  WillemZ

  Als echte Filemaker gebruiker / ontwikkelaar wist ik niet goed wat ik met Bento aan moest. Ik onderschrijf het bovenstaande dus wel.
  Maar zo eenvoudig als Bento, zo eenvoudig is Filemaker Pro niet helemaal.

  Mijn probleem was ook dat de databases van Bento en Filemaker niet met elkaar communiceerden.
  Benieuwd wat Filemaker gaat doen in haar nieuwste versies.

 • Profielfoto
  gielhendriks

  Ga bento zeker missen. Was gewoon een fijn programma om snel databases te maken. Filemaker pro kan meer, maar is veel lastiger in gebruik. Jammer. Vond Bento echt een typisch Apple programma.

 • Profielfoto
  Steef Ams

  @Dydefox @WillemZ @gielhendriks Bento kan je gewoon blijven gebruiken, er is slecht vanaf augustus 2014 geen technische ondersteuning meer. Dit betekent echter niet dat het programma onbruikbaar wordt. Het is zelfs zo, Dydefox, dat het nooit meer zal veranderen en je dus nooit meer iets nieuws onder de knie hoeft te krijgen. Dit natuurlijk op voorwaarde dat er niet heel vreemde bugs opspelen en het wel kan blijven omgaan met nieuwe osx-en.

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  Bento is niet geweldig, maar het is een aardig programma, waar ik verschillende databases in heb lopen. Ik vind sowieso dat er opvallend weinig prettige database programma’s voor de Mac bestaan.
  Snap niet dat Apple zelf niets heeft, in iWork’s.

  Filemaker is niet alleen te duur voor hobbymatig gebruik, maar ik vond het ook verre van prettig in elkaar zitten toen ik er een keer mee experimenteerde. En het feit dat zo’n prijzig programma dan ook nog niet eens tenminste alle mogelijkheden heeft die Bento heeft, is lachwekkend.
  Al met al een vervelende ontwikkeling.

 • Profielfoto
  defores

  @Rene

  – FileMaker is helemaal niet duur, 349 Euro;
  – FileMaker kan gewoon alles wat Bento kan maar dan een stuk uitgebreider; (bijv. relationele database kan je bij Bento vergeten iets wat FileMaker wel kan)

  Als je met databases wilt leren werken dien je eerst SQL/Queries en normaliseren leren te begrijpen. Voor hobby kan je dan beter MySQL/PHP pakken.

 • Profielfoto
  MelvinCornelissen

  Bento is niet geweldig, maar het is een aardig programma, waar ik verschillende databases in heb lopen. Ik vind sowieso dat er opvallend weinig prettige database programma\’s voor de Mac bestaan.
  Snap niet dat Apple zelf niets heeft, in iWork\’s.

  Filemaker is niet alleen te duur voor hobbymatig gebruik, maar ik vond het ook verre van prettig in elkaar zitten toen ik er een keer mee experimenteerde. En het feit dat zo\’n prijzig programma dan ook nog niet eens tenminste alle mogelijkheden heeft die Bento heeft, is lachwekkend.
  Al met al een vervelende ontwikkeling.

  Apple zelf niets heeft? Filemaker is van Apple…

 • Profielfoto
  WillemZ

  Nog sterker, Filemaker zat een tijdje in Claris, een suite die je kan vergelijken met iWorks van nu.
  Bij MS-Office zie je dat Access ook niet goed in het Office pakket past. Deels omdat het instabiel is en te vaak gewijzigd, deels omdat database ontwikkelaars meer echte programmeurs zijn en het een aantal basisvaardigheden vergt die doorsnee gebruikers niet altijd hebben.
  Daarom ben ik benieuwd wat Filemaker in de nieuwste versie gaat doen. Zetten ze een stap in de richting van Bento??

  Bento had zo zijn eigen markt.

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  @defores 349 euro is naar mijn mening niet goedkoop, zeker niet voor iets dat ik slechts zo af & toe hobbymatig gebruik.

  AppleInsider meldt: ‘FileMaker does not offer the following Bento features:
  Integration with OS X Contacts, iCal and iPhoto
  Rating, Encrypted, Simple List, File List and Message List field types
  Collections and Smart Collections
  Wi-Fi Sync with Bento for iPad and iPhone’.
  Met name het laatste vind ik handig aan Bento.

  @melvincornelissen @willemz Met ‘Apple zelf’ bedoelde ik dat het deel uitmaakt van een pakket als iWork’s. Ik wist niet dat Filemaker van een Apple-dochter kwam.

  In de duistere dagen dat ik nog met Windows werkte, hield ik mijn collectie singletjes en cd’s bij in een erg makkelijk programma. Ik weet werkelijk niet meer hoe dat heette, maar dat voldeed prima. Zeer simpel velden aanmaken, je kon het resultaat er op je scherm uit laten zien als getypte kaartjes in een kaartenbak. Grafisch was het natuurlijk ‘van die tijd’, maar het deed wat het moest doen.

 • Profielfoto
  dinck

  Door dit bericht besef ik dat ik Hypercard nog steeds mis…

 • Profielfoto
  defores

  @Rene,

  Als je kijkt naar wat FileMaker kan is het niet duur of het rendabel is dat verschild per persoon.

  Je kan uitwijken naar eigen DB ontwerp maar dan heb je programmeer kennis nodig. Mamp/Mysql/php of xcode kan je ook veel bereiken en het internet staat vol tutorials. De kennis die je erbij opdoet is natuurlijk mooi meegenomen.

 • Profielfoto
  ajschol

  Ik ken beide programma’s goed. Ik wilde ooit mijn GTD-omgeving in Bento inrichten, maar dan loop je toch al gauw vast. Met Filemaker kan je echt alles, en het is snel te leren. 1 belangrijk ding wat mist is icloud-sync. Met Filemaker Go heb je of een server nodig (voor particulieren dus niet handig) of je moet steeds je bestand heen en weer emailen o.i.d. Dus ik hoop dat Filemaker goede sync gaat bouwen.

  Voor hen die als student of medewerker universiteit/HBO werkt: via surfspot is filemaker spotgoedkoop.

 • Profielfoto
  iDecide

  Hoorde onlangs het slechte nieuws, ik ga het zeker missen. Gebruik de App super veel, in combinatie met Bento op m’n iMac.

  Dat ze er mee stoppen is jammer, maar dat ik straks op m’n nieuwe iPad de gekochte iOS App niet meer kan download is schandalig.

 • Profielfoto
  Metssr

  Het is inmiddels 2016.
  Ik gebruik Bento nog steeds voor mijn adressenbestand en de ledenlijst van onze club.

  Ik vind het vergelijken van Bento met Filmaker appels met peren vergelijken.

  Bento kostte iets van 40 euro en Filemaker het 10-voudige. , 422 om precies te zijn want ik ben particulier die hobbymatig eenvoudige databasejes bijhoudt.
  Zelfs al zou FM 10 x `zoveel kunnen als Bento, dan nog is het geen zinnige optie om als thuisgebruiker over te stappen.

  In de Windows omgeving hadden we vroeger die heerlijke thuis-paketjes van Davilex die zijn overigens ook ter ziele.

  Ik ben dus eigenlijk nog steeds op zoek naar een leuke vervanger voor Bento…
  Een databaseprogramma voor de thuisgebruiker.

  Hebben jullie een idee?

  [email protected]