Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 5 juli 2013
Leestijd: 1 minuut

FaceTime Audio zuiniger dan Skype

Een nieuwe optie in iOS 7 is het voeren van telefoonsgesprekken zonder beeld met FaceTime: FaceTime Audio. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de dataverbinding van het iOS-apparaat. Apple’s VOIP-dienst doet op gebied van gesprekskwaliteit niet onder voor Skype. Ook het dataverbruik blijft gunstig uit te vallen.

De Duitse website iPhone-ticker onderzocht het dataverbruik van FaceTime Audio. Het verbruik is ongeveer een halve MB (500 kB) per minuut. Dit is aanzienlijk zuiniger dan Skype. Uit een test die OMT uitvoerde blijkt dat een Skype-gesprek tussen twee iPhones 1,2MB per minuut aan data kost.

Een gemiddelde databundel van 500MB is goed voor bijna 17 uur FaceTime Audio. Op Skype is met dezelfde databundel een kleine 7 uur gesprekstijd mogelijk. Een technische verklaring voor het verschil in datagebruik is te vinden in de gebruike codec. FaceTime audio gebruikt de AAC LD-codec terwijl Skype de SILK/OPUS-codec gebruikt.

Een FaceTime-gesprek kan direct vanuit de contactenlijst in iOS 7 gestart worden.

Door de netneutraliteit die in Nederland van toepassing is, mogen providers FaceTime Audio niet blokkeren. Of de snelheid en latency van 3G-netwerken toereikend is voor FaceTime Audio-gesprekken is nog onduidelijk. Over WiFi werkt de dienst al prima. Benieuwd naar de geluidskwaliteit? De after WWDC-aflevering van OMT Café is deels opgenomen met FaceTime Audio.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
FaceTime Audio zuiniger dan Skype
Sluiten