FaceTime Audio zuiniger dan Skype

8 reacties

Een nieuwe optie in iOS 7 is het voeren van telefoonsgesprekken zonder beeld met FaceTime: FaceTime Audio. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de dataverbinding van het iOS-apparaat. Apple’s VOIP-dienst doet op gebied van gesprekskwaliteit niet onder voor Skype. Ook het dataverbruik blijft gunstig uit te vallen.

De Duitse website iPhone-ticker onderzocht het dataverbruik van FaceTime Audio. Het verbruik is ongeveer een halve MB (500 kB) per minuut. Dit is aanzienlijk zuiniger dan Skype. Uit een test die OMT uitvoerde blijkt dat een Skype-gesprek tussen twee iPhones 1,2MB per minuut aan data kost.

Een gemiddelde databundel van 500MB is goed voor bijna 17 uur FaceTime Audio. Op Skype is met dezelfde databundel een kleine 7 uur gesprekstijd mogelijk. Een technische verklaring voor het verschil in datagebruik is te vinden in de gebruike codec. FaceTime audio gebruikt de AAC LD-codec terwijl Skype de SILK/OPUS-codec gebruikt.

OMTkoen
Een FaceTime-gesprek kan direct vanuit de contactenlijst in iOS 7 gestart worden.

Door de netneutraliteit die in Nederland van toepassing is, mogen providers FaceTime Audio niet blokkeren. Of de snelheid en latency van 3G-netwerken toereikend is voor FaceTime Audio-gesprekken is nog onduidelijk. Over WiFi werkt de dienst al prima. Benieuwd naar de geluidskwaliteit? De after WWDC-aflevering van OMT Café is deels opgenomen met FaceTime Audio.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Sandermrt

  Klinkt goed, maar facetime audio is de slechste naam die ze hadden kunnen bedenken. Facetime zonder elkaars ‘face’ te zien… Misschien is een beter naam iCal, net zoals iMessage…

 • Profielfoto
  marcelnijman

  Facetime audio geeft precies aan wat het doet: geluid dat uit je gezicht komt.

 • Profielfoto
  donut

  … Misschien is een beter naam iCal, net zoals iMessage…

  iCal klinkt goed, dan noemen we dan iCal -iMovie
  Facetime wordt dan iVideo
  en
  IMovie wordt dan iPhoto… etc
  blijft over iI ( een i hoort erbi)

 • Profielfoto
  TKroon

  Daarnaast zal FaceTime Audio ook gebruik maken van beide microfoons en het omgevingsgeluid wegfilteren. Skype doet dit totaal niet en maakt bellen in het openbaar praktisch onmogelijk.

 • Profielfoto
  GForce85

  Enige vervelende aan voip is dat gebeld worden je geld kost. Dus stel dat we in een ideale wereld leven en alleen maar via voip bellen op straat en de verhouding inkomend en uitgaand 50/50 is dan heb je maar 8,5 uur uitgaand met een 500mb bundel. Dat lijkt voordelig maar met een KPN abonnement van bijvoorbeeld 500mb kan ik sowiso al onbeperkt bellen. Dus wat zou ik dan nog gaan keutelen met voip.
  Maakt het niet minder interessant dat er zo’n groot verschil zit tussen Skype en Facetime.

 • Profielfoto
  INCTRL

  Dat lijkt voordelig maar met een KPN abonnement van bijvoorbeeld 500mb kan ik sowiso al onbeperkt bellen.

  Jij kan onbeperkt bellen maar zo zijn er nog een paar miljoen mensen die niet via hun voice bundel van hun provider onbeperkt gratis kunnen bellen.

  Jij kan wel stellen stellen dat voip bellen ‘geld kost’ , maar daar kan ik tegenover zetten dat jouw ‘onbeperkte bellen’ via kpn ook geld kost.

  Even iets breder nadenken dan jouw eigen persoonlijke situatie misschien? Ja lijkt me een goed idee.

 • Profielfoto
  GForce85

  Ik gaf een alternatief en onbeperkt lijkt me altijd beter dan met een beperking van 500mb. Ik heb zelf geen KPN of zo. Woon niet eens in Nederland.:p

 • Profielfoto
  INCTRL

  Alsof je zoveel mb verbruikt met alleen spraak. Dat valt reuze mee.