CBP tikt KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone op de vingers

Door: Raymon Mens - 5 reacties

Het College bescherming persoonsgegevens heeft geconstateerd dat KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone de wet bescherming persoonsgegevens en de telecommunicatiewet meermaals hebben overtreden door het gebruik van Packet Inspection. Hiermee verzamelen de providers gegevens op over bezochte websites en gebruikte apps.

Dergelijke gegevens moeten op basis van de wet zo snel mogelijk na het verzamelen worden verwijderd of onomkeerbaar worden geanonimiseerd. Het is in veel gevallen niet noodzakelijk om deze gegevens op klantniveau te bewaren. Bij alle providers was de verwerking van de gegevens niet op orde. Tele 2 spande de kroon en gebruikte de gegevens actief voor marktonderzoek.

KPN is de enige provider die inmiddels niet meer in overtreding is. Bij Vodafone en T-Mobile zijn de overtredingen deels beëindigd. T-Mobile zou e-mail adressen nog te lang bewaren. Vodafone bewaart persoonsgegevens langer dan noodzakelijk is, naar eigen zeggen om netwerkproblemen op te lossen.

Tele 2 heeft nog veel werk. De provider slaat gegevens wel versleuteld op, maar het is nog eenvoudig specifieke gebruikers aan de gegevens te koppelen. Bovendien worden de gegevens te lang bewaard en voor marktonderzoek gebruikt. Ook de privacyverklaring van Tele 2 is volgens het CBP onvolledig.

Het CBP heeft de providers inmiddels op de overtredingen gewezen en zal de zaken scherper in de gaten houden. Als de providers in overtreding blijven zullen dwangsommen volgen.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  macstremist

  Dat moet zijn CBP.
  CPB is het Centraal Planbureau.

 • Profielfoto
  MEEUW

  “Als de providers in overtreding blijven zullen dwangsommen volgen.”

  Als ik weet dat ik belasting moet betalen, en ik blijf dat niet doen. krijg ik toch ook een boete.
  Net zolang ik wel belasting betaal.

  Maar hier weten providers dat ze de wet overtreden. Ze hebben al een waarschuwing gehad. Nu nog 1. En dan daarna…. zullen ze dwangsom overwegen.

  Als ik te hard rij, krijg ik meteen een boete….Waarom krijgen deze bedrijven kans op kans op kans ?

 • Profielfoto
  quincyt

  @MEEUW: Dat begrijp ik ook niet. Ik ben het weliswaar niet eens met wat die providers doen, maar kan me als bedrijf best voorstellen dat als je er zo makkelijk vanaf komt je het in ieder geval probeert. Persoonlijk zou ik vanwege goede normen & waarden die erg belangrijk blijken vandaag de dag het toch niet doen. Mensen betalen tenslotte voor de dienst!

 • Profielfoto
  nigelllv

  vind dit altijd zulk gezeur, wat hebben ze er nou aan als ze weten welke sites je bezoekt en wat voor apps je gebruikt? en als je niks te verbergen heb hoef je je ook niet druk te maken.

 • Profielfoto
  defecto

  Ook als je niks te verbergen hebt, is het belangrijk dat jouw persoonlijke gegevens niet in de verkeerde handen vallen. Denk aan identiteitsdiefstal, etc..