Cijfers 3e kwartaal: iPhone is iPod in units voorbij

Door: Jan David Hanrath - 13 reacties

Apple heeft vanavond de financiële resultaten over het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2013 bekend gemaakt. Deze periode eindigde op 30 juni 2013. Zoals verwacht door analysten én Apple komen de cijfers ongeveer op hetzelfde niveau uit als vorig jaar in het derde kwartaal.

Vorig jaar steeg de omzet in het derde kwartaal met 23% en kwam uit op $ 35 miljard. Dit jaar noteert Apple 1% groei met een omzet van 35,3 miljard US dollar. De groei zit dit kwartaal alleen in de verkoop van de iPhone, waarvan er 20% meer zijn verkocht. Alle andere segmenten vertonen krimp ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Leuk om te vermelden is dat de iPhone de iPod heeft ingehaald in totaal aantal units ooit verkocht: 387,5 miljoen iPhones tegenover 379,2 miljoen iPods.

Omzet, winst en gross margin
Omzet, winst en gross margin

De nettowinst in het derde kwartaal kwam uit op $6,9 miljard tegenover $8.8 miljard vorig jaar. Waar kwam deze winst vandaan? In kwartaal 3 werden 3,8 miljoen Macs, 14,6 miljoen iPads en 31,2 miljoen iPhones verkocht. Dat is respectievelijk een daling van 7%, 14% en een stijging van 20%. Zoals elk kwartaal zijn er ook nu minder iPods verkocht. 32% om precies te zijn. Vooral opvallend is de krimp in iPad-verkopen. Volgens Cook wordt deze krimp veroorzaakt door een buitenproportioneel goed derde kwartaal in 2012, waarin voor het eerst de derde generatie (retina) iPad volledig meedraaide en het feit dat Apple de voorraad iPads heeft laten slinken.

verkopen-iPhone-iPad-Mac
Verkopen van de iPhone, iPad en de Mac

Qua nieuwe producten is het derde kwartaal traditioneel slap. We moesten het doen met een nieuwe MacBook Air. Van het vierde kwartaal valt met nieuwe iPads en iPhones én de introductie van OS X 10.9 Mavericks en iOS 7 veel meer te verwachten. Desondanks blijft de outlook die COO Peter Oppenheimer gaf voor het vierde kwartaal aan de voorzichtige kant. Er wordt tussen 34 en 37 miljard dollar omzet verwacht met een bruto marge tussen 36 en 37%.

Tim Cook benadrukte als traditioneel het goede nieuws:

We zijn heel trots dat we met de verkoop van meer dan 31 miljoen iPhones een record hebben behaald voor het derde kwartaal. Ook zijn we zeer te spreken over de grote omzetstijging die is gegenereerd door iTunes, onze software en onze diensten”, zegt Tim Cook, CEO van Apple. “We kijken bovendien uit naar de lancering van iOS 7 en OS X Mavericks, en ook naar de nieuwe producten die voor het komende najaar en 2014 op de rol staan. Daar werken we momenteel nog hard aan.”

De grootste omzetgroei werd bereikt in Japan (27%) en Amerika (12%). Andere gebieden, waaronder opvallend genoeg ook China en Asia Pacific laten krimp zien.

Spot de trend
Spot de trend

Opmerkingen van Peter Oppenheimer en Tim Cook tijdens de Q&A-sessie

 • 39% aandeel in smartphones in de Verenigde Staten.
 • De net geïntroduceerde 3e generatie iPad zorgde voor extreme groei vorig jaar. Vandaar dat de iPad sales tegen lijken te vallen.
 • 7% lagere Mac verkoop is hoger dan Apple had verwacht.
 • Omzet van 4 miljard uit iTunes en diensten.
 • Inmiddels is er in de App Store 11 miljard dollar omgezet.
 • In het kader van grote getallen: er zijn meer dan 8 triljard notificaties verstuurd.
 • iPad is goed voor 88% van alle tablet activeringen.
 • Omzet in Apple Stores: 4.1 miljard.
 • In totaal zijn er 408 Apple Stores. Gemiddeld zet een Apple Store 10.1 miljoen dollar om per kwartaal.
 • Apple heeft 2.8 miljard dollar dividend uitgekeerd.
 • “We have a very busy fall”, aldus Oppenheimer.
 • 700.000 units minder voorraad van de iPad en 600.000 units minder voorraad  van de iPhone t.o.v. vorig jaar. Past bij de just-in-time-gedachte van Tim Cook.
 • Groei bij Apple komt uit nieuwe producten en services. Daarnaast komt groei uit vergroting van de markten: landen/gebieden en enterprise.
 • Tim Cook gelooft niet dat de high-end Smartphonemarkt op z’n hoogtepunt zit.
 • De iPad is verantwoordelijk voor 84% van het webverkeer van tablets.
 • 4% lagere marge op iPhones door andere mix: meer low-end iPhones verkocht.
 • Groei iPhones met prepaid vooral in groeimarkten als India, Turkije, Polen en de Filippijnen.
 • China toont lagere cijfers door een haperende economie.
 • Omwisselprogramma: nog niets aangekondigd door Apple, maar wordt verzorgd door kanalen buiten Apple. Voor iPhones interessant omdat tweedehands iPhones gewild zijn. Cook is er niet op tegen en ziet zelfs het milieuvoordeel ervan in.
 • 500.000 geregistreerde iOS ontwikkelaars in China.
 • 66% groei in iPhone verkoop in Japan
 • Het aantal Apple Stores in China wordt in de komende 2 jaar verdubbeld.
 • De iPhone 5 is “by far” de best verkochte iPhone.
 • Rusland: 80% van telefoons worden verkocht via winkels i.p.v. via carriers. Apple heeft meerdere grote Russische retailketens waar iPhone te koop is.
 • Tim Cook: Apple is er om fantastische producten te maken. Met fantastische producten komen vanzelf fantastische financiële resultaten.
 • Tim Cook ziet de aanwezigheid in auto’s als “key focus”.
 • Aandeelhouders ontvangen over het derde kwartaal een cashdividend van $3,05 per aandeel.

Voor degene die deze cijfers graag in perspectief ziet, zijn hier alle beschikbare kwartaalcijfers van Apple te vinden:

Q3 2013Q2 2013, Q1 2013, Q4 2012Q3 2012Q2 2012Q1 2012Q4 2011Q3 2011Q2 2011Q1 2011Q4 2010Q3 2010Q2 2010Q1 2010Q4 2009Q3 2009Q2 2009Q1 2009Q4 2008Q3 2008Q2 2008Q1 2008Q4 2007Q3 2007Q2 2007Q1 2007Q4 2006Q3 2006Q2 2006Q1 2006Q4 2005Q3 2005Q2 2005Q1 2005Q4 2004, Q3 2004Q2 2004Q1 2004Q4 2003Q3 2003Q2 2003Q1 2003Q4 2002Q3 2002Q2 2002Q1 2002Q4 2001Q3 2001.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  bassbug

  Knap knap knap!

  Zodra de nieuwe iPhones en iPads uitkomen zullen de verkopen weer omhoog gaan.

 • Profielfoto
  GrannySmith

  21% minder winst. En dat is het enige dat telt op de beurs; immers de winst is verrekend in de beurskoers… we zullen zien (NYSE is nu gesloten, de afterbeurs koers is wel hoger).

 • Profielfoto
  knekkie

  Zulke omzet met een product aanbod dat nauwelijks evolueert.

  Ze hebben een goed momentum. Ik ben benieuwd wat voor een producten we kunnen verwachten als het de omzetten drastisch dalen.

  Nu hoeft apple niet. Alles gaat lekker.

 • Profielfoto
  polansky

  Phew, dat zijn flink tegenvallende cijfers.
  Alles minder behalve het aantal verkochte iPhones.

  Benieuwd of Apple in de tweede helft van dit jaar nog wat goed weet te maken.
  Tot nu toe immers weinig nieuwe producten dit jaar.

 • Profielfoto
  Zakske

  Zodra de nieuwe iPhones en iPads uitkomen zullen de verkopen weer omhoog gaan.

  Misschien… of wellicht ook niet (ik vrees eigenlijk het laatste). De markt voor smartphones en tablets is bijna volwassen, wat betekent dat de marges dalen. Dat doet vooral een “luxe-producent” als Apple pijn.

  Zo zijn er in mijn vriendenkring nog weinig mensen bereid om ± €700 voor een iPhone 5 neer te tellen. Ik ben benieuwd wat Google voor de Moto X zal vragen, als dat ± €350 is vrees ik dat het game-over is voor Apple…

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Nou dat verhaal dat de iPhone niet meer goed verkoopt kan ook naar de prullenbak voor het slechtste kwartaal van het jaar vind ik het wel mee vallen de beurskoers zal morgen wel zakken die gasten hebben nooit genoeg misschien wel een mooi instap moment

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Bedankt OMT, was weer fijn om hier de samenvatting te lezen.

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  Zelfs al zou Apple aankondigen dat er geen Mac meer word verkocht weet die walgelijk gemaakte Tim Cook het wel weer als iets geweldigs te verkopen. Ik snap ineens waarom hij en Steve zulke dikke vriendjes waren. Op het podium hoor je een media strateeg praten in plaats van een echt persoon.

  De cijfers zijn gezien hun momentum alles behalve indrukwekkend. En de luiheid die er bij Apple is in geslopen evenmin.

  Wat ik werkelijk niet snap is dat Apple de pro gebruiker tot op het bot heeft verwaarloosd, juist nu Apple een opmars aan het maken is in de zakelijke wereld. Uitgerekend dan kiezen ze voor de grote getallen en laten ze de focus op hun core busniess vallen als een baksteen.

  Een ander punt van aandacht is Apple’s beleid ten aanzien van ASP’s, APR’s en AR’s. Jaren lang hebben deze professionals Apple terug in het zadel geholpen en zijn ze meegegroeid naar Apple’s maatstaven het uiterste in service en dienstverlening te halen hetgeen de ondernemers handen vol met geld heeft gekost. Nu steekt Apple een mes in de ruggen van deze ondernemers door het kanaal conflict met hun eigen retail kanaal op de spits te drijven door het eigen verkoop kanaal sterk te bevoordelen.
  Op deze manier vertrekken de ECHTE professionals die Apple zo zichtbaar maken van het toneel.

  Apple is meer dan ooit tevoren een arrogant, star en control-freak minded bedrijf geworden die ik – zelf een Apple pro – van bijna failliet naar het grootste bedrijf ter wereld zag evolueren. Dat is een slechte zaak en zal op termijn resulteren in een hoge prijs die door Apple zelf zal moeten worden opgehoest.

  Begrijp me niet verkeerd, ik hou van Apple, maar dat wil nog niet zeggen dat we straks allemaal voor Apple moeten werken. Is het tij nog te keren?

 • Profielfoto
  Haike

  Ik las toch net op de site van de NOS dat de iphone 5 juist NIET de meeste verkochte is, maar de wat oudere en goedkopere iphone modellen…

 • Profielfoto
  MacMartino

  Mooi, dan draai je in 1 kwartaal 35 miljard en dan ‘valt het tegen’. Haha, alles is relatief! Iedereen wacht gewoon op de ‘next big thing’ want alles gaat vervelen als het nieuws er vanaf is. Of het nu gaat om een ipod, iphone, imac, of je vrouw;)
  We hebben gewoon een honger naar nieuwe technologische snufjes en zo lang er niets komt gaat iedereen klagen. Of de smartwatch het wordt? geen idee. Ik haat een ding om mijn pols en vind een horloge meer ouderwets dan nieuwerwets.
  Dat TV kijken beter kan, daar zie ik nog wel wat in. Maar dat zit hem ook grotendeels in aanbod en tsja,… daar is Apple natruulijk wel goed in gezien de iTunes store.
  Wat ik nog mis, is de integratie van je ‘device’ (iphone, watch of weet ik veel) met bijvoorbeeld je auto, je voordeur etc. en daar is nog veel te winnen. Maar voor de rest is het misschien zo dat voor nu de rek er even uit is en we niet te snel moeten roepen dat we een iphone 6,7,8 willen of een dunner randje om mijn iPad -lekker belangrijk. Of een scherm met nog meer pixels die je toch niet ziet. Het is tijd om te genieten van wat je hebt, en het bespaart je ook nog eens onzinnige nieuwe aankopen;)
  Zo, het lijkt wel een column! Have a nice day.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Inderdaad. Mooi gezegd.

 • Profielfoto
  Hermanko

  @Martino: Zo is het, je kan niet aan de gang blijven en het nieuwste van het nieuwe willen hebben. Apple zit aan de top van hun kunnen in een economisch moeilijke tijd en mag blij zijn met de bijna 7 miljard. . .
  IK ken iemand met een dure MacBook Pro 15 Retina i7 .. die met mijn MacBook Air 13 basis, speelde; Hij zegt; ja eigenlijk heb je gelijk meestal is deze voor een amateur genoeg en dat voor een derde van de prijs.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Ik las toch net op de site van de NOS dat de iphone 5 juist NIET de meeste verkochte is, maar de wat oudere en goedkopere iphone modellen…

  Iets meer dan de helft, zegt AppleInsider. Nooit op één bron vertrouwen op het internet.

  http://appleinsider.com/articles/13/07/23/iphone-5-by-far-the-most-popular-iphone-apple-says