Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 8 juli 2013

Checklist: Waarop letten bij aankoop tweedehands MacBook

Met de komst van een nieuwe generatie MacBooks, zullen veel MacBooks te koop aangeboden worden. Zo’n tweedehands Mac kan een mooie deal zijn. Waar moet je op letten bij de aanschaf zodat je geen kat in de zak koopt?

Het begint natuurlijk met een visuele inspectie. Bevat de MacBook deukjes of onregelmatigheden die niet eerder vermeld zijn? Dan is dat zeker aanleiding om opnieuw over de prijs te onderhandelen. Ga verder met diverse soft en hardware-checks.

1. Optische drive

Als de MacBook nog een optische drive heeft, is het verstandig om deze op werking te checken. Tegenwoordig worden optische drives niet veel meer gebruikt, het kan zomaar zijn dat de eigenaar niet op de hoogte was van het niet functioneren. Je zal maar net dat DVD’tje voor je neefje moeten branden..

2. Accu

Het is fijn om lang op een MacBook te kunnen werken, daarom is het van belang dat de accu in orde is. Dit is in OS X eenvoudig te checken. Klik op het vergrootglaasje in de rechter bovenhoek en type ‘Systeeminformatie’ in. In het venster dat opent, zie je een kopje ‘voeding’. In de sectie ‘statusinformatie’ staat de conditie van de accu. Deze moet op zijn minst de waarde ‘normaal’ hebben.

3. Gestolen?

Het loont om te checken of de MacBook niet als gestolen geregistreerd staat. Dit kan via de Gestolen hardware Registratie-lijst. Hier dien je het serienummer in te voeren. Dit kan je vinden in de systeeminformatie-app die we in stap 2 hebben beschreven. Het serienummer bevindt zich in in de sectie ‘hardware’.

4. Harde Schijf

Of de harde schijf nog in goede staat is controleer je met het schijfhulpprogramma. Klik op het vergrootglaasje in de rechter bovenhoek en type ‘schijfhulpprogramma’ in. Klik in het schijfhulpprogramma de Macintosh HD aan en klik op ‘Controleer schijf’. Als er problemen met de harde schijf zijn, zullen deze gevonden worden.

5. Aanvullende reparatieprogramma’s

Check in de documentatie op de Apple-website of de Mac onderdeel is van een aanvullend reparatieprogramma. Een aantal Macs bevatten kleine productiefouten waar Apple een vervaningsprogramma voor is gestart. Mocht dit het geval zijn, verifieer dan bij de verkoper of de Mac al gerepareerd is onder dit programma.

6. Hardware zelftest

Een Mac kan zijn eigen hardware grondig testen door middel van de Apple Hardware Test. Deze test kan veel eventuele defecten aan het licht brengen. De Apple Hardware Test is te starten door de MacBook helemaal uit te schakelen en kort na het aanzetten (voor het grijze scherm) de D-toetst ingedrukt te houden.

7. Dode Pixels

Bevat het scherm geen dode pixels of andere beschadigingen? Je kan het makkelijk testen door middel van een programma als Pixeltester. Meerdere dode pixels zijn een reden om opnieuw over de prijs te onderhandelen.

8. Toetsenbord en verlichting

Koop je je MacBook op klaarlichte dag? Houd dan even je vinger voor de lichtsensor die naast de webcam zit. Je kan de toetsenbordverlichting dan checken. Wees er ook zeker van dat álle toetsen werken. Dit is eenvoudig te testen in bijvoorbeeld de teksteditor.

9. Gezond verstand

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo. Koop geen MacBook van vage verkopers die zich in het buitenland bevinden. Oplichters gaan soms op slinkse wijze te werk. Reken pas af als je de doos met inhoud in je handen hebt gehad.

Heb je zelf nog een goede tip? Laat het in een reactie onder dit bericht weten. Met dank aan diverse OMT’ers die in een forum-topic over dit onderwerp hun bijdrage leverden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Checklist: Waarop letten bij aankoop tweedehands MacBook
Sluiten