Checklist: Waarop letten bij aankoop tweedehands MacBook

Door: Raymon Mens - 19 reacties

Met de komst van een nieuwe generatie MacBooks, zullen veel MacBooks te koop aangeboden worden. Zo’n tweedehands Mac kan een mooie deal zijn. Waar moet je op letten bij de aanschaf zodat je geen kat in de zak koopt?

Het begint natuurlijk met een visuele inspectie. Bevat de MacBook deukjes of onregelmatigheden die niet eerder vermeld zijn? Dan is dat zeker aanleiding om opnieuw over de prijs te onderhandelen. Ga verder met diverse soft en hardware-checks.

1. Optische drive
macbook2ndhand-001
Als de MacBook nog een optische drive heeft, is het verstandig om deze op werking te checken. Tegenwoordig worden optische drives niet veel meer gebruikt, het kan zomaar zijn dat de eigenaar niet op de hoogte was van het niet functioneren. Je zal maar net dat DVD’tje voor je neefje moeten branden..

2. Accu
macbook2ndhand-002
Het is fijn om lang op een MacBook te kunnen werken, daarom is het van belang dat de accu in orde is. Dit is in OS X eenvoudig te checken. Klik op het vergrootglaasje in de rechter bovenhoek en type ‘Systeeminformatie’ in. In het venster dat opent, zie je een kopje ‘voeding’. In de sectie ‘statusinformatie’ staat de conditie van de accu. Deze moet op zijn minst de waarde ‘normaal’ hebben.

3. Gestolen?
macbook2ndhand-003
Het loont om te checken of de MacBook niet als gestolen geregistreerd staat. Dit kan via de Gestolen hardware Registratie-lijst. Hier dien je het serienummer in te voeren. Dit kan je vinden in de systeeminformatie-app die we in stap 2 hebben beschreven. Het serienummer bevindt zich in in de sectie ‘hardware’.

4. Harde Schijf
macbook2ndhand-004

Of de harde schijf nog in goede staat is controleer je met het schijfhulpprogramma. Klik op het vergrootglaasje in de rechter bovenhoek en type ‘schijfhulpprogramma’ in. Klik in het schijfhulpprogramma de Macintosh HD aan en klik op ‘Controleer schijf’. Als er problemen met de harde schijf zijn, zullen deze gevonden worden.

5. Aanvullende reparatieprogramma’s
macbook2ndhand-005
Check in de documentatie op de Apple-website of de Mac onderdeel is van een aanvullend reparatieprogramma. Een aantal Macs bevatten kleine productiefouten waar Apple een vervaningsprogramma voor is gestart. Mocht dit het geval zijn, verifieer dan bij de verkoper of de Mac al gerepareerd is onder dit programma.

6. Hardware zelftest
macbook2ndhand-006
Een Mac kan zijn eigen hardware grondig testen door middel van de Apple Hardware Test. Deze test kan veel eventuele defecten aan het licht brengen. De Apple Hardware Test is te starten door de MacBook helemaal uit te schakelen en kort na het aanzetten (voor het grijze scherm) de D-toetst ingedrukt te houden.

7. Dode Pixels
macbook2ndhand-007
Bevat het scherm geen dode pixels of andere beschadigingen? Je kan het makkelijk testen door middel van een programma als Pixeltester. Meerdere dode pixels zijn een reden om opnieuw over de prijs te onderhandelen.

8. Toetsenbord en verlichting
macbook2ndhand-008
Koop je je MacBook op klaarlichte dag? Houd dan even je vinger voor de lichtsensor die naast de webcam zit. Je kan de toetsenbordverlichting dan checken. Wees er ook zeker van dat álle toetsen werken. Dit is eenvoudig te testen in bijvoorbeeld de teksteditor.

9. Gezond verstand
macbook2ndhand-009
Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo. Koop geen MacBook van vage verkopers die zich in het buitenland bevinden. Oplichters gaan soms op slinkse wijze te werk. Reken pas af als je de doos met inhoud in je handen hebt gehad.

Heb je zelf nog een goede tip? Laat het in een reactie onder dit bericht weten. Met dank aan diverse OMT’ers die in een forum-topic over dit onderwerp hun bijdrage leverden.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  joostvg

  Voor de verse en/of toekomstige Mac(Book) gebruikers onder ons is het wel handig om te weten dat punt 8 (a) alleen van toepassing is op een MacBook Pro… Anders gaat een MacBook straks onterecht als ‘defect’ aangemerkt worden;)

 • Profielfoto
  AppelJuice

  Er is een generatie Alu MacBooks die wel toetsenbordverlichting heeft!!

 • Profielfoto
  wensink

  Klik op het vergrootglaasje in de rechter bovenhoek en type ‘Systeeminformatie’ in

  werkt dit alleen met MacBooks of zit dat alleen in (Mountain) Lion?
  Mijn Mac Pro kan dit namelijk niet vinden en die zit op Snow Leopard.

 • Profielfoto
  MB404

  En de Airs hebben het ook al een tijdje;-)

 • Profielfoto
  eugy

  Als iemand bij mij thuis of bedrijf komt om al deze tests uit te voeren schop ik hem of haar heel hard de deur weer uit. Kom op mensen, iets tweehands kopen is een spel waarbij je een zekere onderzoeksplicht hebt maar schiet hier niet te ver in door. Wil je absolute zekerheid? Koop dan een nieuwe Macbook pro.

 • Profielfoto
  MB404

  Een Mac Pro heeft ook geen accu, dus logisch dat je dat niet kan checken. Andere modellen: check “ > Over deze Mac > Meer info… > Systeemoverzicht > Voeding kijken”

 • Profielfoto
  bartvdv

  @wensink, je kan hetzelfde ook vinden onder de ‘appel’ linksboven ‘About this Mac’; dat is tenminste niet afhankelijk van de ingestelde taal.

  En die lijst van gestolen Mac’s, tja, die is natuurlijk niet compleet en bestaat alleen bij gratie van diegene die hem onderhouden.

 • Profielfoto
  ElsR

  Wat ook handig is: check op bv. Marktplaats.nl wat de gangbare vraagprijs is.
  Enne @Eugy: ik zal iedereen afraden om bij jou een occasionnetje te kopen. Juridisch heb je het recht om de aangeboden waar te controleren.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Als iemand bij mij thuis of bedrijf komt om al deze tests uit te voeren schop ik hem of haar heel hard de deur weer uit.

  Niet dat ik bij jou thuis wilde komen, maar wat een flauwekul en grootspraak. Mensen mogen toch gewoon een beetje zekerheid krijgen bij het aankopen van hun product? Natuurlijk gaan ze niet AL die tests uitvoeren, maar OMT geeft gewoon een aantal tips t.a.v. een aankoop. En je mag allang blij zijn als iemand je (in het algemeen) MacBook wil kopen voor een goede prijs. Zo ontzettend snel gaat dat meestal niet. Als de persoon in kwestie een goede prijs geeft, mag hij wat mij betreft alle tests uitvoeren die hij wilt.

  Nog een tip: via een programma als Coconut Battery kan je erg goed de kwaliteit zien / laten zien (ik installeer het meestal van tevoren al even, dat mensen de kwaliteit van de batterij voor zich hebben).
  Ook nog een aardig weetje over tweedehands Macs: het is mogelijk om de MacBook met AppleCare te kopen / verkopen. AppleCare zit vast aan het serienummer.

 • Profielfoto
  wensink

  Een Mac Pro heeft ook geen accu, dus logisch dat je dat niet kan checken. Andere modellen: check “ > Over deze Mac > Meer info… > Systeemoverzicht > Voeding kijken”

  nee dat snap ik ook wel en ik weet ook dat dat daar staat, maar bij mij heet het systeemprofiel…

 • Profielfoto
  seek

  Als iemand bij mij thuis of bedrijf komt om al deze tests uit te voeren schop ik hem of haar heel hard de deur weer uit. Kom op mensen, iets tweehands kopen is een spel waarbij je een zekere onderzoeksplicht hebt maar schiet hier niet te ver in door. Wil je absolute zekerheid? Koop dan een nieuwe Macbook pro.

  Als ik bij iemand thuis of op bedrijf kom die niet het respect heeft om mij als koper rustig te laten kijken & onderzoeken, dan vertrouw ik die persoon voor geen meter, en koop ik niet.

 • Profielfoto
  Xcode

  Ben het grotendeels met je eens, behalve met het volgende:

  Het is fijn om lang op een MacBook te kunnen werken, daarom is het van belang dat de accu in orde is. Dit is in OS X eenvoudig te checken. Klik op het vergrootglaasje in de rechter bovenhoek en type ‘Systeeminformatie’ in. In het venster dat opent, zie je een kopje ‘voeding’. In de sectie ‘statusinformatie’ staat de conditie van de accu. Deze moet op zijn minst de waarde ‘normaal’ hebben.

  Mijn vier jaar oude MacBook Pro (ongeveer 500 cycli) geeft al een aantal maanden ‘onderhoud vereist’ aan, maar de batterij gaat nog minstens 4 uur mee. Moet een potentiële koper dan de deal afblazen? Lijkt mij niet, maar ik ga natuurlijk ook niet zeggen dat ‘ie nog minstens 6 uur op een volle lading kan draaien. En ja, ik ben van plan om een nieuwe MacBook Pro aan te schaffen dus de huidige gaat eind dit jaar in de verkoop: ziet er als nieuw uit (geen krassen, geen deuken), maar hij is natuurlijk wel gebruikt en het ‘onderhoud vereist’ is nonsense.

  Nog een tip: als koper zou ik graag de originele factuur willen zien en het serienummer willen checken (het serienummer op de factuur moet overeenkomen met die van de Mac).

 • Profielfoto
  Da Vinci

  Goede tips, en ik vind het niet meer dan logisch dat je wat tests mag doen. Beetje rare opmerking van eugy.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Zelf zou ik liever geen MacBook tweedehands kopen, maar doorsparen voor een nieuwe. Je weet nooit hoe iemand ermee is omgegaan. Fotocamera’s koop ik ook nooit tweedehands.

 • Profielfoto
  recoiller

  Hmmm, bij de verkoop van een 2e hands computer lijkt het mij verstandiger om van te voren heel duidelijk te vragen om de eventuele mankementen.
  Natuurlijk test je hem ter plaatse maar ook in het geval van tweede hands spullen heb je het recht op een product zonder verborgen gebreken. Garanties heb je natuurlijk nooit maar als de verkoper geen gebreken op biecht dan heb je een sterkere positie als er toch gebreken zijn.
  .
  De meest heftige gebreken zul je echter niet met de methodes hierboven vinden. Een zwakke batterij is vervelend maar vrij betaalbaar om op te lossen. Dode pixels zijn ook vervelend en zouden van te voren gemeld moeten worden maar zijn meestal geen deal breaker. Kapotte of slechte optische drives komt veel voor omdat de drive uit de fabriek al vaak niet altijd even betrouwbaar is. Voor veel mensen is de optische drive van ondergeschikt belang en als deze toch kapot is dan heb je voor 8 tientjes een extern alternatief.
  .
  Schijfhulpprogramma laat vrij weinig van de staat van een schijf zien. Een leek haalt daar weinig uit. Ook hier is een vervangende schijf voor 100 euro te krijgen.
  .
  Het komt regelmatig voor dat er poorten defect zijn, zoals firewire, thunderbold, USB, UTP, etc. Dat kunnen kostbare reparaties zijn en de meeste gebruikers maken hier meer gebruik van dan van de optische drive.
  .
  Echte problemen zijn in mijn beleving kernel panics, vochtschade, defecte logic boards en videokaart problemen. Dit zijn problemen die zich vaak pas openbaren na een half uurtje of langer werken met een computer. De computer valt dan uit of het scherm valt weg. Je komt hier zelden achter bij het proberen bij de verkoper en reparaties kosten honderden euro’s of zijn helemaal de moeite niet meer waard.
  .
  Iedere echte dealer die een Apple verkoopt zal het serienummer op de factuur melden. Bij diefstal of schade doet het slachtoffer er vaak weinig mee maar verzekeringsmaatschappijen staan er op om de factuur te krijgen om deze in de database te melden. Niet dat de computer er mee terug komt, maar hij is dan in ieder geval geregistreerd als gestolen of als defect.
  Wordt de computer ter reparatie of opnieuw bij een verzekering aangeboden dan weten ze dat er wat aan de hand is. De database checken is dus wel belangrijk.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Reken pas af als je de doos met inhoud in je handen hebt gehad.

  En check of je Macbook daar in zit en niet sneaky is verwisseld voor een baksteen.

 • Profielfoto
  FastMac

  Een check duurt hooguit 10 minuten. Lijkt me de moeite waard om even uit te voeren. Alleen het branden van een DVD controleren… nah, dat heb ik nooit gedaan. Wel kijk ik altijd of een dvd wordt ingelezen.

  Batterij check is nuttig, even aan het scherm rommelen ook. Even alle posities proberen. Bij een losse of gebroken kabel komt die dan wel naar voren.

  Even de onderzijde controleren. Als de schroeven stukgedraaid zijn dan weet je dat er ge-hobby’t is.

  Geluid controleren, ook de mini jack poort.

  Alle poorten (even met een LaCie met fw800 en usb) controleren.

  Ga in ieder geval nooit naar een adres of wijk waarvan je weet dat er veel schorriemorrie woont.

  Heb laatst een MB 15″ i5 uit 2010 gekocht voor veel te weinig. Te goed om waar te zijn dacht ik nog. Bleek een keurig gezin met alle boekjes, bonnen en doosjes er bij. Heb daar nu al een half jaar plezier van. Alleen de verlichte TB was aan een kant zwak, dat kon vochtschade zijn. Heb de gok genomen op basis van de prijs. Nog geen gekke dingen.

 • Profielfoto
  mcloud

  Goeie checklist. Overweeg om ook een tweedehands MacBook te kopen.

 • Profielfoto
  aukem

  Nette lijst, ik had nooit alle 9 stappen zelf gedaan. Bedankt!