Archeologische vondst bij nieuwe Apple Store

Door: Jan-Daan Maasland - 11 reacties

Apple is momenteel druk bezig met een vierde Apple Store in Madrid. Bij de verbouwing van het pand is een grote archeologische vondst gedaan. In de kelder van de nieuwe flagship store troffen medewerkers de resten van een ziekenhuis uit de 15de eeuw aan.

Het ‘Buen Suceso hospital’ werd in 1854 gesloopt om plaats te maken voor het huidige plein. In 2009 werd tijdens werkzaamheden aan het spoor naast de toekomstige Apple Store al een kerk gevonden die dezelfde naam droeg. Dit project heeft destijds tien maanden stilgelegen vanwege archeologisch onderzoek.

Ontdekking in de kelder van de nieuwe Apple Store
Ontdekking in de kelder van de nieuwe Apple Store

Apple was eerst van plan om een glazen vloer aan te brengen om bezoekers een kijkje in de kelder te geven. Gezien de muur geen pareltje voor het oog is, ziet het bedrijf uit Cupertino hier van af. Wel zal een symbolische markering op de grond aangebracht worden.

Dat archeologisch onderzoek tot ernstige vertraging kan leiden heeft Apple in Haarlem ondervonden. De toekomstige Apple Store in Haarlem gaat een jaar later dan gepland open. De bouw van de Apple Store in Madrid zal echter geen vertraging oplopen door de vondst. De 6000 vierkante meter grote winkel zal vlak voor de feestdagen openen.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  donut

  15e eeuw?
  Die Columbus toch ! binnen 8 jaar na zijn voet aan wal (in Cuba) even snel naar San Francisco en een ziekenhuis bouwen… Ja hij is niet voor niets beroemd!

 • Profielfoto
  Triumph

  “nieuwe flashship” laad Apple het maar niet lezen, maak er even flagship van

 • Profielfoto
  rogerpaolo

  Donut: San Fransisco?

 • Profielfoto
  WietseV

  @Donut: donut?

 • Profielfoto
  bartvdv

  “In de kelder … troffen medewerkers de resten van een ziekenhuis uit de 15de eeuw aan”.

  Is toch een zin die een paar vragen oproept. Dus iemand had dat stukje fundering daar al eerder ontdekt en opgeborgen in de bestaande kelder? En die medewerkers, waren dat de winkelbedienden die afdaalden in de kelder of bouwvakkers die met graafwerken bezig waren ?

 • Profielfoto
  Buzz

  bartvdv: Als je het stukje in de El Pais leest (in het Engels) dan zie je dat het waarschijnlijk om de bouwvakkers gaat. Het ziekenhuis is in de 19e eeuw gesloopt, en nu is een stuk muur weer tevoorschijn gekomen bij de bouw/renovatie van de kelder van het pand van de Apple Store.

 • Profielfoto
  Hydræ

  De toekomstige Apple Store in Haarlem gaat een jaar later dan gepland open. De bouw van de Apple Store in Madrid zal echter geen vertraging oplopen door de vondst.

  Nederland is kennelijk goed in vertraging.

 • Profielfoto
  sedikit

  “nieuwe flashship” laad Apple het maar niet lezen, maak er even flagship van

  Gaat Apple de hele boel laden? Indien niet, maak er dan even laat van. :)

 • Profielfoto
  bartvdv

  @Buzz_D: ik heb het ondertussen gevonden op een Engelstalige site. En daar klinkt het gelukkig een stuk logischer. Hier is gewoon een stukje aangebreid.

 • Profielfoto
  KnotNuts

  Ik vind het wel passend. Je gaat naar binnen en krijgt een (financiële) aderlating.Je wordt geholpen door een “genie” zonder enige kwalificaties (kwakzalver), en je komt meestal slechter buiten dan toen je binnen kwam. Een Apple-store is eigenlijk dus een soort 15e eeuws ziekenhuis 2.0.;-)

 • Profielfoto
  Davidv

  Haarlem een paar jaar vertraging! is dat niet een beetje lang?