‘Apple test 13-inch iPad en 5-inch iPhone’

Door: Raymon Mens - 50 reacties

De honger naar groter lijkt niet te stillen. Als we Wall Street Journal moeten geloven dan. De zakenkrant bericht vandaag dat Apple samen met zijn Aziatische leveranciers bezig zou zijn met het testen van grotere schermen voor de iPhone en iPad. En wel van 5- en 13-inch.

Dat de producten getest worden, wil niet automatisch zeggen dat ze ook op de markt komen. Het lijkt er in ieder geval op dat Apple de mogelijkheden aan het verkennen is. De iPhone-maker zou prototypes van de grotere apparaten hebben aangevraagd bij de leveranciers.

iphoneXL
Renders van grote iPhone-modellen.

En gaan al langer geruchten over een grotere versie van voornamelijk de iPhone. Sinds concurrenten als Samsung en HTC vele smarphones met grote schermen op de markt brengen en de high-end smartphone-markt onder druk staat, zou het bedrijfskundig gezien geen onlogische beslissing voor Apple zijn om zijn productaanbod meer te differentiëren op schermformaat. Of het wel ‘des Apples’ is, valt te betwijfelen.

Apple verhoogde het formaat van het iPhone-scherm vorig jaar voor het eerst, de iPhone 5 bevatte een 4 in plaats van 3,5-inch scherm. Dit gaf het nodige gedoe met apps die herschreven moesten worden voor het nieuwe schermformaat, vandaag de dag zijn er nog steeds apps die gemaakt zijn voor het oude schermformaat.

Zit jij op een grote iPhone of iPad te wachten?

Reacties

50 reacties
 • Profielfoto
  BDM STUDIOS

  Kort,maar krachtig, YES!!!

 • Profielfoto
  McZibit

  …zeker wel!!…

 • Profielfoto
  Jeroen3007

  13 inch iPad? Nee dat zie ik niet gebeuren

 • Profielfoto
  LT Barclay

  Op een 13″ iPad zit ik niet te wachten. Dan kan je net zo goed een macbook air kopen.

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  5″ is bellen met een koelkast aan je hoofd!
  Maar een 13″ iPad, is wel grappig, maar ik zou eerder voor een mini gaan

 • Profielfoto
  FNS

  Zit er niet op te wachten en betwijfel of Apple zich hiertoe laat verleiden…

 • Profielfoto
  SvenHaverbus

  Grotere iPhone ?? Nee daar zit ik echt niet op te wachten…

  Grotere iPad 13 inch of 15 inch lijkt me interessant, dan moet die ook 16:9 worden dat is beter met video’s kijken;-)

 • Profielfoto
  ffgezellig

  5″ Iphone lijkt me uitstekend prima.

 • Profielfoto
  Maarten Otto

  Door de arrogante houding van Apple heb ik nu een 5″ Galaxy note II en die bevalt prima. Had heel graag een Apple product gekocht met een 5″ scherm, maar men heeft in Cupertino schijt aan de wil van de consument. Blijkbaar wil Apple niet mijn centen hebben en gunt het dezelfde centen aan SamSung e.d.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  iPhone: hetzelfde formaat graag
  iPad: mag van mij wel groter en een dichter pixeldichtheid.

 • Profielfoto
  RickT

  Ik zit absoluut niet te wachten op een groter formaat iPhone. Meestal gebruik ik hem nog altijd onderweg en dus met één hand en dat wil ik eigenlijk zo houden.

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik vind de iPhone 5 wel prima, maar ik zou het niet verkeerd vinden als er wat meer keuzemogelijkheid is. Een grotere iPad zou ik wel overwegen. Als ze maar niet, zoals bij die renders van de telefoons, het grotere scherm compleet opvullen met app icoontjes op het home scherm. Dat doen ze bij de iPad ook niet, en je kan wel zien waarom: het ziet er vreselijk uit.

 • Profielfoto
  Ericboogieman

  Alleen als Apple daarmee hun eigen koers blijven varen. Apple moet geen Samsung-kopie worden. Wacht niemand op. Dan koop ik wel een Samsung. Hebben met de iPhone 5 geen echte vernieuwingen laten zien. Dus ogen zijn op deze telefoon gericht! Verras ons.. Is niet de buitenkant die de telefoons zo bijzonder maakt. Wat je ermee kan doen….

 • Profielfoto
  belfortmac

  @Maarten Otto
  Hier ook, 2 Ipads, 2 Macs, en dan toch maar een galaxy s3

 • Profielfoto
  iPredict

  Apple ontwerpt de iPhone: een apparaat dat voor de menselijke hand en broekzak gemaakt is, en met de duim bestuurd moet worden. Apple leert hiermee het volk aan hoe het moet.

  De concurrentie brengt producten uit die elke regel van ergonomie negeren, mensen zijn niet slim genoeg om dat in te zien. Het volk wordt verleerd wat een goed ontworpen product is.

  Als gevolg maakt Apple ook een grotere iPhone om het verleerde volk tevreden te houden, resulterend in een slechter product.

  Hetzelfde geldt ook voor de iPad: de tablet sie ontworpen is om in landscape een fullsize keyboard te hebben zoals we dat allemaal al jaren gewend zijn. Als gevolg op de markt die $200 android tabs ging kopen (die extreem weinig apps hebben en statistisch nog minder gebruikt worden) werd apple weer gedwongen om een kleinere iPad (mini) te maken.

  Dit is de invloed die een zee aan slecht ontworpen producten kan hebben op een bedrijf dat zelf vol goede bedoelingen (lees: goed ontworpen producten) die categorieen aan producten op de markt heeft gebracht.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Bijzonder om te zien hoe een innovator langzaam transformeert in een volger.

 • Profielfoto
  Diastro

  @iPredict: held.

  Wie denkt dat 5-inch iPhones een goed idee zijn voor Apple’s productlijn heeft echt een bord (of een Galaxy Noot of iets dergelijks) voor zijn of haar hoofd.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Op een 13″ iPad zit ik niet te wachten. Dan kan je net zo goed een macbook air kopen.

  Mwah, de MacBook Air zie ik nog wel verdwijnen vanwege de Retina MacBooks. Als dat gebeurt zie ik zeker wel kansen voor een tablet van 13″.

 • Profielfoto
  McZibit

  @iPredict

  ” Geef het volk brood en spelen, en zo geschiedde “…

  De Dollar regeert after all, isn’it??!!

 • Profielfoto
  zepkleiker

  @iPredict: held.

  Wie denkt dat 5-inch iPhones een goed idee zijn voor Apple\’s productlijn heeft echt een bord (of een Galaxy Noot of iets dergelijks) voor zijn of haar hoofd.

  Want jij hebt de toekomst al gezien waarin Apple dit heeft geprobeerd en heeft gefaald, oh wijze voorganger?

 • Profielfoto
  Verdult

  iPredict, mooi verwoord.
  Zelf zit ik niet te wachten op een groter scherm, ik heb een 3,5″ iPhone 4S ik ben flink tevreden over dit formaat. Ik heb een aantal keren gespeeld met de iPhone 5 en ik vind het even wennen.
  Mijn eerste reactie was dus ook, sinds wanneer dien je te wennen aan een nieuw apple product? Intuiniteit was het keyword toch? Ik hoop dus ook echt dat ze niet nog groter gaan met de schermgrote. Sterker nog, een scherm groter dan de iPhone 5 zal ik niet kopen, wat zonde is aangezien ik vanaf de 3GS al mijn producten een appeltje op de achterkant hebben en ik liever geen divers ecosysteem thuis krijg.

 • Profielfoto
  LT Barclay

  Mwah, de MacBook Air zie ik nog wel verdwijnen vanwege de Retina MacBooks. Als dat gebeurt zie ik zeker wel kansen voor een tablet van 13″.

  Ik denk eerder dat de 13″ Retina Macbooks zullen verdwijnen en de er 13″ Retina Macbook Air’s voor in de plaats komen.

 • Profielfoto
  jeroenbunte

  je hoort vaak, bellen met een 5 inch is bellen met een koelkast aan je hoofd. Hoeveel mensen gebruiken hun smartphone om alleen te bellen? ik denk dat ik 2% van de tijd die ik met m’n iPhone loop te spelen aan het bellen ben (en dat zelfs nog meestal handsfree in de auto) de overige 98% van die tijd ben ik bezig met scherm gerelateerde zaken en dan mag ie van mij best groter zijn. De Nokia’s en HTC’s lonken met hun mooie 5 inch schermen!!

 • Profielfoto
  Maverick9898

  je hoort vaak, bellen met een 5 inch is bellen met een koelkast aan je hoofd.

  Ja en nog 10 jaar geleden moest alles kleiner. Wie kent nog de Nokia 3310? Je was helemaal de bom met zo’n kleine telefoon!

  Nu vindt iedereen het weer stoer om rond te lopen met een enorme telefoon: kijk mij eens, ik kan een apparaat betalen waar ik eigenlijk niks aan heb!

  En zo draait de wereld door vol met mensen die de hele dag naar een scherm staren…

 • Profielfoto
  janjaap

  iPhone 4 formaat is helemaal prima voor mij. Bedoeld tenslotte voor ‘on the go’. Wil ik groter (thuis) dan pak ik m’n iPad.

 • Profielfoto
  H.deweg

  @iPredict

  “De concurrentie brengt producten uit die elke regel van ergonomie negeren, mensen zijn niet slim genoeg om dat in te zien. Het volk wordt verleerd wat een goed ontworpen product is.”

  Kun je even de onderzoeken produceren waarin is aangetoond dat een telefoon met je duim bedienen “gezonder” is dan met je vingers. Je wijs en middelvinger beschikken over de meest precieze motorische vermogens en zouden daarmee veel geschikter zijn om een klein apparaatje mee te bedienen.

  Overigens is het niet “het volk wordt verleerd”, maar: het volk verleert. Van een vorst zou je toch mogen verwachten dat hij zijn eigen taal beheerst.

 • Profielfoto
  gipsman

  Helemaal eens met iPredict en Maverick.
  Een telefoon is een telefoon.
  Apple kan beter het verschil maken met bv. langere batterijduur, een solidere case (water resistent, cover overbodig makend,…), kortom gebruiksvriendelijkheid in de hardware ipv. blingbling.
  Een alternatieve kleinere iPhone, met kleurtjes waarom niet, zie ik weer wel zitten.
  Maar misschien hebben die grotere screens net de bedoeling om ook kleinere versies te kunnen introduceren ?

 • Profielfoto
  Festen

  Apple ontwerpt de iPhone: een apparaat dat voor de menselijke hand en broekzak gemaakt is, en met de duim bestuurd moet worden. Apple leert hiermee het volk aan hoe het moet.

  Dank voor het inzicht in het goddelijke Apple. Maar goed, als telefoons met grotere schermen niet ergonomisch waren, kocht niemand ze. En de afmeting van een iPhone is natuurlijk een compromis tussen ergonomie, compactheid en de kosten om een scherm te produceren. Die kosten zijn flink gedaald, dus kunnen fabrikanten grotere mobieltjes maken.

  En als Apple echt zoveel om ergonomie gaf, zouden ze nooit die ‘hockey puck’ muis hebben uitgebracht.

 • Profielfoto
  iSponge

  Ze gaan zo steeds meer op Samsung lijken… Dus wat mij betreft een dikke NEE. De huidige formaten zijn prima zo.

 • Profielfoto
  Spongebob

  in principe zou zelfs een 5 inch scherm passen in de buitenafmetingen van de huidige iphone5. Dus dat is toch een prima compromis, niet!

  ik wil ook wel een groter scherm, maar de buitenmaten van de iphone zijn ideaal. Die mogen echt niet groter.

 • Profielfoto
  Verdult

  @H.deweg

  Je wijs en middelvinger beschikken over de meest precieze motorische vermogens en zouden daarmee veel geschikter zijn om een klein apparaatje mee te bedienen.

  Hoe wil je je telefoon vasthouden en met je wijs en middelvinger je toestel besturen? en ga wel uit van een toestel dat je met een hand bedient.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  @H.deweg
  Twee puntjes, ten eerste: hoeveel preciezer zijn de motorische vermogens van die twee vingers vergeleken met de duim? Ten tweede, als ze zoveel geschikter zijn om een klein apparaatje te bedienen, waarom is het dan een argument voor een grotere iPhone? Buiten dat is het natuurlijk de vraag hoeveel fijne motoriek er nu daadwerkelijk nodig is bij het gebruik van een smartphone.

  De duim is de meest mobiele van de vingers en het bedienen van een telefoon met één hand is met gebruik van de duim een makkie, bij de andere vingers moet de telefoon al snel neergelegd of met de andere hand vastgehouden worden.

  Maar goed, als telefoons met grotere schermen niet ergonomisch waren, kocht niemand ze.

  […]

  En als Apple echt zoveel om ergonomie gaf, zouden ze nooit die \’hockey puck\’ muis hebben uitgebracht.

  Ca. 2 miljoen mensen kochten een iMac met hockey-puck-muis… het ding verkocht, dus volgens jouw eigen opmerking is het ding weldegelijk ergonomisch:razz:

 • Profielfoto
  H.deweg

  @verdult
  Het ging mij om het regeltje “volgens de regels van de ergonomie”, daar viel nog wel wat op af te dingen.

  Verder zou ik zeggen laat iedereen een telefoon kopen, waarvan hij/zij denkt dat hij geschikt voor hem/haar is.

  Verder heb ik er nu alweer spijt van dat ik er überhaupt op in ben gegaan, het is zo’n ontzettend domme discussie. Auto’s heb ik je ook in verschillende formaten, daar is inmiddels ook iedereen aan gewend.

 • Profielfoto
  Frank1964

  Ik zit er totaal niet op te wachten. De formaten zoals die nu zijn, zijn prima. Al moet ik zeggen dat ik het formaat van de iPad mini zelfs nog net iets aantrekkelijker vind dan van de full size iPad. Wel denk ik inderdaad ook dat een 11″ Air verdrongen zal worden door de 13″ met Retina omdat dat toegevoegde waarde is. Men zal dan denk ik eerder voor een iPad retina met key cover kiezen, dan heb je in feite ook al bijna een Air 11″. Okee je kan er niet mee downloaden, maar voor normale computer applicaties vind ik die 11″ dan net weer even iets te klein.

  Maar om op de vraag terug te komen, nee de huidige formaten zijn prima !

 • Profielfoto
  Apple Focus

  Waarom zou apr zijn scherm van de iPhone grotermaken???? Apple dee nog zo trots omdat ze de perfecte grote voor een telefoon hadden gevonden (volgens hun)

 • Profielfoto
  Max_G

  Weet je wat ik zou willen? Dat je met de (nieuwe) iPad Mini kunt bellen!

  Bellen is sowieso al minder geworden door andere vormen van communicatie en die paar belletjes op een dag kun je prima met zo’n iPad Mini doen. Met bijvoorbeeld een bluetooth setje, maar gewoon aan je oor zou ook nog wel gaan.

  Oftewel: een 7″ iPhone…

 • Profielfoto
  gertvandam

  Wie zei ook alweer: “De consument wil alleen maar meer en groter.”

 • Profielfoto
  knekkie

  Als Apple slim is maken ze van de iWatch de nieuwe iPod lijn. Ze hoeven hem niet eens iWatch te noemen om zo rechtzaken te voorkomen. De iPod touch die ook veel meer kan dan muziek afspelen heet ook gewoon iPod.

  Dus een zelfstanding apparaat dat om de pols past en alle iPod functies plus de nodige qunatified self functies in een apparaat dat om je pols kan en kan kommuniceren met je iPhone.

  De volledige iPod lijn zoals we die kennen kunnen ze dan uitbannen. En ze kunnen de ipod touch omdopen tot de iPad Micro.

  je hebt dat een iPad Micro, iPad Mini, de iPad Classic en een iPad Pro of maxi:P van 13″ Van de 13″ daar doen ze verstandig aan om die een wat geavanceeerder OS te geven en de functionaliteit van een Macbook air en wacom scherm in 1. Dan hebben ze een apparaat dat op kan tegen de Surface pro (en soort gelijke windows 8 tablets met multitouch en wacom pen input).

  dat is namelijk een volledige computer en wacom cintiq in een tablet jasje en combineert al de mogelijkheden in 1 compact draagbaar apparaat. Hier mee zou apple iOS apps in een laag kunnen draaien en OSX Mavericks als OS voor het verzetten van dagelijks werk in desktop software.

  De ontwikkelingen voor iWork en iLife op de desktop liggen toch stil. de nieuwe versies zijn online en op de iPad terug te vinden.

  Dit zou voor Apple een herziening van de iPad lijn kunnen zijn en een antwoord op de opkomst van de Windows 8 gedreven tablets die gewoon meer kunnen dan iOS omdat er een volledig OS op draait. de iPad blijft is nu een companion device en dat zou met een iPad op OSX Mavericks over zijn dat is dan een zelfstandige computer net als een laptop als de MacBook Air.

  EDIT:
  OSX hoeft niet eens aagepast te worden zie het hierbewijs dat het werkt op een mac met sofware van ADOBE en hardware van Wacom
  https://www.youtube.com/watch?v=gwZUOhJ0fPc

  Zo ver van je bed show is het niet meer.
  surface PRo is exact dit maar dan in een 11″ tablet die je overal mee naar toe kan nemen. Ik verwacht dat Apple dit met de iPad Pro veel beter zou moeten kunnen dan Microsofts poging met de Surface PRO

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Totaal van de pot gerukt. Eerst maken ze grote telefoons omdat ze eigenlijk niet anders kunnen.
  Daarna begint iedereen te zeiken dat Apple niet meer innovatief is (gewoon omdat Steve Jobs dood is) en krijgen we een hele internetdiscussie over wat Apple allemaal niet moet doen en laten (meestal door mensen die Apple nooit gevolgd hebben en die hun eerste Appleproduct kochten toen de iPhone en de iPad uitkwam) en die geen idee hebben wat innovatie eigenlijk inhoudt.
  En plots is het de algemene trend om Apple arrogant te vinden omdat ze geen telefoon maken die je met twee handen moet bedienen en die niet in je broekzak past.
  De wereld op z’n kop.
  .
  Wil je een grote telefoon om mee te bellen? Installeer Viber op je iPad en neem een 3G abonnement. Dan kan je op straat de stoere Jan uithangen en overal laten zien dat je de grootste hebt.

 • Profielfoto
  nicj56

  This is just One More little Thing! Zou Steve zeggen:D Kortom, YES

 • Profielfoto
  Gogol

  Ik wil het beeld van een 4 inch op een 5 inch. Niet meer icoontjes

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Een iets groter scherm voor de iPhone zou handig zijn voor bv mijn moeder die heeft moeite met typen op een klein scherm

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Ik vindt het formaat van de iPhone 5 ideaal: hij mag alleen nog platter… Maar wacht even:

  De huidige LED-technologie weerhoudt Apple ervan de schermen tot aan de rand van de iPhone te laten lopen, vandaar die smalle loze randen aan weerszijden van de iPhone 5.
  De nieuwe IGZO-technologie van Sharp, waar Apple overduidelijk interesse heeft getoond, biedt VEEL nieuwe mogelijkheden (http://youtu.be/SnUUXoFsjoY), waaronder randloze schermen.

  Ik heb het even opgemeten, maar links en rechts van het scherm van de iPhone 5 is de (zin)loze rand ongeveer 3 mm., bij elkaar dus ongeveer 6 mm., Dat is ongeveer 12% loze ruimte t.o.v. de huidige schermbreedte van 49,5 mm. Met deze gegevens, en dankzij Pythagoras, kunnen we uitrekenen dat er dus ruimte is voor een diagonaal van ongeveer 113,2 mm., dus ongeveer 4,45 inch in het huidige iPhone-ontwerp.

  Dat betekent dat Apple in het huidige iPhone 5 ontwerp een IGZO-scherm van toch zeker 4,3 inch kwijt moet kunnen… En laat dat nou net een gerucht zijn: http://bloom.bg/17kbv7P

  En dát wil ik dan wel weer graag!

  (het zou me niet verbazen dat Apple dit al jaren weet en daar met het iPhone 5 ontwerp al rekening mee heeft gehouden: ze tonen immers al jaren interesse in IGZO, maar de techniek is pas sinds kort klaar voor massaproductie)

 • Profielfoto
  farl4web

  Door de arrogante houding van Apple heb ik nu een 5″ Galaxy note II en die bevalt prima. Had heel graag een Apple product gekocht met een 5″ scherm, maar men heeft in Cupertino schijt aan de wil van de consument. Blijkbaar wil Apple niet mijn centen hebben en gunt het dezelfde centen aan SamSung e.d.

  Belachelijk dat Apple niet heeft geluisterd naar Maarten Otto. Hij vertegenwoordigd tenslotte de gehele consumentenmarkt.:roll:

  Ik heb zelf geen behoefte aan grotere tablet of iPhone. I’m happy now!

 • Profielfoto
  Hans V R

  Wat er ook van aan is, ik spreek meerdere voormalige Apple iPhone “aanhangers” die nu zwichten voor de hardware voorsprong van Samsung en HTC. Apple gaat als ze niet vlotter ontwikkelt en vernieuwt haar monstervoorsprong zo net zo hard verliezen als Nokia dat heeft gedaan, vrees ik.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Wat er ook van aan is, ik spreek meerdere voormalige Apple iPhone “aanhangers” die nu zwichten voor de hardware voorsprong van Samsung en HTC. Apple gaat als ze niet vlotter ontwikkelt en vernieuwt haar monstervoorsprong zo net zo hard verliezen als Nokia dat heeft gedaan, vrees ik.

  Mooi zo. Zijn we eindelijk af van al dat geleuter en gezeur over wat Apple allemaal wel of niet moet doen.

 • Profielfoto
  Caszz

  Het is zo’n drama, al die luxeproblemen…

 • Profielfoto
  Ne0

  Apple’s uitgangspunten zijn anders dan die van andere bedrijven. iPhone is voor mij prima, ios 6 ook.

  Hopelijk test Apple hiermee nieuwe beeldscherm technieken voor toepassing op MacBook Air met Touchscreen…?

 • Profielfoto
  Max_G

  De nieuwe IGZO-technologie waar Apple overduidelijk interesse heeft getoond… http://youtu.be/SnUUXoFsjoY.

  …Apple in het huidige iPhone 5 ontwerp een IGZO-scherm van toch zeker 4,3 inch kwijt moet kunnen… http://bloom.bg/17kbv7P

  …de techniek is pas sinds kort klaar voor massaproductie

  .
  Interessant verhaal – en dank voor de links, leerzaam!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Dat een iPhone in andere versies of formaten niet “des Apple’s” zou zijn, vind ik onzin. Waarom zou er geen variatie in uitvoering en schermgrootte aangeboden kunnen worden als de klanten dat willen. De MacBooks zijn er ook in maar liefst 5 schermformaten. Ik denk dat er een flinke markt is voor zowel 5″ scherm iPhones als voor iPhone Lites. Doen dus!