Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 juli 2013

Apple steunt roep om transparantie NSA

Een coalitie bestaande uit onder andere techgiganten Apple, Google, Facebook, Microsoft en groeperingen roept de Amerikaanse regering op om het toezicht door de nationale veiligheidsdienst transparanter te maken. AllThingsD wist de hand te leggen op een brief die morgen aan de regering aangeboden gaat worden.

In de brief wordt opgeroepen tot meer transparantie. De bedrijven en organisaties willen bekend kunnen maken hoe vaak de NSA en FBI informatie hebben opgevraagd, maar ook over hoeveel verschillende accounts en apparaten informatie is opgevraagd. Momenteel is het bij wet verboden deze informatie te delen.

De brief is de grootste oproep tot transparantie tot nu toe. In de lijst met bedrijven die meedoen zien we onder andere AOL, Apple, Dropbox, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Mozilla, Tumblr, Twitter en Wikipedia. Het beleid van de Amerikaanse inlichtingendienst kwam onder vuur te liggen toen klokkenluider Edward Snowden ongeveer een maand geleden onthulde dat de VS praktisch de hele wereld bespieden via onder andere iCloud.

Het afluisterprogramma voor clouddiensten heet ‘PRISM’ en zou de Amerikaanse overheid rechtstreeks toegang geven tot de data van gebruikers. De omvang het programma is nog grotendeels onduidelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple steunt roep om transparantie NSA
Sluiten