Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 15 juli 2013

Apple onderzoekt elektrocutie in China, een aantal mogelijke verklaringen op een rij

Via diverse media kwam vandaag naar buiten dat de familie van een geëlektrocuteerde 23-jarige vrouw claimt dat een iPhone de oorzaak van het ongeluk is. Volgens Chinese media overleed de 23-jarige vrouw door een elektrische schok toen ze haar iPhone 5 opnam die aan de oplader hing.

De politie bevestigt dat de vrouw is geëlektrocuteerd, maar kan niet zeggen of de iPhone de oorzaak is. het Chinese persbureau Xinhua meldt dat Apple alle medewerking in het onderzoekt heeft toegezegd. Volgens deskundigen is de kans dat iemand geëlektrocuteerd wordt door een iPhone erg klein, maar kan het in een uitzonderlijk geval gebeuren. Hoe dan? Wij zetten een aantal mogelijke verklaringen op een rij.

Niet-originele lader
Indien de vrouw een niet door Apple geautoriseerde lader gebruikte, is de kans aanwezig dat stroom gaat lekken. Normaal gezien komt er niet genoeg stroom uit een Apple-lader om iemand te doden met stroom. Een klein shokje zal voelbaar zijn, maar niet meer dan dat. Als de lader van lage kwaliteit was, kan de isolatie tussen de netstroom die in de adapter gaat en de uitvoer van een zwakke stroom niet goed uitgevoerd zijn en bestaat de kans dat de netstroom direct is doorgegeven aan de uitvoer van de adapter. Een uitgebreide uitleg over isolatie van adapters is te vinden op righto.com.

China voert nieuwe lastercampagne tegen Apple
Eerder dit jaar voerde de Chinese overheid al een lastercampagne tegen Apple. Diverse Chinese beroemdheden werden omgekocht en plaatsten negatieve berichten over Apple op Weibo, het Chinese equivalent van Twitter. Ook in dit geval is Weibo ingezet en is het verhaal flink viral gegaan. De zus van het slachtoffer uitte haar twijfels over de betrouwbaarheid van de iPhone via Weibo. “Ik hoop dat Apple ons uitleg kan geven. Ik hoop dat niemand van jullie de iPhone zal gebruiken als hij aan het opladen is”, schreef ze. Ondanks dat er geen tekenen zijn van spanningen tussen Apple en China, is het niet uit te sluiten dat China een nieuwe lastercampagne tegen Apple voert.

iPhone defect
De iPhone werkt, net als de lader, met een laag voltage, lang niet genoeg om een mens te doden. Volgens deskundigen kan bij een uitzonderlijk defect aan het toestel elektrocutie voorkomen. Om dat voor defecten het dan precies gaat is niet duidelijk.

Aanvullingen, andere verklaringen en andere technisch relevante opmerkingen zijn welkom als reactie op dit bericht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple onderzoekt elektrocutie in China, een aantal mogelijke verklaringen op een rij
Sluiten