Apple onderzoekt elektrocutie in China, een aantal mogelijke verklaringen op een rij

Door: Raymon Mens - 21 reacties

Via diverse media kwam vandaag naar buiten dat de familie van een geëlektrocuteerde 23-jarige vrouw claimt dat een iPhone de oorzaak van het ongeluk is. Volgens Chinese media overleed de 23-jarige vrouw door een elektrische schok toen ze haar iPhone 5 opnam die aan de oplader hing.

De politie bevestigt dat de vrouw is geëlektrocuteerd, maar kan niet zeggen of de iPhone de oorzaak is. het Chinese persbureau Xinhua meldt dat Apple alle medewerking in het onderzoekt heeft toegezegd. Volgens deskundigen is de kans dat iemand geëlektrocuteerd wordt door een iPhone erg klein, maar kan het in een uitzonderlijk geval gebeuren. Hoe dan? Wij zetten een aantal mogelijke verklaringen op een rij.

Niet-originele lader
Indien de vrouw een niet door Apple geautoriseerde lader gebruikte, is de kans aanwezig dat stroom gaat lekken. Normaal gezien komt er niet genoeg stroom uit een Apple-lader om iemand te doden met stroom. Een klein shokje zal voelbaar zijn, maar niet meer dan dat. Als de lader van lage kwaliteit was, kan de isolatie tussen de netstroom die in de adapter gaat en de uitvoer van een zwakke stroom niet goed uitgevoerd zijn en bestaat de kans dat de netstroom direct is doorgegeven aan de uitvoer van de adapter. Een uitgebreide uitleg over isolatie van adapters is te vinden op righto.com.

China voert nieuwe lastercampagne tegen Apple
Eerder dit jaar voerde de Chinese overheid al een lastercampagne tegen Apple. Diverse Chinese beroemdheden werden omgekocht en plaatsten negatieve berichten over Apple op Weibo, het Chinese equivalent van Twitter. Ook in dit geval is Weibo ingezet en is het verhaal flink viral gegaan. De zus van het slachtoffer uitte haar twijfels over de betrouwbaarheid van de iPhone via Weibo. “Ik hoop dat Apple ons uitleg kan geven. Ik hoop dat niemand van jullie de iPhone zal gebruiken als hij aan het opladen is”, schreef ze. Ondanks dat er geen tekenen zijn van spanningen tussen Apple en China, is het niet uit te sluiten dat China een nieuwe lastercampagne tegen Apple voert.

iPhone defect
De iPhone werkt, net als de lader, met een laag voltage, lang niet genoeg om een mens te doden. Volgens deskundigen kan bij een uitzonderlijk defect aan het toestel elektrocutie voorkomen. Om dat voor defecten het dan precies gaat is niet duidelijk.

Aanvullingen, andere verklaringen en andere technisch relevante opmerkingen zijn welkom als reactie op dit bericht.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  Lastminuteguy

  Wat dacht je van een imitatie iPhone?

 • Profielfoto
  Ludo

  Is gewoon pure laster of men wil een schadevergoeding claimen.

 • Profielfoto
  GT1988

  Heb al meerdere zwart geblakerde opladers gezien, allemaal namaak. Nog nooit een originele gezien die doorsloeg.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Dat was een schokkend gesprek!

 • Profielfoto
  essiw

  Natuurlijk kan dit door apple komen, de kans is groter, vooral in china dat dit door namaakproducten komt (waar de persoon in kwestie misschien niet eens van wist dat het namaak was).

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  Zelfs met een defecte of niet geautoriseerde adapter of een defecte iphone is het onmogelijk dat je als gevolg daarvan overlijdt. Wat een kolder weer. Maja, de overgrote meerderheid van de Chinese bevolking heeft het IQ van een goudvis. Die kun je alles wijs maken.
  Een laster campagne lijkt mij ver gezocht. Als China werkelijk wat tegen Apple had was Apple daar nog steeds onzichtbaar geweest.
  Het meest aannemelijk lijkt mij een namaak product terwijl de persoon in kwestie wellicht net onder de douche vandaan is gekomen. Elke andere mogelijkheid is wat mijn technisch inzicht aangaat uitgesloten.

 • Profielfoto
  MikeG

  Ik denk eerder dat ze een nepen iphone hebben ik heb dat nog nooit gehad en gehoord

 • Profielfoto
  bitsflew

  @Dutch_Muscle

  Zelfs met een defecte of niet geautoriseerde adapter of een defecte iphone is het onmogelijk dat je als gevolg daarvan overlijdt.

  De iPhone zelf kan niet de oorzaak zijn maar een ‘defecte’ adapter kan wel degelijk dodelijk zijn!

  Een paar voorbeelden:

  1. Sluiting tussen primaire en secundaire wikkeling van de trafo.

  2. Verbinding tussen primaire en secundaire circuit als gevolg van foute/slordige assemblage of domweg een slecht ontwerp met kleine assemblage toleranties.

  één ding is zeker, met een werkende 30ma aardlekschakelaar was dit niet dodelijk afgelopen.

 • Profielfoto
  bitsflew

  Volgens deskundigen kan bij een uitzonderlijk defect aan het toestel elektrocutie voorkomen. Om dat voor defecten het dan precies gaat is niet duidelijk.

  Zelden zulke onzin gelezen!

  De hoogste spanning in een iPhone is de 3,8V en dat is zelfs onder de meest ideale omstandigheden onvoldoende voor een dodelijke stroomsterkte

 • Profielfoto
  essiw

  ^Elektrocutie hoeft niet dodelijk te zijn… dus de zin klopt.

 • Profielfoto
  ndunsbergen

  China he.

 • Profielfoto
  bitsflew

  ^Elektrocutie hoeft niet dodelijk te zijn… dus de zin klopt.

  Klopt maar niet in de context van dit artikel!

  ‘Elektrocutie’ in dit artikel is een vertaling van het Engelse ‘Electrocution’.

  Definition of ELECTROCUTE

  1 : to execute (a criminal) by electricity
  2 : to kill by electric shock

  Bron: Mirriam Webster

 • Profielfoto
  Antaeus

  China als markt gewoon vergeten, hele productie daar weg halen! Gewoon weer in Amerika produceren of Brazilië!
  Laat ze daar lekker dat namaak spul gebruiken of Samsung!

 • Profielfoto
  Festen

  Zelden zulke onzin gelezen!

  De hoogste spanning in een iPhone is de 3,8V en dat is zelfs onder de meest ideale omstandigheden onvoldoende voor een dodelijke stroomsterkte

  Klopt, zelfs al hou je zulke lage spanning tegen je tong, ervaar je een tinteling, en geen dodelijke shock. Het zou alleen kunnen als de de iPhone zelf onder 230 volt kwam te staan, maar dan moet je wel een heel kapotte lader gebruiken, en de iPhone van binnen kortgesloten zijn.

  Voorlopig een nummertje 43 (broodje aap) verhaal, met veel sambal bij.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Dus de Iphone was ineens niet zo energie zuinig als bedoeld was :P?

 • Profielfoto
  essiw

  @bitsflew, dan is het inderdaad verkeerd.

 • Profielfoto
  BulliBos

  Raar verhaal… en een iphone waar 230V op staat gaat volgens mij al helemaal niet meer over…

 • Profielfoto
  defecto

  Het gaat om spanning en stroom, en er kan een situatie zijn waar bij een lage spanning veel stroom kan lopen. En dan bedoel ik genoeg stroom om een mens te doden.

  Maar het lijkt me sterk dat als er al zoveel stroom richting de iPhone gaat (door een defecte lader), dat dan niet de draden naar de stekker doorbranden of dat de interne routing van de iPhone doorbrandt (als die al niet beveiligd is tegen dit soort dingen). Kan me niet voorstellen dat er genoeg stroom loopt, via een lader door de bekabeling, door de iPhone en via de behuizing van de iPhone door een mens weer naar de grond.

  Lijkt me inderdaad een broodje aap of een lastercampagne. Of het was geen echte iPhone..

 • Profielfoto
  Gnuus

  @Dutch_Muscle

  de overgrote meerderheid van de Chinese bevolking heeft het IQ van een goudvis

  Zo’n uitspraak zegt veel over je eigen IQ…

 • Profielfoto
  bartvdv

  En een jaarlijkse economische groei van ongeveer 7,5%. Door het opkopen van schuldpapier hebben ze Europa en de VSA in de tang. En ondertussen kopen ze samen met India hele industrieën op.

 • Profielfoto
  Gerina

  Ook ik kreeg vorige week een schok van mijn iphone terwijl hij aan de oplader in mijn computer zat. En het is een originele oplader. En een originele iphone. Zelfs niet gejailbreaked. Mijn zoon laten voelen en die zei meteen: mam, je telefoon staat onder stroom. Apple gebeld en wat zeggen ze: Een schok is acceptabel bij het opladen. Yeah, right. Ze willen niets doen, ook al zijn er instellingen gewijzigd en kan ik af en toe geen berichten typen, aangezien ik geen cursor zie. Het enige wat ze willen doen is hem repareren tegen een bedrag van 211,–. Wie is hier nu gek? Ik heb inmiddels contact opgenomen met een krant, want dit slaat werkelijk nergens op. Ik weet in elk geval wel wat voor telefoon ik bij mijn volgende abo verlenging niet neem. Ik was een echte Apple fan, maar nu dus niet meer. Ik ben woest.