Apple brengt Logic Pro X uit

Door: Raymon Mens - 31 reacties

Apple heeft Logic Pro X onthuld, een langverwachte update. Sinds 2009 waren er geen noemenswaardige updates voor Apple’s professionele audio-app. De vandaag vrijgegeven opvolger van Logic Pro 9 heeft een nieuwe interface, nieuwe creatieve mogelijkheden en een grotere verzameling instrumenten en effecten.

Nieuw in Logic Pro X zijn Drummer, een virtuele sessiedrummer die automatisch meespeelt met je nummer en daarbij een grote variëteit aan drumstijlen en -technieken aan de dag legt, en Flex Pitch, een geïntegreerde pitch-editingvoorziening voor geluidsopnamen. Apple heeft daarnaast Logic Remote geïntroduceerd, hiermee kan Logic Pro X vanaf een iPad aangestuurd worden. De nieuwe interface doet aan Final Cut Pro X denken.

De interface van Logic Pro X. (klik voor groter)
De interface van Logic Pro X. (klik voor groter)

Alle functies en mogelijkheden uit Logic Pro 9 zijn behouden gebleven. De nieuwe interface stroomlijnt vooral veel functies en is gericht op gebruiksgemak. Een noemenswaardige functie is de mogelijkheid om instrumenten tijdelijk te groeperen in één track, bijvoorbeeld een track met alle gitaren. Op deze manier blijft het overzicht ook bij gecompliceerde tracks die normaal niet op het scherm zouden passen behouden.

iPad-bediening
Samen met Logic Pro X is Logic Remote uitgebracht, een gratis download in de App Store. Deze app maakt het bedienen van Logic met een iPad mogelijk. Op die manier wordt een iPad een keyboard, drumpad, gitaar, mengpaneel of transportregelaar.

MainStage 3
Naast een nieuwe Logic-versie, is ook MainStage vernieuwd, de live performance-app gaat van versie 2 naar versie 3. MainStage 3 heeft een nieuwe gebruikersinterface en is compatibel met de nieuwe Logic Pro X-plugins, Patches en Smart Controls.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Logic Pro X en MainStage 3 zijn vanaf vandaag verkrijgbaar via de Mac App Store voor respectievelijk € 180 incl. btw (€ 146,34 excl. btw) en € 27 incl. btw (€ 21,95 excl. btw). Logic Remote kan vanaf vandaag gratis worden gedownload in de iOS App Store.

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  wensink

  hèhè, dat werd tijd, is hij dan ook eindelijk stabiel op mountain lion?

  edit: hij is alleen voor 10.8.4 en hoger, dus dat zal wel..:)

 • Profielfoto
  Diastro

  Deze heerlijke zomerdag gaat mij bijblijven net als de dag van de iPhone-introductie. IK BEN ZO BLIIIIJJJJ!!!!!:D

 • Profielfoto
  jordi de vetten

  is logic pro 9 ook te updaten naar logic pro X?

 • Profielfoto
  nicolaas61

  Yeeeaaaasssss eindelijk!!! En wat een mooie functies!!

 • Profielfoto
  DJMischaa

  EINDELIJK!

  Wordt weer een leuke dag voor de buren vandaag, hihihi.

 • Profielfoto
  marchel

  Ik kan niet updaten van Logic pro naar locic pro X
  lekker is dat ik heb het een half jaar geleden gekocht

 • Profielfoto
  marchel

  Ik heb het even na gekeken.
  Ik heb logic pro op 31 oktober 2012 gekocht.

 • Profielfoto
  SRV

  Ja, je betaald weer het volle pond. Balen als je gisteren het pakket hebt aangeschaft.

 • Profielfoto
  Mr_SubD

  Als ik de screendump van de interface bekijk, zie ik ook dat Logic eindelijk af is van die kleine “priegel-letters” en buttons. Kan iemand dat bevestigen, please ? De “oude” interface heeft mij er jaren van weerhouden om met Logic Pro te werken …

 • Profielfoto
  Rickje

  Alle functies en mogelijkheden uit Logic Pro 9 zijn behouden gebleven. De nieuwe interface stroomlijnt vooral veel functies en is gericht op gebruiksgemak.

  Apple heeft geleerd van de kritiek die ze bij FCPX over zich heen kreeg?:smile:
  In ieder geval vorige versie en nieuwe versie wél goed gecombineerd.

 • Profielfoto
  marchel

  Kan de remote voor de ipad niet vinden.

 • Profielfoto
  Buzz

  @Rickje: Nee, bij Logic Pro X is de manier van werken grotendeels hetzelfde gebleven, en hoefde er dus niet zoveel code herschreven te worden zoals bij Final Cut Pro X wel nodig was.

  Jammer dat de iPad bediening niet met de iPad 1 werkt. Nou was die oude iPad van mij sowieso wel aan vervanging toe.

  En grappig om te zien dat de afdeling skeuomorphic design bij Logic duidelijk (nog) niet door Jony Ive opzij is gezet, al hebben ze het misschien hier en daar een beetje teruggeschroefd. Maar let vooral op de fraaie ivoor-inlay in het hout van de nieuwe harp!:-)

 • Profielfoto
  nielsvdleest

  Ach, een update voor logic studio was ook €199,- dus dit valt in zeker zin weer mee.
  Alleen balen dat ik mijn studio bak moet upgraden naar 10.8.4….durf niet zo goed met al die plugins :/

 • Profielfoto
  Facundo

  Too little too late.

 • Profielfoto
  macha

  hmm wat is er overgebleven van de Redmatica legacy?
  Opgekocht door apple 2 jaar terug maar de EXS24 is zo te zien ongewijzigd.

 • Profielfoto
  BlackenedNL

  Gister een nieuwe MacBook Air 2013 aangeschaft en Logic Pro 9 er bij aangeschaft, komt vandaag Pro X uit…:sad: heel zuur

 • Profielfoto
  MvdM

  Gister een nieuwe MacBook Air 2013 aangeschaft en Logic Pro 9 er bij aangeschaft, komt vandaag Pro X uit…:sad: heel zuur

  Logic Pro 9 online bij Apple gekocht? Dan even Apple contacten.

 • Profielfoto
  nibbi

  Ik heb afgelopen zondag Logic pro aangeschaft!! Ik gebruik Logic al vanaf dag 1 onderhand. Nu past de oude logic niet meer op Macos Lion. Dus ik dacht ach laat ik gewoon de nieuwe kopen in de App-store. Er zal toch wel een soort van upgrade komen ?? hoop ik !

 • Profielfoto
  Hydræ

  De nieuwe interface ziet er een beetje Adobe achtig uit, donker en wat strakker vormgegeven. Nou heb ik niet gelijk het gevoel om te upgraden voor de vele extra mogelijkheden. Logic 9 werkt hier perfect en stabiel onder Snow Leopard. En als ik wil upgraden is het fijn als er wel een upgrade prijs wordt aangeboden…

 • Profielfoto
  Ruben

  Wat mij behoorlijk tegen staat (buiten het feit dat mensen die nog maar net Logic 9 hebben gekocht weer de volle mep moeten betalen) is dat Logic 9 nooit echt af gemaakt is en nog steeds een aantal zeer irritante bugs bevat.

  Dus ik kan nu kiezen tussen blijven werken met een versie die ze waarschijnlijk nooit af zullen maken of wederom een paar honderd Euro neertellen.

  Bovendien gebruik ik net als mijn “voorganger” Logic Pro 9 nog onder Snow Leopard omdat dat gewoon beter werkt. Ik begrijp dat Logic Pro X dat ook niet meer gaat doen.

  Kortom; ik denk dat ik mijn Apple support voor wat betreft Logic maar laat varen.

 • Profielfoto
  Buzz

  Apple heeft, bij het uitbrengen van haar Pro apps in de App Store, de mogelijkheid om een upgrade prijs te vragen laten varen. Maar daarbij heeft ze de prijzen wel zo’n beetje door drie gedeeld. Een keer in de 3-5 jaar zo’n bedrag betalen lijkt me toch niet zo’n probleem, zelfs als je de software alleen maar als hobbyist gebruikt. De oude upgrade prijs lag ook vaak rond de $200, dus je bent nog steeds goedkoper uit. Als je kijkt naar wat je ervoor krijgt, inclusief alle software instruments, is Logic gewoonweg spotgoedkoop. Het geklaag over het niet kunnen upgraden vind ik daarom wel wat vreemd. En als je nu nog steeds Logic Pro 8 onder Snow Leopard gebruikt vanwege de stabiliteit houd je jezelf volgens mij behoorlijk voor de gek!

 • Profielfoto
  Undaunted

  Gister de hele dag mee gewerkt en ik ben er weg van. Fantastische update! Alle irritaties, mountain lion bugs en instabiliteit als sneeuw voor de zon verdwenen!

 • Profielfoto
  Saaihead

  Damn, 2 weken geleden heb ik Cubase 7 Elements gekocht. Ik twijfelde erg tussen Logic en Cubase, maar gezien de hogere prijs en de problemen op Mountain Lion toch voor Cubase gekozen. Nu een beetje spijt van…:(

 • Profielfoto
  freekey58

  Fijn! Na eindeloos wachten uiteindelijk nog geen week geleden Logic Pro 9 gekocht, en nou zeker niet kunnen updaten voor een bescheiden bedrag, Apple?
  Bedankt voor de service (not!).

 • Profielfoto
  freekey58

  Gister een nieuwe MacBook Air 2013 aangeschaft en Logic Pro 9 er bij aangeschaft, komt vandaag Pro X uit…:sad: heel zuur

  Logic Pro 9 online bij Apple gekocht? Dan even Apple contacten.

  En hoe doe ik dat het beste? Graag advies! Bvd.

 • Profielfoto
  RobbieB

  Voor iedereen die de afgelopen tijd Logic 9 heeft aangeschaft:
  .
  Binnen 14 dagen? Apple contacten (0800-0200570) en je aankoop cancellen (wet van kopen op afstand).
  .
  Langer dan 14 dagen? Apple contacten en het verhaal uitleggen, wordt vast niet moeilijk over gedaan.

 • Profielfoto
  Ruben

  En als je nu nog steeds Logic Pro 8 onder Snow Leopard gebruikt vanwege de stabiliteit houd je jezelf volgens mij behoorlijk voor de gek!

  Dat was een tikfoutje. Het moest Logic Pro 9 zijn. En dat draait op mijn MacBook (niet Pro) nog steeds stukken sneller en beter onder Snow Leopard dan onder Mountain Lion.

  Ik heb een partitie met Mountain Lion voor het dagelijkse werk en eentje met Snow Leopard puur en alleen voor Logic. Dus waarom daarvoor een nieuwe en logger OS gebruiken als een ouder OS sneller werkt. Met mijn ietwat verouderde MacBook (eind 2009) is alle snelheidswinst meegenomen. 8 GB helpt aardig, een SSD helpt gigantisch en Snow Leopard i.p.v. Mountain Lion scheelt toch ook snel weer een aantal sporen extra.:-)

 • Profielfoto
  istanley

  Heb te vroeg upgrade nu kan ik Sylenth 1 niet gebruiken logic pro x ondersteund geen 32bit vst meer:oops: misschien hopen dat er een update van komt?…

 • Profielfoto
  imacbrielle

  logic pro x aan geschaft en draaient op 10.7 gewoon even de info.plist file aan gepast daar staat LSMinimumSystemVersion value 10.8.4 gewoon op 10.7 gezet werkt perfect

 • Profielfoto
  tuffsworld

  Ik heb Logic Pro 9 en Logic Pro X
  Jammer dat ik Sylenth 1 niet kan gebruiken, toch maar Logic Pro 9 gebruiken..

 • Profielfoto
  osxwouteer

  Waardeloos op mijn mid 2010 macbook pro.
  Apple is blijkbaar te gierig om de app zo te maken dat hij ook op een resolutie van 1280×800 past.

  Ook in de ‘GEWELDIGE’ fullscreen mode van ML past de app niet. Nu is er een workaround door via terminal de menubar te auto-hiden en op het groene plusje te klikken ipv de window snapping van BTT te gebruiken.
  Toch zou dit niet nodig moeten zijn imo, aangezien de mid 2010 mbp wel ondersteund is (en blijft, mavericks komt zelfs voor de 2009 uit).

  Ik hoopte juist op een verbetering in de portability van het programma, door het geschikter te maken voor laptops. er past nu nog steeds bijna niks op mijn scherm Ik werk onderweg veel met logic, en een 27″ cinema display is niet zo handig in de trein.

  Ik zoek al een tijdje naar een manier om de IO van mijn macbook kleiner te maken zodat er meer screen real estate is. mijn ogen zijn nog prima dus ik hoef geen HiDPI functie om een lagere resolutie toch scherp te krijgen, ik wil juist het tegenovergestelde. Mijn videokaart laten denken dat er een retinascherm aan hangt en toch maar 1280×800 fysieke pixels zien.

  Dit zou naar mijn idee moeten kunnen, aangezien mijn televisiescherm 1280×720 pixels heeft en tock 1920×1080 kan ‘weergeven’ en de grafische kaart van mijn laptop kan een Full-HD scherm aansturen.

  Toch heb ik er op het internet tot nu toe geen oplossing voor gevonden.
  Heeft iemand ervaring met mijn ergernis en er een passende oplossing voor gevonden? Is het mogelijk om de user interface te verkleinen ipv te vergroten?