‘A9-chip voor iPhone 7 komt van Samsung’

Door: Raymon Mens - 11 reacties

In tegenstelling tot eerdere geruchten dat Apple afscheid zou nemen van Samsung als chip-leverancier, meldt de Korea Economic Daily dat Apple voor de toekomstige A9-chip weer zaken met Samsung zal gaan doen. De chip zou in 2015 geproduceerd moeten worden op 14 nanometer en in de iPhone 7 moeten zitten.

Ondanks dat de verhoudingen tussen Apple en Samsung door diverse rechtszaken op scherp staan, lijkt Apple simpelweg en zakelijk te kiezen voor de fabrikant met de meeste technische voorsprong. Samsung heeft volgens de Koreaanse krant een technische voorsprong op TSMC, een Taiwanese chipfabrikant waar Apple de A7 chip voor in de iPhone 5S laat maken.

Eerdere geruchten wezen op een contract van drie jaar tussen Apple en TSMC. Het bericht uit de Korea Economic Daily zou dit enigszins tegenspreken. Het is echter ook denkbaar dat Apple alleen de state of the art chips bij Samsung laat maken en TSMC zal blijven gebruiken om chips voor bijvoorbeeld de budget-iPhone/iPhone Lite te maken.

Van A6 naar A9
De chip is het hart van een iPhone of iPad. Momenteel is de iPhone 5 uitgerust met een A6-chip. Verwacht wordt dat de iPhone 5S uitgerust zal worden met een A7-chip, de iPhone 6 met een A8-chip en het rijtje is door te tellen tot de iPhone 7 of 6S met een A9-chip. Apple ontwerpt al enige tijd de processor-architectuur voor zijn chips zelf, maar laat deze door externe partijen maken.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Maverick9898

  Dat weten we wel HEEL erg ver van tevoren!

 • Profielfoto
  Bianco

  Dat is ook bij andere chipbouwers zo.
  RoadMap?

 • Profielfoto
  gsmaster

  Hmm… Zou het wel,willen rekken tot 2015 met men 5…

 • Profielfoto
  BartFolkers

  Pff dan ben je al weer 3 iPhones verder -.-

 • Profielfoto
  INCTRL

  En het schijnt de Apple zelf weer de A10 chip voor de iPhone 8 gaat maken, het schijnt.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  En het schijnt de Apple zelf weer de A10 chip voor de iPhone 8 gaat maken, het schijnt.

  Ik begreep juist dat die chip door Fairchild Republic gemaakt zou worden.

 • Profielfoto
  BDM STUDIOS

  Altijd handig zo’n glazen bol, toch?;-)

 • Profielfoto
  bmeerdink

  2015 klinkt helemaal niet zo vergezocht hoor. Volgens mij werkt Apple met plannen die nog veel verder in de toekomst gaan.

  Apple kan alleen een goede deal bij Samsung uitonderhandelen als het geloofwaardige alternatieven heeft. Apple werkt steeds al jaren van te voren aan die alternatieven en dat zal dat ook blijven doen. Een en ander behelst miljarden en als je je deals niet ver genoeg van te voren helemaal voor elkaar hebt ben je de klos, met potentiële tekorten en dure contracten.

  Dat Apple zo concurrent Samsung niet rijker maakt dan strikt nodig, is slechts een prettige bijkomstigheid.

 • Profielfoto
  maconly

  hersenloos gedrag om nog zaken te doen met de Koreaanse kopieer fabriek.

 • Profielfoto
  bartvdv

  hersenloos gedrag om nog zaken te doen met de Koreaanse kopieer fabriek

  Blijkbaar kan die kopieer-fabriek dan toch dingen die Apple niet kan of wil doen.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Maar dat betekent dus dat er of geen iPhone 5S of geen iPhone 6s zal komen (als Apple gewoon elk jaar een iPhone laat uitkomen, and they will…)