Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 13 juni 2013
Leestijd: 2 minuten

Waarom iOS 7 inconsistent vormgegeven is

Een veelgehoorde klacht over iOS 7 is dat de app-iconen inconsistent zijn vormgegeven en niet bij elkaar passen. The Next Web heeft hier een verklaring voor gevonden. Volgens de website is iOS 7 gemaakt door twee verschillende teams. Het marketingteam heeft de iconen ontworpen, terwijl het appdesign-team de apps zelf heeft ontworpen.

Volgens bronnen van The Next Web is het niet Jonathan Ive die de kleurstellingen en het uiterlijk van de app-iconen heeft bedacht, design-teams van de marktingafdeling zouden deze basis hebben neergezet. De teams die de interface van de apps zelf moesten maken, gingen vervolgens aan de slag op basis van het app-icoon en de kleurstellingen. Jonathan Ive hield het overzicht en keurde ontwerpen goed of af.

Zowel de designers van de marketingafdelingen print als web zouden, zonder van elkaar te weten waar ze mee bezig waren, aan de iconen hebben gewerkt. Dit verklaart meteen de opvallende verschillen. Sommige iconen hebben een verloop van donker naar licht (weer, mail), terwijl andere iconen een verloop van licht naar donker hebben (app store, berichten).

iOS 7. Kan jij ontdekken welke iconen door welke teams zijn gemaakt?

Maar waarom zouden de ervaren ontwerpers bij Apple, die bijvoorbeeld ook iOS 6 uitgekristalliseerd hebben, niet aan de slag zijn gegaan met iOS 7? Een logische verklaring is dat een compleet nieuw team ook garant kan staan voor een frisse kijk en dito look. Het is te verwachten dat de ervaren ontwerpers inmiddels druk bezig zijn met het perfectioneren van de looks van de eerste bèta.

Tijdens de OMT LIVE nabeschouwing van de WWDC-Keynote gaven interactieontwerper Thijs Niks en iOS-kenner Jelle Prins hun kritische visie op het ontwerp van iOS 7. OMT-redacteur Koen vergeleek de iOS 7 beta met de eerste OS X bètaversie. Er blijken verrassend veel paralellen tussen deze twee. Kijk het fragment hieronder terug.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom iOS 7 inconsistent vormgegeven is
Sluiten