Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 7 juni 2013

VS bespieden Nederlanders via o.a. iCloud

Gisteren werd bekend dat de VS de volledige belhistorie van klanten van provider Verizon verzamelt. Het ging niet om de inhoud, maar om een complete registratie van het tijdstip en nummer van alle in- en uitgaande gesprekken. Het blijft echter niet bij telefoongesprekken, onthulde The Washington Post.

Via het PRISM-programma heeft de Amerikaanse overheid namelijk toegang tot de servers van internetgiganten Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, YouTube, Skype, AOL en Apple. Deze toegang is direct, zonder gerechtelijk bevel en omvat opgeslagen audio, video, foto’s, e-mail, documenten, connectie logs en chats. In een uitgelekt document is te zien dat Microsoft al sinds 2007 meedoen, Apple sinds 2012.

In 2007 onder Bush begonnen
PRISM zou in 2007 zijn ingevoerd onder president Bush. Onder Obama zou PRISM “flink zijn gegroeid”. Inmiddels zou het in één op de zeven veiligheidszaken worden gebruikt. Niet alleen gegevens van Amerikaanse burgers worden ingezien, het gaat om alle data op alle servers. Ook data van Nederlanders kan ingezien worden door de FBI en NSA.

Uitgelekte ‘TOP SECRET’ slides over PRISM.
Het tijdspad en de aangehaakte bedrijven.

Apple haakte pas na dood Jobs aan
Apple is relatief laat aangehaakt. Pas een jaar na de dood van Steve Jobs ging het bedrijf uit Cupertino over tot het openstellen van de iCloud-servers. Het is niet bekend of Steve Jobs deelname aan PRISM persoonlijk heeft tegen gehouden.

Apple ontkent
Alle betrokken techbedrijven ontkennen hun servers via PRISM open te hebben gesteld voor de FBI en NSA. Een perswoordvoerder van Apple zegt tegen CNBC nooit van PRISM gehoord te hebben. Apple zou hun servers niet direct openstellen voor de Amerikaanse overheid, er zou altijd een gerechtelijk bevel nodig zijn. Ook Google ontkent een dergelijke Back Door te hebben.

Verschil met Patriot Act
PRISM lijkt verband te houden met de Patroid Act. Dit is een serie wetten die het voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten van Amerika mogelijk maken gegevens op te vragen, zolang die onder hun (zeer brede) rechtsmacht vallen. Een belangrijk verschil lijkt dat onder de Patriot Act data met medewerking opgevraagd moet worden, terwijl de PRISM-regeling ervoor zorgt dat de VS zonder enige medewerking van Apple kan binnenharken.

Reactie Amerikaanse overheid
Bij monde van nationaal veiligheidsdirecteur James Clapper, laat de VS weten dat het artikel van The Washington Post vol met fouten staat. De krant blijft zelf echter achter het artikel staan, omdat het gebaseerd is op een gelekt NSA-document.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
VS bespieden Nederlanders via o.a. iCloud
Sluiten