Urk blijkt Android-bolwerk, Schiphol is iPhone-walhalla

Door: Raymon Mens - 33 reacties

Tussen de kerkorgels en visafslag zal je in Urk zelden een iPhone aantreffen. De meest kerkelijke gemeente van Nederland blijkt een heus Android-bolwerk. Ook in Helmond en Roosendaal (beiden Brabant) wordt veel Android gebruikt. Op de luchthaven Schiphol overheerst de iPhone weer.

In welke stad voornamelijk iPhone-, Android- of Blackberry-gebruikers wonen, is zien op de Brands Map van Mapbox.com. De kaartendienst verzamelde wereldwijd Tweets en keek of deze vanaf een iPhone of ander toestel verzonden zijn. Aan de hand van de locatie is een interactieve kaart gemaakt die de smartphone-verhoudingen in kaart brengt.

Nederland
De iPhone blijkt het vooral goed te doen in stedelijke gebieden. In de randstad worden meer iPhones gebruikt dan in het Noorden of Brabant. Opmerkelijk is dat in Stadskernen iOS populair is, terwijl in de buitenwijken en dorpen Android weer overheerst.

De verhoudingen in Nederland.
De verhoudingen in Nederland.

Europa
Blackberry blijkt het nog goed te doen in Franstalige gebieden van Europa. In zowel Brussel als Parijs is flink wat Blackberry gebruik geregistreerd. Spanje blijkt een Android-land, terwijl in Italië de iPhone duidelijk overheerst.

Verenigde Staten
Het zal niet heel verrassend zijn dat in de VS de iPhone met een overheersende meerderheid stipjes op de kaart aanwezig is.

Minste iPhone-gebruik
In Indonesië is amper iPhone-gebruik waargenomen. Blackberry en ‘Other’ overheersen in het land.

Hoe doet jouw omgeving het? Woon je in een Android- of iPhone-gemeente?

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  MEEUW

  Is het niet een beetje raar en gek? Je stuur een tweet, en je stuur gelijk de gegevens van je telefoon mee. Tenminste wat we weten, iphone of android. We weten niet wat er nog meer verzonden word natuurlijk….

  En een 3de partij maakt van die info een kaart van. Dus hoe openbaar is onze gegevens?

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Ik ben kleurenblind, dus… Dit wordt niks voor mij.

 • Profielfoto
  LucM

  @MEEUW de informatie die Twitter opslaat is alleen via welke applicatie de tweet verstuurd is. Van die informatie valt dus het gebruikte platform af te leiden. Twitter slaat verder geen informatie op!

 • Profielfoto
  Krulloz

  Verander aub het plaatje van dit artikel! Kan het niet aanzien haha;)

 • Profielfoto
  Buzz

  Het is erg leuk en informatief. Maar de iPhone puntjes worden blijkbaar over die van Android heen geplaatst op de kaart. Daarom zie je op het eerste gezicht alleen maar Android op die plekken waar iPhone niet veel gebruikt wordt. Als je naar Schiphol kijkt, bijvoorbeeld, en je zet iPhone uit, door op het label te klikken, dan blijkt dat Android op Schiphol veel meer wordt gebruikt dan je zou kunnen denken op basis van de gecombineerde kaart.

 • Profielfoto
  Koning Frank

  Ik ben kleurenblind, dus… Dit wordt niks voor mij.

  Alsof je met kleurenblindheid geen verschil tussen kleuren ziet.

 • Profielfoto
  Ni3l55

  Leuk om zo iets te zien, zelfs een paar honderd meter boven je eigen straat.
  Mijn straat is voornamelijk Android:(

  Edit: Toch een hele grote mix in mijn straat, hele lange straat dus ik zie niet wie er groter is maar zie nergens Blackbarry of iets anders.

 • Profielfoto
  pim939

  idd leuk om te zien. bij mij in de straat veel iPhones:D

 • Profielfoto
  Arthur345

  Ik zie bijna geen Android op de kaart, wat niet klopt natuurlijk.

 • Profielfoto
  OMG

  Heel logisch allemaal. Als je het kunt betalen dan heb je een iPhone. In de gebieden waar mensen minder besteedbaar inkomen hebben (buitenwijken van de stad, Groningen/Friesland en natuurlijk Urk) worden meer Android toestellen gebruikt. Natuurlijk zijn er uitzonderingen mijn oude heer heeft heel veel meer centjes dan ik maar zweert bij Android/ sommige mensen willen zo graag een iPhone dat ze er zelfs een orgaan voor afstaan (China).

 • Profielfoto
  janbergstra

  Ergo: mensen met android-toestellen whatsappen meer dan twitteren?

 • Profielfoto
  sedikit

  @OMG
  “…gebieden waar mensen minder besteedbaar inkomen hebben (buitenwijken van de stad, Groningen/Friesland en natuurlijk Urk)”..
  Je zit er helemaal naast: Urk is een tamelijk rijke gemeente, en is dat altijd geweest.

 • Profielfoto
  essiw

  Het spijt me zeer, maar dit is niet gelijk aan het aantal android of iphone toestellen… maar aan het aantal tweets per toetstel. Als heel veel android gebruikers tweeten en heel weinig iphone gebruikers (of andersom) dan is de informatie die je hier hebt niks waard…

 • Profielfoto
  Domtoren

  Op de kaart zelf staat het beter geformuleerd: “More than 280 million Tweets posted from mobile phones reveal geographic usage patterns in unprecedented detail.”

  Geographic usage patterns ≠ smartphone-verhoudingen

 • Profielfoto
  Balloobear

  Jammer genoeg woon ik in een Android omgeving, terwijl de meeste die ik ken een iPhone hebben. In ieder geval ben ik en blijf ik een iOS gebruiker!!!

 • Profielfoto
  donut

  Ik heb (helaas) nog nooit ergens een iPhone tussen kerkorgels en visafslag aangetroffen- zelfs niet in Urk:)
  send from my vis-phone

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Andriod is voor de boeren. Of lees ik het stuk nu te snel?

 • Profielfoto
  alexjeee

  Heb geen Twitter op m’n iPhone… Zou t ook nooit willen. Er zijn een hoop mensen zonder Twitter dus klopt d’r geen zak van, kan beter met Facebook meten:)

 • Profielfoto
  janbergstra

  En in Duitsland wordt bijna niet getwitterd dan? Zoveel lege plekken daar. Afijn, twitteren is dus iets voor mensen met een iPhone, dat is duidelijk

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  Die afwezigheid van Duitsland vond ik zelf ook het raarste verschijnsel hier. Hoewel er minder wordt getweet dan hier, zie ik zeker niet de totale afwezigheid die de kaart suggereert. Wat het aangeeft is dat de brongegevens in het ene land rijker zijn dan die in het andere.

 • Profielfoto
  bangbangsystems

  Met alle respect. Van heel dit plaatje klopt geen donder. Duitsland heeft bijna geen telefoons. En al weet ik dat BB slecht verkoopt tegenwoordig. Zie ik heelveel mensen om me heen nogsteeds pingen. Dus als er alleen gemeten wordt met twitter dan zeg dat eigelijk niets.
  Een meting moet veel breder gehouden worden. Want twitter wordt door meer jongeren mensen gebruikt. Die ook wat meer android kopers zijn.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het zal inderdaad niet opgaan dat je er aantallen iPhones en Androids mee kunt aflezen. Het zal gaan om het aantal tweets. En het twittert (dénk ik!) veel lekkerder op een iPhone dan op namaak. Toch blij dat ik hier in een overwegend iPhone area woon. Het is toch reden om te verhuizen als je midden tussen de Android peoploids woont…,

 • Profielfoto
  zwanneman

  Wat mij vooral opviel is dat iOS populair is in de trein terwijl Android vooral populair is op de snelwegen. Is vooral heel duidelijk te zien rond Utrecht.

 • Profielfoto
  Zakske
  MacAanZee

  En het twittert (dénk ik!) veel lekkerder op een iPhone dan op namaak.

  Voor de zoveelste keer een totaal niet onderbouwde opmerking van MacAanZee; een zielige Apple-fanboy. Ik begin me er bijna voor te schamen dat ik Apple gebruik.

  MacAanZee

  Het is toch reden om te verhuizen als je midden tussen de Android peoploids woont.

  Inderdaad een geweldige reden om te verhuizen. Wordt je op straat aangevallen door agressieve bendes Android-gebruikers? Nee… hou dan die onzin voor je.
  .
  Mijn volgende telefoon wordt waarschijnlijk geen iPhone, maar een Nexus van Google. Waarom? Omdat ik een keer iets nieuws wil, en niet uit m’n nek lul over een ander OS dat ik nog nooit heb gebruikt.

 • Profielfoto
  janbergstra

  Nóg een argument om dit kaartje te wantrouwen is het marktaandeel van de iphone van maar 15% in Nederland in 2012. Volgens de iphoneclub, dus duidelijk niet een anti-iphone beweging of zo. Ik wil maar zeggen dat je dit soort kaarten met een flinke korrel zout moet nemen, maar het kan natuurlijk zijn dat iphone-bezitters idd veel meer twitteren dan andere telefoonbezitters. Maar of je dát een pluspunt moet vinden, is natuurlijk maar net de vraag:) http://www.iphoneclub.nl/232932/marktaandeel-iphone-in-nederland-steeg-in-2012-van-10-naar-15-procent/

 • Profielfoto
  sallandsebeer

  @Gijs Raggers, ik gebruik braaf een iPhone hoor.

 • Profielfoto
  essiw

  @jan, marktaandeel van? smartphones? of mobiele telefoons? Want je kan natuurlijk niet verwachten dat mensen gaan tweeten op een gewone mobiele telefoon…

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  Het gaat hier niet om marktaandeel, maar om aantal tweets – dat is een heel ander verhaal. Het feit dat het iPhone-aandeel op de kaart als een overlay OVER de Androidsels wordt getoond, suggereert een veel hoger aandeel dan waarschijnlijk het geval is.

  Dat van die trein vs. auto is wel een interessante observatie van Zwanneman.

 • Profielfoto
  mcloud

  Andriod is voor de boeren. Of lees ik het stuk nu te snel?

  Nee je typt te snel. Namen verkeerd schrijven dat is voor boeren.

 • Profielfoto
  Buzz

  Android wordt vrijwel overal gebruikt om te tweeten, en iPhone vooral in de steden, in de trein en op Schiphol.

 • Profielfoto
  klonic

  Dit toont vooral aan dat in Frankrijk en Duitsland weinig mensen van Twitter gebruik maken en dat Twitteraars het liefst iOS gebruiken.

 • Profielfoto
  nk22

  Haha, woon op Urk en heb iPhone:shock:

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Zakske: fanboy? Nee. Tevreden gebruiker en supporter van Apple? Ja.
  Maar vaak genoeg ben ik ook kritisch op Apple, als er dingen zijn waar ik niet tevreden over ben.
  Wat betreft mijn uitspraken hier: ik merk dat humor aan jou niet is besteed. Zoiets moet hier op OMT toch wel kunnen.:lol: Zéker als commentaar op een artikel dat daar gewoon om vraagt:)