Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 25 juni 2013
Leestijd: 3 minuten

Review: Vine vs. Instagram Video

Vorige week kondigde Facebook video voor Instagram aan. Een regelrechte concurrent van Vine, dat van Twitter is. Met beide diensten kunnen korte filmpjes gemaakt worden. Maar wat werkt het best op je iPhone? OMT ging zowel met Vine als Instagram Video aan de slag.

Waar worden diensten als Vine en Instagram veel voor gebruikt? Juist, het maken van foto’s en video’s van eten, drinken en baby’s. Bij gebrek aan iets onder de 24 jaar was de missie voor deze test snel bedacht: Maak een filmpje tijdens het bereiden van een kopje espresso. Zowel met Vine als Instagram Video.

Registreren
Voordat met de apps begonnen kan worden, moet een account aangemaakt worden. Vine integreerde hier prima met de iPhone en kon zo gebruik maken van het Twitter-account dat al op de iPhone stond. Instagram wilde een Facebook-account gebruiken, maar moest daarvoor een apart browservenster openen. Vine werkt op dit gebied het best.

Ontdekken
Behalve zelf content posten, is het ook leuk om content te ontdekken. Zowel Instagram als Vine hebben een knop ‘ontdekken’. Bij beide apps staan daar standaard de posts van vrienden, en kan er gezocht worden op tags en gebruikers. Wij gingen op zoek naar hoe anderen hun kopje koffie zetten.

Zoekfunctie. Links Vine, rechts Instagram

Zoeken gaat zowel op Vine als Instagram prima. Instagram toont iets meer info en heeft minder handelingen nodig om tot het resultaat te komen. De layout van Vine is wel wat minder standaard iOS, maar alleen engels.

Door content bladeren. Links Vine, rechts Instagram.

Gevonden resultaten kunnen in Vine alleen bekeken worden in Timeline-modus, terwijl Instagram twee views heeft. Bij Vine waren we verzekerd van filmpjes, bij Instagram zaten er een boel foto’s tussen. Een aanvulling met ‘toon alleen video’ was welkom geweest.

Filmen, kwestie van seconden
Vine en Instagram hebben beiden een ander idee over de ‘sweet spot’ wat betreft de lengte van filmpjes. Bij Vine mogen deze maximaal 6 seconden zijn, bij Instagram 15. Wat ons betreft is 15 seconden fijner dan 6. De hele lengte hoeft niet gebruikt te worden, maar 6 seconden voelde vaak iets te kort aan.

Filmen met Vine (links) en Instagram (rechts).

Bij Vine start het filmen door op het scherm te tappen. Als het scherm daarna losgelaten wordt, kan er een nieuw shot gekozen worden en weer begonnen worden met filmen. Bij Instagram kan gefocust worden door op het scherm te tappen, filmen kan met de rode knop. Shots overdoen kan bij Vine niet, bij Instagram wel. Instagram is hier uitgebreider en de focus-functie zorgde voor een beter resultaat.

Uploaden en delen
Beide diensten kunnen het resultaat naar Facebook en Twitter posten. Het uploaden van een filmpje was bij Vine een kwestie van seconden, terwijl het bij Instagram aanzienlijk langer duurde. De kwaliteit van de opnamen is bij beide diensten prima, zowel op een iPhone als iMac waren de filmpjes in goede kwaliteit te bekijken. Vine laat filmpjes in een loop zien, Instagram niet. Bij de laatste is het mogelijk een coverframe te kiezen.

Cinematic beeldstabilisatie
Tijdens de presentatie van Video voor Instagram, werd de Cinema-feature groots aangekondigd. Hiermee zou het beeld stukken minder schokken bevatten. Tijdens onze test werkt het aardig, maar zorgde het er wel voor dat snelle bewegingen soms op een waas leken. Wij vonden het geen dealbreaker.

Facebook presenteerde cinema beeldstabilisatie in Instagram voor Video.

Conclusie
Beide diensten doen ongeveer hetzelfde en werkten probleemloos tijdens onze test. Vine ziet er iets gelikter uit en had een makkelijk registratieproces. Als we kijken naar het maken van filmpjes, waar het toch om gaat, heeft Instagram de voorkeur. Door features als tap to focus, de mogelijkheid om iets langere filmpjes te maken en shots over te doen, breng je met Instagram op je iPhone alles net wat beter in beeld.

PS: Het resultaat op Vine en Instagram.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Review: Vine vs. Instagram Video
Sluiten