Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 13 juni 2013
Leestijd: 3 minuten

Review: Nieuwe Airport Extreme

Het is nu al de wolkenkrabber onder de WLAN-basisstations, de nieuwe Airport Extreme. Apple kondigde het apparaat aan tijdens de WWDC2013-keynote. De nieuwe Aiport ondersteunt de modernste wifi-standaard 802.11ac. Apple claimt een verbeterd bereik en snelheden tot 1Gbps.

Volgens Apple is 802.11ac tot drie keer sneller dan de huidige 802.11n standaard. De dekking is verbeterd door gebruik te maken van een techniek die beamforming heet. In deze review lees je alles over het uiterlijk, de prestaties en het bereik van de nieuwe Airport Extreme.

Beamforming en 802.11ac?
Bij beamforming bepalen de airport en de client hun onderlinge positie ten opzichte van elkaar. Op deze manier bepalen de apparaten samen via welke route de draadloze signalen optimaal verzonden kunnen worden. 802.11ac is een nieuwe standaard die snelheden tot 1Gbps mogelijk maakt.Uitpakken maar!
De Airport Extreme zit in een langwerpige doos. Als we het apparaat uitpakken treffen we een apparaat van bijna 17 cm hoog en 10 cm breed aan.  Meegeleverd is een handleiding en stroomkabel.
Vormgeving en aansluitingen
De langnek-Airport heeft misschien een ongewone vorm, het apparaat is zeker niet lelijk. Het is een strak afgewerkt apparaat, geheel in Apple-stijl. De Airport bevat geen oneffenheden en past dankzij zijn vormgeving prima in een hoekje. Op de achterkant treffen we vier netwerkaanslutingen aan. De bovenste drie dienen om bedrade apparaten op aan te sluiten, de onderste is voor de aanvoer van internet. Verder is er een stroom en usb-aansluiting.
Configuratie: Eenvoudig
Na het updaten van het AirPort-configuratieprogramma op onze Mac was het apparaat binnen enkele minuten opgezet. De enige hobbel die genomen moest worden was een een firmware-update.. Kennelijk heeft Apple last-minute nog een aantal bugs de in firmware gefixt. Zoals bij iedere AirPort worden we niet lastig gevallen met het kiezen van kanalen, encryptie of andere ingewikkelde instellingen. Het apparaat een naam geven en een wachtwoord invullen is genoeg.
Bereik en snelheid
Apple noemde tijdens de Keynote expliciet beter bereik en een hogere snelheid. Dit hebben we getest. Helaas was het niet mogelijk om te testen of de connectie ook echt 1Gbps haalde. Hiervoor is een ontvanger nodig die de 802.11ac-standaard aan kan. Momenteel is alleen de nieuwe MacBook Air compatibel met deze standaard. Toch hebben we een realistische beeld van de nieuwe Airport Extreme kunnen krijgen. In het kort zijn zowel het bereik als de snelheid beter.

Testmethode
Om het bereik en de snelheid te testen hebben we gebruik gemaakt van het programma “Wifi Analyzer” en een aantal testopstellingen met zowel een oude als de nieuwste generatie Airport gemaakt.

  • In dezelfde kamer
  • In dezelfde kamer achter een muur op dezelfde verdieping
  • Op de eerste verdieping
  • Buitenshuis / In de tuin

Testresultaten
De testresultaten zijn samengevat in een tabel (klik voor groter). Wat opvalt is de de vorige generatie Airport minder snel is en de snelheid ook eerder verliest naar mate het bereik minder wordt. De nieuwe AirPort heeft een beter bereik (sterker signaal) en behoudt meer van zijn snelheid. De winst in bereik en snelheid is vooral goed merkbaar als het signaal door muren of plafonds moet en een langere afstand af moet leggen. Deze tests zijn gedaan met een MacBook die nog niet beschikte over de 802.11ac-standaard. Het resultaat zal daarmee alleen maar gunstiger uitpakken voor de nieuwe AirPort.

*’Bereik’ is Signal to Noise waarde in dB. (hoger = beter)
* Snelheid is de theoretische data signaling rate (DSR)
* Getest op 2.4Ghz band

Conclusie
De nieuwe Airport Extreme heeft een aparte maar stijlvolle vormgeving. De verbinding is sneller en het bereik beter. Ook gebruikers met een apparaat dat de nieuwe 802.11ac-standaard nog niet ondersteund kunnen hiervan profiteren. Wij kunnen deze AirPort aanraden aan bezitters van een nieuwe MacBook Air en aan iedereen die zijn bereik op meerdere verdiepingen of in de tuin wil verbeteren.

AirPort Extreme (2013) is verkrijgbaar in de Online Apple Store voor €199.

PS: Knutsel je graag? Je kan deze Airport voorzien van een harde schijf en zo je eigen Time Capsule bouwen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.