Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 10 juni 2013

OS X Mavericks 10.9 aangekondigd

De katachtigen waren op, dus krijgt OS X voortaan een naam die is geïnspireerd op plaatsen aan de Amerikaanse westkust. Met deze opening kondigde Craig Federighi OS X 10.9 Mavericks aan tijdens de WWDC-Keynote. De volgende versie van OS X bevat nieuwe features en verbeteringen die moeten zorgen voor een betere accuduur.

Nieuwe features zijn onder andere tags en tabs in Finder. Een veelgehoorde klacht in OS X 10.8 is dat fullscreen maar op één scherm werkte. Dit is opgelost in 10.9. Fullscreen support is verder verbeterd, het dock kan nu op twee schermen weergegeven worden en apps kunnen onafhankelijk van elkaar op een scherm vergroot worden. Het tweede display kan bovendien via Airplay aangestuurd worden via bijvoorbeeld een Apple TV.
De naam Mavericks is geïnspireerd door de plaats waar OS X wordt gemaakt, het westen van de VS. Mavericks is een populaire surf-locatie aan de Amerikaanse Westkust. De katachtigen zijn verleden tijd.

Energiezuinigheid en prestaties
Door diverse onderhuidse verbeteringen zou OS X Mavericks ook beter met energie omgaan. Apple claimt een besparing van 72%.

iCloud Keychain
Nieuw is iCloud Keychain. Dit doet precies wat de naam doet vermoeden, het synchroniseren van wachtwoorden via iCloud tussen alle Apple-apparaten. Voorheen moesten hier externe apps als 1Password voor gebruikt worden.

Notifications
Het is nu mogelijk om vanuit notifications te reageren op berichten, e-mail en bijvoorbeeld Facetime-gesprekken.

Safari
Bij Safari gaat het om performance en enkele features. Apple liet een vergelijking zien tussen de prestaties van Firefox, Chrome en Safari.  De nieuwe Safari-versie zou niet alleen beter presteren, maar ook zuiniger omgaan met energie.

Maps
Nadat Apple Maps vorig jaar zijn lancering op iOS kreeg, komt Apple’s eigen Maps-applicatie naar OS X 10.9. Apple Maps kan syncen tussen iOS en OS X. Zo is het mogelijk om een route te plannen in OS X en deze naar je iPhone te sturen.
Beschikbaarheid
OS X 10.9 Mavericks zal in de herfst beschikbaar zijn als digitale download. Voor ontwikkelaars is vandaag een preview beschikbaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
OS X Mavericks 10.9 aangekondigd
Sluiten