Nieuwe aanwijzingen Retina iMac gevonden

Door: Raymon Mens - 29 reacties

Terwijl Apple tijdens WWDC 2013 nog maar net een aantal nieuwe producten en diensten heeft aangekondigd, is het eerste gerucht over een volgend product een feit. Er zijn aanwijzigingen naar een Retina iMac of Thunderbolt Display gevonden.

Een nieuwe wallpaper, die Apple beschikbaar heeft gesteld met de beta van OS X 10.9 Mavericks, is beschikbaar in de resolutie van 5120 x 2880 pixels. Deze resolutie is twee keer zo hoog als die van de huidige 27-inch iMac. Dit wijst op de komst van een Retina iMac of Cinema Display. Momenteel heeft Apple al een aantal MacBooks met een Retina-beelscherm. Deze hebben echter geen resolutie van 5120 x 2880 pixels.

De OS X 10.9 Mavericks-wallpaper.
De OS X 10.9 Mavericks wallpaper.

Het is waarschijnlijk dat Apple een nieuw Cinema Display gaat aankondigen dat via Thunderbolt verbonden kan worden met de tijdens WWDC aangekondigde nieuwe Mac Pro. Gisteren werd bekend dat Apple’s nieuwe krachtpatser drie schermen met een resolutie van 4k kan aansturen, een Retina-scherm zal daarom ook geen probleem zijn.

Traditioneel gezien stelt Apple vlak na de onthulling van een nieuwe OS X-versie de wallpaper beschikbaar die ook op alle persfoto’s van het OS wordt gebruikt. Voor OS X 10.9 Mavericks is dit een foto van een golf. Logisch gezien OS X 10.9 zijn naam heeft te danken aan de naam van een surflocatie aan de Amerikaanse westkust.

Lees hier meer over OS X 10.9 Mavericks.

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Heb ik daarnet ook ontdekt. Ik was eigenlijk meer benieuwd naar de wallpaper van die bergen en die bomen die gebruikt werd op het ATD tijdens de demonstratie van de ‘dual display’ modus.

 • Profielfoto
  Woutermesker

  Ik vrees ervoor dat mijn Macbook dat niet gaat trekken! #macbookretina

 • Profielfoto
  Loek1991

  Zou de nieuwste 15″ Retina MacBook Pro dat aankunnen als external display? Of zouden ze in het display zelf een aparte GPU stoppen om de boel te ondersteunen? Ik kan me niet voorstellen dat ze een nieuw Thunderbolt Display zouden maken die alleen met de Mac Pro gebruikt kan worden.

 • Profielfoto
  nicolaas61

  Kan toch ook door de 4K ondersteuning van de Mac Pro komen?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @Nicolaas: Mogelijk, echter is 4K geen 5120 x 2880.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Nee 4K is: 3840 pixels × 2160

  Ik kan me dan ook niet voorstellen dat een iMac verder zou gaan dan 4K, als dat bij een Mac Pro als geweldig nieuwe norm wordt aangekondigd.

 • Profielfoto
  1984

  4K-resolutie (3840 x 2160 px), althans hier: http://www.sony.nl/hub/4k-tv?cpint=123456789

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Is de resolutie niet vier keer zo hoog?

 • Profielfoto
  Iphone13

  Ik hoop zoooo dat een iMac retina display uitkomt! Waarom ze daar eigenlijk mee wachten?

 • Profielfoto
  Buzz

  KarelWillem: 4K is een standaard voor video, zoals 720p en 1080i. Dat staat van oudsher los van de keuze voor de resolutie van de computerbeeldschermen van Apple en andere fabrikanten. Het is duidelijk dat ze gisteren nog geen groot formaat retina beeldschermen wilden aankondigen, vandaar dat ze 4K hebben genoemd toen ze het over de Mac Pro hadden. Ze lieten een foto zien van een video-editor achter drie 4K schermen van een andere fabrikant. Maar dat betekent volgens mij dus nog niks over een beperking aan de resolutie van een retina cinema display of iMac.

 • Profielfoto
  vandenburg

  De resolutie is dan wel op 72 dpi dat is dus geen retina resolutie….

 • Profielfoto
  JesseV

  72 dpi is inderdaad op een macbook, iPhone of iPad geen retina maar omdat je bij een iMac er verder vanaf zit is 72 dpi waarschijnlijk daar wel retina..

 • Profielfoto
  Xcode

  Even uit nieuwsgierigheid: waar staat deze wallpaper op de website van Apple? Jullie hebben een link gegeven naar de betreffende retina wallpaper, maar ben benieuwd of er ook andere formaten zijn.

 • Profielfoto
  wensink

  lijkt me wel heel vet als ze er ook nog een 27″ retina display achteraan gaan gooien!

  Ik kan me niet voorstellen dat ze een nieuw Thunderbolt Display zouden maken die alleen met de Mac Pro gebruikt kan worden.

  toen het 30″ ACD werd aangekondigd kon die ook alleen door de nieuwste Power Mac G5 met de nieuwste videokaart worden aangestuurd, het zou dus best kunnen.
  Het zou me ook niet verbazen als de retina MBP’s het straks ook kunnen, we hebben gisteren immers nog geen update van ze gezien, het zou mij niet verbazen als ze zometeen tegelijkertijd met de Mac Pro een update gaan uitbrengen voor de MacBook Pro retina’s met een nieuwe videokaart en natuurlijk Haswell processors. Dat ze die nu nog niet konden uitbrengen zou dan waarschijnlijk komen doordat die videokaarten nog niet zijn gerealiseerd en als ze de MacBooks dan gisteren al hadden aangekondigd, zou niemand de huidige MBPs kopen natuurlijk..

 • Profielfoto
  macOS

  Wanneer denken jullie dat de nieuwe MBP’s worden aangekondigd?

 • Profielfoto
  ABlex

  Dat vraag ik me ook af , of ik nog moet wachten tot de prijs van de macbook pro retina daalt of nu gewoon een macbook pro non retina moet halen.

 • Profielfoto
  thedipster

  Zeiden ze tijdens WWDC niet iets als “third party displays” te gebruiken bij de Mac Pro? Misschien stoppen ze wel met displays…

 • Profielfoto
  Hydræ

  15 miljoen pixels
  Op dat hele kleine stukje beeldscherm
  Die schrijf je niet de voltage voor
  Die laat je in hun vakje

 • Profielfoto
  CedricH

  Wanneer denken jullie dat de nieuwe MBP\’s worden aangekondigd?

  September/oktober zoals vorig jaar waarschijnlijk. Zal weer een heel evenement worden met de nieuwe iPhone, iPads, MacBook Pros en nieuwe Mac Pro. Ik zie dat retina eerder voor een Cinema Display dan voor iMacs, die willen ze volgens mij nog een beetje betaalbaar houden voor de gewone consument.

 • Profielfoto
  bjorngra

  Laten we er vanuit gaan dat het een nieuw display is voor bij de Mac Pro. Dat lijkt me het meest waarschijnlijk. De iMac is ‘net’ uit en de losse Displays van Apple zijn denk ik aan vervanging toe.

 • Profielfoto
  1984

  Wanneer denken jullie dat de nieuwe MBP\’s worden aangekondigd?

  Kuo verwacht dat de MacBook Pro-modellen zonder Retina-scherm langzaam maar zeker zullen worden uitgefaseerd.

 • Profielfoto
  Pokerface

  FF voor mijn begrip: retina hield toch in dat je de afzonderlijke pixels op gebruiksafstand niet meer van elkaar kon onderscheiden? Dat is nu al het geval op m’n nieuwe iMac. Wat voegen extra pixels dan nog toe?

 • Profielfoto
  Rversteeg

  Heb ik daarnet ook ontdekt. Ik was eigenlijk meer benieuwd naar de wallpaper van die bergen en die bomen die gebruikt werd op het ATD tijdens de demonstratie van de \’dual display\’ modus.

  De achtergrond die jij bedoelt is Yosemite Park in Californië. De foto is niet genomen vanaf Glacier Point in het park, deze kijkt uit op de Half Dome, het meest bekende punt in het park (leuk om eens in 3D te bekijken in Apple Maps op de iPad/iPhone). In de biografie van Steve Jobs staat ook beschreven dat hij getrouwd in onder de Half Dome in Yosemite Park.

  Het is één van de mooiste natuurparken die er zijn met veel variatie en in natuur en bergen. Ik heb nog spijt dat ik maar één dag in het park geweest ben.

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Hé, bedankt zeg voor die info! Misschien vind ik hem zo wel!:smile:

 • Profielfoto
  maconly

  Schermen die de nieuwe MacPro kunnen bedienen.

 • Profielfoto
  computer space

  Ik denk dat de resolutie is bedoeld voor dual-display modi. Gewoon 2 ACD’s 30 inch naast elkaar, en toch 16:9 voor de huidige iMac.

 • Profielfoto
  macOS

  Wanneer denken jullie dat de nieuwe MBP\\\’s worden aangekondigd?

  September/oktober zoals vorig jaar waarschijnlijk. Zal weer een heel evenement worden met de nieuwe iPhone, iPads, MacBook Pros en nieuwe Mac Pro. Ik zie dat retina eerder voor een Cinema Display dan voor iMacs, die willen ze volgens mij nog een beetje betaalbaar houden voor de gewone consument.

  Bedankt, ik hoop in september

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Als je het omrekent krijg je een ppi van rond de 220 en dat is mogelijk voor een 27-inch retina beeldscherm.

  Ik reken hier echt op, want ik was nog van plan om mijn eerst Mac aan te schaffen in dit jaar. Maar voor de zekerheid wacht ik nog maar even af. Anders neem ik wel een Haswell-processor MacBook Air.

 • Profielfoto
  G-Force

  Sinds wanneer geeft Apple traditioneel de wallpaper vrij na de introductie van een nieuwe versie van OS X? Ik kan me niet herinneren dat Apple die eerder zelf heeft vrijgegeven.