Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 24 juni 2013

KLM vliegt 5000 iPads in

Het is al langer bekend dat de iPad ook bij vliegtuigmaatschappijen gretig aftrek vindt. Zo besloot American Airlines vorig jaar om de papieren boekwerken van piloten te vervangen voor iPads en zag Quantas er een geavanceerd en betaalbaar entertainmentsysteem voor passagiers in. Ook Neerlands trots heeft het licht inmiddels gezien: KLM gaat over op de iPad.

In een persbericht maakt KLM vandaag bekend begonnen te zijn met de uitrol van een grootschalig iPad-project. Daarbij krijgen alle piloten en senior cabinepersoneel een iPad van de zaak. In totaal gaat het om 5000 stuks. Het is de bedoeling dat passagiers er meer service mee geboden kan worden en dat vluchten er efficiënter en goedkoper mee worden uitgevoerd.

Volgens KLM kan cabinepersoneel sneller informatie opvragen die meer up-to-date is, dankzij de iPad. Zo krijgen passagiers meer up-to-date informatie, bijvoorbeeld over overstaps of gatewijzigingen. Ook is de passagierslijst op het apparaat doorzoekbaar. Piloten hebben met de iPad een extra hulpmiddel bij de vluchtuitvoering in handen. Omdat vluchtplannen nu eerder gedeeld kunnen worden zijn piloten sneller in staat om besluiten te nemen voor en tijdens de vlucht. Daarnaast wordt de iPad gebruikt om pre-flight checklists af te werken en te versturen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle benodigde paperassen van het personeel aan boord overbodig worden door de iPad, zo meldt KLM’s directeur Peter Hartman.

In economisch moeilijke tijden is het van groot belang om te blijven investeren en innovatie en duurzaamheid speelt bij KLM een belangrijke rol. Als uiteindelijk al het papier dat onze crew nu meeneemt aan boord vervangen kan worden door de iPad, bespaart dit veel gewicht en dus ook brandstof.

Het grootschalige iPad-project van KLM is het vervolg op een succesvolle pilot waarmee in 2011 gestart is. Daarbij kregen ongeveer honderd piloten, stewards en stewardessen de kans om met een iPad aan boord te werken. De iPad bleek al snel omarmd te worden door het personeel en werd zelfs ‘de grootste innovatie sinds de matrixprinter’ voor de luchtvaart genoemd.

KLM denkt nu nog enkele maanden nodig te hebben om alle iPads onder het personeel te verspreiden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
KLM vliegt 5000 iPads in
Sluiten