Guido
Guido Nieuws 10 juni 2013
Leestijd: 6 minuten

iOS 7: plat design, rijker kleurpalet, vernieuwde apps

Apple heeft tijdens de 24e WWDC de nieuwste versie van haar mobiele besturingssysteem gelanceerd: iOS 7. Voor het eerst nam Jony Ive de look & feel van iOS voor zijn rekening. En dat is te merken. De skeuomorfische vormgeving heeft plaatsgemaakt voor een flat design verrijkt met een nieuw kleurpalet. iOS 7 brengt diepte en orde.
Flat design
Het meest in het oog springende detail is de plattere vormgeving, het zogenaamde flat design. Er gingen al geruchten dat het nieuwe iOS een minimalistische uitstraling zou krijgen. Deze werden tijdens de keynote dus bevestigd. Je ziet minder gloss en schaduw dan voorheen. Het skeuomorphische design is weg. Zo zie je geen groen vilt meer in Game Center. Apple heeft alle iconen voorzien van een nieuw ontwerp op basis van een nieuw kleurenpalet.

Diepte: Lagen en 3D-effect
Ondanks het flat design heeft Ive toch diepte weten te creëren in iOS 7. In de vormgeving wordt veel gebruikgemaakt van lagen. De transparantie van de lagen zorgt ervoor dat je beter weet waar je je bevindt in de apps en zorgt voor diepte en levendigheid. Tegelijkertijd zorgt het gebruik van lagen voor orde. Daarnaast reageert het scherm op jouw positie. Hierdoor ontstaat een 3D-effect en dus veel diepte.

Tijdens de keynote werden 10 nieuwe en vernieuwde apps uitgelicht:

10 vernieuwde apps in iOS 7

Control Center
Nieuw in iOS 7 is Control Center. Door vanaf onder naar boven te swipen krijgt je Control Center te zien. Daar kun je bij Airdrop, wifi en vele andere apps.

Multitasking
iOS 6 bevatte natuurlijk al multitasking, maar Apple heeft deze functionaliteit in iOS 7 naar een nieuw niveau getild. Multitasking is er nu namelijk voor alle apps en met verbeterde batterijduur. Door de intelligentie van iOS 7 worden veelgebruikte apps als zodanig herkend. Het besturingssyteem zorgt ervoor dat deze apps up-to-date zijn als je ze weer opent. De updates van de app vinden dus plaats op de achtergrond. Daarnaast is de weergave vernieuwd. Door te dubbelklikken op je home button navigeer je tussen openstaande apps.

Safari
De browser van Apple heeft een nieuwe fullscreen vormgeving. Daarbij kun je door van boven naar beneden te vegen terecht bij je zoekbalk. Ook de verschillende openstaande tabs worden niet meer naast elkaar weergegeven, maar onder elkaar. Waardoor je vernieuwd kunt scrollen in een strakkere vormgeving. Net als in OS X Mavericks is ook Safari in iOS 7 voorzien van Safari Keychain. Op die manier hoef je niet meer al je wachtwoorden te onthouden. Safari en iCloud doen dat voor je, en volledig encrypted.

Safari met vernieuwde fullscreen weergave

Airdrop
Airdrop heeft zich van OS X ook verplaatst naar iOS 7. Zo kun je eenvoudigweg bestanden, zoals foto’s, delen met je vrienden en familie. Maar ook tussen verschillende devices, dus van iPhone naar iPad of Mac en vice versa. Dat gebeurt snel en encrypted.
Airdrop wordt ondersteund door iPhone 5, iPad mini en de 4e generatie iPad.

Camera app
De camera-app is net als alle andere apps voorzien van een nieuw Ive-sausje. Nieuw zijn het gebruik van filters. Heb je weer iets moois op de digitale gevoelige plaat vastgelegd? Met een druk op de knop kun je de sfeer en het gevoel van je foto aanpassen door middel van filters. Kortom, Instagram heeft er een nieuwe concurrent bij.

De Camera en Foto’s App

Foto app
Bij Apple waren ze er zelf ook mee bekend: je Foto app die er erg rommelig en ongeordend uitziet. Met de nieuwe app wordt meer structuur gecreëerd. Foto’s worden ingedeeld in ‘Moments’ en voorzien van locatie en datum. Zo kun je makkelijk navigeren door momenten, maar ook door te categoriseren op jaartal. Dit herkennen we natuurlijk van iPhoto op de Mac. In de jaarweergave kun je het foto-overzicht ingedrukt houden en in een preview door de verschillende foto’s navigeren.

Foto’s zijn direct te delen via Airdrop, Mail, iCloud, Twitter en Facebook. Ook bestaat er Shared Stream, waarmee anderen de foto’s kunnen bekijken die je samen deelt.

Siri
Naast het nieuwe uiterlijk van Siri is de app ook voorzien van een vernieuwde vrouwenstem en heeft Apple een mannenstem toegevoegd. Daarnaast is Siri slimmer geworden. Het kan je laatste voicemail afspelen, helderheid aanpassen en bluetooth inschakelen. Twitter en Wikipedia zijn geïntegreerd. Ook zoekresultaten van Bing en foto’s zijn makkelijk op te roepen. De vernieuwde Siri is beschikbaar in Engels, Frank en Duits. Andere talen komen later dit jaar.

Siri: slimmer en mannelijker

iOS in the Car
Dat de mobiele devices in steeds meer contexten worden gebruikt is duidelijk. Apple zorgt er nu ook voor dat iOS onderdeel wordt van je auto en onderdeel wordt van het scherm in je auto (als je die tenminste hebt). Zo kun je volledig handsfree telefoneren, muziek afspelen en navigeren via de Kaarten app door gebruik te maken van Siri. iOS wordt door enkele autofabrikanten ondersteund in 2014.

App Store
De App Store heeft een update gekregen. Apps worden makkelijker doorzoekbaar op leeftijdscategorie en zal dus erg populair worden onder ouders van jonge kinderen. Ook kun je apps zoeken op basis van locatie. Ben je in een bepaalde stad dan zullen apps worden gesuggereerd die daarop van toepassing zijn. Ook worden apps nu automatisch geüpdatet en zul je dus geen last meer hebben van een rood bolletje op het icoon van de App Store.

Muziek App en iTunes Radio
Als vaste app op je iDevice is de vormgeving van de Muziek App ook onder handen genomen en is iTunes Radio toegevoegd. In de Muziek App worden afbeeldingen van artiesten nu toegevoegd. Video’s en muziek van iTunes en iCloud komen direct in je bibliotheek. Als je je iPhone in landscape houdt dan kun je door de vernieuwe weergave van albums heen scrollen.

Nieuw is iTunes Radio dat vooral is bedoeld om nieuwe muziek te ontdekken. Je kunt muziek delen met anderen en zelf een radio station creëren op basis van je muzikale voorkeur. iTunes Radio is gratis met advertenties of advertentievrij met een abonnement op iTunes Match. iTunes Radio zal eerst beschikbaar zijn in de VS en pas later in andere landen.

iTunes Radio: de nieuwe manier om muziek te ontdekken

Overige features
Tot slot is er nog een aantal andere vernieuwingen. Zo heb je de mogelijkheid tot hoge kwaliteit audiogesprekken via wifi met FaceTime audio. Notification sync zorgt ervoor dat als je eenmaal een notificatie hebt verwijderd, je deze niet meer hoeft te verwijderen op je andere device.

Met Activation Lock weet je zeker dat je device blokkeert indien iemand deze heeft gestolen. Als een dief Find my iPhone verwijdert, dan kunnen ze nog steeds niks met je device, omdat ie blokkeert.

Beschikbaar vanaf?
Voor ontwikkelaars is iOS 7 bèta vanaf vandaag beschikbaar voor iPhone. Bèta voor iPad wordt in de komende weken uitgebracht. In het najaar is iOS 7 beschikbaar voor iedereen en wordt ondersteund vanaf iPhone 4 en iPad 2.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
iOS 7: plat design, rijker kleurpalet, vernieuwde apps
Sluiten