Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 30 juni 2013

Hoera! De iPhone is 6 jaar geworden

9 januari 2007 was de dag waar Steve Jobs twee en een half jaar naar uit had gekeken. Tijdens MacWorld van dat jaar presenteerde hij de iPhone aan een dolenthousiast publiek. In de VS startte de verkoop op 29 juni 2007. Daarmee is de iPhone dit weekend 6 jaar geworden. Hoera!

Duizenden mensen gingen voor Apple Stores in de VS zitten om als een van de eersten een iPhone te bemachtigen. De eerste iPhone was verkrijgbaar met 4 en 8GB opslagruimte. Het fenomeen “overnachten bij een Apple-store” is ongeveer tegelijk met de iPhone uitgevonden. Ondanks de hype en lange rijen voor de Apple Stores was niet iedereen enthousiast. Een terugblik.

Eerste gerucht uit 2002
Het eerste iPhone-gerucht dat op OMT gepost is, komt uit 2002. Apple zou de domeinnaam iPhone.org in handen hebben. Toenmalig redacteur Adriaan deed research. In 2006 werden er steeds meer aanwijzingen gevonden. OMT-redacteur Koen was er zeker van dat de iPhone geen compleet nieuw apparaat, maar een accessoire voor de iPod zou worden. In het begin van 2007 was het eindelijk zo ver.

Scepsis
Na 6 maanden hype, kamperende Amerikanen voor de Apple Stores en blogs die er niet over uitgeschreven raakten, was er toch flink scepsis. Een iPhone kost minimaal 500 dollar, en dan zat er niet eens Office-integratie, UMTS, een toetsenbordje met plastic knopjes, GPS, Adobe Flash of ruimte voor films op. Bij Tweakers.net wisten ze het wel, die iPhone zou niets worden. Ook Microsoft CEO Steve Ballmer vond het niets. Boy, were they wrong.

Naar Nederland
Voordat de iPhone in Nederland beschikbaar was, had OMT de iPhone al enige tijd in bezit. Helaas was er niets met het apparaat mogelijk, want Amerikaanse simlock. Enkele maanden nadat de iPhone verkrijgbaar was, slaagden hackers erin een unlock-tool te maken. Vanaf 11 juli 2008 was de iPhone 3G dan eindelijk verkrijgbaar in Nederland, alleen via T-Mobile.

Revolutie
Terugkijkend kunnen we stellen dat Apple met de iPhone een revolutie heeft ontketend. Google was ook in 2007 ook al druk bezig met een smartphone OS. Android leek enkele maanden nadat de iPhone was aangekondigd echter meer op Symbian of Blackberry. De revolutie is door de iPhone begonnen.

Sinds de eerste iPhone in 2007 over de toonbank ging, is een hoop gebeurd. Wij ontkurken de fles en kijken uit naar de komende 6 jaar. Cheers! In welk jaar kocht jij je eerste iPhone?

Reageer op artikel:
Hoera! De iPhone is 6 jaar geworden
Sluiten