Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 17 juni 2013

Foto toont gamecontroller voor iPhone

Op Apple’s World Wide Developer Conference werd vorige week bekend gemaakt dat iOS 7 ondersteuning biedt voor game controllers. Tijdens een speciale sessie werd dieper ingegaan op het framework dat Apple hiervoor ontworpen heeft. Ook maakte het bedrijf bekend dat een aantal hardwaremakers al bezig is met de ontwikkeling van een iOS game controller. Vandaag lijkt een prototype van één van die fabrikanten al op een foto vastgelegd te zijn.

De website Kotaku heeft een foto geplaatst waarin een gamecontroller van Logitech te zien is. Het betreft een model waar een iPhone of iPod touch met Lightning-connector in geplaatst kan worden. Aan de linkerkant is een richtingknop voor bewegingen naar boven, onder, links en rechts te zien. Aan de rechterkant zijn vier optie-knoppen en een pauzeknop zichtbaar. 

De uitgelekte foto van een Logitech gamecontroller voor iOS.

De lay-out van de opgedoken controller komt overeen met richtlijnen die Apple opgesteld heeft voor third-party controllers. Daarin wordt onderscheid gemaakt tussen twee types: een simpel model waarbij de controller om het iOS-apparaat heen zit (zoals het geval bij de Logitech controller) en een variant waarbij een losse controller draadloos contact maakt met het iDevice. Dit model heeft meer knoppen en joysticks.

Het openstellen van iOS voor controllers wordt algemeen gezien als een belangrijke stap voor het besturingssysteem. Door snellere processors en betere beeldschermen kunnen games op iPhones, iPads en iPod touches steeds meer wedijveren met games op draagbare spelcomputers. Alleen de klassieke bediening met joystick en knoppen was tot nu toe problematisch op de knoploze iOS-apparaten.

Afbeelding uit Apple’s richtlijnen voor iOS-gamecontrollers.

Met het nieuwe controller framework belooft Apple een nog grotere concurrent te worden van Sony’s PSP en Nintendo’s DS. Ook biedt het potentie voor de Apple TV. Mocht dit apparaat (dat ook op iOS gebaseerd is) third-party apps gaan ondersteunen dan wordt het in combinatie met een game controller een laagdrempelige en veelzijdige spelcomputer.

Kortom, genoeg om naar uit te kijken. Voorlopig zal het daar echter ook bij blijven. De eerste game controllers worden immers verwacht in de herfst van dit jaar, samen met de uitkomst van iOS 7.

Iets voor jou?

Reageer op artikel:
Foto toont gamecontroller voor iPhone
Sluiten