‘EU schaft roamingkosten al in 2014 af’

Raymon op 14 juni 2013 34 reacties Laatste door Mr. Dragon

Voor juli 2014 moet er een einde komen aan roamingkosten, dit meldt The Telegraph. Eerder berichtten wij dat het Europarlement van plan was roamingkosten in 2015 af te schaffen. Volgens de Britse krant wil Brussel niet wachten op 2015 en vakantiegangers in 2014 al ontdoen van de hoge kosten voor mobiel gebruik in het buitenland.

Vorige maand maakte Neelie Kroes, Eurocommissaris voor Digitale agenda, haar plan bekend om de hoge kosten voor het gebruik van mobiele netwerken aan banden te leggen. Volgens een anonieme bron van de Britse krant hebben Eurocommissarissen afgelopen dinsdag besloten roamingtarieven versneld af te schaffen.

De datum die vastgesteld zou zijn, is 1 juli 2014. Op deze manier wordt het voor de meeste Europese vakantiegangers tijdens hun volgende zomervakantie al mogelijk om zonder zorgen ook in het buitenland gebruik te maken van bijvoorbeeld mobiel internet op hun smartphone.

Buiten de landsgrenzen maakt een telefoon meestal automatisch verbinding met een lokaal, buitenlands netwerk. Voor het gebruik van deze netwerken brengen providers elkaar kosten in rekening. Hierdoor maken providers nu nog tot 400% winst op bellende en internettende vakantiegangers of zakenlieden.

Raymon is vaste redacteur bij OMT, maar noemt zich liever redactieninja. Ook te volgen op Twitter en wekelijks te horen in de TechSnacks Podcast. Lees meer artikelen van Raymon.

En nu?

34 reacties

Profielfoto

KarelWillem op 14 juni 2013

Perfect. Dat werd tijd.

Profielfoto

MEEUW op 14 juni 2013

En terecht, eigenlijk zouden de top voor de rechtbank moeten staan.
Het is toch belachelijk dat je bij vodafone de 3 keer zoveel betaal omdat je bij vodafone nl abbo hebt. (of t-mobile).
#telecommaffia #kartelvorming

Profielfoto

MacAanZee op 14 juni 2013

Helemaal geweldig! Onze Neelie verdient een standbeeld! Wat zij allemaal voor elkaar krijgt is werkelijk ongelooflijk. Betekent dit nu dat we in feit een Europees abonnement krijgen; een abonnement met Europese grenzen en je dus in heel de EU voor het zelfde geld kunt internetten met je iPhone of iPad. En hoe zit het met het bellen? Geldt het daar ook voor?
Als dat inderdaad zo gaat, dan kunnen we providers uit andere landen ook op de Nederlandse markt verwachten, wat de concurrentie bevorderd en de prijzen ook nog eens flink kan verlagen. Kort geleden werd ook bekend gemaakt dat Nederland het allerduurste land is voor mobiel datagebruik en in sommige gevallen (als ik het me goed herinner) zelfs wel 10x duurder dan in andere EU landen. Ik ben benieuwd of we nu ook één Europees tarief krijgen voor mobiele telefoon en data.

Profielfoto

Maverick9898 op 14 juni 2013

Onze Neelie verdient een standbeeld! Wat zij allemaal voor elkaar krijgt is werkelijk ongelooflijk.

Lol, je gelooft toch zeker niet in die EU propaganda? De hoeveelheid commissarissen is niet voor niets gelijk aan het aantal lidstaten. Elk land krijgt een eigen eurocommissaris zodat elk land denkt dat ze wat bijdragen. Vraag maar aan een gemiddelde Roemeen, Deen of Spanjaard of ze Neelie Kroes kennen. Ken jij de andere 26 (en straks met Kroatië erbij 27) en wat zij doen? Wat zij voor elkaar krijgt is vooral het idee brengen dat zij veel voor elkaar krijgt.

Dit hoeft niet eens op Europees niveau geregeld te worden. Het Nederlands parlement kan binnen een jaar een wet uitschrijven die elke provider in Nederland verplicht geen extra kosten te berekenen binnen de EEG/EER (dus ook Noorwegen, Zwitserland etc). Tevens zou er ook makkelijker gedaan moeten worden over kosten van bellen in Noord-Amerika en Azië, waar Nederlanders veel zaken doen. Daar kan je die bedrijven ook net zo goed aan verplichten. Daar is echt geen eurocommissaris voor nodig. We zouden eens wat minder lui moeten worden in dit land en onze vertegenwoordigers aan moeten spreken op dit soort dingen….maar helaas zo zijn we niet! ‘The price of liberty is eternal vigilance’;)….

Profielfoto

sallandsebeer op 14 juni 2013

Ik betaal liever iets meer dan dat de EU alles voor ons moet beslissen.:lol:
Op naar één superstaat.(n)

Profielfoto

District op 14 juni 2013

Die roamingkosten zijn idd te belachelijk, maar ik durf te wedden dat telefoontjes die je in het buitenland pleegt, net als nu, buiten de bundel gaan vallen. Alleen dan voor hetzelfde tarief als een belminuut binnen de bundel.

Profielfoto

ronvgs op 14 juni 2013

Mooi dan stap ik over naar blau.de

Profielfoto

jeroentje op 14 juni 2013

We zullen wel zien dat de telco’s de prijzen van de abonnementen weer omhoog zullen gooien. Ze naaien ons links of rechts om

Profielfoto

/dev/enschede op 14 juni 2013

Mooi, maar eigenlijk is dit nieuws al achterhaald. Voor iOS7 is IEEE802.11u aangekondigd en dit staat voor een techniek die wereldwijd roamen over wifi kan automatiseren.
Je telefoon ziet een 802.11u wifi access point en vraagt aan het access point voor welke providers het point roaming verzorgt. Dit kan een lange lijst zijn en er zullen ongetwijfeld ook ‘open source’ providers bij komen. Dan gaat al je verkeer, voice en data, over wifi en heb je dus helemaal geen roamingkosten en databundels issues meer.
Het is te verwachten dat deze standaard over niet al te lange termijn in veel access points zal zitten en dan is roaming bijna geen issue meer. Alleen nog als je echt mobiel bent.

Profielfoto

Baron Van Dedem op 14 juni 2013

Goedzo Neelie, jij bent de enige politici die naar mijn idee met de tijd mee gaat. Lekker doorgaan met grote tech bedrijven pesten. Hopelijk zien we nog veel goede dingen van haar in de toekomst.

Profielfoto

Imade op 15 juni 2013

Als Neelie echt tech bedrijven wilt pesten, dan mag Neelie ook Apple aanpakken omdat Apple geen andere standaard browser dan Safari toestaat op iDevices.

Profielfoto

k-the-ripper op 15 juni 2013

@Imade
A) Neelie gaat daar niet (meer) over
B) Je kan heel makkelijk een ander browser op je iPad/iPhone installeren. Staan gewoon in de App Store.

Profielfoto

Festen op 15 juni 2013

Wat een geweldig nieuws! En de providers zullen de kosten van de reguliere abonnementen natuurlijk niet verhogen om de gederfde inkomsten aan te vullen. Nee, die Telco’s leveren graag een percentage van hun marge in. Gratis geld bestaat toch! (En de volgende keer niet zeuren als de abo’s voor de nieuwe iPhone weer met 20% zijn gestegen)

Profielfoto

puccini op 15 juni 2013

Wat kan er toch snel iets geregeld worden daar in Brussel, zou het er misschien mee te maken hebben dat het gros van de dames en heren europarlementariërs veel naar huis bellen ?;-)
Met andere dingen zijn ze bij mijn weten niet zo snel !;-)

Profielfoto

BDM STUDIOS op 15 juni 2013

HULDE aan #NELIE!!!

Profielfoto

Gastonw op 15 juni 2013

Nu is iedereen blij, maar niemand denkt na bij het feit dat hierdoor bellen / internetten een stuk duurder wordt. Providers moeten érgens hun winst vandaan halen, dus op het moment dat dat niet uit de roamingopbrengsten komt, tja, dan gaan gewoon de abonnementsprijzen weer omhoog he!

Profielfoto

MichaelB op 15 juni 2013

Hopelijk maakt dit het ook mogelijk om in het buitenland een contract te kunnen afsluiten, want roaming is er toch niet meer. Het maakt dan voor de kosten ook niet uit waar in Europa gebeld wordt!

Overigens worden die zogenaamde roamingkosten die providers aan elkaar berekenen zouden veelal met gesloten beurs gedaan. Immers kunnen die kosten over en weer tegen elkaar weggestreept worden.

Stukje van iemand op Tweakers:
“Bij roaming word alleen air time in rekening gebracht en vaak ook eens tegen elkaar weg gestreept.

Als je in het buitenland belt word er via cammel een soort van vpn met nederland op gebouwd zodat alle gesprekken die je maakt voor de provider lokaal zijn. Waar door de kosten voor je eigen provider het zelfde zijn als in Nederland.
http://en.m.wikipedia.org/wiki/CAMEL_Application_Part

De Air time ( gebruik van radio netwerk)
Deze kosten hebben providers over en weer en worden dan ook vaak tegen over elkaar weg gestreept.

Het gebruik van radio netwerk is door cammel zonder kosten voor het gebruik telefoon netwerk omdat alle gesprekken door je eigen provider zelf af gehandeld kunnen worden

De buitenlands provider handelt al zeker 10 jaar de gesprekken niet meer af om ze dan via je eigen provider in rekening te brengen.

Roaming is 100 procent winst”

Dat zou de markt wel openbreken, want dan kan je ook bij de prijsvechters uit bijv. Oostenrijk een contract afsluiten:smile:

Profielfoto

Imade op 15 juni 2013

@k-the-ripper

Bij veel apps start nog steeds Safari, terwijl ik het liefst met Chrome werk omdat die sneller en fijner werkt.
Zelfs op mijn macbook start Safari nooit op.

Profielfoto

Baron Van Dedem op 15 juni 2013

@imade

Je kunt ook gewoon een android telefoon nemen.

Profielfoto

Imade op 15 juni 2013

@Baron – Hoezo zou ik dan direct naar android moeten gaan?
Ik zal wel toegeven, dat als Apple dit dictatoriaal beleid doorzet wel gebeurd overigens.

Profielfoto

istanley op 15 juni 2013

Helemaal mee eens met @Baron Van Dedem, Neelie Kroes snap het ter minste. idd zij is de en enige politici die met de tijd mee gaat.

Profielfoto

MEEUW op 15 juni 2013

En ze is de enige politici die uberhaupt (echt) iets doet…
Wat was het laatste “belangrijke” besluit in den haag? Het rokers beleid in cafe’s waar we ons massaal niet aan houden.

Profielfoto

k-the-ripper op 15 juni 2013

@Imade
Dus in je eerste post beweren dat Apple geen andere browsers toestaat om vervolgens als dat statement onderuit gehaald wordt doodleuk te beweren dat Chrome sneller start…..
Had je dus de eerste keer je snater kunnen houden.:)
En wat je op de MacBook allemaal doet is niet relevant voor dit topic.

Profielfoto

Imade op 15 juni 2013

Dus in je eerste post beweren dat Apple geen andere browsers toestaat om vervolgens als dat statement onderuit gehaald wordt doodleuk te beweren dat Chrome sneller start…..
Had je dus de eerste keer je snater kunnen houden.
En wat je op de MacBook allemaal doet is niet relevant voor dit topic.

Ik bedoelde dus als standaard browser… dus waar je ook maar op een link klikt, dat dus automatisch Google Chrome zou starten.
Ik heb namelijk een hekel aan Safari.

Profielfoto

maconly op 15 juni 2013

Ik zie liever dat de eu afgeschaft wordt.

Profielfoto

Davidv op 15 juni 2013

hier ben ik echt heel blij mee!!
Ongelofelijk dat de telecom providers 400% winst maakte, dat is toch belachelijk.

Profielfoto

maconly op 16 juni 2013

alle telecom providers zijn asociale schoften.

prettig vooruitzicht dat deze aasgieren over 10 jaar allemaal verdwenen zijn .

Profielfoto

mroffbeat op 16 juni 2013

i love #neelie .. zo wil ik ook mijn oude dag verslijten, strijdend!!

Profielfoto

Soulshaker op 16 juni 2013

Ik zie liever dat de eu afgeschaft wordt.

Hear hear ! Tijd dat die ondemocratisch ultra kapitalistisch monster plaats maakt . Of tenminste tot op de wortel toe hervormd word

Profielfoto

Michel Versteeg op 16 juni 2013

Goh d’r komt wat goeds uit de EU

Profielfoto

essiw op 16 juni 2013

Ik zie allemaal vreemde reacties in de richting naar Imade, terwijl hij een goed punt neerzet. Misschien moeten jullie eerst opzoeken wat een standaard browser inhoud. Het gaat er hier namelijk om dat als je ergens een link o.i.d. aanklikt (bijvoorbeeld in de youtube app) dat je iOS apparaat dan direct Safari opent, zonder jou de keuze te geven om in je instellingen aan te passen dat je iOS apparaat dit in een andere browser moet doen zoals Chrome. Zeggen dat iemand voor zoiets maar een android telefoon moet gebruiken is natuurlijk onzin…

Profielfoto

SunKeeper op 16 juni 2013

In iOS7 zie je niet eens meer Safari, alleen nog een webpagina.

En die snelheid wordt bepaald door je device, niet door de app. Dat Chrome op iOS sneller werkt is misschien meetbaar, maar echt niet merkbaar!

Profielfoto

Flimofly 4 jaren geleden

Lol, je gelooft toch zeker niet in die EU propaganda? De hoeveelheid commissarissen is niet voor niets gelijk aan het aantal lidstaten. Elk land krijgt een eigen eurocommissaris zodat elk land denkt dat ze wat bijdragen. Vraag maar aan een gemiddelde Roemeen, Deen of Spanjaard of ze Neelie Kroes kennen. Ken jij de andere 26 (en straks met Kroatië erbij 27) en wat zij doen? Wat zij voor elkaar krijgt is vooral het idee brengen dat zij veel voor elkaar krijgt.

Dat is geen redenering. Het is niet omdat elk land een eigen commissaris heeft (die overigens niet zijn/haar Lidstaat vertegenwoordigt) dat die persoon daar louter voor de schijn zit. Toegegeven, de Commissie beslist uiteindelijk als college, maar in het Publicatieblad (staatscourant EU) kan je elke dag zien welke wetgevende initiatieven ze onderneemt en dat is niet min. De Commissie wordt daarbij nauwlettend op de vingers gekeken door de Lidstaten (comitologie) en het EP.

Dit hoeft niet eens op Europees niveau geregeld te worden. Het Nederlands parlement kan binnen een jaar een wet uitschrijven die elke provider in Nederland verplicht geen extra kosten te berekenen binnen de EEG/EER (dus ook Noorwegen, Zwitserland etc).

Dit is incorrect. Het probleem is natuurlijk dat buitenlandse operatoren kosten aanrekenen aan de Nederlandse operatoren. Politiek is het volstrekt onhaalbaar om de Nederlandse operatoren te dwingen die kosten op zich te nemen, dat zou leiden tot een verstoring van de concurrentiepositie. De Lidstaten zijn overeen gekomen in de EU-Verdragen dat zo’n risico van concurrentieverstoring een goede reden is voor wetgevende actie op EU-niveau (Art. 114 Verdrag Werking EU). Had men dit proberen te regelen met een verdrag tussen staten (buiten de EU om) dan had elke staat een vetorecht gehad en had een oplossing veel langer op zich laten wachten. Zoals iemand hierboven al zei zou dit kunnen leiden tot een Europees abonnement, met grotere afzetmarkt voor operatoren, meer mededinging en gunstig effect op de prijs voor de consument.

Profielfoto

Mr. Dragon op 19 juni 2013

@Maverick9898

Er is toch maar een Eurocommissaris voor Digitale agenda? En als die beweert dat ze de roamingkosten aan banden gaat leggen, maar je er toch vanuit gaan dat ze daartoe ook in staat is?

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?