Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 4 juni 2013

Eerste blik op mogelijk iOS7-ontwerp

Met nog minder dan een week te gaan tot WWDC wakkeren de geruchten over het uiterlijk van iOS 7 aardig aan. Eerder werd al bekend dat Apple-ontwerper Jonatan -Jony- Ive zijn stempel op de nieuwe versie van iOS zal drukken. Bovendien zouden de hoofdelementen van iOS 7 wit en zwart worden.

Het lijkt min of meer vast te staan dat skeuomorphisme zal verdwijnen en dat het geheel platter zal worden. Schaduwrandjes en kleurverloopjes zijn niet iets wat Ive duldt. De WWDC-app en een uitgelekt screenshot van wat mogelijk iOS 7 is, geven ons vandaag een eerste blik op het vermeende uiterlijk van de nieuwe iOS-versie.

Wat verraadt de WWDC-app?
Gisteren bracht Apple de WWDC-app uit. Via deze app kunnen bezoekers van de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie de planning en plattegronden raadplegen. Ook zijn er video’s van de sessies te zien. Sinds 2011 is er veel veranderd. De screenshots hieronder spreken voor zich:

De WWDC 2011-app.
De WWDC 2012-app.
De WWDC 2013-app.

Bovenstaande screenshots laten zien dat Apple al sinds 2012 experimenteerde met een ander design. Let vooral op het enorme verschil tussen 2011 en 2013. De Mail-app in iOS 6 ziet er nog uit als de WWDC-app in 2011, daar zal in iOS 7 waarschijnlijk niets meer van te herkennen zijn.

De verschillen tussen 2012 en 2013 zijn iets subtieler. Er zijn weinig schaduwen meer aanwezig, ook de randjes zijn grotendeels verdwenen. De selectie van een knop onderaan zorgt ervoor dat deze van kleur veranderd in plaats van in een glossy hokje geplaatst wordt. Het  geheel sluit goed aan bij een wit/zwart plat ontwerp.

Eerste gelekte screenshot?
Via iDownloadBlog.com is een screenshot gelekt van wat iOS 7 zou zijn. Het screenshot is iets te vaag en de echtheid is niet te verifiëren. Toch geeft het screenshot, samen met een reconstructie van de iconen die te zien zijn, een indicatie van wat mogelijk iOS 7 is.

Het vermeende iOS 7-homescreen op een testtoestel.

Het is geen erg scherp plaatje. Gelukkig waren een aantal iconen duidelijk genoeg om een reconstructie te maken:

Reconstructie aan de hand van het gelekte screenshot.

De iconen lijken wat groter en de glossy laag lijkt verwijderd. Ook geeft het icoon van de weer-app niet meer standaard 23 graden aan. Wat daarnaast opvalt is het Game Center-icoon, dit lijkt compleet herontworpen. Game Center wordt gezien als één van de hoogtepunten van skeuomorphisme. Compleet met pooltafel-vilt en houten randjes was dit waarschijnlijk de natte droom van voormalig software-designer Scott Forstall, die vorig jaar ontslagen werd. Sindsdien is Jony Ive bezig met het herontwerpen van iOS, ondanks bevestigde Tim Cook dit tijdens een interview bij de D11-conferentie.

Op maandag 10 juni zal Apple tijdens een keynote op het jaarlijkse WWDC-evenement iOS 7 voor het eerst laten zien. OMT doet live verslag van deze keynote, we hebben een video-verbinding met de zaal en doen een uitgebreide voor- en nabeschouwing.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eerste blik op mogelijk iOS7-ontwerp
Sluiten