Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 6 juni 2013
Leestijd: 1 minuut

Chinese Steve Jobs opgestaan

In China maken ze alles na, zelfs complete Apple Stores. Smartphonemaker Xiaomi doet het echter slimmer, alles wat het bedrijf doet lijkt op Apple, behalve de producten. Dat zijn doorsnee Android-smartphones. CEO Lei Jun doet erg aan Steve Jobs denken. Compleet in zwarte polo en een spijkerbroek presenteert hij zijn producten.

Tijdens presentaties staat hij op een enorm podium met een grote projectie van het product. De zaal zit vol met enthousiast publiek dat na praktisch iedere zin, die de CEO met zorgvuldige pauzes uitspreekt, klapt. Helemaal des Apple’s.

Toch lijkt het verder te gaan dan alleen de strategie en stijl kopiëren. Net zoals Steve Jobs, heeft Lei Jun een technologische achtergrond. Hij staat dus niet zomaar een verkooppraatje te houden, maar weet inhoudelijk waar het over gaat. Chinese media omschrijven Xiaomi al als de “Apple van het Oosten”. Het bedrijf maakt -net als Apple- zowel zijn eigen hardware als software. De telefoons van Xiaomi worden geleverd met een eigen Android-variant MIUI.

Dit alles heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. Xiaomi doet goede zaken in China en heeft de ambitie om een wereldwijde speler worden.

Toch klopt niet alles aan de Aziatische Jobs-impersonator. In een gesprek met BNR Nieuwsradio merkt OMT-redacteur Jan David op dat het bij de schoenen fout gaat. De Xiaomi CEO loopt op All Stars, terwijl Jobs op sneakers van New Balance liep. It’s all in the details.
[jwplayer player=”2″ mediaid=”2558453″]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Chinese Steve Jobs opgestaan
Sluiten