Benchmark nieuwe Mac Pro duikt op

Door: Raymon Mens - 16 reacties

Een goede week na de eerste ‘sneak peak’ van de nieuwe Mac Pro, is Apple’s krachtpatser opgedoken in benchmarktool Geekbench. Met een benchmark worden de prestaties van het systeem gemeten en uitgedrukt in een score in punten. De geteste¬†Mac Pro draait op OS X 10.9 Mavericks.

Ondanks dat gespoofte resultaten niet uit te sluiten zijn, lijkt de benchmark authentiek. Het moederbord dat in de resultaten te zien is, is eerder met een verwijzing naar de nieuwe Mac Pro ontdekt in OS X. Ook draait de Pro een versie van 10.9 die nog niet beschikbaar is voor bètatesters.

De computer met de naam¬†“AAPLJ90,1” heeft een 12-core Intel Xeon E5-2697 2.70GHz processor aan boord. Het geheugen is 64GB 1867 DDR3 RAM.

AAPLJ90
De nieuwe Mac Pro scoort 23.901 punten in de vermeende benchmark

De nieuwe Mac Pro scoort 23.901 punten, een oude mid 2012 Mac Pro met eveneens 64GB geheugen en 12 cores scoort met dezelfde versie van Geekbench 22.389 punten.

MacRumours vroeg de ontwikkelaars van Geekbench om duiding bij de resultaten. Wat vooral naar voor komt is een substanti√ęle¬†prestatieverbetering op het gebied van bewerkingen die uitgevoerd worden in single core modus. Ook het geheugen zou aanzienlijk sneller zijn.¬†De overall score komt wat lager uit omdat multi core bewerkingen nog niet altijd vlot gaan. Dit kan volgens de medewerkers van Geekbench¬†duiden op problemen met de koeling.

De score van het prototype moet nog niet als definitief oordeel gezien worden. Intel en Apple zijn waarschijnlijk nog bezig met het optimaliseren van de performance. Officieel is de processor die de Mac Pro bevat bijvoorbeeld nog niet uitgebracht. De Mac Pro komt later dit jaar op de markt.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  phd1975

  Ben meer benieuwd naar de prijs. De score valt nogal tegen vind ik.

 • Profielfoto
  PoloSwelsen

  @phd1975
  Maar dit is zo te zien de 32-bit test. Dan zal de 64-bit test aanzienlijk hoger uitkomen denk ik!

 • Profielfoto
  tarun

  Dat is nog geen 7% sneller dan de mid 2012 Mac Pro. Dat moet sneller kunnen!

 • Profielfoto
  phd1975

  7% is niet interessant genoeg. Ben benieuwd naar de 64 bits test dan.

 • Profielfoto
  Buzz

  Die oude 12-core Mac Pro draait wel 2 CPUs op 3.06 GHz (2×6 cores), in plaats van 1CPU op 2.70 GHz (1×12 cores) voor de nieuwe. Dus dat de nieuwe, ondanks de lagere kloksnelheid en het feit dat het een prototype is toch 7% sneller is dan de oude zegt wel wat over de prestatieverbetering die mogelijk is met de nieuwe architectuur.

  Ik zou trouwens niet weten waarom de 64 bit test een ander resultaat zou geven in de vergelijking met de oude Mac Pro dan de 32 bit test.

 • Profielfoto
  donut

  Het lijkt erop dat de prestaties van de processoren niet elke 3 jaar meer verdubbelen… met dat in het achterhoofd is de aandacht nu gericht op de GPU-kracht. Niet voor niets was de MacPro met dubbele zeer zware grafische kaarten uitgevoerd. Het hangt dus vooral van de software af in hoeverre de GPU wordt betrokken bij de rekenkracht. Is dat het geval dan zal er een grote winst worden geboekt. In de tussentijd zie ik dat mijn oude MacPro 2008 het nog prima doet en zeker niet langzaam is.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ik begrijp dat GeekBench alleen een CPU test is. Ik vind dat je voor een betrouwbare test naar het totale plaatje moet kijken. Er wordt getest met een beta versie van Mavericks, dat kan dus nog alle kanten op gaan.

 • Profielfoto
  klonic

  Waarom een 32bits test? Je gaat een Ferrari toch ook niet met Euro 95 testen? Dan pak je Euro 98!

 • Profielfoto
  marinusvw

  Waarom een 32bits test? Je gaat een Ferrari toch ook niet met Euro 95 testen? Dan pak je Euro 98!

  Omdat voor de geekbench 64bits test je een gekochte versie moet hebben. Ik denk daarom..

 • Profielfoto
  JustThatDutchGuy

  geekbench is volkomen onbetrouwbaar..

 • Profielfoto
  EMB

  Nu hopen op een mooi nieuw schermpje!

 • Profielfoto
  Dieter_31

  ik wil gewoon de prijs weten dat ik al weet wat ik ervoor moet sparen:p

 • Profielfoto
  computer space

  Dat is nog geen 7% sneller dan de mid 2012 Mac Pro. Dat moet sneller kunnen!

  Erger nog: het is trager dan de 2010 Westmere. Die doet 24500 op Geekbench.
  Maar ja, die was op 2.93ghz geklokt, en deze op 2.7. Wellicht een verklaring voor het negatieve verschil.

 • Profielfoto
  iep

  Dat zou er dan eerder op duiden dat die test niet goed is omdat ie het aantal GHz belangrijker vindt dan wat je per Hz daadwerkelijk kunt doen. Het is sinds jaar en dag al zo dat dit laatste meer is gaan spelen dan het aantal GHz.

 • Profielfoto
  mcloud

  Hah mijn pc is nog beter.

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Heb vroeger altijd uitgekeken naar nieuwe G5 en MacPro modellen, maar hoe langer en hoe meer ik erover denk: dat vind ik nu echt erover. Voor mij geen zo’n pedaalemmer. Dat komt niet op mijn bureau. Dan nog liever een iMac. Gelukkig kan ik momenteel nog verder met mijn Westmere 3.33 6c.
  We moeten ons geen illusies maken: die zwarte cilinder zal peperduur zijn en hij is bijna niet uitbreidbaar. Wie dat straks aanschaft zit met nog verschillende andere toestellen op zijn bureau.
  Ik ben een Applefanaat sedert 1992, maar nu heeft mijn enthousiasme een serieuze deuk gekregen.