Statenweg
Statenweg Nieuws 10 juni 2013
Leestijd: 2 minuten

Apple licht tipje van de sluier nieuwe Mac Pro

Is er nog plaats voor een computer die voor alle mogelijke taken is toegerust? Deze vraag wordt vaak gesteld nu de huidige Macs steeds meer worden ontworpen voor specifieke gebruiksmomenten. Vandaag liet Apple doorschemeren dat het de professionals die zich bezig houden met video editing, animeren en ander zwaar werk niet is vergeten. In een ongebruikelijke stap laat Apple ons een kijkje nemen in de toekomst van de Mac Pro voor het komende decennium.

Mac Pro

Het nieuwe design doet futuristisch aan. De zwarte cilindervormige behuizing heeft een handvat aan de bovenzijde en is uiterst handzaam. Het nieuwe ontwerp heeft een volume van slechts 1/8 van de huidige Mac Pro. De 26 centimeter hoge behuizing is gebouwd rondom de unified thermal core. Aan de achterzijde vind je de aansluitpoorten met een viertal USB 3 aansluitingen. De poorten lichten op in het donker. Daarnaast krijgt de Mac Pro de beschikking over 20Gbps Thunderbolt 2 voor het aansluiten van randapparatuur, externe opslag en beeldschermen. Deze verbeterde versie doet de huidige Thunderbolt-standaard verbleken. De snelheid is maar liefst verdubbeld. Het blijft daarbij mogelijk om apparatuur te gebruiken die met eerdere versies van Thunderbolt zijn uitgerust.

Misschien nog wel belangrijker dan het uiterlijk voor de professionele gebruikers zijn de prestaties. De nieuwe Mac Pro wordt uitgerust met state of the art technologie. Zo komt de Mac Pro met de laatste Xeon E5 256-bit processortechniek van Intel met maximaal 12 cores en ECC geheugen. Voor de opslag beschikt het beestje over Flash PCIe-technologie met een leessnelheid van 1.25GBps. Dit is 2,5 keer sneller dan de huidige Flash-opslag en tien keer sneller dan conventionele harde schijven. Ook de grafische prestaties hebben uiteraard een flinke beurt gekregen. Het nieuwe model is uitgerust met AMD FirePro dual GPU graphics. De grafische prestaties zijn daarmee 2,5 keer beter vergeleken met de huidige Mac Pro en bovendien worden vanaf nu 4K-schermen ondersteund.

Momenteel werken de ingenieurs bij Apple hard aan het realiseren van de Mac Pro. De nieuwe krachtpatser zal eind dit jaar verkrijgbaar zijn en volledig samengesteld worden in de Verenigde Staten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple licht tipje van de sluier nieuwe Mac Pro
Sluiten