Apple verwikkeld in rechtszaak om e-books

Door: Jan-Daan Maasland - 0 reacties

De laatste tijd is Apple veel in het nieuws omtrent rechtszaken. De meeste rechtszaken gaan over patenten of problemen met producten. Er zijn echter nog geen rechtszaken voorbij gekomen waarin gesuggereerd wordt dat Apple zich schuldig maakt aan prijsafspraken.

Deze week zal Apple zich in New York verdedigen tegen de beschuldiging over kartelvorming in de e-book industrie. Apple zou samen met 5 uitgevers proberen de prijzen van e-books op te drijven. Op het eerste gezicht lijkt dit een vreemde aantijging, gezien deze markt voor 60% in handen is van Amazon. 

Normaal gesproken verkopen uitgevers hun e-books in bulk aan grote bedrijven, zoals Apple en Amazon. Vervolgens kunnen deze bedrijven de prijzen bepalen en kan er gezonde concurrentie ontstaan waardoor de prijzen omlaag gaan. Dit is het wholesale model. Sommige bedrijven willen een ander model. Apple staat ervoor in dat de uitgevers de prijzen bepalen en de retailers een percentage hiervan krijgen. De prijzen zullen hierdoor overal hetzelfde zijn waardoor prijsconcurrentie nog nauwelijks mogelijk is. Ook zal een e-book dan niet meer 10 dollar kosten, maar 12 of 13 dollar. Dit model staat bekend als agency pricing en vormt een belangrijk onderdeel bij prijsafspraken. Het succes met dit model kan behaald worden als de uitgevers Amazon (marktleider) ervan overtuigen mee te doen.

De prijsafspraken zouden nog in de tijd van Steve Jobs zijn beraamd. De rechtbank heeft ook bewijzen waarmee dit bevestigd kan worden. Dit zijn e-mails van Steve Jobs aan de uitgevers. Zo is er een e-mail van Jobs aan James Murdoch, bestuursvoorzitter bij het moederbedrijf van HarperCollins waarin het volgende staat: 

Throw in with Apple and see if we can all make a go of this to create a real mainstream e-books market at $12.99 and $14.99.”

De kans op een overwinning aan Apple’s kant lijkt klein. De 5 uitgevers: HarperCollins, Hachette, Macmillan, Simon & Schuster en Penguin, hebben er allen voor gekozen om deze zaak af te wikkelen. Apple staat er dus alleen voor. Tevens begint de Amerikaanse overheid geen rechtszaak als de kans op overwinning klein is.

Reacties

0 reacties