Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 17 juni 2013

Apple reageert op PRISM

Apple heeft in een officiële verklaring betrokkenheid bij PRISM ontkend. Apple zegt nooit van PRISM gehoord te hebben tot klokkenluider Edward Snowden twee weken terug een boekje open deed over het aftapprogramma van de Amerikaanse overheid. Apple zegt geen enkele overheid directe toegang te gegeven tot servers. Wel levert het bedrijf in uitzonderlijke gevallen informatie aan overheden en politie.

Volgens Apple heeft het bedrijf in de afgelopen anderhalf jaar 4000 tot 5000 verzoeken gekregen voor inzage in 9000 tot 10.000 Apple-accounts of apparaten. De voornaamste redenen waren het oplossen van criminele zaken (zoals berovingen), het terugvinden van verdwenen personen en het voorkomen van zelfmoorden. Alleen als aan een aantal door Apple gestelde eisen werd voldaan én er een gerechtelijk bevel was is de meest noodzakelijke informatie overgedragen, zo staat te lezen in de verklaring.

Regardless of the circumstances, our Legal team conducts an evaluation of each request and, only if appropriate, we retrieve and deliver the narrowest possible set of information to the authorities. In fact, from time to time when we see inconsistencies or inaccuracies in a request, we will refuse to fulfill it.

Volgens Apple blijft sommige informatie altijd geheim. Zo worden FaceTime-gesprekken en iMessage-berichten versleuteld doorgestuurd van het ene naar het andere apparaat. Deze encryptie kan alleen ontsleuteld worden door deze apparaten is voor Apple dus niet toegankelijk. Ook vragen aan Siri, locatie-gegevens en het gebruik van Apple’s kaartendienst worden niet opgeslagen als bruikbare data.

There are certain categories of information which we do not provide to law enforcement or any other group because we choose not to retain it. For example, conversations which take place over iMessage and FaceTime are protected by end-to-end encryption so no one but the sender and receiver can see or read them. Apple cannot decrypt that data. Similarly, we do not store data related to customers’ location, Map searches or Siri requests in any identifiable form.

Apple’s reactie komt overeen met die van andere bedrijven die genoemd zijn in de PRISM-affaire, zoals Google, Microsoft en Facebook. Geen van allen zeggen ze bekend te zijn met PRISM of informatie af te geven aan overheden zonder individuele verzoeken.

Reageer op artikel:
Apple reageert op PRISM
Sluiten