Apple campus 2 zorgt voor economische groei in de omgeving

6 reacties

Alle grote bedrijven, zoals Apple, Google, Facebook en nog vele anderen, hebben bijgedragen aan de economische groei in Silicon Valley. Silicon Valley is een gebied waarin veel technologiebedrijven gevestigd zitten. Zo zit Apple in het bekende Cupertino. Nu nog op Infinite Loop 1.

Apple publiceerde deze week een rapport over de nieuwe campus. Hierin staat dat de campus een grote economische impact zal hebben op Cupertino en omgeving. Er zullen veel nieuwe banen worden gecreëerd en de lokale overheid ontvangt veel belastinggeld.

Het rapport is opgesteld door Keyser Marston Associates in opdracht van de gemeente Cupertino. Een duidelijke conclusie die uit het rapport getrokken kan worden is dat het nieuwe ‘spaceship’ van Apple een zeer grote invloed zal uitoefenen op de omgeving.

campus2-130604-1
De omgeving profiteert mee

Volgens het rapport wil Apple 7400 nieuwe banen creëren door de overstap naar de nieuwe campus. Op dit moment genereert het technologiebedrijf 8 miljoen dollar (6,11 miljoen euro) aan belastingoverschot. Met de nieuwe campus moet dit 11,2 miljoen dollar (8,5 miljoen euro) worden. 31,7 miljoen dollar (24,5 miljoen euro) moet Apple betalen aan eigendomsbelasting.

Apple zal met de bouw van campus 2 eenmalig investeren in publieke verbeteringen. Het gaat dan om nieuwe wegen, wandelpaden, fietsen en parken. Ook wil het bedrijf 35 miljoen dollar (27 miljoen euro) per jaar investeren in het transportation demand management program. Dit programma focust zich op de huisvesting en vervoer van de werknemers.

campus2-130604-2
Locatie van de nieuwe campus van Apple

Campus 2 zal ongeveer 2 km van het huidige hoofdkwartier liggen. Apple wil 12.000 werknemers verplaatsten naar het nieuwe pand, maar wil ook het oude kantoor op Infinite Loop 1 in gebruik houden. Tim Cook vertelde in februari dat de overstap naar campus 2 in 2016 zal plaatsvinden. Een jaar later dan verwacht.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  MEEUW

  Jaa… Mooi geformuleerd allemaal.
  Opvallende text :”en de lokale overheid ontvangt veel belastinggeld.”:P
  Belasting overschot? Ze betalen gewoon belasting bedoelen ze ?

  Maar de 32 miljoen investeren in nieuwe wegen, wandelpaden, fietsen en parken. Kan je ook weer (als het net als in nederland is) aftrekken van je winst belasting.
  En zo kan je nog wel even door gaan.
  Dus feitelijk is het gewoon met cijfers spelen en schuiven. En op einde zeg Apple : Maar we betalen gewoon belasting volgens de regels.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Juist Meeuw. Mooi samengevat.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Helemaal eens met de bovenstaande reacties. Wil daarbij nog aantekenen dat het ook wel opvallend is dat dit onderzoeksrapport (juist nu de klachten over Apple’s ‘belastingengeweten’ zo prominent zijn) op dit moment naar buiten komen. Riekt mij iets te veel naar een imago-campagne…

 • Profielfoto
  ukkie86

  Ik weet niet wat de belastingwetten zijn in de States, maar die eenmalige investeringen zijn nog altijd meer dan wat het oplevert aan belastingvoordeel. Als ik kijk naar Nederland dan scheelt dat 20-25% aan VPB… wow wat een besparing… Het kost ze nog steeds 75%. Als ze het niet zouden doen zou de maatschappij er voor op moeten draaien.

  Elk groot bedrijf probeert zo min mogelijk belasting te betalen. Daar is ook helemaal niks geks aan. Als bedrijf probeer je zo veel mogelijk winst te maken. Belastingen zorgen voor minder winst. Als je daar op kan besparen is dat toch alleen maar mooi? Regeringen bedenken de spelregels. Wordt er vervolgens gespeeld binnen de spelregels gaan ze moeilijk doen. Zorg dan dat je de spelregels zo aanpast dat er minder mee te spelen valt…

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Die grafieken zien er wel erg MS Excel-lerig uit…. blijkbaar werkt het adviesbureau niet met Numbers.

 • Profielfoto
  fastshifter

  Wat ik niet goed begrijp is dat het pixar gebouw zo ontworpen was dat de medewerkers elkaar altijd tegenkwamen in de centrale hal i.v.m. de onderlinge communictie.

  In dit gebouw moet je letterlijk rondjes draaien om aan de andere kant te komen. Vorm gaat hier boven functie volgens mij. Maar mooi is het zeker.