Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 7 juni 2013

10 jaar WWDC, één overzicht

Sinds 2002 is de jaarlijkse WWDC-conferentie dé plaats waar Apple nieuwe innovaties bekendmaakt. De verwachtingen voor WWDC 2013, die aanstaande maandag zal plaatsvinden, zijn hooggespannen. Voordat we uitgebreid vooruit gaan blikken, blikken we terug. Wat bracht Apple ons op de de afgelopen 10 jaar WWDC?

WWDC 2002: Emotioneel. Steve Jobs begraaft Mac OS 9
Tijdens WWDC 2002 kondigde Apple OS X 10.2 (Jaguar) en QuickTime 6 aan. Ook was er een ceremonie waarin Steve Jobs compleet met doodskist en roos afscheid neemt van Mac OS 9.
WWDC 2003: Webcam, Safari en van 32 naar 64 bit
Iedere bezoeker kreeg een iSight-camera mee, deze werd in 2003 aangekondigd. Ook Safari, iMovie en iDVD zagen het levenslicht. De ‘One More Thing’ was de de PowerMac G5. Hiermee maakte Apple naar eigen zeggen ‘de eerste 64-bit personal computer’.
WWDC 2004: Podcasts, Cinema Display en Microsoft plagen
Rebels: “Redmond, we have a problem”. Tijdens deze WWDC stond OS X 10.4 Tiger centraal. Microsoft kon zijn kopieermachines -volgens Apple- alvast maar beter gaan warmdraaien. iTunes kreeg met versie 4.9 ondersteuning voor podcasts. Ook kondigde Apple een nieuwe lijn aluminium Cinema Displays aan.
WWDC 2005: Aankondiging van overstap naar Intel
In 2002 nam Apple afscheid van OS 9. Tijdens WWDC 2005 stond het afscheid van PowerPC-processors centraal. Ook was er een preview van OS X 10.4 (Tiger) waarin Spotlight een grote update kreeg. Ook maakte Apple bekend dat de iPod 75% marktaandeel had weten te veroveren.
WWDC 2006: De Mac Pro
Apple had geen gras laten groeien over de overstap naar Intel. Tijdens WWDC 2006 was praktisch iedere Mac al Intel based, alleen de PowerMac nog niet. Op het podium kondigde Phil Schiller de Mac Pro aan. Ook werd er nog even een sneer uit aan Microsoft. Vista zou OS X maar na-apen. Mac OS X 10.5 (Leopard) met 64-bit applicatie ondersteuning, time machine, boot camp, front row en photo booth werd aangekondigd, maar zou pas in 2007 uitkomen door de iPhone.
WWDC 2007: Jobs ziet niets in iPhone-apps
Geen nieuwe OS X. In januari van 2007 was de iPhone verschenen, hierdoor was Mac OS X 10.5 vertraagd. Toch blikte Apple vooruit op Boot Camp en meer features die in OS X 10.5 kwamen. Ontwikkelaars hoopten dat Apple tijdens deze WWDC een SDK zou presenteren waarmee apps voor de iPhone gemaakt konden worden. Dat kwam er niet, volgens Jobs waren webapps prima. De One More Thing was Safari voor Windows.
WWDC 2008: iPhone 3G en MobileMe
In 2008 stond de WWDC geheel in het teken van ontwikkelingen op mobiel gebied. De iPhone 3G werd aangekondigd, ontwikkelaars hadden toch een SDK om iPhone-apps mee te maken gekregen. Steve Jobs had de App Store en SDK in maart van 2008 aangekondigd. Nieuw was MobileMe, op het podium omschreef Phil Schiller het als ‘Exchange voor iedereen’.
WWDC 2009: Geen Steve. Wel iPhone 3GS en nieuwe MacBooks
Dat was even wennen, Steve Jobs was de grote afwezige. Gelukkig nam Phil Schiller de honneurs waar. Hij kondigde de iPhone 3GS aan, de s stond voor ‘Speed’. De MacBooks kregen een update, het 13-inch model MacBook met Unibody ging ook tot de MacBook Pro-familie horen. Ook iPhone OS 3.0 en OS X 10.6 Snow Leopard werden aangekondigd.
WWDC 2010: “Switch off your Wi-Fi!!”
Steve Jobs vond het geweldig om terug te zijn. Het ging vooral over Apps en de iPhone. Steve introduceerde de iPhone 4 met Retina Display. De iPhone crashte helaas bij een demonstratie. Steve vroeg voordat hij verder ging met het demonstreren van iBooks en iAds of iedereen even zijn Wi-Fi uit wilde zetten. Alle laptops en tablets moesten op de grond. iPhone OS 4 kreeg een nieuwe naam: iOS 4. De iPad was immers uitgekomen en daar draaide het systeem ook op. De One More Thing was FaceTime.
WWDC 2011: De laatste keer Steve
Het zou de laatste WWDC waar Steve Jobs bij is worden. Voor de laatste keer stond hij op het podium en kondigde iOS 5, iCloud en OS X 10.7 Lion aan. iCloud is de opvolger van MobileMe, deze dienst kwam nooit echt probleemloos van de grond. Met iCloud zou het beter worden, beloofde Steve. De One More Thing was iTunes Match.
WWDC 2012: Siri in het voorprogramma, de eerste keer met Tim Cook
Om het publiek op te warmen, tapte Siri wat moppen. Hierna maakte Tim Cook zijn opwachting op het podium. Hij kondigde een refresh van de MacBook Air en de MacBook met Retina Display aan. Scott Forstall benadrukte nog even de fragmentatie van Android en ging over tot het aankondigen van iOS 6. Deze nu nog meest recente versie van iOS bracht Facebook integratie, Passbook, en Apple Maps.
WWDC 2013: ? ? ? ? ? ? ? ?
Aanstaande maandag zal WWDC 2013 losbarsten. Zoals voorgaande jaren zal Apple ook in 2013 openen met een Keynote. Het is ongeveer zeker dat iOS 7 en OS X 10.9 aangekondigd zullen worden. Dit weekend lees je alles over onze verwachtingen. We zijn ook benieuwd naar jouw wensen en verwachtingen. Vergeet dus niet OMT’s grote WWDC-poll in te vullen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
10 jaar WWDC, één overzicht
Sluiten