Werkende Apple 1 aangeboden op veiling

Door: Raymon Mens - 23 reacties

Het eerste Apple-product ooit was de Apple 1. Deze computer werd verkocht in april 1976. Anno 2013 zijn er nog ongeveer 6 werkende modellen over. Een van deze werkende Apple 1’s wordt in een veiling verkocht. Het apparaat moet €200.000 tot €300.000 op gaan brengen.

De Apple 1 is door Steve Wozniak ontworpen en door Steve Jobs aan de man gebracht. Het was een van de eerste samenwerkingen tussen de twee in de beginjaren van Apple en wordt daardoor als historisch waardevol object gezien. Kopen? De veiling start op 25 mei in Duitsland. Alleen kijken? De verkoper heeft een video gemaakt waar het historische apparaat werkend in te zien is.

Bij de Apple 1 zitten de originele handleidingen, een persoonlijke brief van Steve Jobs aan de toenmalige eigenaar en een casette-interface.

De aanschafprijs van een Apple 1 was in 1976 $666,66, de koper moest dan wel zelf voor een behuizing zorgen. De computer was een volledig afgewerkte printplaat. In de 70’s was dat niet vreemd, de meeste computers waren toen zelfbouw-paketten die de koper zelf nog in elkaar moest solderen. De Apple 1 wordt dan ook als één van de eerste ‘kopen en klaar’ computers gezien.

In november 2010 is de Apple I voor ruim €175.000 te koop aangeboden op een veiling. In juni 2012 werd in New York een werkende Apple I voor €295.900 verkocht.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Geweldig…! Wat een ding! En dat ie nog werkt… Je moest wel een knutselaar zijn in die tijd. Dan hebben wij het maar makkelijk tegenwoordig.

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Nu is het ‘plug and play’, vroeger was het dus ‘solder, install, plug and play’.

  Jammer dat ‘ie zo duur is.

 • Profielfoto
  seek

  Lekker simpel waren die computers toen: Zooitje 74xx(x) chips, een 6502-tje, wat RAM, en nog zo wat. Nog steeds mogelijk om dat zelf te bouwen.

 • Profielfoto
  londemanmp

  Afgelopen vrijdag nog gezien in DWDD University

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  @londemanmp Klopt! Vanavond zullen er ook wel weer wat mooie antiekers staan!

 • Profielfoto
  timmiex

  Komt er nog een OMT Cafe?

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Ik gebruik nog steeds de Apple 1 voor m’n dagelijkse werkzaamheden. Zo nu en denk ik wel eens over een upgrade na, voornamelijk omdat hij geen Flash ondersteund, maar op zich kan ik er nog alles mee wat ik nodig heb.

  Sent from my Apple 1

 • Profielfoto
  THX-1138

  Goed moment om te verkopen. De Apple-hype is net over z’n top heen. Ook dit soort spullen zullen straks flink kelderen in prijs.

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Nu is het \’plug and play\’, vroeger was het dus \’solder, install, plug and play\’.

  Van wat ik me uit die tijd herinner was het meer iets van: solder, install, switch on, smell of burning plastic, switch off, panic, find wrong solder patch, install new burned component, switch on, doesn’t function, switch off, etc. etc.

  Maar als het dan werkte… geweldig. Hoewel je je dan na een dag of twee realiseerde dat je er eigenlijk niet veel mee kon:-)

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Lol.:D

 • Profielfoto
  koen

  Hoe kregen ze foto’s op het cassette bandje?

 • Profielfoto
  Soulshaker

  de koper moest dan wel zelf voor een behuizing zorgen. De computer was een volledig afgewerkte printplaat. In de 70′s was dat niet vreemd, de meeste computers waren toen zelfbouw-paketten die de koper zelf nog in elkaar moest solderen. De Apple 1 wordt dan ook als één van de eerste ‘kopen en klaar’ computers gezien.

  De geschiedenis herhaald zich , met de raspberry pi:D

 • Profielfoto
  nicolaas61

  Wie wat bewaart die heeft wat

 • Profielfoto
  BDM STUDIOS

  Mijn Apple Macintosh M-001 ook maar eens aanmelden bij een veilighuis, toch? Wat doen deze vandaag-dedag?

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Ik heb altijd een stille hoop een dergelijke ‘treasure’ eens te vinden achterin iemands zolder/garage, of op een vlooienmarkt…

 • Profielfoto
  Leo Adank

  Ik hen nog een werkende Apple IIe. Wat kost die dan?

 • Profielfoto
  Leo Adank

  Ik heb nog een werkende Apple IIe uit ’83! Wat kost die dan?

 • Profielfoto
  FastMac

  Historisch gezien leuk, maar wat moet je er mee?

 • Profielfoto
  Hydræ

  Nou, wat je al aangeeft de Apple I is van historische waarde. Voor bezitters en verzamelaars is dit het begin, het Genesis van Apple, en dat alleen al is vaak reden genoeg om zoveel centen te spenderen aan wat anderen als ‘ouwe meuk’ beschouwen.
  .
  Zelf heb ik nog een MSX 1 uit 1984 en een MSX 2 uit 1986. Doe er verder niks meer mee, maar het is onwijs leuk om ze te hebben uit nostalgie. En eens in de zoveel tijd sluit ik ze aan om me weer helemaal terug in de tijd te dromen……. puur genieten…

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Goed moment om te verkopen. De Apple-hype is net over z\’n top heen. Ook dit soort spullen zullen straks flink kelderen in prijs.

  Reken maar van niet. Het gaat over veilingen en daar gebeuren de gekste dingen. En het is ook geen prijs, maar de waarde die het heeft.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Hoe kregen ze foto\’s op het cassette bandje?

  Niet dus, want deze Apple kon geen foto weergeven. Maar in principe maakt het niet uit of de bitjes op een HD staan of cassetteband, het is de zelfde methode: magnetisme in een bepaald patroon.
  .
  Ik had bij mijn Apple ][+ ook een cassetterecorder en daarmee kon je via een speciale radiozender programma’s e.d. inladen. Snel ging dat niet: een tekst-based versie van een Startrek ‘schietspel’ duurde 12 minuten en was nog geen 16k

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Mijn Apple Macintosh M-001 ook maar eens aanmelden bij een veilighuis, toch? Wat doen deze vandaag-dedag?

  Beter inleveren bij het Apple museum.

 • Profielfoto
  MacRidge

  Leuk hoor een mac uit 76. Maar ik had liever een videoband uit 74 waar Nederland alsnog wereldkampioen was geworden.