Waarom Apple geen phablet uitbrengt

Door: Lucas Raggers - 35 reacties

De vraag van Walt Mossberg aan Tim Cook tijdens AllThingsD was een duidelijke. Het is ook een vraag die veel mensen bezighoudt: Waarom brengt Apple geen Phablet uit? Een iPhone met een groter scherm zoals bijvoorbeeld de Galaxy S4 van Samsung?

Mossberg gebruikt in zijn vraag de vergelijking met de verschillende type iPods die Apple verkoopt? Volgens Tim Cook gaat deze vergelijking echter niet op. Iedere iPod is gemaakt voor verschillende toepassingen, voor verschillende type mensen. De iPod nano is ideaal voor gebruik tijdens sporten. De iPod shuffle voor hen die ongecompliceerd muziek willen luisteren met één druk op de knop. De iPod classic voor hen die al hun muziek mee willen nemen.

Kortom, Apple diversifieert alleen als het inhoudelijk een nieuwe doelgroep bedient en een nieuwe betekenis aan het product kan geven. Iedere iPod doet dat. Iedere iPod “serves a different person,” zoals Cook het zegt.

Links een iPhone 5, rechst een phablet iPhone
Links een iPhone 5, rechts een phablet iPhone (foto: Peter Zigich)

Bij telefoons is dit niet per definitie het geval. Een iPhone met een scherm van 5″ is afgezien van de grootte van dat scherm niets meer dan een iPhone met een scherm van 4″. Beiden worden voor dezelfde dingen gebruikt op hetzelfde moment en op dezelfde manier. In dat geval loont het voor Apple niet de moeite om consumenten toch nog een keuze voor te leggen.

Voor de phablet liefhebbers is er nog wel hoop. Tim Cook liet ruimte open voor een 5″ iPhone door te stellen dat eerst een aantal trade offs opgelost dient te worden. Cook somde enkele nadelen op van een groter scherm: kleurverzadiging, witbalans, reflectie, invloed op batterijduur, helderheid en de duurzaamheid. Mocht Apple de technische hordes voor een 5″ iPhone uit de weg hebben geruimd, dan wil Tim Cook er nog wel eens over nadenken. Dat bewijst de iPad mini.

Wat vind jij? Is de tijd rijp voor een phablet iPhone?

Reacties

35 reacties
 • Profielfoto
  MEEUW

  Omdat het woord Phablet al uber stom is ?
  .
  En wat is dat voor nieuwe commerciele OTM trend aan worden: Elk artikel afsluiten met een vraag.

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Inderdaad Meeuw, alle verzamelde data verkopen we voor veel geld aan Apple zodat zij al dan niet een phablet gaan maken. Zo werken die dingen :).

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Lol, die iPhone rechts ziet er echt vaag uit.

  Cook heeft wel een punt. De enige toegevoegde waarde is een groter scherm (en daarbij een groter ‘kijk mij’ factor, hoewel de koning daarvan de iPhone is).

 • Profielfoto
  klonic

  Ik vind een Phablet 3x niks maar er is kennelijk markt voor. Ik denk dat een groter toestel een niet te missen kans is. Sowieso dienen ze daarmee wel degelijk een nieuwe doelgroep, ze dienen dan hen die een Phablet willen! :s

 • Profielfoto
  MEEUW

  Inderdaad Meeuw, alle verzamelde data verkopen we voor veel geld aan Apple zodat zij al dan niet een phablet gaan maken. Zo werken die dingen :).

  Is het dan niet handiger om een poll te houden ;)?

 • Profielfoto
  Robin-m
  MEEUW

  Dan doen ze, naar mijn weten, sinds het nieuwe design van de website ( waarvoor hulde trouwens, ik kan me het oude design ook niet meer herinneren ). Meer reacties > meer activiteit > meer pageviews > meer reclameopbrengsten;) Logisch dus. Ik vind het ook niet vervelend, het houdt een beetje leven in de brouwerij:)

 • Profielfoto
  Pim Hienkens

  Ik vind het wel een goed idee zo’n phablet. Vooral wanneer de iWatch komt en dan in combinatie met een oortje kan het voor allerlei mensen die inspecties moeten doen een ideale combinatie zijn lijkt mij. Ook voor vertegenwoordigers die bij voorbeeld prijzen in prijslijsten moeten opzoeken. Hete grootste voordeel van een phablet is natuurlijk het grotere scherm. Als je dingen in lijsten moet opzoeken of langere stukjes onderweg moet lezen, kan dat best een groot voordeel zijn terwijl de nadelen weg genomen worden door die andere accessoires. Nu moet je naast je iPhone vaak ook je iPad mini meenemen. It’s nice to travel light.

 • Profielfoto
  maconly

  natuurlijk is een grotere iphone wenselijk, want een factuurtje maken bij de klant op een iphone is kut.

 • Profielfoto
  knekkie

  @maconly

  whahah daar heb je gewoon een Laptop voor hoor. of je iPad. Maar ja die gaan weer niet in je broekzak. hmmm ik snap je dilemma.

 • Profielfoto
  Rickje

  Ik wil van me leven niet rondlopen met zo’n 5″ ding wat niet in me broek past. Ik zie het nu al bij die samsunggebruikers, wat een joekels. Nee bedankt, in mijn broek is maar plek voor 1 joekel en daarnaast past nog een iPhone 4″. Klaar.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Heerlijke reacties weer. Winnende reactie is Maverick9898: de iPhone is al Koning “kijk mij”. Maar natuurlijk is er wel markt voor een groterd. Alle patsers willen een groterd. Ik ook.
  En heel goed dat Cook dat lijstje paraat heeft, je wil inderdaad geen trade offs. De mini was ook geen trade off: die was perfect, en loopt ook als een tierelier.

 • Profielfoto
  Smon

  Dit lijkt nog wel het meest op wat Nokia in 2007 zei, toen Nokia marktleider was. De iPhone werd destijds aangekondigd met een 3.5″ scherm, wat in de tijd ontzettend groot was.
  ˌ
  Nokia zei dat ze niet geïnteresseerd waren in het maken van een grotere telefoon, omdat dat ten koste zou gaan van battery life, ease of use, etc.
  ˌ
  Apple zegt nu eigenlijk precies hetzelfde over grotere telefoons… ik hoop dus voor Apple dat ze niet dezelfde fouten gaan maken als Nokia en “ignorant” worden.

 • Profielfoto
  iFlorens

  Ik vraag me sowieso af hoe ze dat gaan doen qua scherm indeling. De iOS iets groter, maar niet zo groot als de iPad, heeft denkik niet veel extra nut. Bij samsung heb je widgets en dergelijke, bij de iPhone niet. Zoals op deze screenshot ziet het er dan denkik vooral een beetje lomp en overvol uit. Ze zullen er vast wel wat op verzinnen, maar dan moet er denkik nog wel wat veranderen in het uiterlijk van iOS. Meer variatie misschien

 • Profielfoto
  pippen2

  Ik snap echt niet waarom sommigen zo’n grote telefoon willen. As ik iemand met zo’n joekel zie, beschouw ik het eerder als debiel en onnodig dan dat het iets met aanzien te maken heeft. Ik heb dan de neiging om die persoon uit te lachen. Wil je dingen op een groter scherm doen, dan heb je de iPad. Onderweg is een groter scherm juist onhandig. Een telefoon met een groot scherm is precies alles net niet. En daar doet Apple nooit aan.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Waar het heen met deze wereld? Mobieltjes horen klein te zijn en tablets horen redelijk groot te zijn. Nu willen mensen in Amerika een combinatie van die twee om waarschijnlijk geld te besparen. Nou, ik zeg je: iOS phablets gaan niet werken, want het is geen Android. Bij Android zijn alle apps en elke native android apps, denk ik, hetzelfde. Apple zei al dat die apps uitgerekt en zonde van de ruimte is. Dus de ervaring op ieder Android apparaat zal dus waarschijnlijk hetzelfde zijn. Maar gelukkig is iOS zo niet.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Ik heb een vriend van 2,06 meter en hij heeft een Samsung note2. Als je dat vergelijkt met een gemiddelde persoon met een iPhone, lijkt het best wel normaal. Lol.
  Maar wat echt niet uit ziet, is als je rond de 1,6 meter of kleiner ben, dat een phablet NIET uit ziet. Je lijkt dan op een dwerg of op iemand met een groeiprobleem.

 • Profielfoto
  Festen

  Het is vrij eenvoudig, als er op de markt van phablets veel verdiend gaat worden (en sommige studies wijzen in die richting), brengt Apple er eentje uit. Hetzelfde gold voor een kleinere iPad, hoewel Steve “daar moet je je vingers voor bijvijlen” Jobs beweerde dat zo’n iPad mini nooit zou kunnen. Apple is in de eerste plaats een bedrijf dat veel geld wil verdienen, dus ieder principe is gewoon te koop.

  Als je meer met je telefoon veel browst en weinig belt, is zo’n groter scherm gewoon handig. Ik heb heel wat vakanties met een iPhone 3GS doorgebracht, en dan is browsen en mailen geen pretje.

 • Profielfoto
  Romper

  Quote:

  ,Maar wat echt niet uit ziet, is als je rond de 1,6 meter of kleiner ben, dat een phablet NIET uit ziet. Je lijkt dan op een dwerg of op iemand met een groeiprobleem’

  Nou, nou,dat zijn nog’s wereldse problemen….
  4,5″ will do, dat is dan ook de max. Blijft nog net handzaam en is nét dat stuk praktischer qua bediening; ga’k voor…….

 • Profielfoto
  bangbangsystems

  Op dit moment gebruik ik een Ipad-mini, samen met een Iphone5. Ik doe de nodige productieve activiteiten op mijn Ipad (Mackie DL1608 besturen, Facturen produceren, Begrotingen maken voor evenementen, Editen van simpele video-spots in Garageband en Imovie. Contracten opstellen. Beats maken in Cubasis enz).

  Ik zou een grotere Iphone wel een winst vinden. Op dit moment werk ik helemaal in het IOS ecosysteem. Wil dan ook niet overstappen naar Android. Ik zei iedereen om me heen. Als er een kleinere Ipad zou komen, ik die direct zou aanschaffen. Ik zie het wel een uitkomst als ik met 1 device op pad zou kunnen gaan.

  Maar ik geloof er heilig in als het marktaandeel van Apple drastisch gaat verminderen. En er heelveel Phablets verkocht worden door de concurent. Dan hobbelt Apple er wel achteraan. Dit is duidelijk een geval van “de wet van de remmende voorsprong” waar Apple op dit moment aan leidt. Hahahahaha

  Komt goed… Als Samsung nou zijn best blijft doen. En heelveel Phablets verkoopt. Dan krijg ik mijn “Iphone XL” nog wel van Timmie.
  ;-)

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Ik vind mensen met zo’n lompe telefoon altijd voor lul staan. Je gaat ook niet met een tablet bellen. Mensen die met een phablet (dom woord trouwens) bellen, vind ik het zelfde als mensen die foto’s maken met een iPad. Gewoon niet doen.

 • Profielfoto
  throttlemeister

  Voor de phablet liefhebbers is er nog wel hoop. Tim Cook liet ruimte open voor een 5″ iPhone door te stellen dat eerst een aantal trade offs opgelost dient te worden. Cook somde enkele nadelen op van een groter scherm: kleurverzadiging, witbalans, reflectie, invloed op batterijduur, helderheid

  Tim, je mag mijn Note 2 wel even lenen hoor: 5.5″ scherm met betere kleuren en witbalans, minder reflectie dan mijn iPhone 4, grotere helderheid dan mijn iPhone 4 en gaat langer mee op een accu lading.

  :razz:

 • Profielfoto
  BoniMacX

  Steve Jobs wou geen kleinere iPad, Tim Cook wil geen groter iPhone. Laat de laatste dan maar ook overlijden, dan komt er wel een grotere iPone!
  Volgens mij zijn ze alvast de boot aan het missen. Ik zie de éne na de andere Samsung Galaxy 4S opduiken in mijn omgeving.

 • Profielfoto
  Diastro

  Mooie achtergrond op die iPhone renders.
  Iemand toevallig een linkje?

 • Profielfoto
  murdock1

  Ik ben voorstander van een scherm dat even groot is zoals een Galaxy s4. Ik vind het scherm van de 5 beetje klein .

 • Profielfoto
  Hydræ

  Is er geen Bluetooth oortje op de markt die je kunt ‘pairen’ met je phablet zodat je niet voor gek loopt met zo’n ding aan je hoofd.
  .
  Buiten dat… Nee sorry, geen phablet voor mij. iPhone voor het bellen en makkelijk in je zak, en de iPad voor het browsen mail en apps gedoe op een wat groter scherm.

 • Profielfoto
  H.deweg

  Vreemd dat argument dat ze denken dat er geen markt voor is. Samsung kwam er tot zijn eigen verbazing achter dat die Note als een gek verkocht. Ik durf te zeggen dat wanneer Apple een grote telefoon presenteert, dat die belachelijk goed zal verkopen. Zeker wanneer ze er dan ook nog bij zeggen dat ze iets nieuws hebben uitgevonden.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Waarom Apple wel een phablet uitbrengt!
  .
  Cook heeft dus blijkbaar niet specifiek gezegd dat een iPhone met zo’n mini-tablet achtig formaat er niet komt – om maar even dat superlelijke woord te vermijden. Het zou ook bijzonder kortzichtig zijn om te vinden dat een iPhone met groter scherm niets toevoegt aan aan de iPhone. Natuurlijk is dat wel het geval. Wat voegt het toe: dat grote scherm natuurlijk! En daardoor nieuwe, extra, andere gebruiksmogelijkheden en andere nieuwe doelgroepen, die nu bijvoorbeeld de Galaxy Note kopen of zo’n Nexus of hoe dat mag heten.
  “Each iPod serves a different person”, dat geldt natuurlijk net zo hard voor alle andere producten van Apple. Als dat niet zo was, zou iedereen namelijk met een MacBookje Air of een MacBook 13″ rondlopen, want een groter scherm voegt toch niets toe? Iedereen weet in dit geval dat dit natuurlijk wel zo is en dat geldt ook voor de iPhone.Sommigen willen klein en handzaam. Velen het huidige formaat, maar er is ook een flinke doelgroep die liever een note-achtig formaat heeft.
  Maken dus, die phlinke phorse iPhone!! En niet luisteren naar al dat gepiep!
  De iPad Mini is ook een enorm succes geworden: andere doelgroep, andere prijs, andere mogelijkheden!

 • Profielfoto
  FastMac

  iPhone 5 scherm formaat is (voor mij) perfect! Maar zoveel mensen, zoveel wensen… laat maar komen en vul dat iOS gat in de markt!

 • Profielfoto
  Rtaal

  Apple zal hier ongetwijfeld toch wel op inspelen. Als er meer dan 10 miljoen mensen bereid zijn 700 euro neer te leggen voor een phablet en de productie kosten te doen zijn heeft apple er maling aan of er mensen zijn die er niks aan vinden. Als hun maar flink winst maken. Ik denk dat apple alsmaar blijft inspelen op de markt en dat dat een groot succes is. Als jij alle geruchten van tevoren doorleest en kan voldoen aan de verwachtingen van een klant en hem/haar hierdoor jou producten kan laten kopen dan heb je gewoon goede marketing.

 • Profielfoto
  ernst.

  Heerlijk hoe de meeste fanboys allemaal instemmend hun goedkeuring geven aan de uitleg in de OP. Ik zeg dat binnen 5 jaar Apple bekend staat als de Lada in de IT branche en allang is voorbij gestreefd door de concurrentie.

  Microsoft is nu al zo een beetje de Lada aan het worden met datgene wat zij uitbrengen en elke keer de plank misslaan,het wachten is nu op Apple.

  Ik heb mijn iPad amper nog bij mij en die staat nu al maanden! stof te happen ergens in een kast terwijl ik daarvoor deze elke dag bij mij had. Mijn Samsung Note 2 is nu al tijden mijn beste maatje voor simpele werkzaamheden onderweg.

  En dat terwijl ik een Apple man van het eerste uur ben.

 • Profielfoto
  Qapla

  Galaxy s4 is nu niet echt een voorbeeld van een phablet een galaxy note daarentegen wel.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik zou zeggen Phoblet of iPhoblet en geen Phablet.

 • Profielfoto
  wouwout

  apple stikt nog eens in zijn eigenwijsheid. Keuze voor de consument is goed, zie het aanbod in macbook maten, en apple mist de boot als ze bij 4 inch blijven hangen.

 • Profielfoto
  TakkU

  Nog een bijkomend probleem, naast het hele technische gebeuren, is het feit dat een groot deel van iOS volledig op de schop zou moeten gaan wanneer Apple met een iPhone op phablet formaat komt.

  iOS is op dit moment gemaakt om te functioneren op bepaalde formaten, maar wanneer ze gebruik willen maken van een groter scherm etc, zal het homescreen van iOS flink aangepast moeten worden. Het simpelweg schalen zoals ze bij de iPads doen lijkt mij hiervoor geen goede optie, omdat het verschil in formaat daarvoor te klein is. Een homescreen met een lading apps werkt nu prima vind ik zelf, maar wanneer je een groter scherm zou hebben gaat het wel een must worden om hier meer mee te doen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Microsoft is nu al zo een beetje de Lada aan het worden met datgene wat zij uitbrengen en elke keer de plank misslaan, het wachten is nu op Apple…

  ‘Nu al’?? Dat is toch al jaren zo?